Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Fölet kotar över!

M

Miemats

Är det någon som har erfarenher av föl som föds med svaga kotor? Jag har även en 2 åring som kotade över vid födseln,men han rätade på sig efter 4 dagar. Mitt stoföl är idag 9 dagar och kotar över bara värre och värre. Hon har haft stödbandage, stretchats, fått sprutat antibiotika och haft skenor men ingenting verkar hjälpa. Du lutar det åt operation av senorna. Någon som gjort detta?? :(
 
R

Rodde

Sv: Fölet kotar över!

Jag har haft ett hbl föl som kotade över så mycket att hon fick hela senan svullen, men det gick över av sig själv. Jag tror jag hade min hovslagare och tog ned fölet i trakterna! Ingen operation det gick över.
 
Sv: Fölet kotar över!

Fick en fölunge förra sommaren som föddes med för korta böjsenor, han kunde inte ens räta ut benen (alltså mkt värre än Din).
Vi provade i två dygn med skenor och streching + en medicin som skulle hjälpa till att tänja ut senorna, det funkade inte. Efter dessa två dygn blev han inlagd på Strömsholm för gipsning och det hjälpte (men det är mkt eftervård).
För ngn månad sen (vid 10-mån ålder) kom det tillbaka i form av bockhov och då blev han opererad, nu är han helt återställd.
 
Sv: Fölet kotar över!

Vår fölunge kotatde över på v.f ganska mycket. Det var så hon gick på kronranden. Men jag var på henne ganska omgående och tänjde flera gånger om dagen. Till saken hör att hon var väldigt vek bak, är fortfarande något vek. Vi fick jobba en del på att få henne att stå . Så diandet var ett bekymmer i början.
Jag slängde ut all halm redan första dygnet och strödde upp med kutterspån. Så att det blev lite stadigare underlag. När de varit ute så har de fått gå i en hage som har väldigt fast underlag.
Vi har inte behövt raspa vår i trakten utan hon går nu normalt, däremot så ska vi ta lite i tån på ena bak för att hjälpa upp där.

Men vi hade ett sto som lämnade föl med överkotning/senkontraktion fram två år i rad. Båda två fick vi jobba mycket med tänjning samt raspa trakterna ofta . Båda blev kanonfina och vi har inte sett någon tendens att det skulle vara bekymmer idag då de är 2 och 3 år gamla.

Lycka till
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5531 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hundhälsa Hej! Skriver här för att höra om någon varit med om något liknande. Brukar ju finnas klokt folk här inne som kanske har erfarenhet om...
Svar
13
· Visningar
1 157
Relationer I vilken ände ska jag börja ens försöka förklara det som har hänt, mina tankar och allt kaos som just nu omsluter mig.. Jag får försöka...
7 8 9
Svar
164
· Visningar
25 022
Hundhälsa Jag har en Chihuahua hane på 3 år som för tre mån sedan genomgick en större operation när han fick urinstenar som inte gick att spola...
2
Svar
24
· Visningar
3 986
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag skulle få rida min hoppkompanjon Dunja - fina fröken långöra - på clearrounden som jag anmält mig till på ridskolan. Det kändes bra...
Svar
0
· Visningar
195

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hönstråden II
  • Kattbilder #6

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp