Bukefalos 26 år!

Byte av foder?

L

LillaMy

Jag tar över en islandshäst snart, som enbart får hö, havre och mineraltillskott.
Jag skulle vilja ge nått annat än enbart havre.
Typ Krafft eller ännu hellre Fibergi. Pållen kommer oxå att få vitlök , alger och B vitamin
Vad bör jag tänka på i samband med foder bytet?? Jag ska väl succesivt byta ut havren om jag förstått rätt. Snälla ni duktiga "foder-specialister" hjälp mej som är ny på området! :crazy:
Ge mej några bra råd !
 
Om det är möjligt så tag med hö från det gamla stället så att du kan blanda under en övergångsperiod. Det är bra att ha analys på sitt hö så man vet hur mycket kraft man behöver ge. Fibergi tycker jag har fungerat bra till mina hästar. Blanda till en början. B-vitamin behövs bara tillfälligt. Vitlök ger jag bara tillfälligt, då det periodvis kommer en del raporter om att det kanske inte är så bra i längden. Om man har analys på höet och därmed koll på Ca/p kvoten så är Chevinal plus ett bra tillskott.
Lycka till med din häst.
 
L

LillaMy

Ja, B-vitamin kommer jag ge nu främst för hårfällningen och själva miljöombytet. Kan jag bara sluta med havren helt för att ge fibergi te x eller ska jag blanda även där?? Hon har fått ytterst lite havre, men har heller inte ridits på ett halvår, vilket jag kommer att göra!
Hö får jag också med från förra hemmet! För en övergångs period
Vill veta mer om vitlöken...var har du läst om att det inte är bra i längden, vill veta MERA!! ;)
 
J

javill

Vilket kraftfoder du ska ge beror på vad ditt hö har för värden. Beroende på värdena där får du kanske komplettera med lämpligt kraftfoder och mineraler.
 
L

LillaMy

Jo det har jag förstått, men de andra hästarna i stallet får endera krafft eller fibergi och vi använder ju samma hö. Har inte fått värdena på höet till mej ännu men nått av de två foder typerna verkar ju funka.
Jag är mer för fibergi eftersom det inte är pelleterat. Vill liksom se vad jag ger pållarna :p
 
J

javill

Aha, du kan ju kolla värdena här och se vilket kraftfoder som passar ert hö bäst. Både Fibergi och Kraft finns ju i lite olika varianter. Gillar också Fibergi, hade låg förra vintern, en näve per häst för att blanda ut mineralerna i.
 

Liknande trådar

Foder & Strö "Grannen" ska ev beställa hem en pall av detta foder,och frågade om nån var intresserad av att köpa. Min pålle har varit jättesvår att...
Svar
17
· Visningar
2 684
Foder & Strö Har idag suttit och tittat lite på olika kraftfoder och jag känner att det är svårt att välja vilket foder man ska använda sig av...
Svar
14
· Visningar
2 636
I
Foder & Strö hej, jag undrar hur mkr foder ni ger era pållar? jag ger men islandshäst 3 kg hösilage per dag men sen får hon 5 dl havre +...
5 6 7
Svar
134
· Visningar
9 703
Foder & Strö okej nu vet jag inte riktigt om tråden ligger rätt, då det handlar om lite annat än foder oxå, men jag chansar.. har en ponny som jag...
Svar
9
· Visningar
5 033

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Konstig kyckling?
  • Vad gör vi CLIX
  • Adventskalendertråden 2022

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp