V
veronican
Vad är det med fenomenet "ta bort ALL mat och ge bara halm" när en häst upptäcks ha fång eller början till fång?
Jag har lyckligtvis aldrig haft personlig erfarenhet av fång, bara hästar runt om mig i stall, men med tanke på att för häftiga foderbyten i sig kan ge fång har jag svårt att förstå motivet till halm-metoden?
Vad tycker ni?
Hur har ni gjort?
Givetvis ska ju veterinär inkallas och det, men ska jag vara ärlig så tycker jag inte att många veterinärer är så vassa på foderskunskap, de har väl för mkt annat att hinna specialisera sig på.
Det jag tänker på är ju bakteriegrupperna i grovtarmen som är uppbyggda efter en viss foderstat, att ta hand om en viss typ och mängd av mat, som dör när man byter foderstat rakt av och frigör/bildar ett gift som går ut i blodet och i sig kan ge fång.
Någon som kan upplysa mig, jag kanske är fel ute
OBS: Min häst har inte fått fång, bara funderar i allmänhet eftersom jag tycker det här med foder, matsmältning och hur hästen fungerar inuti är fascinerande.
Jag har lyckligtvis aldrig haft personlig erfarenhet av fång, bara hästar runt om mig i stall, men med tanke på att för häftiga foderbyten i sig kan ge fång har jag svårt att förstå motivet till halm-metoden?
Vad tycker ni?
Hur har ni gjort?
Givetvis ska ju veterinär inkallas och det, men ska jag vara ärlig så tycker jag inte att många veterinärer är så vassa på foderskunskap, de har väl för mkt annat att hinna specialisera sig på.
Det jag tänker på är ju bakteriegrupperna i grovtarmen som är uppbyggda efter en viss foderstat, att ta hand om en viss typ och mängd av mat, som dör när man byter foderstat rakt av och frigör/bildar ett gift som går ut i blodet och i sig kan ge fång.
Någon som kan upplysa mig, jag kanske är fel ute
OBS: Min häst har inte fått fång, bara funderar i allmänhet eftersom jag tycker det här med foder, matsmältning och hur hästen fungerar inuti är fascinerande.