Bröd med tydlig jästsmak - limpor for dummies

Alltså, jag knådar ingenting.
Jag har en hushållsassistent som är fabriksuppfostrad att knåda åt mig.

Jo, men man kan överknåda degar också och på det viset jag gör, så är inte ens det ett problem.
Man behöver heller inte ta fram tunga maskiner (vi har en tung som inte kan stå framme).
 
Jag gjorde min såhär: https://www.recepten.se/recept/raagsurdeg.html

Annars kan du om du vill skicka PM med din adress så kan du få en klick av mig :)

tror de att en klick kan overleva resan over atlanten?

Jo, men man kan överknåda degar också och på det viset jag gör, så är inte ens det ett problem.
Man behöver heller inte ta fram tunga maskiner (vi har en tung som inte kan stå framme).

Det basta brod jag vet ar ett surdegsbrod i dutch oven. Jag staller in min dutch oven ( gjutjärnsgryta) nar jag satter pa ugnen, tar ut den nar min mycket losa deg ar fardig och haller i degen. Brodet blir perfect. SA himla gott.
 
Jag gör som många andra:

Har lite jäst mot vad som rekommenderas, 12,5 gr till ca 7 dl vätska (vätskan är hälften vatten som ger lite gummiaktig bröd som håller ihop lite bättre och mjölk som ger lite ”mjukare” bröd).

Till detta har jag vanligt mjöl 720 gr, inte vetemjöl special, märker ingen skillnad på olika märken.

Knådar inte alls och behöver således inte mer mjöl i när det verkar lite blött.

Låter det jäsa till dubbel storlek, tar ca 3-12 timmar.

Bakar ihop det med lite mer mjöl för att få det att släppa ur bunken och få ur luften men med en slev och behöver inte kladda med händerna.

Häller ner det i IKEAs brödform och jäser en timme till och gräddar sedan i 200 grader i 50 minuter med en form över också, ”Dutch oven”. Tar av locket och gräddar i ca 5-15 minuter till.

På detta sätt har jag blivit av med halsbrännan och jästsmaken, samt att det då blir godare med lång jästid. Samtidigt slipper jag ta i degen. Jag hatar att knåda och framförallt kladda med degar. Det är äckligt och svårt att få bort all deg från händerna.
Slipper man knåda och bara snabbt blandar ihop degen så kortar man också ner tiden en hel del.
Får du små eller stora porer, bubblor? i brödet.
 
Hur går det för bagaren Derivata?

Jo, sedan tråden inleddes så har väl en 12 limpor lämnat ungnen! Tack vare längre jäsningstid ingen besk jästsmak! Bearbetar degen mer också så brödet upplevs som mindre smuligt även om det fortfarande smular en del, robotdammsugaren får gå lite extra bara...

Det går ungefär 6 limpor i veckan i hushållet, så nu måste jag industrialisera processen lite. Behöver köpa in några degbunkar att jäsa i och fler brödformar. I dag jäser jag i maskinens degbunke och har bara två formar vilket gör att jag bara gör två limpor åt gången.
 
Hur går det för bagaren Derivata?

Jo, sedan tråden inleddes så har väl en 12 limpor lämnat ungnen! Tack vare längre jäsningstid ingen besk jästsmak! Bearbetar degen mer också så brödet upplevs som mindre smuligt även om det fortfarande smular en del, robotdammsugaren får gå lite extra bara...

Det går ungefär 6 limpor i veckan i hushållet, så nu måste jag industrialisera processen lite. Behöver köpa in några degbunkar att jäsa i och fler brödformar. I dag jäser jag i maskinens degbunke och har bara två formar vilket gör att jag bara gör två limpor åt gången.
Kanske helt onödigt tillägg.

När jag gjorde limpor så gjorde jag fyra åt gången och ställde dem tillsammans i en långpanna.
De flöt ihop när de jäste men var lätta att bryta isär om man penslade sidorna med fett. Går också att ställa bitar av bakplåtspapper mellan dem.

(Numera är jag lat och plaskar ut degen i långpannan och skär i bitar när jag gräddat klart).
 
Hur går det för bagaren Derivata?

Jo, sedan tråden inleddes så har väl en 12 limpor lämnat ungnen! Tack vare längre jäsningstid ingen besk jästsmak! Bearbetar degen mer också så brödet upplevs som mindre smuligt även om det fortfarande smular en del, robotdammsugaren får gå lite extra bara...

Det går ungefär 6 limpor i veckan i hushållet, så nu måste jag industrialisera processen lite. Behöver köpa in några degbunkar att jäsa i och fler brödformar. I dag jäser jag i maskinens degbunke och har bara två formar vilket gör att jag bara gör två limpor åt gången.
Du kan precis lika gärna låta degarna jäsa på en bänk.

Ett tips är att platta ut degen till en limpa lite och rulla ihop dem till limpor (skarven ner) så blir de högre, jäser mer på höjden så att säga och du kan då lägga fyra limpor i en långpanna (om du inte har en väldigt liten ugn vill säga). Om du testar detta så förläng tiden i ugnen något för det tar lite längre tid innan de blir färdiga i långpanna när de ligger tätt än i brödformar.

Ett annat bra knep när det går åt mycket bröd är att lägga fyra smala längder i en långpanna. Dela till lagom stora bitar (jag får sju bitar på varje längd men jag har stor ugn) och grädda i ca 15-20 minuter i 200-225 grader. Går supersnabbt och är enkelt. Dessutom smular sådant bröd mindre.

Man kan också bara platta ut degen i långpanna och skära i rutor.
 
Tack för många bra tips @tanten och @TinyWiny :bow:
Det är superkul att baka, är nog att betrakta som min nya hobby!

Dagens två limpor blev jättebra! Trots att jag var iväg hushållsassistenten till ett av barnens rum och degen fick knådas där 😂 varför? Makens möten slutade aldrig och hade jag kört i köket hade han inte hört något!
 
Mina matbröd går alltid åt skogen i själva gräddningen. Antingen fin skorpa men torrt, eller bränt och degigt.

Nån som har nån gyllene formel man kan jobba utifrån?:cautious:
 
Mina matbröd går alltid åt skogen i själva gräddningen. Antingen fin skorpa men torrt, eller bränt och degigt.

Nån som har nån gyllene formel man kan jobba utifrån?:cautious:

Vilken typ av bröd?
Vilken ugn? (varmluft, gammal osv)
Gräddningstid?

Min ugn är skitgammal och rätt kass så jag får passa brödet noga under gräddningen. Först har jag upp ugnen på max så den är riktigt varm (jag har alltid en plåt i botten så den håller värmen ännu bättre och ska skaffa en baksten också). Baguetter kör jag i 5min på högsta, limpor 6-4min och sedan sänker jag till 200 grader (jag har i vatten när jag ställer in dem). Eftersom min ugn har dagsform går det ibland snabbare och ibland tar det längre tid... men baguetterna brukar väl vara inne totalt ca 14min och limporna mellan 16 och 20min (jag bakar sällan stora limpor, den ogräddade degen väger 550-600g). Ibland är de inte gräddade ordentligt i botten så då får de stå ett tag med bara undervärme men min ugn är som sagt kass. Sedan använder jag faktiskt termometer också, ibland kan ytan se bra ut men de är inte färdiga inuti. Då får man slå över på undervärme.

Min gissning är att din ugn fungerar ojämnt eller så är det väldigt olika vikt på dina limpor så det är därför det blir så varierat resultat.

Edit: Jag bakar nästan uteslutande surdegsbröd.
 
Mina matbröd går alltid åt skogen i själva gräddningen. Antingen fin skorpa men torrt, eller bränt och degigt.

Nån som har nån gyllene formel man kan jobba utifrån?:cautious:
Att alltid "fråga" brödet om det är klart genom att knacka på det är en bra regel. Det ska låta ihåligt men det kan såklart ta ett tag att lära sig exakt hur det ska låta. (Jag känner det när jag knackar på brödet mer än jag faktiskt hör det eftersom jag är gravt hörselskadad.) Du kan också använda en provnål (stick på flera ställen) så du kan testa om brödet är genombakt. Om du får väldigt olika resultat trots samma värme, höjd på plåten och samma vikt på degen är det nog ugnen som är knas.
 
Tack för många bra tips @tanten och @TinyWiny :bow:
Det är superkul att baka, är nog att betrakta som min nya hobby!

Dagens två limpor blev jättebra! Trots att jag var iväg hushållsassistenten till ett av barnens rum och degen fick knådas där 😂 varför? Makens möten slutade aldrig och hade jag kört i köket hade han inte hört något!

I "Dutch Owen" har jag brödet inne 50-60 minuter i 200 grader och sedan penslar jag med ägg och in utan lock i ca 5-10 minuter.

.
 
Det här med surdeg... Jag har alltid varit sugen på det, men hur länge överlever de utan "mat"? Jag kan liksom inte släpa med mig en surdeg när jag åker upp till familjen ett par veckor, några gånger om året 😅
 
Jag har genom livet försökt att baka bröd med det har inte blivit någon raketkarriär av det precis. Mina limpor får alltid en stark eftersmak av jäst? Vad gör jag för fel?
Gör jag typ frallor blir inte jästsmaken lika dominerande.

Förutom jästproblematiken, vad har ni för lärdomar och erfarenheter från brödbak att dela med er av till en nybörjare?

(vi är i det stadiet i familjeutvecklingen att uttrycket "det går en limpa per dag" är relevant och tänker att lite eget bröd då och då både kan bli godare och några kronor billigare)
Jag kör med Leilas filmjölkslimpa.
Går fort och blir gott.
 
Det här med surdeg... Jag har alltid varit sugen på det, men hur länge överlever de utan "mat"? Jag kan liksom inte släpa med mig en surdeg när jag åker upp till familjen ett par veckor, några gånger om året 😅
Du fryser in lagom mängd till ett bak i burkar bara :) Med sista burken göder du den igen och kan sedan frysa in lagom mängd i burkar igen. Jag skulle aldrig orka hålla på och pilla med det i tid och otid. Det räcker med de dagar den göds första gången.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp