Foderlära!!

C

cararv

Ibland blir man lite orolig över den kunskap som finns gällande foder till sin katt.. Jag har skrivit en liten artikel som jag tänker delge er om.. hoppas någon kanske lär sig nåt nytt av den Jag tipsar gärna om bra foder... kontakta mig
---------------------------------------------------
För att förstå din katts näringsbehov och ha möjlighet att utfordra den på bästa vis, är det här en nyttig info för dig.

Proteiner används både för uppbyggnad och underhåll av i stort sett allt i kroppen och som en energikälla. För katten är 11, av de drygt 20 aminosyror som finns, essentiella (livsnödvändiga) och måste alltså komma ifrån maten. Mest protein, och av bäst kvalitet, finns det i produkter från djurriket (animaliska) såsom kött, fisk, mjölkprodukter och ägg. Här finns också flest av kattens essentiella aminosyror, däribland det så livsviktiga taurinet. Om katten skulle få brist på taurin så leder det bland annat till skador på näthinnan i ögat, hjärtproblem, dåligt immunförsvar, dålig koaguleringsförmåga hos blodet samt problem med fortplantningen.
Fett används främst som energikälla och ger fodret smaklighet men är även viktigt för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna från tarmen. Fettet deltar även i andra viktiga funktioner i kroppen, och precis som katten måste få vissa essentiella proteiner från födan, så finns det även vissa fettsyror- linolsyra och arakidonsyra, som katten måste få via kosten. De essentiella fettsyrorna behöver katten bland annat för hudens och pälsens kondition, njurfunktionen och för reproduktionen.
Kolhydrater är inte strikt nödvändigt för katten om den får tillräckligt med protein och fett i kosten eftersom katten är mycket effektiv på att omvandla fett och protein till just kolhydrater. Dock ger kolhydrater i fodret andra gynnsamma effekter som bukfylla och ger mättnadskänsla, motionerar tarmen, ger vitaminer och mineraler.
Energi. Energinnehållet i fodret kommer från de proteiner, fetter och kolhydrater som fodret är sammansatt av. Fetter är de mest energirika av näringsämnena då de innehåller dubbelt så mycket kalorier som proteiner eller kolhydrater.
Mineraler ger styrka åt tänder och skelett.
De två viktigaste mineralerna är kalcium och fosfor som kroppen bland annat använder för att bygga upp skelett och tänder. Den optimala kvoten mellan kalcium och fosfor är ungefär 1:1 för en katt, det vill säga ungefär lika mycket kalcium som fosfor. Med köpt färdigfoder är detta i regel inget som man behöver bekymra sig om.

Vitaminer delas in i två grupper, de vattenlösliga B- och C-vitaminerna och de fettlösliga A-, D-, E-, och K-vitaminerna. Om katten får ett kommersiellt helfoder, vilket rekommenderas, behöver man inte ge katten extra vitaminer utan allt den behöver finns i tillräckliga mängder i fodret.

Näringsbehov

Dräktig hona: MYCKET viktigt att blivande kattmamman får ett lämpligt foder!! Med det menar jag ett som är anpassat för en dräktig/digivande katt. Antingen ger man ett Kitten-foder till henne eller ännu bättre så har Royal Canin ett foder som heter Queen som är helt utformat efter hennes behov. Det innehåller bland annat L-lysin och Omega3 som ger en optimal miljö i livmodern, förbättrar mjölken, ökar immunförsvaret och en hel del andra goda egenskaper. Otroligt viktigt för både mamman och bebisarna för en bra start!

Kattungen 1-4 månader: Under denna känsliga tillväxtperiod växer kattungen mycket snabbt, vilket ställer stora krav på hela kroppen och ämnesomsättningen. Den lilla, ej ännu könsmogna, kattungen behöver stöd för att kunna klara de tre primära utvecklingsstegen: matsmältning, tänder och immunförsvar. Se till att få ett foder med högt köttinnehåll, det animaliska proteinet ska stå först i innehållsförteckningen, inte ris, majs eller något annat!
Junior 4-12 månader: Kattungens andra tillväxtfas är minst lika viktig som den första. Undan för undan kommer kattungens fortfarande ömtåliga organism att stärkas med hänsyn till tre kriterier: tillväxt, matsmältning och tänderna.
----------------------------------------
Under kattungens 1-12 månader ska den ha ett foder anpassat för unga individer, sk "KITTEN-foder" (Kattungefoder)

Vuxen: beror helt på hur katten lever. Ta hänsyn till aktivitetsnivå, ålder, känslighet i hud/päls/mage, innekatt/utekatt, päls lång/kort. Hitta ett foder som håller din katt vid god vikt, bra kondition på päls/ögon/hud/mage och med god hälsa.

Över 10 år: Även för äldre katter varierar behoven, deras kost skall vara utvecklad och anpassad till deras ålder. Äldre katter är mer utsatta för kalciumoxalatsten och njurproblem än yngre katter. Därför ska fosforinnehållet i katternas kost vara anpassat till deras verkliga behov och urinens surhetsgrad ska regleras. De förebyggande åtgärderna för att motverka cellernas åldringsprocess bidrar till att öka kattens livslängd.

Över 15 år: Kosten och även bitarnas konsistens ska ta hänsyn till det tillstånd kattens tänder är i, så att varje måltid blir ett nöje också för den mycket gamla katten. Seniorkattens naturliga försvarsmekanism, som är mindre effektiv och försvagad av åldern, kräver att dess immunsystem stärks. Även om seniorkattens aktivitetsnivå sjunker med åldern är det viktigt att skydda dess leder, så att det blir lättare för den att röra sig.
Det kan vara svårt att veta vilket foder som är bäst för just din katt. Valet av foder beror bland annat på kattens vikt, ålder & kondition. Det finns foder i snabbköpet, djuraffären och hos veterinären. En frisk och välmående katt är det som bör eftersträvas eftersom det blir billigast i längden. Det foder som håller din katt i bra hull, ger glansig och vacker päls, bra avföring och klara ögon är bäst för just din katt.
-----------------------------------

En del fodermärken har speciella fodersorter för sjuka/överkänsliga katter. Det finns foder för katter som har urinsten, har haft urinsten, katter med dåliga njur- och levervärden, katter med diarré o.s.v. Dessa säljs på Djurkliniker och Djursjukhus. Kontakta din veterinär vid intresse. Rätt foder kan ge även en sjuk katt ett betydligt längre och lyckligare liv.

Prova nya foder??
Det tar 6-8 veckor för en kattmage att ställa om sig från ett foder till ett annat. Jag anser, efter all utbildning jag har, att om din katt mår bra av sitt foder, har blank och fin päls, normal avföring som ser bra ut.... då finns det ingen anledning att byta foder!! En katt mår bra av att äta samma sak hela tiden.. de får då en balans i kroppen, de kan dessutom lukta på sin egen avföring och se hur mycket de behöver äta för att bibehålla den. Allt detta rubbas om man (med snäll tanke så klart) vill att katten ska "ha variation". Katter har inget behov av variation.

Något annat jag brukar få höra är att "katten tycker bäst om det här fodret" Mot det kan jag säga att katten "äter med nosen" och inte med smaklökarna.. Det är så att i och med att de "äter med nosen" så känner de på lukten om ett foder inte innehåller så mycket kött som är optimalt för dem, och därmed måste de äta mer av det fodret än om de hade haft ett högkvalitativare foder med mer kött i. Så om du går och köper ett billigt kattfoder på mataffären kommer katten garanterat äta massor, och i vissas ögon se ut att ÄLSKA det fodret! Vad det egentligen innebär är att han äter så mycket för att försöka få i sig det den behöver. Det kommer den inte få, plus att de billigare fodren innehåller väldigt mycket spannmål som katten nästan inte kan ta upp, utan det ger livlös päls och dålig aväfring i många fall, eftersom kroppen måste göra sig av med det.

Man kan tycka att kvalitetsfoder (köpta hos zoohandlare eller veterinär) är dyrt, men faktum är, att om man räknar på det katten faktiskt tar upp och har nytta av i kroppen som näringsämnen, så är de mest prisvärda de som är dyrast att köpa in.
FÖR ATT katten behöver inte alls äta lika mycket för att få i sig sitt dagliga behov och det kommer mindre i lådan. Med ett lågkvalitativt foder går det även åt mer kattsand då toabesöken blir fler. Avföringen ska vara fast, mörk och nästan inte lukta alls.

OM du måste byta foder trots allt, så gör det under minimum 10 dagar och blanda det nya med ditt gamla. Byt aldrig rakt av! Första dagen blandar du i 10% nytt och 90% gammalt... nästa dag 20% nytt och 80% gammal och så vidare tills du dag 10 har 100% nytt. Om katten ändå blir dålig i magen... ta bort det nya nån dag och smyg sedan in det igen... försiktigt.

Kontakta gärna mig angående foder... jag kan babbla ännu mer om du är intresserad! Har lärt mig massor under min tid som veterinärassistent och då jag jobbat i zooaffär och fått en massa foderutbildning. Visste du att en veterinär har 4 TIMMARS foderutbildning på Veterinärhögskolan. Jag har nog under mina år fått minst 50...

BURKMAT

Burkmat innehåller till 85% vatten så att ge katten det som basfoder är inget att föredra. Ger du katten burkmat så är det som att du själva dricker 3 glas vatten innan du äter mat. Och det kan vi ju alla tänka oss hur det känns. Proppmätt direkt utan att vi fått i oss nån näring alls. Kravet för att det ska få stå "KÖTT" på burken är att den innehåller minimum 4% kött! Det är ingenting! Om man däremot vill ge nån matsked som lördagsgodis säger jag ingenting om! Det gör jag med..för katterna gillar trots allt burkmat! *s*

Ha ALLTID färskt vatten framme till katten speciellt då du ger torrfoder.
 
Sv: Foderlära!!

Mineraler ger styrka åt tänder och skelett.
De två viktigaste mineralerna är kalcium och fosfor som kroppen bland annat använder för att bygga upp skelett och tänder. Den optimala kvoten mellan kalcium och fosfor är ungefär 1:1 för en katt, det vill säga ungefär lika mycket kalcium som fosfor. Med köpt färdigfoder är detta i regel inget som man behöver bekymra sig om.

Det här tycker jag är rätt slarvigt skrivet. Alldeles för ytligt. Mineraler innefattar så många fler ämnen än bara fosfor och kalcium och de gör betydligt mer än att bara ge styrka åt tänder och skelett. Sedan brukar den optimala Ca/P-kvoten anges vara högre än 1:1, den brukar i allmänhet anses vara optimal vid närmare 1,5:1.

Dock ger kolhydrater i fodret andra gynnsamma effekter som bukfylla och ger mättnadskänsla, motionerar tarmen, ger vitaminer och mineraler.

Kolhydrater ger INTE vitaminer och mineraler. Kolhydrater ger endast monosackarider. Däremot kan kolhydratkällorna även bidra med vitaminer och mineraler (men sannolikt i obetydliga mängder när det gäller torrfoder innehållandes vitt ris, raffinerad majs, vete och liknande spannmål). Sedan är det högst tveksamt om kolhydrater verkligen är någon bra bukfylla. Proteiner och fett ger betydligt bättre mättnad hos katter eftersom dessa substanser agerar som mättnadssignaler hos katten.

Dräktig hona: MYCKET viktigt att blivande kattmamman får ett lämpligt foder!! Med det menar jag ett som är anpassat för en dräktig/digivande katt. Antingen ger man ett Kitten-foder till henne eller ännu bättre så har Royal Canin ett foder som heter Queen som är helt utformat efter hennes behov. Det innehåller bland annat L-lysin och Omega3 som ger en optimal miljö i livmodern, förbättrar mjölken, ökar immunförsvaret och en hel del andra goda egenskaper. Otroligt viktigt för både mamman och bebisarna för en bra start!

Jag skulle vara försiktig med att rekommendera RC Queen. Många uppfödare anser sig ha fått reproduktionsproblem hos sina avelshonor efter att de börjat ge sina honor RC Queen. I Australien har detta lett till omfattande undersökningar från RCs sida. En annan aspekt är att man kanske bör försöka hålla sig neutral i en sådan här artikel och inte name droppa specifika fodermärken.

Det tar 6-8 veckor för en kattmage att ställa om sig från ett foder till ett annat. Jag anser, efter all utbildning jag har, att om din katt mår bra av sitt foder, har blank och fin päls, normal avföring som ser bra ut.... då finns det ingen anledning att byta foder!! En katt mår bra av att äta samma sak hela tiden.. de får då en balans i kroppen, de kan dessutom lukta på sin egen avföring och se hur mycket de behöver äta för att bibehålla den. Allt detta rubbas om man (med snäll tanke så klart) vill att katten ska "ha variation". Katter har inget behov av variation.

6-8 veckor tycker jag är att ta i, visst ska man vara introducera ny mat långsamt men 6-8 veckor är lite överdrivet. Att en katt mår bra av att bara äta ett foder? Jo, om du nu tror att vi verkligen vet allt som finns att veta om felin nutrition och att fodertillverkarna faktiskt tillverkar foder som är skapade efter den kunskapen. Nu är ju den tråkiga sanningen att vi vet långt ifrån allt om kattens fysiologi, näringsbehov och det finns säkerligen fortfarande ämnen i födan vi inte känner till eller befintliga näringsämnen vi till fullo inte förstår. Varierar man foder minskar man risken för att katten ska drabbas av över- eller underskott av något näringsämne.

Burkmat innehåller till 85% vatten så att ge katten det som basfoder är inget att föredra. Ger du katten burkmat så är det som att du själva dricker 3 glas vatten innan du äter mat. Och det kan vi ju alla tänka oss hur det känns. Proppmätt direkt utan att vi fått i oss nån näring alls. Kravet för att det ska få stå "KÖTT" på burken är att den innehåller minimum 4% kött! Det är ingenting! Om man däremot vill ge nån matsked som lördagsgodis säger jag ingenting om! Det gör jag med..för katterna gillar trots allt burkmat!

Suck... kattens naturliga föda består av ~75% vatten. Gör det den maten dålig? Att ge katten burkmat är inte alls att jämföra med att dricka 3 glas vatten innan man äter. Hur mycket vätska innehåller maten du äter? Kött ~75%, grönsaker och frukt ~80-95% etc. och ofta dricker vi även något till maten. Summa summarum VI äter jäkligt vätskerik mat, det gör inte maten dålig. Tänk dig att vara torrfoderkatt, det är som att leva på KNÄCKEBRÖD (fast som är "komplett). Kan du tänka dig vilka mängder vatten du skulle vara tvungen att hinka i dig om du åt så? Vatten är bra. Räknar man sedan ut näringsvärdet i torrsubstans finner man att burkmat innehåller mer protein och fett än torrfoder och det innehåller även alla mineraler och vitaminer som torrfoder innehåller.

Kravet för att det ska få stå "med kött" är att maten innehåller minst 4% kött. Det innebär dock inte att maten är dålig. Köttbiprodukter är inte fy skam, men för att veta det förutsätts att man vet vad köttbiprodukter verkligen är och det är det få som gör.

Burkmat av brakvalité innehåller näst intill 100% animalier och är bra mat. Sådan mat är mer lik kattens naturliga föda än torrfoder.

Ha ALLTID färskt vatten framme till katten speciellt då du ger torrfoder.

Oavsett vilken mat man ger ska färskt vatten alltid finnas tillgänglig. Sedan tycker jag att det bör tilläggas att katter som bara äter torrfoder ofta inte dricker tillräckligt med vatten. Det finns studier som visar på att katter som äter mat med naturligt vätskeinnehåll (75%) producerar dubbelt så mycket urin jämfört med katter som bara äter torrfoder. Katterna som äter vätskerik föda löper mindre risk att drabbas av urinvägsproblem eftersom urivägarna sköljs igenom oftare och urinen blir inte lika koncentrerad som den hos torrfoderkatter. Därför rekommenderas en kost på bara burkmat till katter med urinvägsproblem (se bla. "Kattens sjukdomar" av Anne-Marie Nilsson).

I övrigt tycker jag artikeln är OK. Detta är vad jag anser efter all den utbildning och erfarenhet jag har. ;)
 
Sv: Foderlära!!

Håller helt med Sol, du skriver flera saker som är felaktiga.

Dessutom ska vetenskapliga artiklar ska vara objektiva och utan en massa utropstecken.

/Asso -biolog
 
Sv: Foderlära!!

Jag tycker nog att artickeln stämmer bra överlag, förutom vissa ordagranna "tabbar" som att "kolhydrater ger ...mineraler o vitaminer" så förstår man väl att hon menar produkter, som t.ex. säd, förutom kolhydrater ger även allt det där andra osv. Sen är ju katters magar väldigt individuella, min skogskatt skulle aldrig tåla att byta foder, eller äta burkmat varje dag så vad cararv säger om det stämmer helt på min katt. Min katt kan bara äta helt rent kött eller fisk varannan eller var tredje dag eller så. Då o då kan man ge lite lite yoghurt, soyamjölk, ost eller nåt annat som han vill ha. Annars lever han på ungefär 5-6 matskedar torrfoder om dagen (det är inte mycket) men han växer helt otroligt och väger 4 kg och är 9 månader! Så det stämmer att bra torrfoder gör katten nöjd med mycket mindre mat! Hans avföring är dessutom nästan luktfri!
Min förra katt, Main Coon, därimot åt vanlig burkmat och fick problem med njurarna, cancer mm och dog tidigt tyckte jag (11 år) och då sa veterinären att burkmat inte alls var bra och att katten blivit sjuk på grund av det! Jag fick rådet att genast byta foder, till bra torrfoder, men det var för sent..
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Foderlära!!

Det är inte bara "ordagranna tabbar" utan rena faktafel.

Öppna munnen och titta på kattens tänder. De är saxformade och inte gjorda för att tugga pellets. Jämför torrfodret och blötmaten med vad de äter naturligt, vilket är mest likt?

Varför ger du katten yoghurt mm om den är känslig? :crazy: Fisk är heller ingen hit att ge katten regelbundet.

Det din förra katt dog av lär inte vara pga att den fick burkmat.
 
Sv: Foderlära!!

Det ser ut som att du kört copy-paste på RCs hemsida...
och liksom Sol är det en hel del jag anser är rena felaktigheter.
 
Sv: Foderlära!!

Veterinärer har ytterst lite utbildning i närlingslära och blir dessutom sponsrade av torrfodertillverkarna. Självklart går dom på deras linje?

Jag har en katt som dog av njursvikt, hon hade gått på torrfoder hela sitt liv. Min systers katt fick diabetes och foderallergi, liksom mina föräldrars katt har diabetes och länge lidit av övervikt. Båda åt (den ena är död) torrfoder. Så katten håller sig inte frisk bara för att den får torrfoder?
 
Sv: Foderlära!!

Jag måste nog säga att jag inte håller med dig om att veterinärer går på fodertillverkarnas linje. Veterinärer är ofta kritiska mot foderbolagen och ifrågasätter ofta deras nya foderfabrikat, men för att få sälja de medicinska fodren - som faktiskt är bra för sjuka katter och hundar - måste de även ha grundfodren i sin butik vilket innebär att dessa finns i butiken även om de inte alltid rekommenderas. Det betyder inte att de alltid rekommenderar foder av speciella fabrikat. För en sjuk katt är dock medicinska foder väldigt bekväma - de innehåller det som behövs och innehåller inte det som förvärrar sjukdomen. Att veterinärer rekommenderar dessa tycker jag är helt ok.
Dessutom är diabetes en sjukdom som man inte vet vad den orsakas av - den enda vetenskapliga koppling till foder som man sett än så länge mig veterligen är att katter som drabbats av övervikt i större utsträckning drabbas av diabetes.
 
Sv: Foderlära!!

Kolhydrater ger INTE vitaminer och mineraler. Kolhydrater ger endast monosackarider. Däremot kan kolhydratkällorna även bidra med vitaminer och mineraler (men sannolikt i obetydliga mängder när det gäller torrfoder innehållandes vitt ris, raffinerad majs, vete och liknande spannmål). Sedan är det högst tveksamt om kolhydrater verkligen är någon bra bukfylla. Proteiner och fett ger betydligt bättre mättnad hos katter eftersom dessa substanser agerar som mättnadssignaler hos katten.



Jag skulle vara försiktig med att rekommendera RC Queen. Många uppfödare anser sig ha fått reproduktionsproblem hos sina avelshonor efter att de börjat ge sina honor RC Queen. I Australien har detta lett till omfattande undersökningar från RCs sida. En annan aspekt är att man kanske bör försöka hålla sig neutral i en sådan här artikel och inte name droppa specifika fodermärken.

Ja i så fall ber jag om ursäkt för jag visste inte om det med RC.. som jag lärt mig och de uppfödare jag pratat med så har de bra erfarenheter av detta foder.. pratade även med en veterinär kopplad till RC och hon pratade gott om det.. men visst.. kanske skulle jag lämnat fodermärken utanför.. det får jag be om ursäkt för i så fall. Men viktigt är de att de får ett väl anpassat foder!

6-8 veckor tycker jag är att ta i, visst ska man vara introducera ny mat långsamt men 6-8 veckor är lite överdrivet. Jag menade inte att man ska ha en övergång på 6-8 veckor men det är den tid det ungefär tar för en mage att helt ställa om sig.. själva foderövergången behöver i normala fall inte ta mer än 10-14 dagar.. det jag menar är att om man byter foder som många gör för att det inte ska bli "ensidigt" så tar det mycket kraft på matsmältningen



Räknar man sedan ut näringsvärdet i torrsubstans finner man att burkmat innehåller mer protein och fett än torrfoder och det innehåller även alla mineraler och vitaminer som torrfoder innehåller.

BRA burkfoder av bra kvalitet är bra, men de man köper tex i matvarubutikerna anser jag inte vara av bra kvalitet. Kända märken som veterinärer säljer säger jag inget om... (utan att nu då nämna märken)

Kravet för att det ska få stå "med kött" är att maten innehåller minst 4% kött. Det innebär dock inte att maten är dålig. Köttbiprodukter är inte fy skam, men för att veta det förutsätts att man vet vad köttbiprodukter verkligen är och det är det få som gör.
Jag håller mig till de produkter som innehåller mest kött av alla, om det ändå är relativt lite kött i fodret ska det vara bra kött! Dessutom kan man ju undra vad resten av burken är om endast 4% är kött.. lite "biprodukter" får en katt som fångar föda ute också i sig.. men ben och sånt.. nermalt.. och annat de maler ner.. nej usch.. inte mina katter iaf.

Burkmat av brakvalité innehåller näst intill 100% animalier och är bra mat. Sådan mat är mer lik kattens naturliga föda än torrfoder.
Som sagt av BRA kvalitet kan vara ett bra kompliment, men undvik de mindra bra märkena.


Oavsett vilken mat man ger ska färskt vatten alltid finnas tillgänglig. Sedan tycker jag att det bör tilläggas att katter som bara äter torrfoder ofta inte dricker tillräckligt med vatten. Det finns studier som visar på att katter som äter mat med naturligt vätskeinnehåll (75%) producerar dubbelt så mycket urin jämfört med katter som bara äter torrfoder. Katterna som äter vätskerik föda löper mindre risk att drabbas av urinvägsproblem eftersom urivägarna sköljs igenom oftare och urinen blir inte lika koncentrerad som den hos torrfoderkatter. Därför rekommenderas en kost på bara burkmat till katter med urinvägsproblem (se bla. "Kattens sjukdomar" av Anne-Marie Nilsson). De sjukdomarna kräver ju också ett specialanpassat burkfoder, utvecklat av veterinär, inte "vanligt" burkfoder. Men jag håller absolut med om att de måste få sig tillräckligt med vätska.. det behöver njurarna för att kunna jobba. (har boken.. :))

I övrigt tycker jag artikeln är OK. Detta är vad jag anser efter all den utbildning och erfarenhet jag har. ;)

Mina katter kan få blötmat nån gång ibland som godis.. annars får de torrfoder. Lägg också till att katter som äter till mestadels torrfoder mycket sällan får problem med tandsten, tandköttinflammationer mm.. också en aspekt.
 
Sv: Foderlära!!

Ja, och katter som äter torrfoder är i större mängd överviktiga eftersom dom får i sig för mycket kolhydrater.

Foderallergi är vanligt, likaså njurproblemen har ökat i takt med att torrfoderanvändandet har ökat. Jag ser inte det som nån slump.

Du kanske har träffat bra veterinärer då, dom jag har träffat och hört om rekomenderar torrfoder framför annan mat.
Att dom medicinska fodren är bra är en sanning med modifikation, det är ett bekvämare sätt för djurägaren, men det bästa är ändå att anpassa fodret efter varje individ. Du kan inte få mig att tro att alla katter har samma behov att det räcker med att anpassa mängden foder. Har inte katter samma behov som vi människor, dvs beroende på kroppsbyggnad, aktivitet och framförallt individuella fysiska saker så som ämnesomsättning mm påverkar?

Diabetes var inte taget som argument mot torrfoder, det var baserat Keanus "erfarenhet" på att en katt som åt blötfoder blev sjuk, medan den som åt torrfoder är frisk.

Den ena katten, den som är död idag fick inte diabetes pga ålder eller övervikt, hon var en 3-åring i perfekt hull när hon fick diagnosen. Ingen i hennes släkt (jag känner uppfödaren) har vad vi vet diabetes.
 
Sv: Foderlära!!

Mina katter kan få blötmat nån gång ibland som godis.. annars får de torrfoder. Lägg också till att katter som äter till mestadels torrfoder mycket sällan får problem med tandsten, tandköttinflammationer mm.. också en aspekt.

Så att en katt kanske drabbas oftare av tandsten och inflammationer av torrfoder är ett argument mot att katterna drabbas oftare av dödlig njursvikt, foderallergi, fetma mm av torrfoder?
Jag ger mina enbart torrfoder, men bara av den anledningen att dom vägrar äta annat. Nästa omgång katter ska få "egenlagad" mat eftersom jag tror att det är det bästa för dom.
 
Sv: Foderlära!!

Du kan väl visa en innehållsförteckning och näringsinehåll på en burk mat av "bra kvalitét" som du säger och påvisa vissa egenskaper hos dem som står över exempelvis Mjau som du köper i daglivaruhandeln.

Jag själv har uppmärksammat att det föreligger helt tvärtemot vad du hävdar nämnligen.
 
Sv: Foderlära!!

Du kanske har träffat bra veterinärer då, dom jag har träffat och hört om rekomenderar torrfoder framför annan mat.
Att dom medicinska fodren är bra är en sanning med modifikation, det är ett bekvämare sätt för djurägaren, men det bästa är ändå att anpassa fodret efter varje individ. Du kan inte få mig att tro att alla katter har samma behov att det räcker med att anpassa mängden foder. Har inte katter samma behov som vi människor, dvs beroende på kroppsbyggnad, aktivitet och framförallt individuella fysiska saker så som ämnesomsättning mm påverkar?

QUOTE]

Självklart är det individanpassat hur väl fodret hjälper dem, beroende på kondition, vikt, hälsan i övrigt mm. Visst är det så! Men det ger bra förutsättningar iallafall med ett anpassat foder.
 
Sv: Foderlära!!

Jag antar att de burkfoder du tycker är bra sådana som tex. Hill's (som i princip bara är uppblött torrfoder).

Svenska MJAU är enligt mig det bästa du kan få tag i när det gäller burkmat. Visst, det innehåller köttbiprodukter men som sagt... vet du vad köttbiprodukter är? Det verkar inte så. Ben ingår inte i termen köttbiprodukter däremot maskinurbenat kött, njure, kindkött, tunga, blod och andra muskeldelar/organ vi människor sällan tar vara på.

Sedan förstår jag inte vad du har emot med. Det är kattens naturliga kalciumkälla. Inget konstigt, farligt eller onyttigt med det.
 
Sv: Foderlära!!

Jag antar att de burkfoder du tycker är bra sådana som tex. Hill's (som i princip bara är uppblött torrfoder).

Svenska MJAU är enligt mig det bästa du kan få tag i när det gäller burkmat. Visst, det innehåller köttbiprodukter men som sagt... vet du vad köttbiprodukter är? Det verkar inte så. Ben ingår inte i termen köttbiprodukter däremot maskinurbenat kött, njure, kindkött, tunga, blod och andra muskeldelar/organ vi människor sällan tar vara på.

Sedan förstår jag inte vad du har emot med. Det är kattens naturliga kalciumkälla. Inget konstigt, farligt eller onyttigt med det.
Men då är det väl bra att du ger dina katter det du anser vara bäst... ;)
 
Sv: Foderlära!!

Är det innekatter du skriver om då?

för tar de så länge för katternas magar att ställa om sig kan det ju knappast vara bra för dem att äta hela fåglar, råttor, möss etc, eller för den delen vara nere i vasken eller få upp komposten osv?? :confused:

Vilket då mina gör. ;)
 
Sv: Foderlära!!

Men då är det väl bra att du ger dina katter det du anser vara bäst... ;)

Jag gör min egen kattmat, det är vad jag anser vara det allra bästa (och i den maten ingår bla. nermalda ben samt hela köttben).

Helt klart överlägsen all annan mat.
 
Sv: Foderlära!!

Är det innekatter du skriver om då?

för tar de så länge för katternas magar att ställa om sig kan det ju knappast vara bra för dem att äta hela fåglar, råttor, möss etc, eller för den delen vara nere i vasken eller få upp komposten osv?? :confused:

Vilket då mina gör. ;)
Om de är vana med den kosten så är det ju inga problem...
Men ja mina är innekatter.
 

Liknande trådar

Katthälsa Hej Jag provar att fråga här. Snälla inga påhopp, jag är här för att be om tips o råd. Jag gör det bästa jag kan för mina katter efter...
Svar
18
· Visningar
3 188
Hundhälsa Jag vet att det finns en del trådar som detta men väljer ändå att starta en ny. Vi behöver byta foder på Ascot, från färskfoder till...
4 5 6
Svar
110
· Visningar
8 156
Senast: tanten
·
Hundhälsa Har ju varit inne hos vetrinär med min bostonterrier som verkar ha fått lite tjall på magen. Bytte foder för ett litet tag sedan som...
Svar
5
· Visningar
665
Övr. Hund Mina hundar åt tidigare canagan country game och fungerade bra på det. De bajsade dock rätt mycket så jag funderade på att byta och...
2
Svar
23
· Visningar
1 724
Senast: SiZo
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 16
  • Artroskopi äldre häst
  • Födda 2022

Omröstningar

Tillbaka
Upp