Det börjar bli dags att boka valp

lady_vip

Trådstartare
...men jag har virrat till det IGEN!! Har tre alternativ just nu, 2 gamla och plötsligt har ett nytt kommit upp :eek:

Alt. 1 är en till weimaraner, det kommer det definitivt bli, men frågan är bara om jag ska ha en annan hund mellan, dvs skjuta upp W:n några år till.
Det som talar för den är att jag skulle kunna få en rikigt bra valp från min uppfödare när jag känner att en kull passar mig. Jag gillar rasen och vi klickar. Dessutom vill jag gärna ha en som har mer "go" än min nuvarande.
Nackdelen är hög foderkostnad, vilket kan ställa till det vid framtida studier. En annan stor nackdel är att jag har en del kvar med min nuvarande och jag tycker själv att jag bör vara lite mer "klar" med henne innan jag skaffar en till.

Alt. 2 är min lilla tyska jaktterrier. Jag vill ju egentligen ha en till kortdrivare, min terrier är nu 9 år och man ska ju tänka framåt, då passar tysken. Tysken tilltalar mig på alla sätt, har inga problem med lynnet och kommer inte att ha några större tävlingsambitioner, det ska vara en ren jakthund, ev. för prov.
Nackdelen är att jag inte har hittat uppfödare som tilltalar mig och det är hyffsat lätt att få en "vrickad" individ.
Fördelarna är många; låg foderkostnad, liten och behändig, hög jaktlust, kavata och oftast massa energi.
Har även funderat på border terrier, men har nu strukit den då jag har träffat alldeles för många splittade BT.

Bubblaren är LAIKA!! Antagligen östsibirisk. Syftet är att ha den vid grisjakt och eftersök, inga större tävlingsambitioner här heller. Träffar många när vi jagar och nu när de har jobbat en del på aveln så tilltalar de mig mer och mer. Känner dessutom flera uppfödare som har hundar som uppfyller mina krav, den ena bara några mil härifrån.
Nackdelen som jag ser det är att det är en skallande hund, "hundgårdshund" (dvs trivs sällan inomhus) och en hundtyp jag inte är van vid. Dessutom en rätt självständig hund i jakt som kanske behöver större såtar än jag kan erbjuda, massa lydnad krävs. Hög foderkostnad.
Fördelen är jaktlusten, bra hälsostatus och lynnet tilltalar mig.

Först och främst kommer det nu en vattenspanielvalp till mina föräldrar, så detta kommer inte ske på ett bra tag, men jag är en planerare...:angel:

//E
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Nej... Tilltalar inte mig alls av nån anledning... De är inte estetiskt som jag vill ha dem och lite för mycket älgspecialister inbillar jag mig. Laika är väl egentligen inte heller min typ av hund, men det är ju så att viltsvinen bara blir fler och fler, kopov är inte nåt alternativ, och då kom laika upp.

//E - fördomsfull :angel:
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

<<--- Har sålt flera valpar till vildsvinsjakt och de nya ägarna blev mycket nöjda ;) Fast det kanske kan bero på att både tiken och hanen som var föräldrar till dessa små liv utan vidare tacklade björn i skogen lika superbt som älg. De hade båda rätt så mycket skärpa, vilket kom valparna till nytta i vildsvinsjakten :)
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Intressant, har du några som inte är grå ;) Grå spetsar går fetbort av nån konstig anledning, jag som borde gilla grått :crazy:

//E
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Vad har du annars för erfarenhet av laika? Både öst och väst? Rysk-europeisk är alldeles för ovanlig...

Du har nog träffat fler uppe i era skogar, här är de ännu sällsynta.

//E
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Av laikorna så tycker jag bättre om den östsibiriska varianten. De jag träffat har varit bättre mentalt än de västsibiriska, som jag upplevt som lite väl instabila mentalt.
De väldigt trevliga hundar. Lite väl hårdföra enligt min uppfattning om hur en bra jakthund ska vara, men smaken är ju som baken ;)
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

:rofl: :rofl: En jämte som inte är grå, är ju ingen jämte :D

Dock så har jag en hel del gamla linjer på mina hundar och de tillhör inte den moderna ljusgrådassiga typen av jämthundar tack och lov :love: Lugna, stabila, sociala med bra jakttemperament är mina jämtar :cool:
Rix4,hemsidan.JPG


Har sedan i december - 05, 3 valpar tingade i nästa jämthundskull som kommer 2007 eller 2008 :o :banana: :D
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Apropå ingenting, Karelare är det något de har provat på gris? Borde väl vara tillräckligt självsäkra iallafall?
Läste om någon fågelhundsras de provat med goda resultat på gris men kommer inte på vilken, det var någon ovanligare.
Bara liten fundering så här på kvällskvisten.
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Gnist skrev:
De väldigt trevliga hundar. Lite väl hårdföra enligt min uppfattning om hur en bra jakthund ska vara, men smaken är ju som baken ;)

Pffs, skaffa tyskterrier, sen kan vi snacka hårdföra;) :crazy:

Östsibirisk är väl nog den variant jag tänkt mig. Precis som du upplever jag dem som mer "jordnära" och stabilare, de västsibiriska verkar överlag ha sämre lynne...

//E
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Inte vad jag har hört. Har bara erfarenhet av de som jagar älg och de är väl helt ok, fast inte lika bra som jämthunden ;)
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Fast en Karelare är nog för tuff... Vi har lite blandningar med karelare här nere just för grisjakt och jag tycker de är hos veterinären och blir ihopsydda för jämnan.

Annars kör de ju både vhorste och weimaraner lite på gris och det brukar gå bra om de har skärpan, jag tycker dock de är för stora för att hinna med i svängarna.

//E
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Vill minnas att det ska finnas fler varianter på laikorna också :confused: Bland annat rysk laika, de andra varianterna kommer jag inte ihåg :o Dock förekommer dessa i princip enbart inom ryssland, så de är väl knappast aktuella ändå, men som en liten kuriosa så är det ju intressant :D

*måste leta reda på pärmen med alla "skumma" och "udda" raser någon dag*
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

lady_vip skrev:
Äh, du kör ju lobbying nu ;)

//E

Självklart :D :angel:

Fast jag tycker verkligen att jämtarna är den i särklass bästa (och trevligaste på alla vis) jaktspetsen alla kategorier
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Menar du Rysk-europeisk? Finns säkert fler, jag menar Ryssland är hyffsat stort och har kanske inte alltid koll på vad som pågår i den andra änden av landet :angel:

//E- som börjar fundera på vad en söt tjej i min ålder gör på ett hundforum halv tolv en fredagkväll *skäms*
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Säkert, fast uppfinn en roligare färg så står jag först i kö... En jaktkompis till mig tappade bort sin jämte på en jakt här nere för några år sen. Efter ett bra tag ringde han polisen och frågade för 74 gången om de hade fått några samtal om en jämte eller om de hade fått in en. "Nä, det enda vi har är en grå schäfer" :crazy:

Och en grå schäfer kan jag ju inte ha!!!

//E
 
Sv: Det börjar bli dags att boka valp

Nej den hette bara rysk laika, utpräglad allroundhund på i första hand småvilt. Den påminde mest om en något övervuxen Finsk Spets med lite mer rödbrun färg än vad finnarna har. Var inne på att försöka få tag på en sådan för x antal år sedan, men slöt ut det hela, då det var stört omöjligt att få lös någon riktig bra och reggad hund från ryssland.
 

Liknande trådar

Hundavel & Ras Jag sitter och funderar angående rasval på nästa hund. Även fast det är säkert ett par år bort tänkte jag börja kolla upp uppfödare...
Svar
4
· Visningar
828
Senast: Dino
·
Hundavel & Ras Hej! Hoppas få lite kloka råd och vägledning från er hundkunniga! Jag och min sambo har i flera år varit sugna på att skaffa hund och...
Svar
3
· Visningar
1 487
Senast: Lady_A
·
L
Ekonomi & Juridik OBS – KOPIERA INTE NÄR DU SKRIVER SVAR pga LÅNGT INLÄGG – gör en egen sammanställning med TIPS / RÅD – Tack !!!! Förvirringen känns...
2
Svar
24
· Visningar
5 648
Senast: Lyckan i Halland
·
U
Övr. Hund Jepp, det kunde nog inte gått mkt sämmre än det gick annat än om hunden sprungit ner sig på en is eller liknande. :cry: Jag har ju...
Svar
8
· Visningar
1 879
Senast: Duvan
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Uppdateringstråd
  • Överproduktion av hud?
  • Dressyrsnack 16

Omröstningar

Tillbaka
Upp