Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Djurindustrin och köttätande (utbruten från Vegetariska substitut)

skogaliten

Trådstartare
Det är väl inte det minsta fel, eftersom jag inte vill äta kött? Ifrågasätter man det så blir ju hela den här tråden "fel", eller hur?

I min familj är vi två som inte äter kött och en (min man) som äter kött omän i begränsad mängd. Han tycker att just Beyond Burgers hamburgare är godare än de gjorda av riktigt kött, vilket är anmärkningsvärt tycker jag. (Och ja, jag brukade göra egna av fint färskmalet kött! Jag var en mästare på köttbullar dessutom!)

Man kan givetvis fundera kring "behovet" av just köttliknande substitut, men jag ser å andra sidan inget "fel" i det heller, då kärnan i det hela är att inte äta kött, inte stödja djurindustrin. Själv försöker jag alltmer komma från just substitut-grejen eftersom jag vant mig vid att utesluta kött och inte har det "behovet" längre. Men för de som vill äta vegetariskt/veganskt/växtbaserat tycker jag substituten är strålande. Jag inbillar mig nämligen lite att en avgörande orsak till att många inte fixar att sluta äta kött fastän de vill, är just saknaden av vissa maträtter som de inte vill vara utan. Och då är det ffa till en början alldeles utmärkt om där finns alternativ som är SÅ goda att man inte ens saknar köttet.
Var snäll och beskriv djurindustrin tack?

Har du besökt en djurindustri?

Vilken då? Hur ser sådan ut?

Vill du stödja nedhuggen regnskog i Amazonas och i Asien, för att arealerna med odlad soja, kikärtor, oljepalmer med mera ska kunna öka, vilket krävs för att tillverka köttsubstituten, och tillfredsställa "köttsubstitutindustrin" med råvara?

Vill du att Sveriges biologiska mångfald ska minska genom att betesmarkerna planteras igen med granskog?

Varför inte äta svenskodlad vegetarisk mat, direkt tillagad från råvaror, istället för industrimat, som ingår i den internationella råvaruhandeln.
 
Var snäll och beskriv djurindustrin tack?

Har du besökt en djurindustri?

Vilken då? Hur ser sådan ut?

Vill du stödja nedhuggen regnskog i Amazonas och i Asien, för att arealerna med odlad soja, kikärtor, oljepalmer med mera ska kunna öka, vilket krävs för att tillverka köttsubstituten, och tillfredsställa "köttsubstitutindustrin" med råvara?

Vill du att Sveriges biologiska mångfald ska minska genom att betesmarkerna planteras igen med granskog?

Varför inte äta svenskodlad vegetarisk mat, direkt tillagad från råvaror, istället för industrimat, som ingår i den internationella råvaruhandeln.
Jag tror att den djupaste sucken jag dragit på sådär tre månader (kanske sen skogsdiskussionen) precis gick igenom mig.

Tex här kan du se dokument om djurindustri från Naturhistoriska Museet i London, inkluderar svensk djurindustri:


Regnskog huggs ner främst för att odla sojabönor till djurfoder samt för betesmark till djur. De flesta veganska ersättningsprodukterna idag är palmoljefria och produceras i Europa.

Granskogsplantage är mer ett arv efter industrialiserat skogsbruk och jordbruk och den politik som förs kring, snarare än efter vegetarisk matkonsumtion.

Det finns idag många ersättningsprodukter producerade i Sverige på till exempel bondböna.

Ber om ursäkt till TS för att en tipstråd återigen spårar ut. Men så grov misinformation klarar inte mitt samvete av att låta stå oemotsagd. Hoppas att du förstår att inget av detta är från mitt håll menat att diskutera dina anledningar till hur du äter. Ät precis som du vill!
 
Var snäll och beskriv djurindustrin tack?

Har du besökt en djurindustri?

Vilken då? Hur ser sådan ut?

Vill du stödja nedhuggen regnskog i Amazonas och i Asien, för att arealerna med odlad soja, kikärtor, oljepalmer med mera ska kunna öka, vilket krävs för att tillverka köttsubstituten, och tillfredsställa "köttsubstitutindustrin" med råvara?

Vill du att Sveriges biologiska mångfald ska minska genom att betesmarkerna planteras igen med granskog?

Varför inte äta svenskodlad vegetarisk mat, direkt tillagad från råvaror, istället för industrimat, som ingår i den internationella råvaruhandeln.
OK @skogaliten - nämn en gård, en enda som producerar kyckling eller fläsk i större skala, som går med på besök och som endast ger djuren hemmaodlat foder, ingen soya (det mesta går in i djurprouktionen med den förlust det innebär), inge fiskmjöl. Där djuren har det bra och inte transporteras långa vägar till slakt. Där slakten går till på ett schysst sätt (ingen kolmonoxidkvävning). En enda gård.
 
Var snäll och beskriv djurindustrin tack?

Har du besökt en djurindustri?

Vilken då? Hur ser sådan ut?

Vill du stödja nedhuggen regnskog i Amazonas och i Asien, för att arealerna med odlad soja, kikärtor, oljepalmer med mera ska kunna öka, vilket krävs för att tillverka köttsubstituten, och tillfredsställa "köttsubstitutindustrin" med råvara?

Vill du att Sveriges biologiska mångfald ska minska genom att betesmarkerna planteras igen med granskog?

Varför inte äta svenskodlad vegetarisk mat, direkt tillagad från råvaror, istället för industrimat, som ingår i den internationella råvaruhandeln.
Oavsett hur djurindustrin ser ut så dör djur. Djur dödas i massor. Det ser jag som ett stort problem.
 
Oavsett hur djurindustrin ser ut så dör djur. Djur dödas i massor. Det ser jag som ett stort problem.
Och andra ser inte samma magnitud eller perspektiv på problemet att fler djur får leva fritt på stora marker och bidra till både rekreation och även bidra till livsmedelsförsörjningen. Vissa arter skulle helt dö ut som gör stor nytta och som vi vant oss vid som en del av vår kultur.

Men jag tänker att den diskussionen har gått i stå i många trådar, och för mig är det mycket mer intressant att diskutera trådens faktiska ämne - vilka substitut är värda att prova? Oavsett på vilken grundval man är intresserad av att prova substituten?
 
Var snäll och beskriv djurindustrin tack?

Har du besökt en djurindustri?

Vilken då? Hur ser sådan ut?

Vill du stödja nedhuggen regnskog i Amazonas och i Asien, för att arealerna med odlad soja, kikärtor, oljepalmer med mera ska kunna öka, vilket krävs för att tillverka köttsubstituten, och tillfredsställa "köttsubstitutindustrin" med råvara?

Vill du att Sveriges biologiska mångfald ska minska genom att betesmarkerna planteras igen med granskog?

Varför inte äta svenskodlad vegetarisk mat, direkt tillagad från råvaror, istället för industrimat, som ingår i den internationella råvaruhandeln.
NU blev det plötsligt ett rejält sidospår i tråden, och jag tänker inte ge mig in i den diskussionen. Men jag ska svara på dina frågor.

Jag bor nära Kristianstad. Hos Scan, där förs varje dag (!) 3 000 grisar ner i gaskamrarna, en fruktansvärt plågsam bedövningsmetod - som även industrin själv är tveksam till.

På andra sidan ligger Sölvesborg, med de omtalade kycklingfabrikerna, där många kycklingar skållas levande, det är en faktum. Jag undrar hur många, egentligen, av de drygt 103 MILJONER kycklingar som slaktas varje år i Sverige, upplever sina liv och sin död? Där ( i Sölvesborg) finns också minkfarmarna, där en majoritet av de c:a 440 000 minkar som dödas varje år, föds upp.

Sojan som odlar i Amazonas, samt nerhuggningen av regnskogen, beror FRÄMST, och ytterst främst, på odling av djurfoder samt bete för de djur som ska bli människoföda. Där finns MÅNGA väldigt goda alternativ till regnskogs-soja om man ser sig om lite. Även svenskodlat.

Jag vill verkligen inte att vårt landskap ska växa igen med granskog, sly etc. Men där jag bor ser jag ytterst få landskap som hålls öppna av betalde djur. Samma sak i Norrland där jag bodde tidigare. Igenbuskning av landskapet kan man lösa MED betande djur UTAN köttindustri.

I övrigt ser jag viktiga tankegångar till mänsklighetens överlevnad som art, där en förutsättning är att vi utvecklar ett annat tänk i förhållande till våra medresenärer på planeten. Men det kräver en tråd för sig. Intressant, dock.

Det var det. Åter till trådämnet.
 
Vilken då? Hur ser sådan ut?

Vill du stödja nedhuggen regnskog i Amazonas och i Asien, för att arealerna med odlad soja, kikärtor, oljepalmer med mera ska kunna öka, vilket krävs för att tillverka köttsubstituten, och tillfredsställa "köttsubstitutindustrin" med råvara?

Vill du att Sveriges biologiska mångfald ska minska genom att betesmarkerna planteras igen med granskog?

Varför inte äta svenskodlad vegetarisk mat, direkt tillagad från råvaror, istället för industrimat, som ingår i den internationella råvaruhandeln.
Nedhuggen regnskog? De flesta vego- och veganska ersättningsprodukterna är idag tillverkade i Sverige eller eu, på svenskodlade eller eu-odlade råvaror och jag vet inte många som innehåller palmolja då många som äter vegetariskt och vegansk inte vill ha palmolja i sina produkter.
Dessutom är soja verkligen inte förekommande i alla produkter utan det finns hur många produkter som helst baserade på ärtprotein, svamp, kikärtor, bondbönor, lupin, äggviteprotein för den som äter ägg, seitan, veteprotein etc gjorda på svenska- eller eu-odlade råvaror. De produkter som är sojabaserade är oftast tillverkade på EU-odlad soja.

Den som mest stödjer nedhuggen regnskog är väl köttätaren.
 

skogaliten

Trådstartare
Nedhuggen regnskog? De flesta vego- och veganska ersättningsprodukterna är idag tillverkade i Sverige eller eu, på svenskodlade eller eu-odlade råvaror och jag vet inte många som innehåller palmolja då många som äter vegetariskt och vegansk inte vill ha palmolja i sina produkter.
Dessutom är soja verkligen inte förekommande i alla produkter utan det finns hur många produkter som helst baserade på ärtprotein, svamp, kikärtor, bondbönor, lupin, äggviteprotein för den som äter ägg, seitan, veteprotein etc. De produkter som är sojabaserade är oftast tillverkade på EU-odlad soja.

Den som mest stödjer nedhuggen regnskog är väl köttätaren.
Finns inte svenskodlade kikärtor annat än som testodlingar, så hur du får tag svenska kikärtor vet jag inte. Lupin odlas inte heller i någon större utsträckning i Sverige.

För uppfödning av svenska djur används mycket litet soja.

Om det nu används "regnskogssoja" i USA vid djuruppfödning, så gäller det inte i Sverige. Det användes mycket soja i Sverige för 20 år sedan, men det har det ändrats radikalt, med en successiv utfasning, och övergång till mer hållbara och närodlade alternativ.

Humankonsumtionen av soja, och andra baljväxter, som ökar globalt, gör att priset stiger på kvalitetssoja/lupin/kikärtor m.m., och det uppstår en trängseleffekt, som ökar avskogningen globalt, för att hitta mer odlingsmark.

Det är numera en lite del av det svenska djurfodret som är sojabaserat. Det är inte hållbart, och alldeles för dyrt.

Konventionell kycklinguppfödningen är numera den del av djurproduktionen, som är mest beroende av importerade foderråvaror med stor andel soja.

Annan djuruppfödning har i det närmaste avvecklat användningen av soja, och i den mån soja ändå används, så är det huvudsakligen EU-soja som används.

Vill man undvika fiskmjöl helt (ges till kyckling och smågrisar med en maximal inblandning av 1 %), och ha en hög andel gårdseget foder i de animaliska produkterna, så är det så enkelt att köper man ekologiskt, så ingår inte fiskmjöl.
Industrifiske, för att få fram fiskmjöl, är ett hemskt hot mot alla hav.

En mjölkande ko, behöver väldigt mycket näring, och det är svårt men inte omöjligt, att uteslutande använda närproducerat foder.

Men jag förstår fortfarande inte: Vad är det för fel på att äta vegetabilier, som är de vegetabilier de är?

Varför "köttsubstitut" alls?

Falafel är ju gott, det är inget köttsubstitut, och kan göras på gula ärtor. Det är okomplicerat att göra morotsbiffar, rödbetsbiffar, eller för den delen svampbiffar (vild eller tam svamp), om man vill ha biffstuket. Alltihop är ju gott, men det är inget som efterliknar "kött".

Om man alltid måste ha en livsmedelsindustri som skapar hel- eller halvfabrikat, därför att substituten inte är möjliga att göra hemma, så sätter man sig ju i en beroendeställning till delar av livsmedelsindustrin istället, som vill tjäna pengar på att göra dyra produkter baserade på billiga råvaror, vilket pressar bönderna som odlar.


Det går ju så bra att laga god vegetarisk mat, som är just vegetarisk mat.

Det finns så många röror man kan ha på smörgåsen istället för ost etc.
 

skogaliten

Trådstartare
NU blev det plötsligt ett rejält sidospår i tråden, och jag tänker inte ge mig in i den diskussionen. Men jag ska svara på dina frågor.

Jag bor nära Kristianstad. Hos Scan, där förs varje dag (!) 3 000 grisar ner i gaskamrarna, en fruktansvärt plågsam bedövningsmetod - som även industrin själv är tveksam till.

På andra sidan ligger Sölvesborg, med de omtalade kycklingfabrikerna, där många kycklingar skållas levande, det är en faktum. Jag undrar hur många, egentligen, av de drygt 103 MILJONER kycklingar som slaktas varje år i Sverige, upplever sina liv och sin död? Där ( i Sölvesborg) finns också minkfarmarna, där en majoritet av de c:a 440 000 minkar som dödas varje år, föds upp.

Sojan som odlar i Amazonas, samt nerhuggningen av regnskogen, beror FRÄMST, och ytterst främst, på odling av djurfoder samt bete för de djur som ska bli människoföda. Där finns MÅNGA väldigt goda alternativ till regnskogs-soja om man ser sig om lite. Även svenskodlat.

Jag vill verkligen inte att vårt landskap ska växa igen med granskog, sly etc. Men där jag bor ser jag ytterst få landskap som hålls öppna av betalde djur. Samma sak i Norrland där jag bodde tidigare. Igenbuskning av landskapet kan man lösa MED betande djur UTAN köttindustri.

I övrigt ser jag viktiga tankegångar till mänsklighetens överlevnad som art, där en förutsättning är att vi utvecklar ett annat tänk i förhållande till våra medresenärer på planeten. Men det kräver en tråd för sig. Intressant, dock.

Det var det. Åter till trådämnet.
Man måste inte äta just gris...
 
Finns inte svenskodlade kikärtor annat än som testodlingar, så hur du får tag svenska kikärtor vet jag inte. Lupin odlas inte heller i någon större utsträckning i Sverige.

För uppfödning av svenska djur används mycket litet soja.

Om det nu används "regnskogssoja" i USA vid djuruppfödning, så gäller det inte i Sverige. Det användes mycket soja i Sverige för 20 år sedan, men det har det ändrats radikalt, med en successiv utfasning, och övergång till mer hållbara och närodlade alternativ.

Humankonsumtionen av soja, och andra baljväxter, som ökar globalt, gör att priset stiger på kvalitetssoja/lupin/kikärtor m.m., och det uppstår en trängseleffekt, som ökar avskogningen globalt, för att hitta mer odlingsmark.

Det är numera en lite del av det svenska djurfodret som är sojabaserat. Det är inte hållbart, och alldeles för dyrt.

Konventionell kycklinguppfödningen är numera den del av djurproduktionen, som är mest beroende av importerade foderråvaror med stor andel soja.

Annan djuruppfödning har i det närmaste avvecklat användningen av soja, och i den mån soja ändå används, så är det huvudsakligen EU-soja som används.

Vill man undvika fiskmjöl helt (ges till kyckling och smågrisar med en maximal inblandning av 1 %), och ha en hög andel gårdseget foder i de animaliska produkterna, så är det så enkelt att köper man ekologiskt, så ingår inte fiskmjöl.
Industrifiske, för att få fram fiskmjöl, är ett hemskt hot mot alla hav.

En mjölkande ko, behöver väldigt mycket näring, och det är svårt men inte omöjligt, att uteslutande använda närproducerat foder.

Men jag förstår fortfarande inte: Vad är det för fel på att äta vegetabilier, som är de vegetabilier de är?

Varför "köttsubstitut" alls?

Falafel är ju gott, det är inget köttsubstitut, och kan göras på gula ärtor. Det är okomplicerat att göra morotsbiffar, rödbetsbiffar, eller för den delen svampbiffar (vild eller tam svamp), om man vill ha biffstuket. Alltihop är ju gott, men det är inget som efterliknar "kött".

Om man alltid måste ha en livsmedelsindustri som skapar hel- eller halvfabrikat, därför att substituten inte är möjliga att göra hemma, så sätter man sig ju i en beroendeställning till delar av livsmedelsindustrin istället, som vill tjäna pengar på att göra dyra produkter baserade på billiga råvaror, vilket pressar bönderna som odlar.


Det går ju så bra att laga god vegetarisk mat, som är just vegetarisk mat.

Det finns så många röror man kan ha på smörgåsen istället för ost etc.
Jag förstår inte vad problemet är och varför köttätare blir så oerhört provocerade av att vi som inte äter kött äter en vegokorv eller köper vegoskivor.
Jag äter även falafel, ”massa röror” och gör egna grönsaksbiffar men ibland är det bara skönt att kunna ta fram en fryspizza.
 
Men jag förstår fortfarande inte: Vad är det för fel på att äta vegetabilier, som är de vegetabilier de är?

Varför "köttsubstitut" alls?

Falafel är ju gott, det är inget köttsubstitut, och kan göras på gula ärtor. Det är okomplicerat att göra morotsbiffar, rödbetsbiffar, eller för den delen svampbiffar (vild eller tam svamp), om man vill ha biffstuket. Alltihop är ju gott, men det är inget som efterliknar "kött".

Om man alltid måste ha en livsmedelsindustri som skapar hel- eller halvfabrikat, därför att substituten inte är möjliga att göra hemma, så sätter man sig ju i en beroendeställning till delar av livsmedelsindustrin istället, som vill tjäna pengar på att göra dyra produkter baserade på billiga råvaror, vilket pressar bönderna som odlar.


Det går ju så bra att laga god vegetarisk mat, som är just vegetarisk mat.

Det finns så många röror man kan ha på smörgåsen istället för ost etc.

Det ena utesluter inte det andra, men enkla och goda substitut gör det lätt för vem som helst att laga vegetariska alternativ när man kanske inte är vegetarian själv och inte någon wizard i köket som snabbt fattar hur olika det är att smaksätta kötträtter och vegetariska rätter.

Kanske för att barn som är kräsna ska äta utan gnäll vid matbordet. Kanske för att du som jag har IBS och är extremt känslig mot baljväxter. Det spelar ingen roll hur gott jag tycker det är, min mage kraschar.

Jag är beroende av livsmedelsindustrin hur jag än gör eftersom jag inte är självförsörjande på mat och har inte för avsikt att bli det heller. Någon gör man sig alltid beroende av. Köper du allt från grannbonden gör du dig beroende av henne/honom.
 
Man måste inte äta just gris...
Så du äter inte gris, och inte kyckling då, antar jag? Och bara ekologisk mjölk och kött? Och ändå anser du det så fruktansvärt viktigt att kritisera produktionen av vegetariska alternativ till kött, med argument byggda på osanningar? För att inte tala om att du totalt ignorerar de etiska perspektiven för själva djurhållningen, som även på ekologiska gårdar är långt ifrån någon idyll i dagens industriella jordbruk. Och detta var så viktigt för dig att framföra i en tipstråd; varför? Vems ärende går du egentligen? - för inte är det vårt ärende, som försöker bevara biologisk mångfald genom att slå med lie och hålla efter skogsbetesmarker i små fläckar av industriell kött- och mjölkproduktion.
 

skogaliten

Trådstartare
Så du äter inte gris, och inte kyckling då, antar jag? Och bara ekologisk mjölk och kött? Och ändå anser du det så fruktansvärt viktigt att kritisera produktionen av vegetariska alternativ till kött, med argument byggda på osanningar? För att inte tala om att du totalt ignorerar de etiska perspektiven för själva djurhållningen, som även på ekologiska gårdar är långt ifrån någon idyll i dagens industriella jordbruk. Och detta var så viktigt för dig att framföra i en tipstråd; varför? Vems ärende går du egentligen? - för inte är det vårt ärende, som försöker bevara biologisk mångfald genom att slå med lie och hålla efter skogsbetesmarker i små fläckar av industriell kött- och mjölkproduktion.
Jaha, du slår med lie istället för att beta betesmarken. Sorry, det funkar inte långsiktigt.

Gå gärna en utbildning som tar upp de ekologiska sambanden, så blir det begripligt.

Eftersom jag är KRAV-certifierad djuruppfödare, vilken du knappast är, så är jag nog bättre insatt i hur verkligheten ute på gårdar ser ut, än vad du är.

Det där skitsnacket om "industriellt jordbruk", är bara ett sätt att skapa dålig stämning och ett effektsökeri, som gott kan undvikas.

Jag vet hur mina djur har det, jag vet hur grannarnas djur sköts, och har rätt god insyn inom jordbruket i mitt län av många skäl.
Det finns då och då, enstaka individer "som spårar ur", så att det uppstår vanvårdsfall, ofta handlar det om att sjukdom eller psykiska problem, skapar en ond cirkel, men den där industriella misskötseln, finns liksom inte.
Det är först när livsmedelsindustrin tar vid, efter bonden, som det blir "industriellt".

Man kan ju också undra varför det är så viktigt att anklaga de svenska bönderna, för att vara industriella, och varför det är så svårt att avstå från att skicka anklagelser åt alla som äter en för arten anpassad kost (du har inte gjort det), genom bisatser inom tipstråden.

För mig som undviker hel- och halvfabrikat så mycket som möjligt, jag köper dock frysta grönsaker av typen hel eller hackad spenat, eller fryst broccoli, när svenska grönsaker inte "är i säsong", så blir jag extremt provocerad av det där flörtandet med livsmedelsindustrin, som köttsubstitut och andra hel-och halvfabrikat innebär.

Växtbaserad kost har sina egna meriter, och kan göras mycket god.

Jag är oförstående inför varför man måste efterapa det man egentligen vill undvika.

Jag äter med glädje både gris och kyckling. Det går utmärkt att köpa utegrisar som slaktas genom att bultas om man inte föder upp egna, och kyckling växer i trädgården eller kan köpas via småskaliga uppfödare/slakterier, så att Kronfågel och Guldfågeln inte blev involverade...
 
Jaha, du slår med lie istället för att beta betesmarken. Sorry, det funkar inte långsiktigt.

Gå gärna en utbildning som tar upp de ekologiska sambanden, så blir det begripligt.

Eftersom jag är KRAV-certifierad djuruppfödare, vilken du knappast är, så är jag nog bättre insatt i hur verkligheten ute på gårdar ser ut, än vad du är.

Det där skitsnacket om "industriellt jordbruk", är bara ett sätt att skapa dålig stämning och ett effektsökeri, som gott kan undvikas.

Jag vet hur mina djur har det, jag vet hur grannarnas djur sköts, och har rätt god insyn inom jordbruket i mitt län av många skäl.
Det finns då och då, enstaka individer "som spårar ur", så att det uppstår vanvårdsfall, ofta handlar det om att sjukdom eller psykiska problem, skapar en ond cirkel, men den där industriella misskötseln, finns liksom inte.
Det är först när livsmedelsindustrin tar vid, efter bonden, som det blir "industriellt".

Man kan ju också undra varför det är så viktigt att anklaga de svenska bönderna, för att vara industriella, och varför det är så svårt att avstå från att skicka anklagelser åt alla som äter en för arten anpassad kost (du har inte gjort det), genom bisatser inom tipstråden.

För mig som undviker hel- och halvfabrikat så mycket som möjligt, jag köper dock frysta grönsaker av typen hel eller hackad spenat, eller fryst broccoli, när svenska grönsaker inte "är i säsong", så blir jag extremt provocerad av det där flörtandet med livsmedelsindustrin, som köttsubstitut och andra hel-och halvfabrikat innebär.

Växtbaserad kost har sina egna meriter, och kan göras mycket god.

Jag är oförstående inför varför man måste efterapa det man egentligen vill undvika.

Jag äter med glädje både gris och kyckling. Det går utmärkt att köpa utegrisar som slaktas genom att bultas om man inte föder upp egna, och kyckling växer i trädgården eller kan köpas via småskaliga uppfödare/slakterier, så att Kronfågel och Guldfågeln inte blev involverade...
Jag skriver ju klart och tydligt att jag både slår med lie och har betesmark. Slåtter fungerar långsiktigt om det är biologisk mångfald du vill åt, det är inte en nyhet. Det fungerar minst lika bra som betesmark, och bättre om betesmarken har för högt betestryck eller det tillförs näringsämnen till den. Jag har köpt min mark endast för att bevara biologisk mångfald utan tanke på ekonomisk vinning, du har din för djurproduktion; det säger en del om våra prioriteringar, kunskapsläge, och utgångspunkt.

Som jag skrev är jag placerad bokstavligen talat mitt i smeten; på varje mark runt om min är det boskapsuppfödning som gäller, och jag känner mina grannar och har besökt deras gårdar, och samarbetar med dem. Jag är inte emot all boskapshållning, men det är enorm skillnad på den stora ekologiska mjölkbonden, som trots den ekologiska märkningen inte har positiv effekt på närmiljön utan bidrar till både övergödning och minskad biologisk mångfald på grund av överbetade marker, och den lilla köttbonden på andra sidan som har tio kor som har tillgång till utevistelse året runt utan ekologisk märkning. Det är ett exempel på komplexiteten i frågan; och då har vi inte ens berört klimatfrågan eller de etiska aspekterna av själva djuruppfödningen.

Jag är inte formellt utbildad i ekologi, men som jag redan skrivit dedikerar jag större delen av mitt liv och pengar till bevarandearbete, något som jag inte hade gett mig in på utan att rådfråga experter, och hålla mig så påläst jag bara kan. Jag är akademiker i grunden, och baserar således mina beslut vad gäller bevarandet på vad ekologer, biologer, och klimatforskare säger. Samtidigt måste vi komma ihåg att vetenskap är ett verktyg, och att vi själva väljer i vilken riktning vi vill jobba, på ett etiskt och filosofiskt plan.

Nej, industriellt jordbruk är en verklighet vi måste tampas med. Som du kanske förstår av det jag skrivit ovan är jag ju inte emot all form av djurhållning (vad skulle jag då göra på ett hästforum?) men att säga att industriellt jordbruk inte finns, det är en ren och skär lögn. Du kan tycka att industriellt jordbruk inte är ett problem, men säg då det, så kan vi diskutera utifrån verkligheten.

Jag är också kritisk mot livsmedelsindustrin, det kommer sig ganska fort om en är glad i att tänka kring etik, miljöproblem, och samhällets beskaffenhet (är historiker i grunden). Samtidigt är klimatkrisen något som är på god väg att slå ut livsmedelsproduktionen; inte bara den industriella. Faktumet är att de flesta som ersätter sitt kött med köttsubstitut ersätter det kött som kommit av den mest miljövidriga produktionen, ofta utländsk och oftast industriell sådan. Det är fortfarande bättre för klimatet och miljön på det stora hela - och ingen av oss har helt rent mjöl i påsen när det kommer till vad vi äter.

För övrigt, äter du gris och kyckling eller inte? Och bara ekologisk mjölk och nötkött?
 
Jaha, du slår med lie istället för att beta betesmarken. Sorry, det funkar inte långsiktigt.

Gå gärna en utbildning som tar upp de ekologiska sambanden, så blir det begripligt.

Eftersom jag är KRAV-certifierad djuruppfödare, vilken du knappast är, så är jag nog bättre insatt i hur verkligheten ute på gårdar ser ut, än vad du är.

Det där skitsnacket om "industriellt jordbruk", är bara ett sätt att skapa dålig stämning och ett effektsökeri, som gott kan undvikas.

Jag vet hur mina djur har det, jag vet hur grannarnas djur sköts, och har rätt god insyn inom jordbruket i mitt län av många skäl.
Det finns då och då, enstaka individer "som spårar ur", så att det uppstår vanvårdsfall, ofta handlar det om att sjukdom eller psykiska problem, skapar en ond cirkel, men den där industriella misskötseln, finns liksom inte.
Det är först när livsmedelsindustrin tar vid, efter bonden, som det blir "industriellt".

Man kan ju också undra varför det är så viktigt att anklaga de svenska bönderna, för att vara industriella, och varför det är så svårt att avstå från att skicka anklagelser åt alla som äter en för arten anpassad kost (du har inte gjort det), genom bisatser inom tipstråden.

För mig som undviker hel- och halvfabrikat så mycket som möjligt, jag köper dock frysta grönsaker av typen hel eller hackad spenat, eller fryst broccoli, när svenska grönsaker inte "är i säsong", så blir jag extremt provocerad av det där flörtandet med livsmedelsindustrin, som köttsubstitut och andra hel-och halvfabrikat innebär.

Växtbaserad kost har sina egna meriter, och kan göras mycket god.

Jag är oförstående inför varför man måste efterapa det man egentligen vill undvika.

Jag äter med glädje både gris och kyckling. Det går utmärkt att köpa utegrisar som slaktas genom att bultas om man inte föder upp egna, och kyckling växer i trädgården eller kan köpas via småskaliga uppfödare/slakterier, så att Kronfågel och Guldfågeln inte blev involverade...
Går halvt OT här.

Grisarna, alltså. Jag har mailat flertal uppfödare av grisar vars kött jag hittar i butik och bett om uppgifter på hur de slaktas, just för att försöka hitta några som inte åker ner i gaskammare och det är helt hopplöst. De jag kontaktat har verkligen inte koll! Det anser jag är oseriöst måste jag säga. Hur sjutton ska jag som konsument kunna hitta sådant när inte ens djurens uppfödare vet vad de utsätter sina grisar i på sin sista resa? Var hittar man dem när man inte har grisuppfödning i krokarna? Vårt alternativ har blivit vildsvin i stället där vi lagt fram att vi vill ha djur som inte jagas med hund.

Notera nu att detta är alltså uppfödare som verkar ha en bra djurhållning i övrigt, alltså där djuren får gå ute i sjyssta miljöer osv så det är inte den typen av industri man gärna föreställer sig grisuppfödning som efter turer i media osv.


Sen kan jag f.ö inte förstå varför man ska bli upprörd över att någon annan väljer att köpa/äta köttsubstitut. Även om jag tycker att merparten av detta är rätt äckligt betyder det ju inte att andra tycker det. Däremot önskar jag ju att alla, oavsett vad de mumsar i sig, tar reda på vad de äter, hur det producerats, var det producerats och när det är kött även hur djuren avlivats och att man då sen kan stå rakryggad och tycka att man valt rätt. Kan du inte stå bakom att maten transporterats långväga bör du se dig om efter nåt annat. Kan du inte stå bakom att djur dör för att du ska få mat på tallriken bör du inte äta det. Innehåller din mat palmolja som du tycker är vansinnigt att man använder bör du se dig om efter andra alternativ osv. Det värsta jag vet, vad gäller detta ämne, är de som säger att man inte får prata om att köttet är döda djur och informera om hur de dör för då kan de minsann inte äta kött på en vecka. Kött är döda djur, punkt. Ett djur har dött för att hamna på din tallrik och ska man äta kött borde man ju då välja ett djur som hanterats väl så länge den lever.

Mvh amha, blandkost-människa
 
Går halvt OT här.

Grisarna, alltså. Jag har mailat flertal uppfödare av grisar vars kött jag hittar i butik och bett om uppgifter på hur de slaktas, just för att försöka hitta några som inte åker ner i gaskammare och det är helt hopplöst. De jag kontaktat har verkligen inte koll! Det anser jag är oseriöst måste jag säga. Hur sjutton ska jag som konsument kunna hitta sådant när inte ens djurens uppfödare vet vad de utsätter sina grisar i på sin sista resa? Var hittar man dem när man inte har grisuppfödning i krokarna? Vårt alternativ har blivit vildsvin i stället där vi lagt fram att vi vill ha djur som inte jagas med hund.

Notera nu att detta är alltså uppfödare som verkar ha en bra djurhållning i övrigt, alltså där djuren får gå ute i sjyssta miljöer osv så det är inte den typen av industri man gärna föreställer sig grisuppfödning som efter turer i media osv.


Sen kan jag f.ö inte förstå varför man ska bli upprörd över att någon annan väljer att köpa/äta köttsubstitut. Även om jag tycker att merparten av detta är rätt äckligt betyder det ju inte att andra tycker det. Däremot önskar jag ju att alla, oavsett vad de mumsar i sig, tar reda på vad de äter, hur det producerats, var det producerats och när det är kött även hur djuren avlivats och att man då sen kan stå rakryggad och tycka att man valt rätt. Kan du inte stå bakom att maten transporterats långväga bör du se dig om efter nåt annat. Kan du inte stå bakom att djur dör för att du ska få mat på tallriken bör du inte äta det. Innehåller din mat palmolja som du tycker är vansinnigt att man använder bör du se dig om efter andra alternativ osv. Det värsta jag vet, vad gäller detta ämne, är de som säger att man inte får prata om att köttet är döda djur och informera om hur de dör för då kan de minsann inte äta kött på en vecka. Kött är döda djur, punkt. Ett djur har dött för att hamna på din tallrik och ska man äta kött borde man ju då välja ett djur som hanterats väl så länge den lever.

Mvh amha, blandkost-människa

En invändning är att det är ganska ohyfsat att börja diskutera och ”informera” om sånt i själva matsituationen, när människor ska
börja inta sin livsnödvändiga portion av livsmedel. Både om hur djuren avlivas på slakteriet och hur sojakorven skapat problem annorstädes. Just där och då passar inte ”information” och etiska diskussioner kring mat särskilt bra. Jag har sällan varit med om en diskussion om mat där de inblandade klarat att hålla sig till objektiva fakta, och jag tror att det är för att diskussionen mest förekommer om minst någon part har ett engagemang och ett ställningstagande man vill framföra eller i värsta fall missionera om eller pådyvla andra.

Flest gånger har det hänt från de som är blandkostare för övrigt och har låg förståelse för att andra gör andra val, och ofta är argumenten hårresande dåliga och dåligt underbyggda. Som att man försvarar sitt eget val med att försöka underkänna andras val.
 
Senast ändrad:
En invändning är att det är ganska ohyfsat att börja diskutera och ”informera” om sånt i själva matsituationen, när människor ska
börja inta sin livsnödvändiga portion av livsmedel. Både om hur djuren avlivas på slakteriet och hur sojakorven skapat problem annorstädes. Just där och då passar inte ”information” och etiska diskussioner kring mat särskilt bra. Jag har sällan varit med om en diskussion om mat där de inblandade klarat att hålla sig till objektiva fakta, och jag tror att det är för att diskussionen mest förekommer om minst någon part har ett engagemang och ett ställningstagande man vill framföra eller i värsta fall missionera om eller pådyvla andra.

Flest gånger har det hänt från de som är blandkostare för övrigt och har låg förståelse för att andra gör andra val, och ofta är argumenten hårresande dåliga och dåligt underbyggda. Som att man försvarar sitt eget val med att försöka underkänna andras val.
Det kan jag ju hålla med om. De gånger jag stött på den reaktionen är när man är i helt andra situationer än vid middagsbordet. När man kanske fått frågan om recept på kyckling och man svarar "jag äter inte kyckling så jag vet inte" och följdfrågan är "varför inte?" Som exempel.
 
Jaha, du slår med lie istället för att beta betesmarken. Sorry, det funkar inte långsiktigt.

Gå gärna en utbildning som tar upp de ekologiska sambanden, så blir det begripligt.

Eftersom jag är KRAV-certifierad djuruppfödare, vilken du knappast är, så är jag nog bättre insatt i hur verkligheten ute på gårdar ser ut, än vad du är.

Det där skitsnacket om "industriellt jordbruk", är bara ett sätt att skapa dålig stämning och ett effektsökeri, som gott kan undvikas.

Jag vet hur mina djur har det, jag vet hur grannarnas djur sköts, och har rätt god insyn inom jordbruket i mitt län av många skäl.
Det finns då och då, enstaka individer "som spårar ur", så att det uppstår vanvårdsfall, ofta handlar det om att sjukdom eller psykiska problem, skapar en ond cirkel, men den där industriella misskötseln, finns liksom inte.
Det är först när livsmedelsindustrin tar vid, efter bonden, som det blir "industriellt".

Man kan ju också undra varför det är så viktigt att anklaga de svenska bönderna, för att vara industriella, och varför det är så svårt att avstå från att skicka anklagelser åt alla som äter en för arten anpassad kost (du har inte gjort det), genom bisatser inom tipstråden.

För mig som undviker hel- och halvfabrikat så mycket som möjligt, jag köper dock frysta grönsaker av typen hel eller hackad spenat, eller fryst broccoli, när svenska grönsaker inte "är i säsong", så blir jag extremt provocerad av det där flörtandet med livsmedelsindustrin, som köttsubstitut och andra hel-och halvfabrikat innebär.

Växtbaserad kost har sina egna meriter, och kan göras mycket god.

Jag är oförstående inför varför man måste efterapa det man egentligen vill undvika.

Jag äter med glädje både gris och kyckling. Det går utmärkt att köpa utegrisar som slaktas genom att bultas om man inte föder upp egna, och kyckling växer i trädgården eller kan köpas via småskaliga uppfödare/slakterier, så att Kronfågel och Guldfågeln inte blev involverade...

Men det är en industri med massuppfödning, små ytor, korta liv och sen slakt.
Även om djuren tas om hand väl så är det fortfarande en industri.
Jag passerar en grisgård varje dag. Portarna är öppna så jag ser grisarna tydligt. De har mycket halm, får frisk luft iom att det alltid står öppet men de lever fortfarande på väldigt begränsad yta utan möjlighet att vara ute.
Jag ser när slaktbilen kommer, hör hur de skriker, ser hur trångt de lastas, vet hur långt de åker.
Visst fan är det en industri.
 
Men det är en industri med massuppfödning, små ytor, korta liv och sen slakt.
Även om djuren tas om hand väl så är det fortfarande en industri.
Jag passerar en grisgård varje dag. Portarna är öppna så jag ser grisarna tydligt. De har mycket halm, får frisk luft iom att det alltid står öppet men de lever fortfarande på väldigt begränsad yta utan möjlighet att vara ute.
Jag ser när slaktbilen kommer, hör hur de skriker, ser hur trångt de lastas, vet hur långt de åker.
Visst fan är det en industri.

Fast grisarna vet ju inte vart de ska, resan sker bara en gång till just det stället. Det skulle lika gärna kunna vara en flytt till en ny byggnad / utevistelse på en del gårdar. Jag tror att vi lägger alldeles för mycket mänskliga känslor och tankar kring döden på djurens medvetanden.

Däremot tycker jag det är illa att man använder koldioxid som man vet är extremt påfrestande i den sista fasen. Och att man framförallt gör det av ekonomiska skäl (alltså inte för att inga andra kända bättre metoder finns) är ännu mer illa.

Den mesta uppfödningen sker i en slags industriell form och jag tänker att en viss grad av industrialisering måste till för att använda våra begränsade resurser på ett effektivt sätt. Att inte romantisera 1700-talsbonden, utan att göra avkall på djurskydd och miljöskydd.
 
Fast grisarna vet ju inte vart de ska, resan sker bara en gång till just det stället. Det skulle lika gärna kunna vara en flytt till en ny byggnad / utevistelse på en del gårdar. Jag tror att vi lägger alldeles för mycket mänskliga känslor och tankar kring döden på djurens medvetanden.

Däremot tycker jag det är illa att man använder koldioxid som man vet är extremt påfrestande i den sista fasen. Och att man framförallt gör det av ekonomiska skäl (alltså inte för att inga andra kända bättre metoder finns) är ännu mer illa.

Den mesta uppfödningen sker i en slags industriell form och jag tänker att en viss grad av industrialisering måste till för att använda våra begränsade resurser på ett effektivt sätt. Att inte romantisera 1700-talsbonden, utan att göra avkall på djurskydd och miljöskydd.

Att det bara sker en gång tycker jag inte gör att det är mer okej när det är tydligt att de blir stressade, speciellt inte när resan är flera timmar.

Jag äter själv kött, det jag vände mig emot var att det inte är en industri.
Det är mycket som kan förbättras.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2021
  • Vart drar ni gränsen för fysiska fel?

Hästrelaterat

  • Ständiga tappskor
  • Föl 2021

Omröstningar

Upp