Bukefalos 26 år!

Fråga angående korsning...

I

Indian

Om man betäcker ett VBL sto med en ridponny hingst, blir detta då ridponny eller blir det bara en "vanlig" korsnings häst??? Om man betäcker med en "vanlig" ponny hingst tex welsh eller new forest kan man då registrera som ridponny?
 
S

semlis777

har för mig att om det ska bli en rid ponny så ska dom ha hbl,varmblod,newforest,whels,fbl så ja det blir en ridponny
 
Det spelar nog ingen roll vad du väljer att betäcka med, det blir ingen svensk ridponny iaf. Vad jag vet så är inte vbl godkänd som ridponnykorsning, men magdalena här på buke vet bättre.
 
M

Magdalena

Varmblod (jag antar att du menar travare) är inte godkänd som inkorning i Svensk Ridponny, så oavsett vad du korsar med blir det en korsning.

När det gäller övriga raser beror det på pappans status. Läs gärna mer på ASRPs hemsida
 
R

Rodde

För att bli svensk Ridponny med reg nr 43 krävs det lite mer än att bara korsa. Vbl är inte godkänd som ras utan man använder företrädsvis fullblod(eng+arab) welsh som grundmaterial. Sedan kan man använda en rad olika typ NF, Connemara russ etc som råmaterial. Dessa måste upp i blod och korsas t.ex med ett litet fullblod som sedan kan avkomman betäckas med en godkänd ridponnyhingst, då först börjar vi närma oss en riktig ridponny.
Har man en maxad D-ponny kan det vara svårt att klara ponnymåttet om man betäcker med ett fullblod, då kan man använda en liten welsh med mycket fullblodsinslag och sedan betäcker man avkomman med ett fullblod. Att få fram en Sv ridponny är inte helt lätt utan kräver en del studier och en par generationers avel innan vi kan skörda det vi sår nu.
Vi kan förvisso kalla en rad olika ponnyer för sv ridponny, detta betyder inte att de är likvärdiga de "riktiga" sv ridponnyerna eller ens i närheten av de Tyska eller hollänska.
Gå gärna in på den tyska ridponnyhemsidan och titta, det finns två ledande stuterier i världen det är Bönninger, vars hästar vinner EM varje år mer eller mindre, sedan är det FS stuteriet som konkurerar om den titeln.
Den svenska ridponnyn är bara i sin vagga ännu!
 
R

Rodde

borttaget eller inte borttaget så måste ponnyerna upp i blod, det måste vara ett visst antal % blod i hingstarna för att bli godkända, eller komma ur stammar som är väl konsoliderade d.v.s ur tyska eller hollänska ridponnyer.
m.a.o kan inte ett hbl/NF bli godkänd hingst längre.
För att bli godkänd ridponny får du 43 i ditt reg.nr. Man önskar minst 25% blod i ponnyerna!
 
M

Magdalena

För godkända hingstar ja! Men inte för en "vanlig" häst. Sen inte sagt att JAG tycker det är bra, bara ett konstaterande (har själv 50% engelskt fullblod, 12,5% arabiskt fullblod och 6,25% angloarabiskt fullblod i min ridponny!).
 
R

Rodde

Vi har ett sv. Ridponny som har 50% xx samt 25% NF och 25% Welsh. Sedan har jag tyska ridponnyer som är väl konsoliderade.
Men en riktig ridponny är en korsning som efter alla konstens regler är korsad med en annan korsning precis som ponnyerna i tyskland, holland och delvis england.
Våra ridponnyer är långt ifrån färdigutvecklade, vi ligger fortfarande ljusår från tyskland när det gäller tävlingar.
Ridponnyn är en framavlad tävlingsponny som ska besitta alla de kvaliteer som ett hbl har samt vara barnvänliga, sedan ska de se ut som förädlade små hbl.
 
M

Magdalena

sedan ska de se ut som förädlade små hbl

Jag kan tala om att på riksutställningen vill domarna INTE att ridponnyerna ska se ut som små halvblod. Min gör nämligen det (trots korsningen!) och fick nedslag på det...

Ser du på de ridponnyer som får höga poäng på typ så ser de inte ut som halvblod på långa vägar, utan som tydliga welshkorsningar.
 

Liknande trådar

Avel Jag har ett tag gått i tankarna på att betäcka mitt sto om ett par år, jag fyller 17 i år och har ett d-ponny sto - detta betyder att...
Svar
4
· Visningar
739
Avel Jag vill gärna ta fram en dressyrhäst till mig själv. Planen var att betäcka mitt fullblodssto en sista gång men istället behöver hon...
Svar
5
· Visningar
1 587
Avel Tid på seminstation bokad nästa veckan. Vid bokning sa dem hastigt ”glöm inte lägga in i språngrulla”....hann inte ifrågasätta innan det...
Svar
4
· Visningar
1 252
Utrustning Hej! Jag tänkte fråga bara, vad har ni för erfarenheter utav bettet nedan? Det kommer ifrån Fager och modellen heter "John Universal"...
Svar
6
· Visningar
905

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 26
  • Hopplös hoppare - hjälp!

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 15
  • Inte få provrida som medryttare?

Omröstningar

Upp