Dressyrsadel mot "barock"- Finns det?

Liselott76

Trådstartare
Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Jag har precis börjat med barock & måste skaffa en ny sadel till min häst, jag vill inte släppa den "engelska" ridningen helt & hållet utan vill försöka hitta en väg att kunna kombinera. Är det någon som har ett tips på sadel?

SKulle helst vilja ha en "dressyrsadel" med möjlighet att kunna ha en sits som i barockridningen, dvs där man sitter mindre på rumpan & mer på insidan av låren.. Har upptäckt när jag rider i min nuvarande dressyrsadel att jag hela tiden hamnar i bakvikt med fötterna framför tyngdpunkten, vilket ju inte är bra för "engelsk" ridning heller, finns det nån sadel därute som främjar sitsen?

Mycket tacksam för svar!
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Finns dressyrsadel engelsk modell som har stigläderkramporna förskjutna en liten bit längre bak för att främja en mer lodrätt sits. Vet ej om den är lämplig för ak-ridning.
Minns inte märket..

Letar själv efter lämplig sadel.
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

En bra sadel är en sadel som ger dig en lodrät sits utan att du behöver anstränga dig för att bibehålla den samt ligger bra på hästen och ger den möjlighet att arbeta rätt. Hur den sadeln sedan ser ut spelar faktiskt ingen större roll. Visst finns det dressyrsadlar som är byggda så att du får en lodrät sits! Jag är bara inte rätt person att ange några märken för det har jag inte någon bra koll på.

Man får bara inte fastna och tro att det är utrustningen som gör ridningen, d.v.s att man måste ha en speciell sadel för att rida i en viss inriktning. För mig är den akademiska vägen en väg där man strävar efter en stark, lättriden och bärig häst. Om man rider den i en westernsadel, "vanlig" dressyrsadel eller en bent-sadel spelar mindre roll så länge sadeln ger dig förutsättning att rida hästen så att den kan bli stark, lättriden och bärig.

Utan att ha en aning om hur det egentligen är så kan det ju vara en idé att titta på om din sadel inte är för trång i fram, då hamnar framvalvet högre än bakvalvet, sadeln kommer i bakvikt och din sits likaså. Fram- och bakvalv ska ju ligga i nivå.

Ett annat alternativ kan vara att den sjunkit i stoppningen bak så att den hamnar i bakvikt på det viset.

Det är inte alltid sadelbyte som är det första och bästa alternativet, men det kan ju å andra sidan också vara enda lösningen. Det är inte lätt det där med sadlar och utrustning...

Jag hoppas det finns andra här som är bättre på märken och modeller på vanliga sadlar som ger dig en lodrät sits.
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

En sak att tänka på när man köper "engelsk" dressyrsadel är att se till att få en som är tillräckligt STOR, så att man får plats att sitta i en djup lodrät sits.

Tyvärr gör normen att det är "normalt" med 17" till vuxna ryttare att många sitter i för små sadlar. Men man kan gärna gå upp i storlek, så får man bättre plats.

En sak som kan vara intressant är också att få stigläderkrampor som är vettigt placerade, lite längre bak än vad som är brukligt.

En engelsk sadel som jag själv tycker att det var ganska lätt att sitta bra i är Wintec Isabell.
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Tack för era svar, jag lägger dom till "info-banken" inför sadelköpet..
Jegra har helt rätt, bommen på min sadel är för smal, den har det masta trycket vid sidan av manken, har inte tänkt på att den då blir för hög i framvalvet - men det är ju helt rätt!
Har fått tips på att Kieffer har en dressyrsadel där sitsen blir mer framåtsträvande, ska oxå kika på Wintecs Isabell.
Tack!
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Wintec Isabell verkar fungera bra för många ur sitssynpunkt, jag gillar den! värd att ta en extra titt på.

Vad är det för Kieffer du fått tips om?
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Det var nån som sa att Kieffer Master skulle vara bra..jag var sen på Ingdams hemsida & hittade en som hette Kieffer Lech Pro för 8 900 kr som skulle verka för en framåtsträvande sits.. Nån som provat?
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Om du lyckas sitta bra i en Kieffer Master är du nog en av få om ens någon. En förskräcklig sadel i mitt tycke. Specialbeställd till min förrförra häst (som var skapt som en älg), gick inte att byta bort utan att lägga en förmögenhet på ny specialbeställd.

I varje steg höll man på att skjutas över öronen på hästen, all energi gick åt att försöka sitta TROTS sadeln. Lägg till att stigläderkramporna satt förhållandevis långt fram och du får en intressant men helt omöjlig kombination...
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Lägg till detta att jag fortfarande har ärr efter att ha provridit en Keiffer Master under ca 45 minuter i februari i år...
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

:rofl:

Och då är den trots allt något mjukare än en Kieffer Lech...ajajaj!
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Jag tyckte den var skön att skritta runt i (på lång tygel), allt annat var en plåga... (och den sadeln ska enligt reklamen vara skapt för en kvinnas bäcken - VILKEN KVINNA?!) (svarar själv på frågan: Kyra) (hur är människan skapt?!)
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Jag har en Kieffer Master och både jag och min häst mår mycket bra i den och trivs. Inte har jag då märkt att den skulle vara hårdare eller "besvärligare" att sitta i än andra sadlar. Min gamla ridlärare som inte kunde låta bli att provrida sist vi sågs sa också spontant att den var inriden mycket bra och passade både henne och mej.

Enligt sadelmakaren så var det en av ytterst få raka Kieffersadlar hon sett. Så det är tydligen en akilleshäl med dem. Att den inte har några kilar som håller fast benen i något läge tycker jag känns bra och den kommer jag nog att hålla fast vid.
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Butet(deras nya) har det sätet som placerar dej rätt, den är dessutom mycket skön att rida i.
självklart skall hästen mätas så du får rätt bomvidd samt rätt sätes stl. och kåplängd.
Det är inte bara bomvidden som skall mätas- din häst kan ha en "rak" rygg eller en djup rygg. ett bra sätt är att ta ut en sadel provare som är oberoende,dvs som ej saluför något spec märke,utan du betalar för Tips, råd och får pröva olika sadlar(kostar ca 600:-) och du kan därefter beställa en sadel.
Men rådet är försök att pröva "nya" Butet !! få sadlar som har det sätet.
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Amerigo och Dominus är helt suveräna sadlar med högt andrahandsvärde. I och med att Ubbe Nordström (på sin hemsida om Akademisk Ridkonst) rekommenderar dessa om man har sadelproblem så borde de ju passa utmärkt även för akademisk inrikting.
/puppan
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Jag ska själv köpa en Dominus (den ligger perfekt på min häst som har lite konstigt sadelläge) och vet att det är några till i mitt stall som rider AR som har sådana. Vet inte vad ni andra tycker om dem? Men jag tycker de verkar funka bra. De är mkt sköna att sitta i. Det verkar vara bra kvalité och som sagt högt andrahandsvärde.
Min häst har det problemet att alla sadlar åker fram (låg manke och lite bukig). Dominos kan man då låta bygga om. Det går att flytta sadelgjordsstropparna utan att tulla på balansen i sadeln (enligt min sadelmakare).
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

Tack snälla för alla svar, var hittar man Dominus & Butet..?? Bor ju uppe i Norrland & har inte några butiker med översvallande sortiment i närheten direkt..
 
Re: Dressyrsadel mot \"barock\"- Finns det?

SE info om Amerigo/Dominus på deras hemsida: http://come.to/ridin

Det finns en sadelutprovare i Sundsvall, hans namn och nummer finns på hemsidan, hittar du det inte så kan du PM:a mig!
 
Isabell?

Hej! Jag letar också efter sadel.
Ang Wintec Isabell - är det någon som har en sån, eller längre erfarenhet av den? Jag är lite tveksam till både cair-stoppningen och "equi-lädret" som den är klädd med... Någon som vet hur det funkar i längden?
/Uddi
 

Liknande trådar

Utrustning Jag har i dagsläget en Lippo Marcello 17,5" hopp-/allroundsadel som passades ut av erfaren sadelutprovare för två år sedan och som har...
Svar
0
· Visningar
385
Senast: __sofia__
·
  • Låst
Relationer Gammal användare, men nytt konto, mest på grund av att jag... vet inte, men nästan skäms över mina egna tankar? Jag vet att det finns...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
20 557
Senast: Gunnar
·
Utrustning Nu har jag förhoppningsvis lagt upp en bra plan för hur jag ska få köpt en ny dressyrsadel. Efter jul ska jag ta ut en sadelprovare som...
Svar
7
· Visningar
1 987
Senast: MiniLi
·
Hästmänniskan Gammal användare - nytt nick för att få helt utomstående åsikter på problemet, som inte grundar sig på inlägg jag skrivit tidigare...
2
Svar
38
· Visningar
11 216
Senast: QueenLilith
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Tråden för spår
  • Uppdateringstråd 29
  • Bra och smakligt blötfoder?

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp