Kropp & själ Funderar på att bli vegan

SiZo

Trådstartare
Jag funderar på att bli vegan. Jag har under flera år varit i princip vegetarian men nu är jag sugen på att ta det lite längre. Detta främst för min hälsas skull, för att se om jag kommer må bättre, även om det såklart inte är något negativt att jag inte bidrar till dålig djurhållning.

Men jag har lite funderingar, och visst skulle jag kunna ta reda på dessa själv, men när jag har så fantastiska människor här på buke så kan jag ju lika gärna fråga er!

Min första fråga handlar om frukosten. Jag är mån om att äta veganskt och även klimatsmart! Så smör på mackan, finns det veganskt utan palmolja?
Jag brukar äta ost på mackan, och det går ju såklart inte längre. Vad har andra ni andra på era mackor som är veganskt? Jag vet att det finns vegansk "ost", men de jag har smakat har inte varit goda, och dessutom så har de varit riktigt dyra. Och jag är ju student så superdyra substitut går ju bort.

Ett annat "dilemma" är att jag älskar dressingar och såser. Basen där är ju ofta grädde. Det finns ju växtbaserad grädde, men jag tycker inte att det blir lika gott, har någon några tips här?

Vad finns det för veganska saker som man kan småäta? Sourcream chips går ju såklart bort, men jag har inte koll på övriga, är de ok om man skulle vara sugen någon gång?

Jag kommer säkert på fler saker så småningom, men just nu får det räcka. Jag är väldigt mån om att verkligen prova detta till 100% för att se om jag blir piggare. Jag kommer dock äta upp den icke veganska maten jag har hemma, eftersom jag heller inte vill kasta mat.

Har ni några allmänna tips eller varningar från när ni började bli veganer så hojta gärna till!
 
På macka kan du använda massor av röror, typ hummus och liknande med färska grönsaker på.

När det gäller snacks tycker jag det är svårare att tipsa, mycket innehåller ju mjölkprotein medan ex oreos och baconchips är veganska (obs, tror jag, dubbelkolla innan).
 
Jag har ganska ofta typ soltorkad tomat-crème eller kronärtskockscrème på smörgås trots att jag inte är vegan. :D Ja, det är dyrt. Men det är å andra sidan så smakrikt att man klarar sig med väldigt lite, så jag försöker inbilla mig att det nog inte är så dyrt egentligen. :angel: Det kan också vara gott med jordnötssmör eller tahini på smörgås.
 
Popcorn är väl veganskt ? Linschipsen från Estrella är jättegoda, de är veganska.

Jag tycker att tomat och avokado är väldigt gott att ha på mackan.
 
Till frukost äter jag havregrynsgröt med äppelmos och Oatly iKaffe, Planti soygurt med granola och nötter eller knäcke med tartex eller Peas of Heaven rostbiff (heter ngt fyndigt, minns ej vad). Veganostar är ett kapitel för sig och de flesta som äter växtbaserat rekommenderar att en avvänjer sig helt från ost och sas börjar om. Smaken från ko-ost är väldigt svår att härma. Därmed inte sagt att de inte kan vara goda, men ko-ost smakar de inte.

Som smör är Bredbart (svart paket, finns i många välsorterade livsmedelsbutiker) det som i smak mest liknar Bregott. Jättegott och dessutom mjukt och lätt att bre (ingen palmolja).

Som gräddsubsitit använde jag förut Oatly iMat, men har idag helt övergått till Planti matlagningsgrädde (ljusbrunt paket). Båda är milda i smaken, men Planti är tjockare i konsistensen och blir supergod i t.ex stuvningar och gratänger.

Snacks finns hur mkt som helst veganskt, kommer nytt hela tiden. Flera chips från OLW är fria från mjölk (hur nu mjölk kan vara en viktig ingrediens i chips övergår mitt förstånd). Gillar du ostbågar finns det rätt nya bollar med ranchsmak som med lite fantasi lutar åt det hållet. Svingoda är de oavsett. Orange påse, minns inte märke.

Kul att du vill prova växtbaserat! Fråga gärna om du undrar ngt mer 🙂
 
Det finns flera veganska margariner utan palmolja, tex Garant ekologisk vegogott och Naturli vegan bredbart. Sen är det inte så enkelt att bojkott av palmolja är självklart bäst, se vad WWF säger, https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/palmolja-och-soja/palmolja/

På smörgås har jag hummus eller mandelsmör som man lätt gör själv, tartex, jordnötssmör, skivad eller mosad avokado, allt detta utan margarin under, det behövs inte. Själv äter jag havre- och rågflingegröt med rivet äpple och Oatlys iKaffe till frukost.

Oatly iMat använder jag istället för grädde i såser osv de få gånger jag lagar sådan mat. Funkar bra och blir gott.

Det är inte svårt att äta växtbaserat idag enligt min uppfattning, finns massor med bra ersättningsprodukter i butikerna och det är en växande marknad så det kommer mer och mer hela tiden. Själv köper jag aldrig ersättningsprodukter för ost, korvpålägg eller yoghurt eftersom jag inte tycker om det. Någon gång har jag köpt vegokorv att grilla på vandring, vissa sorter smakar papp medan andra smakar acceptabelt.

Gällande snacks äter jag osaltade nötter, cashew är favorit, fullkornsskorpor med marmelad, grönsaksstavar eller svenska äpplen som jag har cravings på just nu. Präktigt, eller hur, och inte det du frågade efter. :p
 

SiZo

Trådstartare
Något som är viktigt är tillskott av vitamin B12, vilket du säkert redan har koll på att du måste ta.
Stenkoll på B12! :D

KL

Glömde nämna att jag är allergisk mot nötter! Eller jag var när jag var liten. Nu försöker jag prova på en nöt i taget och se om det blir någon reaktion. Jag har provat valnötter och de går bra, tycker att smaken påminner lite om pumpafrön, så jag tycker tillomed om dem.

Jag kommer nog försöka undvika avokado, främst för att det är så jäkla svårt att veta om de är bra eller inte att man får kasta hälften. Och det känns otroligt sorgligt!

Just röror är inte min grejj. Jag är så ohuslig man kan vara, och att göra iordning röror för att ha på frukostmackan är långt ner på min lista över saker jag tar mig för. Så det är bra om det är något som går att köpa färdigt. Min partner gör förvisso en hel del röror, men han pluggar och är borta 12 h/dag som minst pga lång pendling, så jag vill inte lägga mer på honom än vad han redan har.

Har ni några tips på dressingar? Jag brukar köpa vitlöksdressing, men den går ju bort nu. Måste göra någon sallad snart då mina tomatplantor ger mig väldigt mkt tomater just nu. Och paprikaplantan ska vi inte ens prata om. Den har inte ens fått sina frukter att mogna lite innan den blommar igen. Wtf?! Jaja, jag kommer bada i paprika antar jag :rofl:

Det finns flera veganska margariner utan palmolja, tex Garant ekologisk vegogott och Naturli vegan bredbart. Sen är det inte så enkelt att bojkott av palmolja är självklart bäst, se vad WWF säger, https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/palmolja-och-soja/palmolja/

På smörgås har jag hummus eller mandelsmör som man lätt gör själv, tartex, jordnötssmör, skivad eller mosad avokado, allt detta utan margarin under, det behövs inte. Själv äter jag havre- och rågflingegröt med rivet äpple och Oatlys iKaffe till frukost.

Oatly iMat använder jag istället för grädde i såser osv de få gånger jag lagar sådan mat. Funkar bra och blir gott.

Det är inte svårt att äta växtbaserat idag enligt min uppfattning, finns massor med bra ersättningsprodukter i butikerna och det är en växande marknad så det kommer mer och mer hela tiden. Själv köper jag aldrig ersättningsprodukter för ost, korvpålägg eller yoghurt eftersom jag inte tycker om det. Någon gång har jag köpt vegokorv att grilla på vandring, vissa sorter smakar papp medan andra smakar acceptabelt.

Gällande snacks äter jag osaltade nötter, cashew är favorit, fullkornsskorpor med marmelad, grönsaksstavar eller svenska äpplen som jag har cravings på just nu. Präktigt, eller hur, och inte det du frågade efter. :p
Även präktiga saker har plats här tycker jag! :D
Till frukost äter jag havregrynsgröt med äppelmos och Oatly iKaffe, Planti soygurt med granola och nötter eller knäcke med tartex eller Peas of Heaven rostbiff (heter ngt fyndigt, minns ej vad). Veganostar är ett kapitel för sig och de flesta som äter växtbaserat rekommenderar att en avvänjer sig helt från ost och sas börjar om. Smaken från ko-ost är väldigt svår att härma. Därmed inte sagt att de inte kan vara goda, men ko-ost smakar de inte.

Som smör är Bredbart (svart paket, finns i många välsorterade livsmedelsbutiker) det som i smak mest liknar Bregott. Jättegott och dessutom mjukt och lätt att bre (ingen palmolja).

Som gräddsubsitit använde jag förut Oatly iMat, men har idag helt övergått till Planti matlagningsgrädde (ljusbrunt paket). Båda är milda i smaken, men Planti är tjockare i konsistensen och blir supergod i t.ex stuvningar och gratänger.

Snacks finns hur mkt som helst veganskt, kommer nytt hela tiden. Flera chips från OLW är fria från mjölk (hur nu mjölk kan vara en viktig ingrediens i chips övergår mitt förstånd). Gillar du ostbågar finns det rätt nya bollar med ranchsmak som med lite fantasi lutar åt det hållet. Svingoda är de oavsett. Orange påse, minns inte märke.

Kul att du vill prova växtbaserat! Fråga gärna om du undrar ngt mer 🙂
Men nej! Jag som inte alls gillar OLW! Så tråkigt!!
 
Jag funderar på att bli vegan. Jag har under flera år varit i princip vegetarian men nu är jag sugen på att ta det lite längre. Detta främst för min hälsas skull, för att se om jag kommer må bättre, även om det såklart inte är något negativt att jag inte bidrar till dålig djurhållning.

Men jag har lite funderingar, och visst skulle jag kunna ta reda på dessa själv, men när jag har så fantastiska människor här på buke så kan jag ju lika gärna fråga er!

Min första fråga handlar om frukosten. Jag är mån om att äta veganskt och även klimatsmart! Så smör på mackan, finns det veganskt utan palmolja?
Jag brukar äta ost på mackan, och det går ju såklart inte längre. Vad har andra ni andra på era mackor som är veganskt? Jag vet att det finns vegansk "ost", men de jag har smakat har inte varit goda, och dessutom så har de varit riktigt dyra. Och jag är ju student så superdyra substitut går ju bort.

Ett annat "dilemma" är att jag älskar dressingar och såser. Basen där är ju ofta grädde. Det finns ju växtbaserad grädde, men jag tycker inte att det blir lika gott, har någon några tips här?

Vad finns det för veganska saker som man kan småäta? Sourcream chips går ju såklart bort, men jag har inte koll på övriga, är de ok om man skulle vara sugen någon gång?

Jag kommer säkert på fler saker så småningom, men just nu får det räcka. Jag är väldigt mån om att verkligen prova detta till 100% för att se om jag blir piggare. Jag kommer dock äta upp den icke veganska maten jag har hemma, eftersom jag heller inte vill kasta mat.

Har ni några allmänna tips eller varningar från när ni började bli veganer så hojta gärna till!
Hummus är fantastiskt att ha på mackor :love: (och det går att köpa färdig för den som inte är intresserad av att göra egen) Det finns även någon vegansk variant av leverpastej gjord på ärtor eller liknande som jag tycker är riktigt god, finns både stark och mild variant. Jag har bara provat den milda pga väldigt känslig för stark mat...

Chips, popcorn och även många typer av godis finns veganskt, men det kan vara så att det varierar mellan olika tillverkare även om olika tillverkare har samma smak. Ibland är det någon märkning på förpackningen att de är veganska, ibland krävs det att man kollar innehållsförteckningen.

Ett annat tips är att inte krångla till det för dig i början. Det måste ju inte vara "allt eller inget". Se igenom var du använder mejeriprodukter, leta efter ersättningar och kolla upp recept mm som är veganska från början (vem vet, du kanske hittar ny favoritmat? :) ). Men även om det blir så att du varannan dag äter veganskt och varannan dag äter vegetariskt så kan det ju bli så att du märker skillnader.
 

SiZo

Trådstartare
Hummus är fantastiskt att ha på mackor :love: (och det går att köpa färdig för den som inte är intresserad av att göra egen) Det finns även någon vegansk variant av leverpastej gjord på ärtor eller liknande som jag tycker är riktigt god, finns både stark och mild variant. Jag har bara provat den milda pga väldigt känslig för stark mat...

Chips, popcorn och även många typer av godis finns veganskt, men det kan vara så att det varierar mellan olika tillverkare även om olika tillverkare har samma smak. Ibland är det någon märkning på förpackningen att de är veganska, ibland krävs det att man kollar innehållsförteckningen.

Ett annat tips är att inte krångla till det för dig i början. Det måste ju inte vara "allt eller inget". Se igenom var du använder mejeriprodukter, leta efter ersättningar och kolla upp recept mm som är veganska från början (vem vet, du kanske hittar ny favoritmat? :) ). Men även om det blir så att du varannan dag äter veganskt och varannan dag äter vegetariskt så kan det ju bli så att du märker skillnader.
Jag vill ju prova detta pga min hälsa, och då känner jag att jag nog måste gå all in för att verkligen känna kunna känna en skillnad. Jag äter ju redan mkt vegetariskt, och mkt veganskt.

Så för riktig skillnad så måste jag nog gå all in. Men jag gör inte det förens nuvarande produkter är slut.

Jag använder ju mejeriprodukter främst till frukosten, och till såser och dressingar. Sedan älskar jag ju stekt potatis + ägg, med tillhörande stekt svamp om det är säsong för det. My god så gott! Men kan jag få mer energi och få jämnare prestation på gymmet, mindre dubbelslag på hjärtat osv så är det värt det.
 
Stenkoll på B12! :D

KL

Glömde nämna att jag är allergisk mot nötter! Eller jag var när jag var liten. Nu försöker jag prova på en nöt i taget och se om det blir någon reaktion. Jag har provat valnötter och de går bra, tycker att smaken påminner lite om pumpafrön, så jag tycker tillomed om dem.

Jag kommer nog försöka undvika avokado, främst för att det är så jäkla svårt att veta om de är bra eller inte att man får kasta hälften. Och det känns otroligt sorgligt!

Just röror är inte min grejj. Jag är så ohuslig man kan vara, och att göra iordning röror för att ha på frukostmackan är långt ner på min lista över saker jag tar mig för. Så det är bra om det är något som går att köpa färdigt. Min partner gör förvisso en hel del röror, men han pluggar och är borta 12 h/dag som minst pga lång pendling, så jag vill inte lägga mer på honom än vad han redan har.

Har ni några tips på dressingar? Jag brukar köpa vitlöksdressing, men den går ju bort nu. Måste göra någon sallad snart då mina tomatplantor ger mig väldigt mkt tomater just nu. Och paprikaplantan ska vi inte ens prata om. Den har inte ens fått sina frukter att mogna lite innan den blommar igen. Wtf?! Jaja, jag kommer bada i paprika antar jag :rofl:



Även präktiga saker har plats här tycker jag! :D

Men nej! Jag som inte alls gillar OLW! Så tråkigt!!
Rydbergs har både vitlöksdressing och hamburgerdressing. Minimalt med ansträngning, bara att trycka på flaskan 😊 Även färdig bearnaisesås finns i flera olika märken. Rydbergs, Willys, även Ica har en egen vegansk.
 
Rättelse: Rydbergs vitlökssås är INTE vegansk. Vet inte vart jag fick det ifrån, måste varit ett annat märke... Vet att du inte vill göra själv, men några skedar vegansk majonnäs, nån sked oatly ifraiche, en pressad vitlöksklyfta och lite salt/peppar så har du en god vitlökssås på 3 min 👍🏻
 
Jag äter alltid müsli, blåbär, nötter och havremjölk till frukost. Ibland mackor med egengjord tahini och groddar på det för att det inte ska bli för torrt.

Sås gör jag med havrefraiche, mest kalla såser iofs.

Tycker verkligen inte det är svårt att vara vegan, köp lite veganska kokböcker och kör på.

Bra att du väljer att äta klimatsmart och djurvänligt, ju fler vi blir desto bättre värld skapar vi!
 
Gör ett litet trådkap som jag hoppas inte får för stor plats... men jag brukar fundera på matkostnaden för veganer. Jag har varit lakto-ovo-veg i 20 år. Jag köper ibland veganska produkter men tycker det är så rysligt dyrt... tex soyghurt, havremjölken och såna mejeriersättningar.
Så, mellan tummen och pekfingret, hur har er matkostnad förändrats - ni som gått från vegetarian till vegan? Bara en liten parentestanke :o
 
Gör ett litet trådkap som jag hoppas inte får för stor plats... men jag brukar fundera på matkostnaden för veganer. Jag har varit lakto-ovo-veg i 20 år. Jag köper ibland veganska produkter men tycker det är så rysligt dyrt... tex soyghurt, havremjölken och såna mejeriersättningar.
Så, mellan tummen och pekfingret, hur har er matkostnad förändrats - ni som gått från vegetarian till vegan? Bara en liten parentestanke :o
Jag tror mkt handlar om HUR du äter. Köper du torra bönor/ärtor och själv blötlägger/kokar samt undviker halv- och helfabrikat går det att leva jättebilligt. Köper du däremot mest Anamma eller Hälsans kök-produkter så springer ju kostnaden lätt iväg. Jag skulle nog säga att jag sammantaget ligger på ungefär samma matbudget som när jag åt lakto. Möjligen högre pga så jävla roligt att laga vegansk mat 😁 Låter klyschigt, men en helt ny värld öppnade sig verkligen när jag gick från lakto-veg till helt växtbaserat. Äter grönsaker idag jag knappt visste existerade innan, än mindre visste hur jag tillagade.
 

SiZo

Trådstartare
Gör ett litet trådkap som jag hoppas inte får för stor plats... men jag brukar fundera på matkostnaden för veganer. Jag har varit lakto-ovo-veg i 20 år. Jag köper ibland veganska produkter men tycker det är så rysligt dyrt... tex soyghurt, havremjölken och såna mejeriersättningar.
Så, mellan tummen och pekfingret, hur har er matkostnad förändrats - ni som gått från vegetarian till vegan? Bara en liten parentestanke :o
Helt ok fråga!!

Jag förväntar mig att min matbudget går ner faktiskt. Mkt grönsaker odlar jag ju själv, även vintertid. Kanske inte det klimatsmartaste att ha en växtlampa på 600 watt, meeeen jag tröttnade liksom på tomater som inte smakar nånting från Ica på vintern. Jag funderar just nu på hur mkt mer grönsaker jag skulle kunna odla själv. Växtstegen är inte riktigt full än XD Har någon tips här så hojta till! Det är ju så kul att äta egenodlat!!

Jag har innan ätit väldigt mkt ägg, och har ju då valt den dyraste sorten som finns. Istället så kan jag nu koka egna bönor och lägga i frysen. Det är väldigt billigt. Och jag gillar sojabönor väldigt mkt i konsistensen. Så den lär det bli en hel del av.
 
Gör ett litet trådkap som jag hoppas inte får för stor plats... men jag brukar fundera på matkostnaden för veganer. Jag har varit lakto-ovo-veg i 20 år. Jag köper ibland veganska produkter men tycker det är så rysligt dyrt... tex soyghurt, havremjölken och såna mejeriersättningar.
Så, mellan tummen och pekfingret, hur har er matkostnad förändrats - ni som gått från vegetarian till vegan? Bara en liten parentestanke :o
Billigare!
Jag köper havreprodukter, men inga halvfabrikat såsom sojagrejer och sånt.
Lever mycket på linser och bönor samt grönsaker/rotsaker. Köper bönor och ärtor som är förra och jag sväller dom själv och kokar. Billigt alltså.
Min merkostnad höjs dock för att jag har en tendens att äta ute en del.
 

SiZo

Trådstartare
Billigare!
Jag köper havreprodukter, men inga halvfabrikat såsom sojagrejer och sånt.
Lever mycket på linser och bönor samt grönsaker/rotsaker. Köper bönor och ärtor som är förra och jag sväller dom själv och kokar. Billigt alltså.
Min merkostnad höjs dock för att jag har en tendens att äta ute en del.
Där sa du något!
Hur gör man för att äta god vegansk mat ute?? Det mesta jag har hittat så är det typ halvfabrikat eller en sallad :rofl: Det blir så ovärt att gå ut och äta när man har dubbelt så god mat hemma :o
 

Hästdiskussioner nu

  • Föl 2017
  • Beräkna lämplig ryttarvikt
  • Har ska träningen läggas upp?

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

Radannonser

Hästnyheter

Bukefalos

Upp