Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Ekollon i hagen - vad kan hända?

hejzan

Trådstartare
I kanten på hästarnas hage står tre stora ekar. Jag märkte nu att min häst glatt äter ekollon om de så att säga kommer i vägen när hon äter gräs. Hon söker inte upp dem aktivt, men tycker tydligen att de är helt ok att äta om de ändå "slinker med". Har för mig att ekollon inte alls är bra, men hittar ingen info om det.
Vad är symtomen på ekollonförgiftning? Hur farligt är det?
Tacksam för all info ni har om detta! Nu går hästarna i vinterhagen så de kommer inte åt ekarna, men det kommer ju en sommar nästa år också....

Mvh Anna
 
F

FiaOchSaffe

Vet att det är väldigt farligt, har bl.a. läst att det kan ge allvarliga fel på hästen fötter!? Så det är ingen bra ide att ha kvar dem i hagen du kan ju förminska hagen så att ekollonens fallplats hamnar utanför!?
 
Vill du spela rysk rolette med hästen så låt den äta.

Symtomen kan komma smygande och då är de inte lätta att se, de kan även komma akut när kroppen är full av toxider.

Symtomen varierar, vätskeansamling, hästen ser uppsvullen och tjock ut, den kan få ett förändrat beteénde och en förändrad personlighet. De tjocknar igen och svullnar upp i sina spottkötlar, tappar matlusten och dricklusten och kan ena dagen vara hur pigga och tokiga som helst nästa dag vara helt låga. Alla symtom behöver inte vara på en och samm gång. En del har fler en del mindre. Och så finns det säkert ännu fler än dessa.

Sedan så sätter detta sig på de inre organen som kan bli försörda och få sämre funktion, vilket i sin tur ger bieffekter i form av andra fysiska åkommor tills kroppen om det vill sig riktigt illa säger, stop! och man blir tvungen att ta bort hästen.

Detta kan bli som en drog för hästen så även om den äter lite till att börja med så får den ett begär som gör att vissa hästar har gott genom staket för att komma åt träden.

När abstinensen sätter in så kan de gräva efter rötter och allt möjligt slinker ner för att stilla abstinensen.
Det finns inte mkt. artiklar eller information om detta vilket är mkt. synd och förargligt.

Detta är vad jag tyvärr fått erfara och även läst en del andra fallbeskrivningar.

MVH/
 

hejzan

Trådstartare
Hoppsan hejsan, det lät verkligen inte bra... Ingen som har någon länk eller kan tipsa om ngn artikel eller liknande så man kan tipsa andra? Vore bra att ha lite mer fakta, det är inte mina ekar, inte heller min hage, men jag vill ju inte riskera något med min häst!
 
När det gäller litteratur kan inte jag hjälpa till i alla fall.
Det är "skit"svårt att hitta. I veterinärböcker finns det visst lite grann där det stod biverkningar som jag inte visste om tidigare. Det är få fall som kommer in till kännedom då många hästägare inte tänker på hur farligt det kan vara och inte sätter hästens symtom i smaband med ekollonintag, jag tror många gånger att det kan vara en orsak till att man inte kan hitta orsakerna på en del utredningar som göres för vet. tänker inte heller på denna grundorsak.

Jag har hittat min info i en artikel, vad vet. läste sig till och vad andra upplevt samt från att min egna häst haft det och fått biverkningar.

Ekar får man inte såga ner så där kan man inte göra så mkt. mer än att se till att stå på stall med hage där ekar inte finns tillgängliga.

Sedan är det inte så lätt att få andra att bry sig om detta, framförallt inte de som har sina hästar i ekhagar och som inte vill se ev. påverkan på sina hästar.

MVH/
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6452 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård Tänkte bara spåna om någon här har några idéer. Min häst hostar aldrig på hösten/vintern när han står inne på box på halm och äter hö...
Svar
12
· Visningar
537
Hästvård Hej. Jag var för en tid sedan medryttare på en häst som var hur snäll som helst. Varför jag valde att söka till denna annonsör var för...
Svar
9
· Visningar
1 953
Övr.Barn Har en son på 6 år. Han är utredd som 4,5 åring för autism,men då han fick normalt resultat på pappret så slogs det bort. Nu började...
2 3
Svar
45
· Visningar
4 157
Hästvård Varning för jättelång text. Vill bara skriva av mig och se om någon har liknande erfarenheter, goda råd eller tankar att komma med. Jag...
2
Svar
20
· Visningar
2 538

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Klippa golden
  • Hund bet familjemedlem hjälp

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp