Bröd med tydlig jästsmak - limpor for dummies

Oki. :)

Jag har inte plats i kylen för kalljäsning och ska den stå halva dagen i köket så är det krångligt. Så jag klämmer i rekommenderad mängd jäst och det blir gott ;)
Tänkte mest på att TS hade problem med att det smakade för mycket jäst. Och det kan man ju vara olika känslig för, lösningen kan vara att minska på jästmängden och öka jästiden. Men det tar förstås plats. Själv var jag mer känslig för jästsmak när jag var yngre. Och i början när bake-offbröden kom i butikerna så smakade de mest jäst eftersom de var snabbjästa.
 
+ @Derivata
Jäser ni en eller två gånger?

Hur mycket större är degen resp brödet när ni anser det färdigjäst?

Jag brukar räkna med dubbelt så stor deg, och dubbelt så stort utbakat bröd innan jag anser det färdigjäst.

Jag har testat både och vad gäller jäsningen, men det är möjligt att tiden oavsett blivit för kort. Om jag får för mig att testa några timmars jäsning i rumstemp, kan man jäsa en deg för länge då?
 
Jag har testat både och vad gäller jäsningen, men det är möjligt att tiden oavsett blivit för kort. Om jag får för mig att testa några timmars jäsning i rumstemp, kan man jäsa en deg för länge då?
Brödet kan bli vad man kallar överjäst, dvs det tappar formen och "flyter ut" om det jäst för länge. Men själva brödet är minst lika gott, jag överjäser själv ibland just för att längre jästid ger bättre smak.
 
Jag har testat både och vad gäller jäsningen, men det är möjligt att tiden oavsett blivit för kort. Om jag får för mig att testa några timmars jäsning i rumstemp, kan man jäsa en deg för länge då?

Ja, den kan bli "överjäst" i rumstemperatur (det händer mig ibland när jag glömmer att jag bakar... :angel:). Jag föredrar kalljäst eller att man verkligen håller koll på jäsningen i rumstemperatur.

Edit: Jag räddade en sats potato buns genom att helt sonika hälla ner den överjästa degen i brödformar. Enligt särbon blev det det godaste rostbrödet ever :D
 
Jag har testat både och vad gäller jäsningen, men det är möjligt att tiden oavsett blivit för kort. Om jag får för mig att testa några timmars jäsning i rumstemp, kan man jäsa en deg för länge då?
Ja det kan du. Risken om man jäser för länge är att brödet inte går upp i ugnen och då blir det lätt kompakt. Att lära sig känna på degen när den är färdig är det absolut bästa sättet för att få bra resultat.

Jag använder två paket jäst till 1 liter degvätska utan problem med jästsmak.
 
Jag har testat både och vad gäller jäsningen, men det är möjligt att tiden oavsett blivit för kort. Om jag får för mig att testa några timmars jäsning i rumstemp, kan man jäsa en deg för länge då?
Jag jäser aldrig med klocka. Jag tittar på degen. ungefär dubbel storlek, då är jag nöjd.

Min assistent har en 6,7 liters bunke. Jag vill att degen ska jäsa upp över kanten, så duken som ligger över ligger på en kulle. Samma med brödet som jäser på plåten. Det ska ha ökat rejält i storlek. Jag har ingen aning om vilken tid det tar, jag sysslar ju med annat och tittar till degen lite då och då.

Senaste brödet som jag gjorde på överbliven sötjäst fick nog jäsa på plåten i ett par timmar innan den kom upp som jag ville. Normalt går det fortare men något gick fel. Det blir så ibland, oklart varför
 
Vårt familjerecept på rågsiktslimpa innehåller hyfsat stor mängd jäst, degen jäser endast 1 gång och aldrig någonsin smakar limporna jäst.

Det har nämligen att göra med bland annat sockermängderna, jäst "äter socker" under själva jäsningsprocessen och utan tillsatt socker så behöver degen väldigt mycket längre jästid för att jästen ska göra sitt jobb. Vid jäsningen förbrukar nämligen jäst socker och i den processen produceras koldioxid och alkohol i degen.

Anledningen att sockerlös deg tar längre tid på sig att bli färdigjäst beror på att viss del av stärkelsen som finns i mjölet omvandlas av enzymer till maltsocker som jästen då "äter", vilket är en något långsam process.
 
Jag och sambon började baka surdegsbröd i somras. Efter första försöket var vi helt förvånade över hur bra det blev :o
Det tar ju 24h innan man får bröd, men nu när vi ändå arbetat hemma så har det varit enkelt.
Vi fryser det som vi inte äter upp och när vi sen äter så värmer vi det i ugnen och det smakar nybakat igen.

Så från totala rookies till frälsta var inte så många försök :)
 
Jag och sambon började baka surdegsbröd i somras. Efter första försöket var vi helt förvånade över hur bra det blev :o
Det tar ju 24h innan man får bröd, men nu när vi ändå arbetat hemma så har det varit enkelt.
Vi fryser det som vi inte äter upp och när vi sen äter så värmer vi det i ugnen och det smakar nybakat igen.

Så från totala rookies till frälsta var inte så många försök :)

Jag upplevde samma sak, jag bakade knappt matbröd innan jag började med surdeg. Nu kommer jag inte ihåg senaste gången jag köpte bröd.
 
Jag och sambon började baka surdegsbröd i somras. Efter första försöket var vi helt förvånade över hur bra det blev :o
Det tar ju 24h innan man får bröd, men nu när vi ändå arbetat hemma så har det varit enkelt.
Vi fryser det som vi inte äter upp och när vi sen äter så värmer vi det i ugnen och det smakar nybakat igen.

Så från totala rookies till frälsta var inte så många försök :)
Jag gör nog en snabbvariant.... Antingen så rör jag ihop degen på morgonen och bakar på sen eftermiddag/kväll, eller så rör jag ihop degen på kvällen och bakar morgonen efter. Jag brukar räkna med att min deg jäser 7-10 timmar..... :)
 
Jag gör nog en snabbvariant.... Antingen så rör jag ihop degen på morgonen och bakar på sen eftermiddag/kväll, eller så rör jag ihop degen på kvällen och bakar morgonen efter. Jag brukar räkna med att min deg jäser 7-10 timmar..... :)
Jag har bara provat ett sätt som min svåger tipsade om, men då sätter jag degen på morgonen, sen efter jobbet tid har jag i mer ingredienser, på kvällen bakar jag och sen får det stå i kylen över natten så gräddar jag på morgonen :)
Fungerar säkert lika bra med snabb variant, men vi är så nöjda att vi inte vågat prova något annat :)
 
Vi bakar mest baguetter, men frallor och större bröd fungerar oxå :)
 

Bifogade filer

  • F8E489DF-E84B-4E84-8530-8EF36A945C63.jpeg
    F8E489DF-E84B-4E84-8530-8EF36A945C63.jpeg
    348,6 KB · Visningar: 10
Jag har bara provat ett sätt som min svåger tipsade om, men då sätter jag degen på morgonen, sen efter jobbet tid har jag i mer ingredienser, på kvällen bakar jag och sen får det stå i kylen över natten så gräddar jag på morgonen :)
Fungerar säkert lika bra med snabb variant, men vi är så nöjda att vi inte vågat prova något annat :)
Det är säkerligen det riktiga sättet att göra på :) . Jag fuskar nog lite.... ;)
20201008_195746.jpg
 
Senast ändrad:
Det finns ju en hel del recept utan jäst, tex filmjölksbröd och andra bikarbonatsbröd. Sen tycker jag själv att det är enklare att baka med torrjäst än med färsk jäst. Jag får alltid mkt bättre resultat med torrjästen där man inte behöver värma vätskan. Så har du ngt recept som du gillar i övrigt så skulle jag pröva att baka det med torrjäst en gång och se om du tycker att det blir bättre.
Bikarbonatsbröd har jag bakat en del och de brukar bli bra, dock är barnen de främsta brödätarna i huset inte så övertygade om denna typ av bröd...

Håller med om torrjäst, mycket enklare.
 
Blir ett samlat svar då jag fått så många liknande och bra tips i tråden.

Kom mig äntligen för att börja testa i går. Först gjorde jag av samma mjölmix som föranledde mitt senaste jästsmakande bröd. Där var jäsningstiden i receptet först 30 min sedan 45-60 min. Nu vet jag inte riktigt hur länge varje jässteg blev då jag sprang lite ut och in och under baket, men sammanlagda jästiden blev ca 3 timmar. Ja, där är nog en av nycklarna! Ingen bitande jästsmak!

Det är egentligen logiskt med så lång jäsning, om jag tänker efter. Jag har en bakmaskin som jag använt mig en hel del av och den jäser brödet i ca 3 timmar och där har jag inte fått jästsmaken. Dock blir limporna så små och otympliga i formen så nu vill jag göra på riktigt.

Lite överväldigad av mitt resultat så tänkte jag mig på att även baka lite rostbröd till helgens varma mackor, de blev jättefina fluffiga och ingen jästsmak, men tyvärr lyckades jag glömma saltet :o.

Känns lite som jag tagit samma banbrytande steg som jag tog för ca 10 år sedan när jag lärde mig baka bullar. Mina tidiga försök med bullbak resulterade i något som varje krigsförande nation hade velat använda mot sina motståndare. Då var problemet att mina fingrar inte känner av "fingervarmt" så jäsningen kom aldrig i gång, men när jag började tempa vätskan så fick jag fina bullar. (utan jästsmak, jästsmaken har alltid varit signifikant för mina matbröd)
 
+ @Derivata
Jäser ni en eller två gånger?

Hur mycket större är degen resp brödet när ni anser det färdigjäst?

Jag brukar räkna med dubbelt så stor deg, och dubbelt så stort utbakat bröd innan jag anser det färdigjäst.
Jag har alltid jäst två gånger, en i bunke och en i formen. Men tydligen inte nog.
 
Jag och sambon började baka surdegsbröd i somras. Efter första försöket var vi helt förvånade över hur bra det blev :o
Det tar ju 24h innan man får bröd, men nu när vi ändå arbetat hemma så har det varit enkelt.
Vi fryser det som vi inte äter upp och när vi sen äter så värmer vi det i ugnen och det smakar nybakat igen.

Så från totala rookies till frälsta var inte så många försök :)
Jag testar gärna har du någon länk till recept?
 
Surdeg och 12-16 timmars total tid från ax (i påse från affärn) till limpa ger aldrig jästsmak här.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp