Bukefalos 25 år!

Broddade skor

B

**BORTTAGEN**

Skulle vilja höra lite åsikter om färdigbroddade skor. Har hört både för och nackdelar. Har tänkt sätta på sådana nästa gång hovslagaren kommer :banana:
 
I vårt stall hade de flesta färdigbroddade skor under flera år. Vi slutade efter att några hästar fått skador i hagen (i samtliga fall broddtramp i kronranden - i ett fall ledde det till hovböld), och har nu broddfritt i hagen (alla hästar går tillsammans). Förutom dessa skador fungerade det bra med färdigbroddat.

Kan för övrigt tillägga att vi trots obroddade hästar i hagen de senaste 2-3 åren inte haft några skador p.g.a. att hästarna halkat - detta trots att de går ca 15 hästar ihop och leker rätt friskt emellanåt!
 
M

maximilia

Jag gillar det nog inte. Jag vet inte hur många broddar det är, 4? Men hursomhelst så måste ju hästen bära upp hela sin tyngd bara på broddarna, istället för hela skon.
Och sen så ska väl helst strålen vara så nära marken som möjligt för att det ska bli bra cirkulation.
Hovar och skor är inte riktigt min grej, men det här är vad jag har fått höra iaf!
 
E

elronne

I vårt stall har hästarna inte broddar i hagen. Pga skaderisken.
 
Jag har köpt såna för första gången i år.
Eftersom jag bor uppe i Jämtland så är det inte att tänka på att vara utan broddar vintertid.
Han har alltid brodd, även när jag transporterar (annars skulle han halka och slå ihjäl sig innan vi ens tog oss till transporten)
Vet att hästarna på ridskolan jag gick på förut hade dessa och var jättenöjda med dom.

Ska bli spännande och se om brodden slits ner eller om den håller hela vintern.
Det jag hört är att det kan bli stummare för hästen för att den får ett "hårdare" grepp, men jag vet inte vad det skulle kunna bli för skillnad på vanliga broddade skor och dom här.
 
:confused: :confused:
Blir inte brodden nersliten innan skon??
Jag menar på vintern har Skuggi samma skor hela vintern, bara tar av och verkar åsså åker de på igen, så byter man broddarna när de blir nerslitna... Låter slösigt att behöva slänga bort hela skon bara för att broddarna är utslitna.. :confused:
 
G

Getaway_hon

(inte riktat direkt till gunnnar men måste ju klicka på någon svara knapp..)
Är färdigbroddade skor samma som guldskor? Eller är dem olika?
 
M

maximilia

Kom på en sak till!
När hästen sätter i hoven glider den ju en liten bit, men när den har broddar blir det tvärstopp. Det ska man nog oxå tänka på.

Sen bor ju jag i södra Sverige, vid kusten, och här blir det inte så mycket snö och is. Kan tänka mig att om man bor i norr har man inget annat val än att ha broddar jämt :crazy:
 
K

Kattja

Jag har coromantskor med sex st fasta brodd på vintern. Fungerar utmärkt!! Broddarna blev inte nerslitna, trots att vi la om skorna 1 gång.Han gick med samma skor i drygt 16 veckor. Skulle aldrig tänka mej att släppa ut hästen utan brodd. Jättebra skor!! :)
 
P

Pelle_P

Fördelarnma är nog mera för hästägaren än för hästen.
De färdigbroddade jag tänker på, är de med ett antal "dubb" av hårdmetall.
Säkert bra vid barmark och isfläckar men otillräckligt när det är packad snö.
Efterhand som skona slits blir hårdmetallsdubben lite långre och spetsigare.
När hästen ligger misstänker jag att framhovarna kan skada hästen i sadelstaden.
Även om det kan vara jobbigare tycker jag det är bättre att brodda när det behövs,och då med rejäla isbrodd,och att man avlägsnar brodden i boxen och vid transport.
 
C

caxter

mina hästar4 har alltid (sedan "guldskorna kom ut...) haft färdigbroddade skor hela vintern. har aldrig haft några skador på hästen orsakade av broddarna. använder samma par i två skoningar så det blir inte dyrare heller.
 

Liknande trådar

Hästvård *långa funderingar* Jag har hamnat i funderingar när det gäller skor och barfota. Jag är varken i ena eller andra läget, personligen...
Svar
17
· Visningar
977
Hästvård Jag börjar bli helt uppgiven av dessa ständiga tappskor mina hästar skaffar sig. Vad tusan ska man göra? Min förra häst hade max 4...
3 4 5
Svar
87
· Visningar
5 467
Utrustning Hej! Vi har en häst som går skodd nu på alla fyra, vi har haft henne barfota en gång och då ömmade hon på väg/hårt underlag. Problemet...
Svar
1
· Visningar
259
Kropp&Själ Är det någon här som har erfarenhet av Ockelbosjukan? Jag fick diagnosen i mitten på augusti och jag skulle gärna höra andras...
Svar
13
· Visningar
1 261

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Höstföräldrar 2021, del 2
  • Favoritstilar och motsatsen!
  • Hudvårdstråden

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Broddar i hage, hur göra?
  • Hur länge låta lusern stå

Omröstningar

  • Vackra vinterord
Upp