Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Foderstat-vitaminer?

B

**BORTTAGEN**

Jag är rätt ny med det här att räkna foderstater..så jag har en fråga.
Varför räknar man inte med vitaminer i foderstaten?
Är det för att hästen får i sig tillräckligt med fodret ändå :confused: Och t.ex Kalium, selen osv...finns många ämnen man inte räknar med, varför inte?
 
Vitaminer brukar de få i sig tillräckligt ändå. Efter nyår sjunker dock ADE-vitaminerna i höet så då kan det vara läge att ge det om man inte ger vitaminberikat kraftfoder. man ska dock INTE överdosera ADE-vitamin eller selen, eftersom det kan ge förgiftning.

Selen BORDE man faktiskt räkna med iaf om man bara ger hö, ganska stor del av svenska marker är selenfattiga. Dock justeras det i kraftfoder avpassade för svenska förhållanden.

Kalium behöver du inte bry dig om, de flesta hästar får redan via höet ett överskott på kalium, men det är ingen fara. I hö BÖR kaliumet understiga 20 g/kg foder, men är värdena bra i övrigt kan man acceptera högre Kalium än så i höet. Svenska fodertillverkare är medvetna om kaliumproblemet med.

ADE-vitamin bildar hästen förresten själv med hjälp av grönt gräs och solbestrålning t ex (därför man bara behöver tillsästta vintertid). Digivande ston och växande föl/unghästar har högre vitaminbehov, men det brukar tillgodoses via bete och den tillskottsfodring man gör.

ADE lagras också i kroppens fettvävnader (därför man INTE ska överdosera) så hästen kan bygga upp ett litet "lager" att ta av senare. B-vitamin däremot är vattenlösligt och överskott kissas ut. Dock har man aldrig kunnat bevisa B-vitaminbrist på häst. Däremot är hästar ofta hjälpta av B-vit vid pälsfällning och pälssättning, men det fungerar lika bra att ge mer protein (hårstrån består i princip bara av protein)

Vad var det för fel på mitt foderstatsförslag förresten? =)
 
Morötter innehåller betakaroten. Betakaroten omvandlas iaf i MÄNNISKOkroppen till A-vitamin. Om hästar kan detta vet jag inte. Och samma där som med allt annat, vid lagring så sjunker vitaminerna snabbt.

Några värden att räkna med för häst innehåller det inte avseende ADE-vitamin.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6481 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Foder&Strö Hej, sitter och försöker göra en ny foderstat till hästen då han bara tappar mer och mer i vikt. Veterinär har undersökt, tandläkare och...
Svar
13
· Visningar
338
Foder&Strö Hej! Lite konstig fråga kanske för er som kan sånt här! Men jag har precis börjat lära mig om att räkna ut foderstat och sånt och nu...
2
Svar
28
· Visningar
1 374
Hästvård Nu får jag snart panik! Irländare, D-ponny, het I ridningen, men trygg och harmonisk på marken. Myser, kommer direkt i hagen.Tillgiven...
4 5 6
Svar
108
· Visningar
5 188
Foder&Strö Sitter och räknar ut foderstater såhär på kvällen, helt nytt för mig! Om man sett till att hästen fått sitt Energibehov och proteinbehov...
Svar
2
· Visningar
217

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Klippa golden
  • Hund bet familjemedlem hjälp

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp