Bukefalos 26 år!

Creative Horsemanship

Z

Zora

av Charles de Kunffy.

Första uppgåvan är från 1936, jag har fått tag på en från 70-talet. Någon som har hört om den eller läst den? Jag hade aldrig hört talas om den, men lade vantarna på den idag. Ett roligt tillskott i bokhyllan. :)
 
Z

Zora

Det verkar inte som någon känner till den. Men jag var trött när jag skrev inlägget och vill därför komma med en korrigering då jag skrivit en felaktighet.

Boken är utgiven 1975, De Kunffy är född 1936. :)
Har bara bläddrat i den och två saker fastnade. Han har jämförande bilder på hur munnen ska se ut på hästen när den håller bettet på ett avslappnat sätt och där ryttaren inte drar den i munnen.
Det finns även bilder på andaluser, helt andra hästar än de vi ser idag. Jag har även letat lite äldre bilder för att se om det var genomgående fenomen. Det man mest ser idag (av de hästar som säljs till övriga europa) är avel på ökad mängd man och svans plus mycket längre ben. Mot långhåriga halvblod mao. :D Är det pga att "halvblodsmänniskor" i övriga Europa betalar mer för dessa hästar och inte är intresserade av den andra typen.
 
De Kunffy ar, om jag inte missminner, mig ratt aktiv i USA. Och det skall ocksa finnas en nyare bok utgiven med honom. Jag har tyvarr inte last nagon av bockerna.

Intressant reflektion det dar med mer svans & man samt langre ben!
 
Z

Zora

Jodå, du har helt rätt, han har skrivit en del böcker och är aktiv i USA. Söker man på honom så får man upp en del böcker, men den enda jag inte fått upp förut är just creative horsemanship. De jag pratat med om den har inte hört talas om den boken innan, så den är nog inte så vanlig. Jag gick in på www.bookfinder.com och då fick jag för första gången upp Creative horsemanship, men det fanns bara två stycken och de begagnade.

Det jag såg också är att det kommit något nytt(?), "Neuro-Linguistic Programming". Vad sjutton är det för något? Har de kommit på att hästen har nerver som gör att vi kan kommunicera med den? :smirk: :D
 
Man ar mycket for "programming" i USA ;)

Jag skulle kunna tanka mig att "Neuro-Linguistic Programming" har nagot att gora med att man kan paverka nervsystemet med hjalp av olika inlarningsmetoder. Bla ar Linda Tellington-Jones inne pa det och aven Feldenkreis sjukgymnastik.
 
A

Alzao

jag har en kompis som håller på att utbilda sig i detta (NLP). Vad jag har förstått så går det ut på att man kan bota en mängd olika "fobier" (kanske lite fel ord, men kommer inte på ngt bättre just nu) hos människan (vet ej om det är samma sak för hästar ??), tex att tala inför stora mängder folk, depressions tillstånd, prestations ångest mm mm. Verkar vara ganska användbart iaf :) Frågan är väl hur bra det är om det används på fel sätt.
 
A

Alzao

hehe...det kan man kanske också kalla det, du fick nog till en bättre förklaring :)
 
Z

Zora

Men är det inte det vi redan gör när vi arbetar (med) hästen, söker efter en automatisk respons?

/Idag Konservativa Zora :)
 
E

Ewa

Jo det är det jag menar =) att det är någonting vi "alltid" har gjort, både hos hästen och hos människan men som med allting gammalt "upptäcks" det på nytt och ges nya fina namn för att locka intresse :)

Jag menar absolut inte att det är någonting dåligt att det sker, tvärtom! Men ibland är det lätt att bli lurad av "flashiga" metoder som faktiskt kan bli funna på närmare håll än man tror!
 
Z

Zora

Jag blir alltid misstänksam då man ska köpa massor med tillbehör och böcker inom området. Om det här med nerverna vet jag inget, men jag har råkat ut för klickertränare som ska sälja en massa saker till mig. Och då blir jag så trött.

Det är bra när saker uppkommer på nytt (om de varit borta) och man har användsning för det. Så jag håller med dig, det behöver inte vara dåligt.
 
A

Alzao

Det är nog ingen fara, tror inte han tar illa upp ;) Men det är ganska intressant, men som Ewa sa så är det ju inga nya saker egentligen, utan bara ett amerikanskt hop kok av gamla grejjer .
 
Man tror att kroppen lagrar känslor som stress och sorg i form av spänningar och värk. Så om du varit med om ngt trauma så lagras de känslorna inte bara i huvudet utan även i musklerna i form av spänningar och värk, en form av psykosomatiskt smärtillstånd. Om man väldigt lätt rör på och masserar dessa muskler kan känslor frigöras, både de bra och de dåliga (Feldenkrais-metoden). Sen har man upptäckt att viss stimulans av känselreceptorer ökar inlärningsförmågan och även aktiverar båda hjärnhalvorna samtidigt. Det handlar ofta om att stimulera samma punkt på hästens båda kroppshalvar samtidigt. Hmm.. vet inte om någon blir klokare av detta..Förklara i korthet är inte riktigt min grej.. :confused:
 

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Jag är inte så duktig på att faktiskt tala om vad jag känner eller vad jag vill, i och med min uppväxt där jag fått ta ett alltför stort...
Svar
4
· Visningar
554
Övr. Hund Måste få skriva av mig, jag skriver från ett nytt konto då detta är så känsligt och skit jobbigt. Skriver i stress och ångst så ha gärna...
2
Svar
38
· Visningar
6 826
Relationer Som ni säkert har läst i mina tidigare trådar så har jag en tendens att träffa fel killar, att bli för på osv när jag dejtar. Jag skulle...
Svar
19
· Visningar
1 383
Hästmänniskan Jag började för några år sedan rida igen efter ett långt uppehåll efter en olycka som gjorde mig ridrädd. Efter år som medryttare har...
2 3
Svar
40
· Visningar
2 824

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Behöver lite stöd
  • 13-åring med sugmärken
  • Vad gör vi? - Kids Edition

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #7
  • Valp 2022

Hästrelaterat

  • Uppdateringstråd
  • Födda 2016

Omröstningar

  • Bästa läderbalsamet
Upp