Detta med att köpa häst.

Fast vi kör utan traktor så nog går det fast det blir lite slit, ca 3 hästar och uppåt 30 får/getter. Orsaken till att vi är utan traktor är att vi inte kan meka, stannar den en vacker dag skulle den kunna bli stående.
Men oj. Jag hade köpt traktor i det läget om jag haft pengar. Meka traktor kan man ju alltid lära sig,tänker jag.:)
 
Jag kan lära mig många saker, men att meka traktor är inte en av dem :D
Ingen av oss är road av motorer/bilar, vi öser hellre för hand.
:) Jag förstår det. Är egentligen inte heller förtjust i att meka med motorer,men en traktor skulle ju vara till stor hjälp när man har hästar,helt klart....
 
Vi har inte heller en traktor. Jag har tjocka boxmattor skurna i fyrkanter i ligghallen och ströar med spån. Då isolerar det och behövs inte lika tjockt lager. Kisset rinner till stor del ner i gliporna mellan mattorna. Ärligt talat är hästarna inne rätt sällan... Oftare på sommaren för skugga och skydd mot insekter. Mockningen för mig är nog det minsta problemet, även om det behövs rensas ut lite extra på våren.

Jag tömmer gödslet i ett lastväxlarflak vi köpt och som den lokale bonden kör ut på sina marker vid behov för en human peng.
 
Även lösdrifter ska mockas och skötas. El ska dras ut för att ha belysning, vatten (frostskadat) och hårdgjorda ytor som inte trampas sönder (fodringsplats). Det kan vara rätt slitigt att mocka ut lösdrifter beroende om man ska köra med traktor eller om man ska köra med skottkärra från hallen till dynghögen.

Sedan ska det ju finnas en plan för mockning av hagar också, om det är så att man kör sönder högarna eller man plockar upp dem.
Varför ska man ha el (belysning) i ligghallen?

Delvis KL

Vattnet måste (ska) ju inte vara i ligghallen, utan bara tillgängligt för hästarna, så det kan placeras där det är nära till el för värme, och enkelt att fylla på.

Ligghallar mockas helst med maskin, kanske en väldigt ung person jobbar för hand med grep och skottkärra, men annars så hyr man enklast en maskin i lagom storlek över en helg.

Det kostar kanske 1500-2000 kronor att hyra en Avant eller Bobcat över en helg.

Mockning av ligghallen behöver man inte göra under säsongen, man skapar väl en varmbädd, och då handlar det om att fylla på med ny halm regelbundet.

För två hästar, så måste man ha riktigt dålig mark, för att de ska kunna trampa sönder marken till lera på ett mer fatalt sätt.
När jag bodde med huvudsakligen sandjord, så var söndertrampad mark en ickefråga, numera så måste jag åtminstone fundera över hur hagen disponeras och hur den sköts.

Om man vid anläggning av vinterhagen, lägger ner strategiskt placerad dränering, och lägger duk samt grus, vid foderplatsen, vattnet, ingången till ligghallen samt grinden, så tar det väldigt lång tid innan detta behöver förnyas, om vinterhagen endast ska innehålla två stycken hästar.

Har man stora ytor, och andra hagar som används vår-sommar-höst, så behöver man knappt ens mocka vinterhagen mer än några få gånger under säsongen, och förutom ordentligt på våren, när hästarna flyttar ut.
 
Redan här blir jag tveksam nämligen.....Jag äger inte ens en traktor,så det blir svårt att mocka lösdriften tänker jag... jag var sambo med en bonde för många år sedan. Därför vet jag att en traktor kan komma upp i prisklassen 2-3 hundra tusen,så att köpa traktor är uteslutet för min del.....:(
Man måste inte ha egen traktor, det är ofta mycket enklare, och mer ekonomiskt att leja en granne med traktor som hjälper en några gånger om året, med sådant som det är klokt att göra med traktor, men en trkator är ändå rätt användbart till mycket.

En mindre traktor, med lastare (skopa), är något som man gärna har för andra ändamål på gården än att "sköta hästarna". Man skottar snö, flyttar på grus, kör bort trädgårdsavfall, kör ved med mera.

En förhållandevis ny traktor med lastare, som därför inte kräver så mycket reparationer och mekanisk kunnighet, är visserligen rätt dyrt, men betydligt användbarare än en fyrhjuling.
 
Hyrde hästar och lånade hästar av kompisar i privatstall,plus ridit på ridskola många år. Stallet skötte fodringar,in och utsläpp. Hästvana plus ridvana allt som allt ca 20 år.

Men drömmen om en egen hästgård har alltid funnits där även sedan jag slutade med hästar.
Jag säger inte att jag är en hästexpert,men det jag inte kan,kan jag lära mig,tänker jag. Jag vet många som skaffat häst som haft mycket mindre hästvana än jag med mina 20 år.


Sedan när jag tänker efter,så de hästar jag hyrt/lånat har aldrig varit sjuka under den tiden jag hade dem. Så därav har jag inte fått mycket "träning" i hästens sjukdomar,nej. Men även det kan jag ju lära mig mer om,förstås. Och jag vill lära mig mer om det också. Därför skriver jag på detta forum.

Men det jag först försöker klura ut är ju om jag överhuvudtaget ska skaffa häst till min gård,och det ser lite mörkt ut utifrån den informationen jag fått av er här på forumet,so far. Det erkänner jag ju också i ett annat inlägg jag skrev.:)
Jag förstår faktiskt inte varför folk försöker skrämma TS från att ha häst på gården?

Jag trivs bra med mina djur, och det enda skälet till att inte ha häst hemma, som för mig är riktigt gångbart, är att man faktiskt har ansvaret 24/7. - Man kan inte resa bort, utan att ha ordnat med djurvakt.

Och så fruktansvärt dyrt att ha hästar hemma är det väl ändå inte?

Själva hållandet av hästarna, när väl stall/lösdrift och hagar är på plats, kostar oftast betydligt mindre än att hyra in sig någonstans.
Man kan också själv välja hur utfordring och andra rutiner ska fungera.

Det som kostar pengar är de initiala investeringarna. Bygga stall/ligghall, bygga hagar med permanenta stängsel, dra fram vatten om sådant inte finns med mera. Där behöver man också skaffa en del kunskap, så att man kan planera bra lösningar, och slippa "nybörjarmisstag".

Men det är väl inte märkligare att välja att "bygga stall och hagar" jämfört med att "välja att bygga altan"?
Att investera i något som skänker en glädje i livet, är ju inget man nödvändigtvis måste räkna på hur lång återbetalningstid det har eller så. Rent filosofiskt, så tror jag på att göra saker som man gillar.

Mitt råd till TS är att sätt inte igång med att bygga vare sig stall eller lösdrift på en gång, utan vänta en stund.
Passa på att fram till våren eller så, att gå på ridskola, vara medryttare, prova på körning, westernridning (se många typer av hästar och idéer om hästhållning) och på andra sätt träffa många hästar. Och samtidigt, besök "grannar" och bekanta med egna små stall/lösdrifter för att se hur andra löst sin hästhållning, ta reda på hur/var man får tag på foder och strö i närheten, var det finns någon "bonde" som hjälpa till med utgödsling, läs på (böcker är bra) om sådant som stängsling och regler för hästhållning.

Jag tror att många frågor kommer att se annorlunda ut, efter en tid med "mera hästar".
 
Om man tycker att det är mycket eller lite jobb med eget stall beror väl på hur man haft innan. Om man haft helinackordering och inte lyft ett finger med fodring, mockning och stall- och hagunderhåll är det säkert mycket jobb i jämförelse. Men om man som vi hade flera hästar i kollektivstall med 12 fodringar i veckan (varav de flesta var före jobbet, helgkvällar och andra tider då vi ändå inte skulle rida så vi fick åka väldigt mycket fram och tillbaka), hagmockning, staketbygge, skurning och ommålning av stall m.m. blir det snarare lättare och billigare med för den delen.
 
Jag förstår faktiskt inte varför folk försöker skrämma TS från att ha häst på gården?

Det är det väl ingen som försöker?

Däremot tycker jag inte det är någon som har något gott av att få glada tillrop när det faktiskt är mycket jobb. Det är få förunnat att ha ekonomi att fritt bygga som man vill utan att ta hänsyn till förutsättningar. Själv vill jag absolut ha ut el i en lösdrift för att kunna värma, ha ljus om så behövs. Har en få hästar kan det ju kännas vettigt att slippa stalla in utan kunna göra om lösdriften till box om så behövs för sjukbehov.

Vi som hade få hästar hade betydligt högre driftskostnader att ha eget än att inackordera. Just med tanke på foderhanteringen (om man inte kan fodra upp storbalar ensilage t ex).

Det här är ju egentligen väldigt enkelt att räkna på det. Hur ser MINA förutsättningar ut? Vem har maskiner, kan hjälpa och till vilket pris? Hur ser fodertillgången ut hos mig, vad kan levereras och hur mycket kostar det? Vad har jag, vad behöver jag bygga till/om?

Att hålla ett kallblod brukar inte vara förenat med så mycket kostnader, de är inte sällan lättfödda, billiga i drift och billiga att försäkra. Skor kan ibland vara dyrare (jag har behövt förstärkta till någon, och det var inte alla hovslagare som ville jobba med de skorna. Annars var det sadelinköp som var lite krusigt, men det är ju heller inte hela världen.
 
Det är mycket jobb att ha hästarna hemma men jag ÄLSKAR det!
Jag är helt ensam men känner mej så oerhört fri!!

Mycket jobb är ju för att man gör det själv sas.
Det tar tid att stängsla en hage men det är ju gjort sen.
Mocka hagar tar tid men det finns ju lösningar för det också.
Vi har ingen traktor, eller ens fyrhjuling. Såklart det går ändå!
Ibland lånar vi en om något måste göras som inte går för hand.

Man får hitta smidiga lösningar och kanske inte vara för inrutad. Jag tex kan ta in hästarna för natten kl 20 eller 00. Hästarna bryr sej inte. De har mat och skydd och vatten. De är trygga. Det är det viktiga.

De har fritt på hö eller nära nog beroende på analysvärden, vattenlösningar nära vattenkranen.

Inget kraftfoder på morgonen underlättar utsläppen.

Vi har inte byggt om någonting alls, de har fått en carport som lösdrift. Så där har vi väl snickrat lite är klart men inget som varit dyrt eller särkilt krävande.
Funkar utmärkt.

Planerar hagar så de håller sej i skick.
 
Vilka hundsjukdomar finns nu som inte fanns på -80 o -90 talen? Vilka raser kostar 5000 kr/år att försäkra?
 
Vilka hundsjukdomar finns nu som inte fanns på -80 o -90 talen? Vilka raser kostar 5000 kr/år att försäkra?
De sjukdomarna jag först och främst tänker på, är olika allergier hos hundar. Mina hundar som jag hade dessa årtal hade aldrig dessa problem. Och hundmänniskor runt omkring mig pratade sällan om att deras hundar led av detta. Därmed inte sagt att det inte fanns,men nuförtiden hör man ju var och varannan hund med dessa problem.

Min hund var dyr i försäkring.
 
De sjukdomarna jag först och främst tänker på, är olika allergier hos hundar. Mina hundar som jag hade dessa årtal hade aldrig dessa problem. Och hundmänniskor runt omkring mig pratade sällan om att deras hundar led av detta. Därmed inte sagt att det inte fanns,men nuförtiden hör man ju var och varannan hund med dessa problem.

Min hund var dyr i försäkring.
Inget jag känner igen från mina 40 + år som hundägare. Sista hunden kostade 1200 kr/år i försäkring, 60000 i vetvård.
 
Glöm inte att man måste ta hem strö/foder mm själv, eller iaf leta reda på nåt bra hö.

Att ha egen häst i eget stall innebär ju att du:
• har ALLA fodringar
• alla insläpp/utsläpp
• allt underhåll med hagar och stall
• alla mockningar

Bara som en början. Det tar väldigt mycket mer tid och man blir väldigt mycket mer låst än att ha häst inhyrd där vissa tjänster ingår.
 
Redan här blir jag tveksam nämligen.....Jag äger inte ens en traktor,så det blir svårt att mocka lösdriften tänker jag... jag var sambo med en bonde för många år sedan. Därför vet jag att en traktor kan komma upp i prisklassen 2-3 hundra tusen,så att köpa traktor är uteslutet för min del.....:(
Och jag mockar min ligghall var och varannan dag. Låter det inte bli bädd utan håller efter som det vore en box. Finns dock gånger då jag inte mockar varje dag förvisso.
Det är ju inte så att man måste välja att ha bädd i en ligghall..

Mycket jobb är det ju. Och visst kostar det, men jag har två hästar (på lösdrift) billigare per månad nu än vad jag hade med en helinackorderad på anläggning. Då har jag räknat in försäkring, skor, Grovfoder, kraftfoder och strö.

Däremot om man räknar in allt man behöver köpa "i förväg" så blir ju kostnaden lite annorlunda, så man behöver lite startkapital för att kunna ordna innan hästar tas dit. Man måste ju köpa staket stolpar, tråd, elaggregat osv.
 
Senast ändrad:
Min fastighet är inte klassad som jordbruksfastighet. Var det det du menade? Och detta innebär att det krävs bygglov? Eller inte? Kan ju höra med kommunen med....
Om det inte är jordbruksfastighet, hur många hektar har du och vad är det för mark?
Ska du ha kallblod så sliter det oerhört på marken iom att de är så tunga och de kräver stora marker eller hårdgjorda för att bära och inte bli bara lera.
 
Om det inte är jordbruksfastighet, hur många hektar har du och vad är det för mark?
Ska du ha kallblod så sliter det oerhört på marken iom att de är så tunga och de kräver stora marker eller hårdgjorda för att bära och inte bli bara lera.
Vad menar du med "stora marker"?

Vadå hårdgöra? Det beror väl på markförhållandena om/hur mycket man får problem med lera, och storleken på hagar.
Oavsett hästras.

Med bra dränerad sandig mark, så kan man ha rätt många hästar, på förhållandevis liten yta, utan att få problem med att marken blir upptrampad.
Har man lerjord i hagen, får man problem redan med ett fåtal lätta hästar, åtminstone vid grindar, genomgångar och utfodringsplatser. Redan två mindre ponny, kan skapa upptrampad leråker, om man har dåliga förhållanden.

Kallblod? Hur definierar du det? Det är ett stort antal hästraser, som anses vara "Kallblod".

Somliga av dessa raser är av ponnystorlek, somliga raser är mycket stora och tunga.

Det låter som om du enbart ser de allra tyngsta raserna som t.ex. Percheron, Jutsk häst, eller rejält storvuxna Ardenner framför dig.

Fjordhästar, Nordlandshästar, Haflinger, Kallblodstravare kan knappast anklagas för att vara "jättestora", eller "jättetunga". Dessa hästar räknas som "Kallblod", det finns också andra raser som är mindre ponnyraser och samtidigt är Kallblod, t.ex. Gotlandsruss, Shetlandsponny och Exmoor. Islandshästar är också "Kallblod"...

Nordsvensk brukshäst, eller "Irish Cob"-rasvarianterna är heller inte särskilt "stora" eller "tunga".
Normal medelvikt på en NSV Brukshäst är 600-650 kg, med en medelmankhöjd på 150-155 cm, alltså lägre mankhöjd än närmaste SWB, och med liknande vikt. Hovstorleken är på inget sätt exceptionellt stor, och jag har ännu så länge inte hört talas om någon hovslagare som undviker NSV brukshäst p.g.a. hästens tyngd eller de stora fötterna...
 
Vad menar du med "stora marker"?

Vadå hårdgöra? Det beror väl på markförhållandena om/hur mycket man får problem med lera, och storleken på hagar.
Oavsett hästras.

Med bra dränerad sandig mark, så kan man ha rätt många hästar, på förhållandevis liten yta, utan att få problem med att marken blir upptrampad.
Har man lerjord i hagen, får man problem redan med ett fåtal lätta hästar, åtminstone vid grindar, genomgångar och utfodringsplatser. Redan två mindre ponny, kan skapa upptrampad leråker, om man har dåliga förhållanden.

Kallblod? Hur definierar du det? Det är ett stort antal hästraser, som anses vara "Kallblod".

Somliga av dessa raser är av ponnystorlek, somliga raser är mycket stora och tunga.

Det låter som om du enbart ser de allra tyngsta raserna som t.ex. Percheron, Jutsk häst, eller rejält storvuxna Ardenner framför dig.

Fjordhästar, Nordlandshästar, Haflinger, Kallblodstravare kan knappast anklagas för att vara "jättestora", eller "jättetunga". Dessa hästar räknas som "Kallblod", det finns också andra raser som är mindre ponnyraser och samtidigt är Kallblod, t.ex. Gotlandsruss, Shetlandsponny och Exmoor. Islandshästar är också "Kallblod"...

Nordsvensk brukshäst, eller "Irish Cob"-rasvarianterna är heller inte särskilt "stora" eller "tunga".
Normal medelvikt på en NSV Brukshäst är 600-650 kg, med en medelmankhöjd på 150-155 cm, alltså lägre mankhöjd än närmaste SWB, och med liknande vikt. Hovstorleken är på inget sätt exceptionellt stor, och jag har ännu så länge inte hört talas om någon hovslagare som undviker NSV brukshäst p.g.a. hästens tyngd eller de stora fötterna...

Stora marker för mig är att du har tillräckligt med mark för att kunna variera hage när den ena blir upptrampad. För mig är det helt otänkbart att ha hästar i leriga hagar (lera så går över hovarna, ytlig lera på ett par cm är ofta svårt att vara helt skonas från)
Har man inte tillräckligt stora hagar för att kunna ha torrt så tycker jag att det är bättre med hårdgjorda hagar (grusade).

Nordsvenskar hör till de tyngre här omkring och oftast dubbelt så dyra att sko och verka. Samma med tinker, ardenner som jag oxå haft.

Vi har haft hbl på ca 170cm med vikt på ca 600 och kallblod på 145/155 med ungefär samma vikt och kallbloden har förstört mkt mer än vad hbl gjort. Trots samma vikt...
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Blir så himla trött på mig själv! Behöver skriva av mig lite. Mitt liv de senaste kanske fem åren har gått ut på att jag mer eller...
2
Svar
24
· Visningar
2 013
Hästmänniskan Hej! Skulle uppskatta lite tips och hjälp. Jag har ridit nu i några månader och älskar verkligen det. Har dock endast kommit till...
Svar
9
· Visningar
594
Senast: valy
·
Gnägg Jag är jättesugen på att köpa egen häst igen efter långt uppehåll men har kommit igång bra med medryttarhäst och ridlektioner...
2 3
Svar
42
· Visningar
4 614
Senast: Johannna1
·
Hästmänniskan Åh känner mig så velig🙈. Letar en häst till, har en appaloosa och shettis hemma på gården. Och letar nu efter en till främst för...
2
Svar
34
· Visningar
3 217
Senast: WBanna
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp