Gnägg Föräldrar till barn som rider

Jag undervisar en del "ridlekis" ibland, och detta ar nagra ovningar jag brukar kora. Mina ovningar ar anpassade for grupp, sa kan du kanske gora anpassningar, eller hitta nagra vanner som kan hanga pa?

Balans:
Sta upp i stigbyglarna med handerna ut pa sidorna - ryttaren ar nu ett "flygplan" och maste forsoka halla balansen och landa sakert (du kan t.ex. ge punktreferens - "landa vid A") och inte krashlanda planet!

I halt eller skritt - lat barnet luta sig fram och ta pa hastens oron, vanda sig bakot och ta pa svansen, och sedan nerat och ta pa sin egna tar. Klarar barnet av det sa ska ska de halla skankeln stilla (alltsa ej att benet aker bakat nar de lutar sig fram till oronen osv)

Med ledare:
Barnet ska blunda och gissa at vilket hall hasten svanger genom att halla ut en arm nar de kanner hastens rorelser under sig

Styra
Olika typer av hinderbanor, antingen ute eller inne - hamta nagot vid en bokstav och lamna vid en annan, over bommar, runt koner etc. Ute anvander du trad, buskar och i ratt sasong kanske det till och med gar att plocka frukt fran hastryggen?

(Balans), styra och (stanna)
Jag placerar olika typer av ryktsaker pa staketet (hogsta och nast hogsta plankan) runt om ridbanan. Barnen far sedan "raca" genom att rida och hamta en ryktsakt, och sedan komma tillbaka och kasta ryktborsten i en hink som jag stallt vid X.
De samlar poang - 1 poang om de traffar hinken, och ytterligare 1 poang om de vet vad ryktsaken heter - teori och ridning pa samma gang!

Mer rutinerade ryttare rider utan ledare och/eller utan stigbyglar. Det gar sakert att lata tryggare barn ocksa trava, men det har inte jag testat an
Några av de här grejerna får min treåring göra också, han tycker det är jättekul! Vi är oftast ute i skogen och även där kan man ju göra lite balansövningar. Inne i paddocken har vi kört lite "gymkhana" också, flytta koner uppe på hinderstöd mm. Han är ju rätt liten fortfarande så jag leder ponnyn, men ibland testar han att styra lite själv också.
Här är flygplanet, barbacka men med tömkörningsgjord som handtag vid behov. :)
img_4669-compressed.jpg
 

ameo

Moderator
Mormor har en körponny (shetland) som barnbarnen gärna hänger med på körturer och som de rider. Intresset hos ena dottern har ökat rejält och äldsta dottern tycker också att det är rätt roligt.
Storleksmässigt skulle de kunna ha shettisen ett tag till men det blir inte så mycket ”ridning” på honom, utan de ”åker” bara häst.
Kompisens dotter rider på ridskola och hon har verkligen lärt sig grunderna, rida lätt och styrning.
Men jag upplever att mina döttrar har fastnat i att ”åka” häst. Jag har försökt ställa upp koner och bommar på ridbanan men shettisen tycker inte att det är särskilt roligt alls. Han är super pigg vid körning - inte alls samma ponny som vid ridning.

Ni som har b-ponnyer, känner ni att de är mer ”ridbara” än shettisar?
Du dömer en hel ras efter en enda individ som inte gillar ridbanan.
Det finns garanterat individer som inte tycker om att gå på ridbanan, oavsett ras. Och det finns mer eller mindre arbetsvilliga och välutbildade ponnyer av alla storlekar.
Problemet för shetlandsponnyer är just att de är små och i många fall inte utbildade för mer än att åka häst. Hittar du en välutbildad shetlandsponny blir det minst lika bra ridning på den som på vilken annan ponny som helst.
 
Upp