Bukefalos 27 år!

Erfarenheter av pollen-hästar?

finapina

Trådstartare
Är det någon här som har häst som reagerar på pollen? Hur kom ni fram till det? Symptom? Behandling? Hästens användbarhet? Total vila i sämre perioder? Jag vill veta allt!
 
Först vill jag egentligen fråga hur (din?) häst mår idag? Vad har ni för symptom? Jag valde at tkolla upp min utan att symptomen var så starka? Är du säker på att det är just (träd)pollen?

Min är inte allergisk mot trädpollen, men rajgräs och kvalsterallergi.
Det går att allergitesta häst. Pricktest är säkrast. Annars kan blodprov ge en fingervisning och komplettera för det de inte pricktestar för, men blodproven är lite mer osäkert med resultatet enligt den specialistveterinär jag varit hos med min häst.

Symptomen på min är luftvägssymptom och onormalt höga värden på sk mastceller i lungorna. Ganska milda ändå, frustningar och några hostningar åt gången.
God användbarhet för "normal" körning och ridning. Men vi tävlar inte eller tränar inte sportkörning eller så.
Behandling, om den speciella medicinen kan komma någon gång så kör vi inhalationsbehandling för att få ned mastcellerna till ett symptomfritt värde så vi kan få ett normalvärde. Sedan blir det mest troligt "allergivaccination" (immunisering heter det väl egetligen tror jag).

Jag rekommenderar specialistveterinär eller åtminstone en utredning av veterinär med endoskopi och lungsköljprov för att se hur det står till med lungorna angående mastceller och allmän status av luftvägar.
 
Jag har varit med om allergi-vaccinering med goda resultat. Jag har nu en häst med troligen pollenallergi (med säkerligen en liten insektsallergi också), jag har provat flera saker inkl människomedicin (certirizin) och nostril vet. Hon har också flughuva på sig med skydd som går över näsborrarna. Jag har hört bra om NAFs Seasonaze och provar just nu den och den verkar funka ganska bra, inte helt hundra men har använt den kanske en vecka bara än så länge.

Symtomen på min är headshaking och att det rinner ur näsborrarna och att hon frustar mycket.
 
Min valack är allergisk mot ett flertal grässorter och flera sorters spannmål. Allra värst allergisymptom ger pollen från det han är allergisk emot. Det största symptomen är klåda.

Han får immunterapi ("allergivaccin") mot en del av det han är allergisk emot och han får även antihistamin. Utöver dte behandlas han med zitch.vet och täckas med insektstäcke med maglapp och hals. Detta för att inte normalkliande av insektsbett ska trigga allergi-kli. Han är alltså inte allergisk emot insekter, men mår väldigt mkt bättre i sin allergi när han slipper insektsbett.

I övrigt badas han en gång i veckan under sommarsäsong, för att skölja och tvätta bort pollen. Ävens hans täcke och huva tvättas minst en gång i veckan av samma anledning.

Det här är andra säsongen, och jag hoppas den blir lindrigare än den förra/första som var helt vidrig för honom. Då behandlades han även med lokalt kortison, och det var väldigt nära att han skulle behöva allmänbehandling med kortison. Men i år har vi immunterapin, och dessutom alla insatser på plats från dag ett så jag hoppas det ska bli betydligt lindrigare. Annars får jag även fundera på att flytta honom (han står på landsbyggd nu, omgiven av åkrar och vallar, öppna fält så långt ögat når. Inte optimalt)
 

Liknande trådar

Hästvård Vill gärna höra era erfarenheter av belastningsfång. Hur behandlade ni det veterinär/hovslageri mm? Hur lång tid tog det innan alla...
Svar
0
· Visningar
379
Senast: service
·
Hästvård Hej! Har en häst som vi upptäckte en svullnad på insidan av höger bak på gaffelbandet, visade sig vara en gammal gammal skada som...
Svar
5
· Visningar
708
Senast: Sirap
·
Hästvård Någon som har erfarenhet av Masterson Method? Jag gick en introkurs för typ 3 års sedan här i Skåne och tyckte det kändes intressant men...
Svar
9
· Visningar
974
Senast: SkorpSmulan
·
Hästvård För att korta ner historien. Märkte att hästen började sur och grinig vid ridning sommar-21. Åkte in till klinik där man konstaterade...
Svar
8
· Visningar
1 001
Senast: Unhappy
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Senast tagna bilden XIV
  • Del II Valp 2022
  • Kattsnack 10

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vad väljer ni att höra först?
Upp