Dödsångest, har ätit för gammal havregryn

Filura

Trådstartare
I går morse tänkte jag göra chokladbollar. Hade blandat ihop alla ingredienserna och provsmakade. Upptäckte då att havregrynen smakade inte alls som det skulle. Dum som jag var hann jag ändå svälja ner det. Det var ungefär en matskedsstorlek.
Kollade utgångsdatumet på havregrynen och den hade gått ut för nästan två år sedan! :eek: Det var bara att slänga smeten.

Senare på kvällen fick jag en ordentlig molande huvudvärk med illamående och kände mig helt plötsligt jätteseg och matt. (Jag får dock sådan huvudvärk ett par gånger om året, så det kan ju likaväl "bara" vara det.) I morse när jag vaknade var huvudvärken borta, men är fortfarande seg i huvudet och illamående. Jag har börjat få panikångest nu, för jag är sällan illamående och det enda konstiga jag har fått i mig är havregrynen. Jag är så himla rädd men jag vågar inte ringa 1177 för jag känner mig så larvig. Men tänk om det var giftigt mögel på? Jag har försökt att kolla men det är svårt att se... Behöver jag vara orolig?
 
I går morse tänkte jag göra chokladbollar. Hade blandat ihop alla ingredienserna och provsmakade. Upptäckte då att havregrynen smakade inte alls som det skulle. Dum som jag var hann jag ändå svälja ner det. Det var ungefär en matskedsstorlek.
Kollade utgångsdatumet på havregrynen och den hade gått ut för nästan två år sedan! :eek: Det var bara att slänga smeten.

Senare på kvällen fick jag en ordentlig molande huvudvärk med illamående och kände mig helt plötsligt jätteseg och matt. (Jag får dock sådan huvudvärk ett par gånger om året, så det kan ju likaväl "bara" vara det.) I morse när jag vaknade var huvudvärken borta, men är fortfarande seg i huvudet och illamående. Jag har börjat få panikångest nu, för jag är sällan illamående och det enda konstiga jag har fått i mig är havregrynen. Jag är så himla rädd men jag vågar inte ringa 1177 för jag känner mig så larvig. Men tänk om det var giftigt mögel på? Jag har försökt att kolla men det är svårt att se... Behöver jag vara orolig?

Håller med övriga, det låter inte farligt.

Från en som däremot fått i sig diverse skit genom åren och åkt på rejäla matförgiftningar så kan jag lova att.. det är inte farligt heller :D Bara rejält otrevligt.
 
I går morse tänkte jag göra chokladbollar. Hade blandat ihop alla ingredienserna och provsmakade. Upptäckte då att havregrynen smakade inte alls som det skulle. Dum som jag var hann jag ändå svälja ner det. Det var ungefär en matskedsstorlek.
Kollade utgångsdatumet på havregrynen och den hade gått ut för nästan två år sedan! :eek: Det var bara att slänga smeten.

Senare på kvällen fick jag en ordentlig molande huvudvärk med illamående och kände mig helt plötsligt jätteseg och matt. (Jag får dock sådan huvudvärk ett par gånger om året, så det kan ju likaväl "bara" vara det.) I morse när jag vaknade var huvudvärken borta, men är fortfarande seg i huvudet och illamående. Jag har börjat få panikångest nu, för jag är sällan illamående och det enda konstiga jag har fått i mig är havregrynen. Jag är så himla rädd men jag vågar inte ringa 1177 för jag känner mig så larvig. Men tänk om det var giftigt mögel på? Jag har försökt att kolla men det är svårt att se... Behöver jag vara orolig?
Jag tvivlar på att du behöver oroa dig.
MVH tittar aldrig på bäst före datum
 
I går morse tänkte jag göra chokladbollar. Hade blandat ihop alla ingredienserna och provsmakade. Upptäckte då att havregrynen smakade inte alls som det skulle. Dum som jag var hann jag ändå svälja ner det. Det var ungefär en matskedsstorlek.
Kollade utgångsdatumet på havregrynen och den hade gått ut för nästan två år sedan! :eek: Det var bara att slänga smeten.

Senare på kvällen fick jag en ordentlig molande huvudvärk med illamående och kände mig helt plötsligt jätteseg och matt. (Jag får dock sådan huvudvärk ett par gånger om året, så det kan ju likaväl "bara" vara det.) I morse när jag vaknade var huvudvärken borta, men är fortfarande seg i huvudet och illamående. Jag har börjat få panikångest nu, för jag är sällan illamående och det enda konstiga jag har fått i mig är havregrynen. Jag är så himla rädd men jag vågar inte ringa 1177 för jag känner mig så larvig. Men tänk om det var giftigt mögel på? Jag har försökt att kolla men det är svårt att se... Behöver jag vara orolig?

Dina symptom beror nog snarare på oro eller något annat, gamla havregryn är inte farliga.
 
Jag förstår att du känner dig orolig, men jag tror verkligen inte att du behöver oroa dig för mögel om du inte förvarat havregrynen fuktigt eller så (och då borde du märkt det på flera av torrvarorna som du använde). De är ju torra och mögel gillar nån typ av fukt. Näringsvärdet har säkert sjunkit men jag tvivlar starkt på att du blir sjuk av dem. Illamåendet kan bero på oro, på huvudvärken (som du säger att du känner igen) eller på något annat. Lugn.
 
Så skönt att höra! Jag ska försöka att lugna ner mig nu. Jag har varit så orolig. 🙂

Vill bara påpeka att jag har GAD och får lätt panikångest, då jag är livrädd för att bli sjuk. Förstår såklart att mitt inlägg verkar larvigt men för mig så är det på riktigt en oro.
 
Du kan vara lugn! Jag bakade bröd på 2 år gammalt vetemjöl häromdagen, inga problem. En annan dag blandade jag ner mandelspån i chokladmousse. Tyckte det smakade lite plast, kollade på påsen och insåg att de var 3 år gamla :rofl: jag blev inte sjuk eller dålig på något sätt.
 
I går morse tänkte jag göra chokladbollar. Hade blandat ihop alla ingredienserna och provsmakade. Upptäckte då att havregrynen smakade inte alls som det skulle. Dum som jag var hann jag ändå svälja ner det. Det var ungefär en matskedsstorlek.
Kollade utgångsdatumet på havregrynen och den hade gått ut för nästan två år sedan! :eek: Det var bara att slänga smeten.

Senare på kvällen fick jag en ordentlig molande huvudvärk med illamående och kände mig helt plötsligt jätteseg och matt. (Jag får dock sådan huvudvärk ett par gånger om året, så det kan ju likaväl "bara" vara det.) I morse när jag vaknade var huvudvärken borta, men är fortfarande seg i huvudet och illamående. Jag har börjat få panikångest nu, för jag är sällan illamående och det enda konstiga jag har fått i mig är havregrynen. Jag är så himla rädd men jag vågar inte ringa 1177 för jag känner mig så larvig. Men tänk om det var giftigt mögel på? Jag har försökt att kolla men det är svårt att se... Behöver jag vara orolig?
Du kunde skickat dem till mig, jag hade lätt ätit dem :) Du behöver inte oroa dig det minsta, näringsvärdet och smaken kan ha försämrats men farliga att äta är de inte om inte havregrynen möglat och det hade du sett direkt och så lite som en matsked hade inte haft någon betydelse oavsett.
 
Så skönt att höra! Jag ska försöka att lugna ner mig nu. Jag har varit så orolig. 🙂

Vill bara påpeka att jag har GAD och får lätt panikångest, då jag är livrädd för att bli sjuk. Förstår såklart att mitt inlägg verkar larvigt men för mig så är det på riktigt en oro.
Tack för alla svaren! Nu känns det en aning lugnare :heart
Jag förstår dig då jag lider av det med men nä, absolut inget att oroa dig för, verkligen inte. Andas nu :heart.
 
Kan tillägga att jag har någon gång kokat gröt på gamla, utgågna havregryn och smaken är klart sämre, lite fadd sådär men det finns absolut inget farligt med att äta dem. Hade jag kommit så långt i tillverkningen av chokladbollarna att jag blandat i kakao och alla ingredienser hade jag inte tvekat det minsta att äta dem ändå. Förutom då¨av anledningen att jag vill gå ned i vikt förstås.
 
I går morse tänkte jag göra chokladbollar. Hade blandat ihop alla ingredienserna och provsmakade. Upptäckte då att havregrynen smakade inte alls som det skulle. Dum som jag var hann jag ändå svälja ner det. Det var ungefär en matskedsstorlek.
Kollade utgångsdatumet på havregrynen och den hade gått ut för nästan två år sedan! :eek: Det var bara att slänga smeten.

Senare på kvällen fick jag en ordentlig molande huvudvärk med illamående och kände mig helt plötsligt jätteseg och matt. (Jag får dock sådan huvudvärk ett par gånger om året, så det kan ju likaväl "bara" vara det.) I morse när jag vaknade var huvudvärken borta, men är fortfarande seg i huvudet och illamående. Jag har börjat få panikångest nu, för jag är sällan illamående och det enda konstiga jag har fått i mig är havregrynen. Jag är så himla rädd men jag vågar inte ringa 1177 för jag känner mig så larvig. Men tänk om det var giftigt mögel på? Jag har försökt att kolla men det är svårt att se... Behöver jag vara orolig?
En av mina lärare på universitetet, då programansvarig för lite olika livsmedelsrelaterade program, hävdar med bestämdhet att torra skafferivaror (mjöl och gryn och sånt) har i princip obegränsad hållbarhet. Det går att använda dem så länge det inte kryper i dem (larver, mjölbaggar osv).
Så, du kan vara helt lugn!
 
"Bäst före" betyder just det, att det är bäst före det datumet, inte dåligt efteråt. Alla sådana datum sätts med ordentlig marginal. När det gäller torrvaror så är det största problemet med dem när de blir gamla att de tappar näringsvärde så att det inte längre kommer upp i de nivåer som står angivna på innehållsförteckningen.

Det är såklart inte kul att äta för gamla varor, men har du ingen annan sjukdom som påverkar hur du reagerar på mat så kan du säkert vara helt lugn :)
 
"Bäst före" betyder just det, att det är bäst före det datumet, inte dåligt efteråt. Alla sådana datum sätts med ordentlig marginal. När det gäller torrvaror så är det största problemet med dem när de blir gamla att de tappar näringsvärde så att det inte längre kommer upp i de nivåer som står angivna på innehållsförteckningen.

Det är såklart inte kul att äta för gamla varor, men har du ingen annan sjukdom som påverkar hur du reagerar på mat så kan du säkert vara helt lugn :)

Plus att även jag som har en känslig mage (Crohns) skulle inte ha reagerat på gamla havregryn (mina smaklökar hade nog varit grinigare än magen :D) @Filura

Klart man ska vara försiktig med mat men vårt matsmältningssystem tål ändå rätt mycket. Sedan förstår jag att det blir en extra dimension av oron om man har GAD.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi? Del CXCIV
  • Barn och djur
  • Gryta och matberedare

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp