Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Fodra en gång per dag: mer kraftfullt?

_Runaway_

Trådstartare
Kanske är en dum fråga det här. Är det någon skillnad på att ge ett kilo kraftfoder en gång per dag eller uppdelat på två gånger? Annat än att det blir mer tugga på en gång alltså..?
 
G

Gisburne

Sv: Fodra en gång per dag: mer kraftfullt?

Har inte analyserat en sådan frågeställning förut, men när mitt fullblod åt som mest kraftfoder åt hon 4 kg havre, 1 kg kornkross, 1 kg luzernhack, 5 dl torruppmätt betfor samt olja, mineraler m.m. uppdelat på två ransoner per dag. Det var i runda slängar 3-3,5 kg kraftfoder per giva... Hon åt inte alltid upp hela frukosten, för hon hann helt enkelt inte innan det var dags att gå ut i hagen, men i gengäld stod hon hela nätterna och tuggade, så krubban var oftast tom på morgonen ändå.

Det jag har hört om din fråga är att man bör sprida ut givorna för att magen inte ska chockas en gång om dagen med ganska svårsmält kraftfoder och sedan äta lättsmälta växtfibrer (hö) resten av dygnet. Men jag vet faktiskt inte vad som stämmer och inte. Intressant råga!
 
Sv: Fodra en gång per dag: mer kraftfullt?

Det finns ju vissa begränsningar i hur mycket du kan ge per giva av kraftfoder. Och så finns det undersökningar som visar på ett bättre utnyttjande av fodret om det ges uppdelat på flera givor. Men 1 kg havre är ju ingen jättemängd (förutsatt normalstor häst) så jag vet inte om effekten skulle bli så stor av att dela upp det, kanske en jämnare blodsockerhalt (?).

Gisburne: hö är mer svårsmält och kraftfoder mer lättsmält. Hästen är dock gjord för mer svårsmält mat och det lättsmälta riskerar ställa till problem om det kommer i alltför stor mängd på en gång.
 
G

Gisburne

Sv: Fodra en gång per dag: mer kraftfullt?

Mja, det är inte vad jag fått höra... :crazy: Var på kurs för en etolog och foderrådgivare och hon sa att kraftfoder är svårare för tarmen att smälta, och att det kan skapa problem med blindtarmen, eftersom den bara kan ta in och ut foder från ett håll. Men det är möjligt att jag missförstått någonting, men i mina anteckningar står det att stråfoder är mer lättsmält än kraft. Givetvis bidrar västtrådarna till att avföringen binds samman etc. så på ett sätt smälter ju inte hästen höet helt och hållet, men det gör den ju inte med något foder, egentligen? Man ser ju rätt ofta hästar som har tydliga spår av osmält havre, korn m.m. i sin avföring.

Som sagt, jag är alltid öppen för att jag missat nåt!
 
Sv: Fodra en gång per dag: mer kraftfullt?

Kraftfoder är mer lättsmält och ska smältas framförallt i tunntarmen. Om det kommer för stor mängd på en gång hinner inte tunntarmens enzymer med och det läcker över lättsmält mat till grov- och blindtarm. Där smälts det av mikroorganismer alldeles för fort vilket reulterar i att pHt sänks (det blir surt) i tarmen och feljäsning uppstår. Hästen kommer må dåligt.

Grovfoder är mer svårsmält och smälts inte av hästens egna enzymer utan av dess mikroorganismer i tarmen. Det går relativt osmält genom tunntarmen.

Det osmälta du ser i hästens avföring är i regel mest skal och växttrådar som förmodligen innehåller en stor del lignin och andra mycket svårsmälta fibrer.

Jag skulle tro att det den person du lyssnade på menade var att för hästen är grovfoder skonsammare än kraftfoder eftersom den är bättre på att ta hand om svårsmält mat än lättsmält.
 
E

Expensive_Hobby

Sv: Fodra en gång per dag: mer kraftfullt?

Min erfarenhet är att det är bättre med två mindre mål mat än ett stort. Hästen tillgodogär sig maten bättre när givorna delas.
 

_Runaway_

Trådstartare
Sv: Fodra en gång per dag: mer kraftfullt?

Då borde det alltså vara bättre för min fånghäst att äta tv gånger per dag för att inte störa magen med allt kraftfoder på en gång.. Typ :D
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5534 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård ❌ De är en människa i mitt stall som har en nordsvensk som är !!!27!!! År. Veterinären har rekommenderat att ta bort hästen INNAN...
2 3
Svar
52
· Visningar
4 048
Kropp&Själ Vi har ju haft två stycken trådar fokuserade på Yoga with Adrienes “30 Days of Yoga”-utmaningar på senaste, men jag tänkte att en lite...
10 11 12
Svar
226
· Visningar
4 848
Anläggning Hej! Jag och min mamma är relativt nya på en lösdrift. För närvarande är det fyra lättfödda hästar som går i lösdriften. Dessa har...
Svar
4
· Visningar
422
Hundhälsa Mollan var in på operation i dag, och hon ska nu äta Alvedon bla. Naturligtvis så hade veterinären glömt att skicka med nummer jag kan...
Svar
6
· Visningar
681

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kai Ken
  • Valp 2021

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp