Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Eksem igen!!!!!!!

A

Amelia

Jag har hört talas om ett tyskt system som ska kunna avhjälpa eksem, men jag vet inte namnet på det...Hoppas att någon vet vilket jag menar??? :confused:
Om ni vet, och har prövat det, hur fungerar det, vad kostar det och vart får man tag på det...????

Tack på förhand :banana:
 
Flera hästar i vårt stall (dock inte min) behandlas med Ökozon med mycket bra resultat - de är symptomfria större delen av sommaren (men de flesta har också täcke och tas in på natten).

Själv använder jag Nylanders hästkräm + täcke, och tycker att jag får lika bra resultat till ett MYCKET lägre pris. En nackdel är dock att det blir rätt kladdigt...
 
Det som gjorde mig förskräckt med just Ökozon, var fodertillskottet. Det hälldes över i en mindre flaska av plast, men plasten luckrades upp och det blev ett hål i flaskan. Och det skall man hälla in i munnen på hästen :o, undrar just vad den innehåller som är så starkt. :confused:
 
A

Amelia

Tack för era svar :)

Hur använder ny Nylanders?? Spär ni ut den? Smörjer ni hela mankammen mm varje dag?
 
A

Amelia

Ehh,,,ja det vill man ju inte gärna att hästen ska få i sig....Min regel är att man ska kunna använda det själv, annars ger jag det inte till hästen....Och det här lät ju inte nyttigt :confused: :crazy:
 
Hej!

Vet inte om du menar i förebyggande syfte eller när "exemet" uppstått? Vi har i år använt "Vaselin Intensive Care". Redan efter ett par dagar flagade sårskorporna av och huden under var mjuk ock smidig. Efter ytterligare några dagar hade pälsen börjat växa igen :)

Rolle på Österlen
 
Nu smörjer jag in med Nylanders var 3:e till var 4:e dag, men första veckan smorde jag nog in varje eller varannan dag. Jag använder den som den är direkt ur förpackningen utan att späda med vatten (blir rinnigt, äckligt och svårhanterligt om man späder, tycker jag).

Jag delar in manen i små, små sektioner och smörjer huden emellan - går rätt fort när man lärt sig tekniken - och på motsvarande sätt med svansen. Kom ihåg att smörja HELA svansen, inte bara svansroten. Jag missade det i början och hittade efter ett tag massor av äckliga mjäll längre ner i svansen... Vidare smörjer jag min häst under magen, eftersom han får eksem där också.

Med denna behandling + täcke och installning nattetid har han varit i stort sett symptomfri hela sommaren - har bara haft ett enda sår och det fick han för att täcket skavde på manken...

Jag brukar också en gång varje eller varannan vecka tvätta ur man och svans ordentligt med grönsåpa. Det tar bort överskott av Nylanders, samt verkar dämpa klåda.
 
I år har jag faktiskt inte smort hästen alls, de enda medel som anförts hans lekamen är faktiskt Föllinge MD. Täcket har han naturligtvis haft hela tiden, men gått ute natt som dag. Han har fått alger samt kallpressad tistelolja i fodret, och har inte uppvisat en enda symtom på eksem under denna sommar. :)
 
Men gud vad fantastiskt det låter! :bump: Det kan alltså bli bättre? Hur mycket alger ger du din pålle? Jag har börjat ge min alger i sommar, men har även fortsatt med örterna eftersom jag hört att effekten av algerna inte kommer så fort. Hon går också med täck, är ute dygnet runt. Jag har sprutat i äppelcidervinägerblandning i svansrot och man, vilket fungerar över förväntan bra. Men hon har ändå fått klianfall vissa dagar - så manen är tunn och svansroten ser ut som på de flesta andra (lite tunn och avskavd på mitten). Jag har fått ta till lite kortisonlösning då det varit som värst, då slutar det klia bums. Hon får även äppelcidervinäger och vitlök i maten.
Tisteloljan - vad är det och vad gör det för nytta?
 
Jag började förra hösten i okt-nov med alger, och då startade vi med ½ dl per dag. I April ökade vi upp till 1 dl, och en period under jun/juli fick han faktiskt tom 1½ dl.

Kallpressad tistelolja började jag med på prov under den senare delen av förra sommaren, då visade det så positiva effekter att han fick det redan från April i år. De skavanker som han hade då försvann inom loppet av 2 veckor, den sträng av sårskorpor som kan uppstå på magen försvann helt då. Denna sommar har det inte funnits något alls på honom, men jag har ändå likafullt spolat och tvättat honom någon gång under sommaren i man och svans. Tidigare blev det mycket oftare, pga alla medel man kletar ner i man och svans.

Tistelolja sägs höja immunförsvaret, och så här långt är det positivt. Nu har jag inte bara sett min egen häst på oljan, även andra eksemhästar har fått hjälp. Man ger mellan 50-60 ml per dag, i mitt fall använder jag 2 pumpslag som ger ca 60 ml. Tisteloljan finns hos Föllinge, och den är ej heller fasligt dyr men ligger på 5 l dunkar. Kanske finns den på mindre förpackningar, det har jag ej kollat.
 
Tack, tack, tack för tipset - ska genast kolla efter det tills nästa år. Jag tycker att det blir för dyrt med örterna och de ger inte tillräcklig effekt för det priset. Det låter ju fantastiskt bra, får bara hoppas att min pålla reagerar som din!!
 
Algerna betalar jag 550 kr för inklusive kalk till 30 kg alger, detta räcker 9-10 månader så det blir ca55 kr per månad. Algerna ger ju dubbelt upp, eftersom det även innehåller mineral så sparar jag någon krona där och det verkar fungera lite också när det gäller eksem.

Tisteloljan minns jag inte priset på, eftersom jag skickade efter flera dunkar på en gång. Men det går ju att kolla upp, och för min pålle brukar jag avsätta 2 dunkar för 1 eksemsäsong. För mig löper den från April till okt-november, och eftersom den är energirik så kan man tänka på det vid fodring och kapa på eventuell betfor eller liknande.
Han har alltså inte fått någon betfor, utan lite lusern när betet var som kraftigast och sen har vi succesivt slussat på allt eftersom. :D

Om du vill kan du kolla på fotosidan, ett foto säger inte allt men en liten uppfattning kan du ändå få.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6506 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Samhälle Hej! I mitt område har det blossat upp en debatt kring parkeringar. Vi har väldigt ont om parkeringar och många som bor i området får...
2
Svar
24
· Visningar
1 748
Kropp&Själ Hmm, hur ska jag börja det här inlägget? Det finns så mycket jag vill säga men jag vet inte vart jag vill komma med det. Jag är i yngre...
Svar
5
· Visningar
1 080
Övr.Barn Min äldsta dotter är nyligen fyllda åtta år. Hon har alltid varit en ganska orolig själ. Kolik som bebis, sov (sover) dåligt, vaknade...
2 3 4
Svar
74
· Visningar
7 608
Hundavel&Ras Hej alla, förlåt för ännu en rastipstråd! Hoppas det finns någon där ute som orkar läsa :) Jag känner att det börjar bli dags för mig...
Svar
14
· Visningar
1 093

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Brukstråden 2021
  • Uppdateringstråd nr 24

Hästrelaterat

  • Dräktiga ston 2020/2021
  • Föl 2021

Omröstningar

Upp