Vill inte kapa tråden, men vegansk är tyvärr inte nyttigare, än väl avvägd blandkost, eller vegetarisk, alltså sådan kost som följer livsmedelsverkets rekommendationer.
Och det finns ingen som helst garanti att man skulle bli "piggare".
Vissa individer kan må bättre av vegansk kost, andra kan må sämre. Precis som med alla sorters dieter.
En och annan tvingas dessutom sluta med vegansk kost, eftersom det för vissa kan vara svårt att hålla bra blodvärden. Förutom B12, så finns det en del andra ämnen som är svåra att få tillräckligt av utan tillskott, och även ibland med tillskott.
Detta gäller främst kvinnor i fertil ålder, som bl.a. kan ha svårt att få i sig tillräckligt med järn. Det är en annan sorts järn i vegetabilier än i animalier, där upptaget är svårt för människor, även om näringsämnet i sig innehåller järn.
Den som äter "dålig kost", alltså håller sig en bit ifrån livsmedelsverkets rekommendationer, kommer antagligen att "känna sig piggare", så snart vederbörande förändrar sina kostvanor till det bättre.
Oavsett om det är till en genomtänkt blandkost, till välbalanserad ovo-lakto vegetariskt, eller välgenomtänkt veganskt.
Det finns en stor matindustri, som ser en marknad att exploatera i en vegan-trend.
Det ÄR meckigare att göra egen havremjölk, än att köpa färdiggjord. Det är meckigare att göra egen hummus, egna rödbetsbiffar o.s.v. än det är att köpa industrins färdiggjorda havremjölk, än att blötlägga, koka, och sedan tillreda baljväxterna.
Några orkar hålla på med mecket, andra köper färdigprodukterna.