Bukefalos 27 år!

Fitform vs. torsion

TheWickedWitch

Trådstartare
Och ja, jag har sökt på gamla trådar men är inte nöjd med de svar jag hittat ;)

Någon som vet skilladerna mellan sadlarna, samt varför man väljer den ena framför den andra ?? Skito-paden ska man ju ha till båda, så den räknar jag med att köpa.
Har tänkt spara ihop till en bomfri, men för mig är det rätt mycket pengar så jag vill väga alternativen ordentligt mot varandra innan jag bestämmer mig :)
 
S

Spider84

Visserligen en gammal tråd jag grövt upp, men det var precis en sådan fråga som jag skulle vilja ställa.

Jag vet att det finns folk som har fitform och de som har torsion bomlös.
Så vad tycker ni om era sadlar?
Vad tycker ni som kan lite om bomlösa sadlar, vilken är bäst?
Och varför tycker ni det?

Hur är de att rida "dressyr (akademiskt) i?

ThewickedWitch:
Har du bestämt dig för något angående sadlarna?
 
Kvalitetsmässigt och ridmässigt är det föga som skiljer mellan en Torsion standard och en Fitform.

Däremot verkar det vara en ny generation bomlösa på gång, som ser rätt spännande ut. Den ena heter Startrekk www.startrekk.de och finns i Tyskland, den andra heter Freeform och säljs av samma som säljer Fitform.

Skulle jag köpa bomlös i dag så skulle jag nog titta lite närmare på dessa innan jag bestämde mig.
 
S

Spider84

Det taskiga är ju att man inte kan tyska! :crazy:
Den hemsidan jag la upp inne på barock, finns freeform också där eller måste jag leta någon annanstans?
 
Frågar man den ena leverantören får man svaret att fitform har lite bättre kvalitet, stigläderfästena lite längre bak, olika modell på pommeln(torsion har bara en)... kommer inte ihåg nått mer... frågar man den andra leverantören blir man utskälld och får höra att de minsann är seriösa och jämför inte... jag drog iaf en slutsats av detta... kanske sadlarna inte skiljer sig så mycket, men det verkar leverantörerna göra :crazy:
sen kommer det ju ännu en modell, cheyennesadeln, snart till sverige. den är ju himla lik dessa båda, vet ej ännu hur de skiljer sig, kan rapportera när jag provat :)
 
S

Spider84

Var inne och kollade. Vad läskig freeform sadeln såg ut. det påminde mig om något som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Tycker ju att fitform sadeln är snyggare i så fall, men det är ju inte den viktiga biten. Hittade priset på fitform m.m, men inte på freeform.Har du en bomlös (har för mig det, men är inte säker), vilken känsla får man av dom när man rider i dom? Är det mer åt engelska dressyr hållet eller är det mer åt Bent hållet?
jag fick ju sitta upp och rida i Katrins Bent sadel och det var helt gudomligt. Jag vill i alla fall komma så nära den känslan som jag bara kan. Jag har aldrig kunnat känna på ett så bra sätt hur jag sitter och vad som hände i Ami´s kropp!

skuggi
Du får hemskt gärna berätta när du provat!
Blir mer och mer sugen på att ha en bomlösa sadel!
Hur ser Cheyenne sadeln ut?
 
Känslan man får i en Bent-sadel får man bara i en Bent-sadel. Den är rätt överlägsen - för ryttaren.

Känslan man får i Torsion eller Fitform är som att rida barbacka, men med stigbyglar och lite mer stöd. För min del handlar det om skillnaden mellan att göra vissa lite mer äventyrliga saker och att inte göra dem.

Cheyennesadeln är en tysk Torsion-kopia, ser dock lite billigare ut i design och utförande vad man kan bedöma på bild. Dock mycket intressant pris på den, är den OK är det bara att gratulera.
 
S

Spider84

:D
Jo det kan jag tänka mig. Har aldrig känts så bra att rida som när jag satt i den. Synd att jag iten har råd att köpa den bara.

Jag tycker att det är rätt okej att träna Ami barbacka, men jag saknar lite stöd på något sätt och att sitta i en engelsk sadel känns så instängt på något sätt.
Såg att man kunde få hem Fitform sadeln på "prov". Kanske ska ta och testa det? Fast gäller det samma med gjordar, padd m.m också? :confused:
Får nog ta och maila dom. Då får jag ju i alla fall känna på hur den känns att rida i en bomlös sadel så att jag vet om jag nu inte trivs i den. Trivs jag i den så är ju det bara jätte bra.

Hur är det med känslan av hästen. Sitter man nära hästen eller har man lika lite känsla som i de engelska?

Vad får man för övrigt tävla i för grenar med den sadeln?
 
Det finns som sagt fler modeller än de som ser ut som Fitform/Torsion, mer dressyrsadelliknande... Men jag kan inte hålla med om att det känns som att rida barbacka... Med padd under tycker jag att Fitform blir lite väl bred och tjock, som om man satt i en westernsadel.. Det finns bomlösa sadlar som både är tjockare och tunnare än Fitform, beroende på hur nära hästen man vill vara och hur musklad hästen är.. :)
De kommer att fara runt lite i landet för provning, PM:a om du vill veta mer :)
 
S

Spider84

Saken är den att jag vill inte ha en sadel som ser ut som en engelskdressyr sadel. Eller ja...rättare sagt jag vill inte ha kåporna över bogbladen på hästen. Det var en av sakerna jag tyckte såg bra ut med några av de bomlösa sadlarna; de var bakåtskurna!

Självklar vill jag vara med och prova om det kommer någon upp till Umeå!!!!! *eld och lågor*
 
L

lilla_mamma

Jag tycker inte det är speciellt likt barbackaridning, det är inte ens likt ridning med barbackapad eller ridgjord. Det är svårt att förklara, men i princip är det ett rent mellanting mellan att rida barbacka och att rida med bomsadel.

Det är möjligt att man får en större känsla för vad hästen gör (har inte tänkt så mycket på det), men man får definitivt en mycket större känsla för vad man själv gör, vilket är mycket nyttigt för sits och inverkningar.

För mig som har superbreda hästar är det mycket brett att sitta i en Torsion, det känns lite som att äntra köksbordet. Men faktum är att man vänjer sig. De där gamla fördomarna om att man får en dålig sits av att rida barbacka eftersom man hamnar i stolsits tror jag är just fördomar.
 
B

**BORTTAGEN**

klurar på ungefär samma saker som du, men har inte heller fått några riktigt bra svar. Ska på Bentkursen nu 18-19 och ska då försöka fråga vidare om mer info :)
Men är det ingen här som kan något mer?
 
Jag kan ta med min sadel till Bent-kursen om jag kommer ihåg, så får du titta.

Vad gäller utprovning av Torsion så är det plättlätt. Man lägger den på hästen, kollar att manken går fri, och rider iväg mot solnedgången.

Går manken inte fri så beställer man en Torsion Endurance, den är gjord för hästar med lite högre manke plus att det går att lägga i inlägg om det ändå inte räcker.

Har man en sjujäkla bred häst så kan man plocka ur framträet och fylla den fickan med stoppning, skulle den då komma lite för nära manken så kan man lägga ett par småplattor i framkant på padden som lyfter upp.

Stör man sig väldigt mycket på att sadeln känns bred kan man dels trixa med inläggsplattor - har man en sadel med öppningsbar undersida lägger man in extra ullplattor och skär ut för låren, eller så skär man ut lite för låren i plattorna som är i padden, eller så skär man ut en platta i ull eller liggunderlag eller något, limmar en bred remsa kardborr på ovansidan och undersidan, lyfter på sitsen, och sätter den emellan.

Man kan alltså utan att vara särskilt händig anpassa sin Torsion vädligt mycket.
 
B

**BORTTAGEN**

Det vore jätte snällt om du tog med sadeln! Men vem ska jag leta efter i så fall??
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Igår var vi med vår nyinköpta valack på Strömsholm för en TMS. Jag som inför det här besöket letade information om denna...
Svar
7
· Visningar
2 878
Utrustning Jag har bestämt mig för att köpa en transport. Det stressar mig lite att vara beroende av att låna/hyra.. Har lite funderingar kring...
2 3
Svar
45
· Visningar
4 371
Senast: Mimmimamma
·
Relationer Skriver under anonymt nick nu. Det är väldigt långt och jag vet inte om jag kommer få några svar, men känner att jag behöver stöd och är...
2
Svar
27
· Visningar
7 257
Senast: Imna
·
Relationer Hur vet man om det är dags att göra slut? Hur vet man att man är kär? När relationen inte flyter på och det finns saker som skaver hur...
3 4 5
Svar
97
· Visningar
11 645

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vad väljer ni att höra först?
Upp