Kropp & själ Fibromyalgi

Maoam

Trådstartare
Har vi några med fibromyalgidiagnos här? Har nyligen själv fått diagnosen men har (som många andra) haft värk och smärta i flera år. Hur fungerar ni i er vardag, hur påverkas ni? Vad har ni för mediciner? Hjälper dem? Gör ni något annat som lindrar? Kan ni rida? Träna? Berätta er historia helt enkelt, känner att jag behöver få lite erfarenheter och få bolla lite med andra som har samma diagnos.
 
Fick diagnosen för ca 1 år sedan, men haft problem i 6 år. Har även RA :) Tar naproxen och ska börja med methotrexate igen, men det är för RA:n. Har störst problem med mina händer. Är nere på 15% styrka och tränar 1-2 ggr i vecka hos arbetsterapeut och träffar reumatolog vid behov. Bl.a handträning och paraffinbad:love: Kan träna hyfsat de dagar jag inte jobbar, men har ett ganska fysiskt krävande jobb som tar all min energi. Har provat att böra rida igen, men vet inte om jag ska fortsätta då jag får så fruktansvärt ont i dagar efteråt :/ Dr har rekommenderat kbt för att arbeta med att hantera smärtan, men går redan i utredning/behandling inom specialistpsykiatrin så har inte riktigt kommit dit än :angel:
 
Har vi några med fibromyalgidiagnos här? Har nyligen själv fått diagnosen men har (som många andra) haft värk och smärta i flera år. Hur fungerar ni i er vardag, hur påverkas ni? Vad har ni för mediciner? Hjälper dem? Gör ni något annat som lindrar? Kan ni rida? Träna? Berätta er historia helt enkelt, känner att jag behöver få lite erfarenheter och få bolla lite med andra som har samma diagnos.
Jag fick diagnosen för ca 20 år sedan efter en whiplash. Jag har provat en massa olika mediciner, behandlingar etc. För mig funkar det bäst att se till att nacke och rygg behandlas regelbundet av bra kiro. Som tur är lever jag idag med en bra sådan och kan få god hjälp vid behov.
Sen tyckte jag att Cymbalta, en antidepp, gav effekt på värken.
Jag tycker också Feldenkrais hjälpte mig bli mer medveten om min kropp och hjälpte mig se till att inte spänna mig och inte göra rörelser jag får ont av.
Värme och massage är grejen för mig. Och att inte ha kläder som hindrar mina rörelser. Det gör mig spänd och ger värk.
Träning hjälper mig! Viss typ av träning blir för tuff. Det har nog dock främst med whiplashen att göra.
Jag fick mer ont av ridningen innan jag lärde mig sitta bättre och innan jag blev bättre på att vara snabb i hjälperna och skola hästarna. Jag har varit så pass bra att jag kunnat jobba heltid som tränare och då rida 3-6 hästar om dagen etc. Det trodde jag inte var möjligt. Men med mer korrekt ridning så minskade värken enormt.
Jag går inte på mer smärtstillande än alvedon nu. Jag får magkatarr och kan inte ta smärtstillande regelbundet. Och vill klara mig utan om det går. Däremot måste jag ha sömnmedicin för att sova, mkt pga värken.
Jag äter också Hyaluronsyra som jag upplever hjälpa. Jag blir också mer lättbehandlad för kiro med den.
Iom att jag alltid har ont så upplever jag massage vara väldigt lugnande. Den skön-känslan kan jag då fokusera på och "glömma smärtan" ett tag och få ett minskat stresspåslag av värken. Jätteskönt!
Jag fick en fotmassage-maskin nyligen som jag älskar iom det. Jag sitter med den ett bra tag på kvällen och somnar bättre.

Sen med Fibro så kan det ju för många vara så att det finns en psykisk problematik med. Och då kan man kanske behöva arbeta med det med.

Jag har haft ett gäng elever som har fibro. De har , vad jag minns, alla fått mindre värk av rätt sorts ridning.
 
Jag har ingen diagnos för jag vet inte vad det skulle tjäna till. Just nu är diagnosen migrän och psoriasisartrit, men jag vet inte. Min kompis med fibromyalgi tycker att jag verkar vara klassisk fibromyalgiker.

Jag har ont lite här och där. Mest knän, fingrar axlar och nacke. Reagerar på allt med migrän eller med värk. Väldigt diffust och ingen tydlig orsak. Mycket muskelspänningar.

Tar ingen medicin eftersom det gärna triggar mer migrän, så jag försöker hålla mig varm, ha bekväma kläder som inte spänner, röra mig på ett bra sätt.
 
Min mor är diagnostiserad med fibromyralgi. Hon fick det ungefär -01 men äter ingen medicin utan ser till att röra sig mkt, äta bra mat (mindre gluten och laktos) och framför allt ingen stress.
 
Jag fick fibrodiagnosen för 7år sedan lite drygt, det jag gör för att hålla mej så smärtfri som möjligt är att inte stressa, träna både styrka och löpning för att hålla kroppen stark och få en bra hållning, dålig hållning gör att jag snedbelastar och får mer ont. Stillasittande är som att be om bekymmer.
Jag tar inget starkare än alvedon/voltarensalva i dagsläget. Arbetar för tillfället inte eftersom jag är föräldraledig, men arbetar deltid i vanliga fall.
 

Maoam

Trådstartare
Jag har fått äta saroten till natten ett tag nu vilket hjälpte bra i början men nu är effekten borta, ska ha kontakt med min läkare i morgon ang ev doshöjning. Annars är det Naproxen som jag tar vid behov. Jag har ju ridit hela tiden och det funkar, det är värre med träningen. Jag har i många år bara bitit ihop och uthärdat och kört på oavsett hur ont jag haft. Men det funkar inte längre. Det är som att så fort jag gör ngt nytt som inte kroppen är van vid eller tar i lite mer så skriker kroppen, som att den slår på alarmet att detta kan du inte göra! Har fått förklarat att det är vanligt att fibron utvecklas av att man har långvarig smärta och stress så att kroppens smärtsystem spårar ut och skickar smärtsignaler utan att det faktiskt är en skada. Ngt som ni känner igen? Ridningen funkar faktiskt bäst, gissar att det har en del att göra med att min kropp dels är van vid det och att jag blir glad av ridningen och får en massa smärtstillande lyckohormoner av det....
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

  • Jobbigt förhållande

Radannonser

Hästnyheter

Bukefalos

  • Dagboken
Upp