Utrustning Dressyrgjord, hur lång?

Rialavargen

Trådstartare
Hur högt upp ska en dressyrgjord gå?
Vid köp av min hoppsadel sa inprovaren att gjorden fick inte bli för lång för då stör den ryttaren. Så där känner jag att jag har koll.

Men hur är det med tillpassningen av dressyrgjorden? Hur långt upp skall den gå? När jag kikar på bilder på dressyrhästar så ser det lite olika ut.
 
Det viktigaste är att den lämnar armbågen fri och att spännena inte hamnar där utan hellre så högt som möjligt.

Så här här sitter min på ponnyn, har en anatomiskt formad gjord som är väldigt smal just bakom armbågen. Perfekt på liten häst! Hon har 50cm


På stora hästen har jag en bananformad luddgjord, och samma där med spännena högt. Hans är 70cm.
 
Visa bifogad fil 28293
Det är sådana här bilder som har fått mig att börja fundera på min trådstart.
Precis som du fått svar så sitter spännena alldeles för lågt på bilden. Det var väldigt vanligt när dressyrsadlarna gjorde intåg på marknaden hos gemene man (yes jag är ”gammal” 😎) att man hade så korta gjordar, en del har det fortfarande, men det är rätt så förlegat utifrån hästens välmåga och rörelsefrihet.

En liten passus i sammanhanget också så ska det bakre spännet alltid spännas först, och om skillnad i hål osv ska den bakre alltid vara spänd högre än den främre, för att trycket ska bli rätt. På bilden är det spänt tvärtom.
 
Det är inte skönt med för kort sadelgjord för hästen. Stropparna ligger hårt mot revbenen där det egentligen ska vara en bred sadelgjord. Drar man främre spännet hårdare för att sadeln ska ligga still så drar man ned ortspetsarna vilket är obehagligt. Långa stroppar och enkelkåpade sadlar kan ge inflammation/ skada på revbenen pga av trycket.
 

Hästmänniska och Häst

  • Equilab eller Ridely?

Hästavel och Grenar

Hund, Katt och Andra djur

Allmänt, Fritid och Barn

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Upp