En stilla fundering mitt i allt foderhysteri.

P

pippi27

Har en släkting i norra Finland. På gården har det funnits hästar i många generationer. Hästarna är en finsk inhemsk ras, en kallblodstyp. Dessa hästar arbetar konstant, vintertid är det trädfällning i skogen, stockdragning, dra upp bilar ur krondiken m.m. Sommar perioden går samma hästar på kallblodstravet och har sprungit in en "stor hög" pengar.
Där har det aldrig gjorts någon analys av hö. Själva anser dom att det är slöseri med pengar då dom varit "hö-bönder" alltid och kan "känna på sig" vad värdet av årets skörd blir. Hästarna fodras i stort sett aldrig med kraftfoder. Sommartid finns ju bete i massor. Vintertid fodras med morötter och frysta potatisar. Vid extremkyla närmare -40 så ges hästarna ett "mäsk" av korn.
Hästarna mår bra, är fina i hull, arbetar bra, springer in pengar sommartid och har ALDRIG varit sjuka.
 
Du ser...den gamla stammen kan! :) Förmodar att han använder halmhack i höet också...som dom gamla bönderna gjorde....
 
Kan bara hålla med.

Om man kollar inläggen här så får man sig en tankeställare ang. "hästfolk"

Allt mäts upp i gram och millilitrar.
Ur foderpreparat som kostar ockerpriser.

Fodertillverkarna drar nytta av alla småflickor med egen häst som inte kan någonting.

Hästarna i sin tur har blivit totalt sönderanalyserade i allt från magen till håranalys.

Om man tittar här så är det helt otroligt att hästen över huvud taget kunde överleva före 80 talet...

Näää... nu för tiden är hästögat borttappat.
I stället stirrar folk sig blinda på innehållsförteckningen.

Och foderbolagen bara ler.
Stora pengar rullar in.

AM
 
Måste säga att det är en himla tur att det finns analyser och foderstater för oss som nu inte råkar vara så himla privilegierade att ha haft arbetshästar i flera generationer...

/Svea - stadsunge som inte började med hästar förrän jag var tolv år, men såna som jag kanske inte ska ha häst?
 
Det är sällan bönder inte kan odla hö. Ok, storstadsbönder som inte är född in i uppgiften är en sak, men nog kan dom flesta....
 
N

Nina83

Ja gud vi som intresserar oss för analyser och forskning är helt förkastliga när vi mäter upp och väger och räknar. För man ska ju fodra bara efter ögat, och kunna känna hur mkt kalcium och fosfor det finns i höet.

Det har aldrig slagit er in att vi faktiskt fodrar både genom kunskap samt med ögat? :confused:

Varför får man inte följa agronomers och fodertillverkares råd att faktiskt analysera höet? Det är ens skyldighet att se till att hästen får det den behöver.

Då och då kommer det upp sådana här trådar där "vi" nästintill "dumförklaras" för att "vi" räknar, och att "hästarna har minsann överlevt och de SER fina ut"... Jo men vad kul för er då, själv väljer jag att försäkra mig om med både analyser och öga att min häst mår bra.
 
Proteinbrist SYNS inte till en början. Den kommer smygande och bryter ner hästen bit för bit. Hästen tillåts inte muskla sig, skelettet säckar, hästen kan inte bära upp sig. Tillslut börjar det synas och då är skadan redan skedd. Aldrig att du får en lika stark och tålig häst som du skulle kunna ha haft. Att analycera höet är en mycket billig livförsäkring för din häst.
 
C

Colleen

Sedan gäller det att tänka på jordens kvalité förr och nu.
Bara för att man har enbart givit hö och potatis och morötter förut, så behöver det inte betyda att man kan göra så nu.

Jorden är utarmad pg surt regn och allt vad som sugs in i jorden av den miljö vi nu lever i, sämre jord betyder sämre kvalité på hö, havre, vete etc etc...

Jag tycker inte heller att man måste hålla på med hö analyser och sitta mäta foder till vanliga ridhästar(beroende på om man har någon kunskap ang foder).

Men tävlings hästar behöver mer så där kan de gott analysera(inte för att det verkar hjälpa, de går ju sönder ändå).

Sedan kan man tillägga allt här i världen ändras, inte alltid till det bättre kanske, men ändras gör det.

Förr i tiden drog de ut dåliga tänder(på människor), sedan började vi laga dem med super medlet amalgam, som sedan visade sig INTE vara bra, nu lagar vi med plast, forts följer....
Förr lät man små bäbisar suga på en trasa som var doppad i alkohol för att bebisen skulle lugna ner sig/somna. Kanske inte att rekomendera nu!?!
Förr(1970-80-talet) kunde man äta EN banan om dagen och få i sig hela kalcium mängden. Nu får vi vräka i oss 8st!!!
Så att jämföra förr och nu eller att leva nu som man gjort i generationer funkar inte helt enkelt.
 
Din finska släkting har säkert också fått laborera en hel del för att komma fram till en vettig foderstat om hästarna är i perfekt hull och muskler som du skriver (har dessutom märkt att folks uppfattningar om "bra hull" och "välmusklad" skiljer sig väldigt mycket...). När du gör en analys slipper du laborera och chansa lika mycket. Jag har inte heller analyserat förut och visst hittar man fram till en någorlunda vettig giva till slut, men på vägen dit har hästen både hunnit vara tunn och fet och mineralerna har man ingen aning om :crazy:
 
J

Jaba

Har själv fodrat med ögat i alla år jag haft häst. Funderade då mycket över varför min ponny nästan alltid var tjock fast han fick minimalt med mat. Så här i eftrehand när jag har kommit på hur bra det är med analys och att man inte kan se allt med ögat så har jag funderat över om min ponny kanske hade proetin brist. Eller så kanske jag bara hade ett suuper hö. MAn kan inte se allt med ögat!
Min bonde som jag har hästen hos anser som dig. Analyser är onödiga och han fodrar med ögat och har hästar i fint hull anser han. Men jag anser att det inte skulle skada med lite mer protein. Så bra hull kan vara olika för folk till folk. Sen anser jag att han fodrar med för mycket kraftfoder.
Du o dina kompisar kanske tycker att era hästar är i bra hull. För ni har lärt er att enhäst ska se ut så. Fast specialisterna häst på buke skulle anse att dom har lite proteinbrist.
 
A

armada

Tja!
Men visst håller du med att växten som växer idag på gärdena inte är de samma som växte förr?
Utvekling har gett oss tåligare grödor som ger större avkastning med högre näringsinnehåll.
En tuss hö idag är inte vad den var förr + att hästarna inte använs på samma sätt. Välfärdssjukdomar drabbar även dem!
Kommer ni ihåg hur Gunde kommenterade pizza och hamburgare intagen av den norska landslaget?
"Tänk vad mycket bättre de skulle kunna vara om de åt näringsriktig mat?" (Efter att de spöat skiten av oss på VM ...)
 
M

Magdalena

Jag tycker faktiskt det är skönt att så många "stadshästägare" börjar få upp ögonen för vilken hjälp man kan ha av en analys. Problemet (och en av anledningarna till att jag inte ger så mycket rena foderstater här längre) är att man inte kan följa upp hur hästen sen svarar, utan får förlita sig på uppgiftlämnarens åsikter. Åsikterna om vad bra hull och muskler är skiljer sig VÄLDIGT mycket åt.

Tyvärr är det också så att många bönder idag faktiskt inte kan (eller orkar?) göra bra hö. Jag känner två som är riktigt bra och år efter år får bra hö, de andra jag känner som tar hö får väldigt varierande värden och även hygienisk kvalitet pga för korta torktider, de tar in höt fast det borde kasserats, osv.

En av mina stora förebilder när det gäller utfodring och ridning är en ridskolechef för många år sen. Hästarna var verkligen ALLTID i perfekt hull och välmusklade. Ser på videofilmer från 80-talet och hästarna är så fina att man nästan vill hoppa upp och krama om människan ifråga. Höt var aldrig analyserat pga många småpartier, men vad hon gjorde då var att se till att hästarna garanterades sitt näringsintag på annat sätt: lusern och havre. Inga mineraler gavs heller eftersom en stor giva havre ger mycket fosfor och lusernet tillför kalk. Ser man hästarna på samma ridskola idag (inte samma ridskolechef) vill man gråta, för de ser hemska ut, hela tiden, år efter år, och ingen verkar se det eller bry sig.
 
P

pippi27

Intressant att läsa alla olika inlägg och olika syn på foder.
Själv är även jag anhängare av analys på hö. Fodrar med diverse kraftfoder och "duttar" med mineraler osv.
Ville bara med mitt inlägg att få folk att fundera lite på foder över huvudtaget.
Ibland tror jag att man stirrar sig blind på uträknade foderstater för att "det ska ju vara så här på min häst". Många som inte är "kunniga" i foderlära på häst ber om hjälp med uträknade foderstater men siffror på ett papper säger inte allt!
Ett tydligt exempel var ett stall där analys av höet var taget. Var och en fick räkna ut för sin egen häst. Vad som hände var att några av hästarna började få bukar och nästan samtliga i stallet började tugga på väggarna. Många av hästägarna stod förbryllade och funderade vad som skulle kunna vara fel, foderstaterna var ju UTRÄKNADE!!
Förstår ni vart jag vill komma? Jag skäller inte på någon, jag är ju för tusan en som sitter med miniräknare själv!
 
Sen ska man inte glömma att hästar är individer.

Pappa hade ponnyer i 30 år. Han anser än idag att analyser är fjant. Även jag fodrade med ögat i många år och det gick utmärkt.

Fast man kan ju undra om hästen kanske varit ÄNNU bättre med uträknad foderstat...?

I alla fall, det jag ville komma till var att jag som sagt fodrade med ögat, var hästen för rund minskade man, var den för smal ökade man (förenklat).

MEN, om jag skulle göra så med arabvalacken skulle jag få problem, speciellt som han var förr. Han TAPPADE jättefort, och sen tog det en eviiiighet att få upp honom i hull (trots uträknad foderstat). Så skulle jag chansa och fodra med ögat när höstens installning kommer och jag har otur och fick sämre hö än jag trodde så skulle han snabbt rasa i vikt, och det skulle ta hela vintern att få upp honom i hull igen.

Med analyserat foder och lite "trial and error" så har jag dels kommit fram till hur mkt han behöver för att hålla hullet, och så kan jag räkna ut hur mkt av årets hö (beroende på hövärdena) och vad för giva och vilka kraftfoder jag ska ge. Och slipper att han går ner så mkt i vikt.

Nu kan det slå fel ändå, plötsligt är pållen betydligt mer lättfödd än tidigare och är lite för rund, så nu bantar han ;)
 
M

Magdalena

Problemet med de som håller stenhårt på siffrorna är att de troligtvis inte skulle klara av att fodra "efter ögat" utan analys heller. En "no win situation".
 
Samtidigt finns det dom som endast beräknar foderstater efter mj. Hästarna behöver som sagt proteiner för att bygga upp och behålla sina muskler. Jag hör till den kategorin som aldrig analyserat höet, men mina hästar har fått färdigfoder som kraftfoder utöver höet för att man ska tillgodose hästens behov....observera att jag bara har fritidshästar, ridhästar....
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp