Bukefalos 25 år!

Gå ur a-kassa och fack

Ramona

Trådstartare
Är ni med i facket? A-kassa?

Jag funderar på att gå ur. Har aldrig haft svårt att få jobb, har aldrig varit arbetslös, har behövt hjälp av facket en gång och det var i höstas och då menade de att de inte kunde hjälpa då de inte heller förstod. Nu har de dessutom höjt avgiften och jag tycker nog att den där fackliga avgiften hade gjort sig bättre på mitt pensionsspar än vad det gör till precis ingenting. Är jag dum nu?

Jag får nytt jobb på dagen om jag vill i en helt annan bransch. Visst, det är inte vad jag vill, men jag kommer ju alltid att ha en försörjning.

Jag jobbar statligt i en bransch där det alltid fattas folk, så det ska mycket till för att jag ska bli arbetslös. Det ska väääldigt mycket till för att jag ska bli arbetslös. Även om alla politiska beslut gör så att min arbetsplats läggs ner helt, vilket nu är långsökt, så tänker jag att jag ju då kommer att ha massor med tid att hitta nytt jobb. Jag är dessutom flyttbar.

Är jag småsnål nu? Det handlar om 300:- för facket och 135:- för a-kassan. De pengarna hade gjort stor skillnad på mitt penssionsspar eftersom jag kommer få relativt dålig pension då jag spenderade många år utomlands.
 
Är bara med i A-kassan och inte facket. Nu pluggar jag sedan över 2 och halvt år men har bara inte gått i A-kassan då jag inte funnit de nödvändigt, är så pass lite pengar i månaden för min del.
 
Hade vi inte nyss en sådan här tråd? Nepp, är varken med i A-kassa eller facket. För dyrt, får för lite och har en väldigt trygg jobbsituation/yrkestitel.
 

Ramona

Trådstartare
Att vara bra försäkrad känns viktigare så att man får snabb hjälp vid en eventuell skada/sjukdom och slipper gå via vårdcentralen som tar hundra år.
Fast någon sådan försäkring har jag inte via facket, däremot som löneförmån. Inte för att jag någonsin har använt mig av företagshälsovården, då min vårdcentral är bra.
 
Jag går i samma tankar som du. Många hyllar facket och allt man får, typ försäkringar.. jag har kvar min hemförsäkring via annat bolag för att jag skulle betala 50kr mer per månad för likvärdig försäkring via facket trots deras rabatt… jag gillar tanken på facket, men tycker jag får lite från det
 

Ramona

Trådstartare
Jag går i samma tankar som du. Många hyllar facket och allt man får, typ försäkringar.. jag har kvar min hemförsäkring via annat bolag för att jag skulle betala 50kr mer per månad för likvärdig försäkring via facket trots deras rabatt… jag gillar tanken på facket, men tycker jag får lite från det
Exakt samma här!
Min hemförsäkring blir inte billigare, ingenting blir egentligen billigare eftersom jag spenderar drygt 400:-/månaden. Det är 4.800:-/året för ingenting. Visst, 15% rabatt på hotell etc gör ju ingenting. Det är typ 300:-/natten och så många nätter sover jag inte på hotell att det är värt 4.800:- för att få. Det lönar sig helt enkelt inte!
 
Jag gick ur facket för många år sedan, jag vill inte vara med där för de arbetar ju emot mig. Jag jobbar på bemanningsföretag och veckopendlar till annan ort och vill jobba långa dagar så jag komma hem tidigare, men det tycker inte facket om. Och rent generellt upplever jag att facket bara hjälper såna som inte förtjänar det, för att de satt sig i problematiska situationer själva.
 
Diskuterade frågan med en kollega häromdagen och vi är båda med i facket av slentrian, men har båda tänkt gå ur. Och i båda fallen har det fallit på att man förväntades ta en personlig kontakt och så orkade ingen av oss ta tag i det. Men vi kanske lyckas peppa varandra nu när vi blev påminda om saken igen. :) Det är bara ett stressmoment när det ska väljas nytt arbetsplatsombud och man måste komma på argument för att krångla sig från det.

När jag fick en specialisttjänst var det en tönt från facket som hörde av sig och tyckte att ”jaha, det här löneförslaget har du erbjudits. Tja, det verkar väl bra.” Jaha tänker jag, ja jag vet inte - det var ju någon ökning i alla fall - men facket är väl de som har koll på sånt? Sedan blir jag inkallad till chefen fyra fem månader senare för att arbetsgivaren/personalavdelningen har reagerat på att jag låg för lågt och hade fått för litet påslag och nu skulle det fixas till.... bara den grejen är ju tillräcklig för att gå ur. :meh:
 
Jag är med i både fack och a-kassa. A-kassan är bra om jag blir arbetslös då det i alla fall ger några kronor än inga alls, vilket ju är en fördel. Facket tror jag kan hjälpa för min del som handikappad. Fick råd senast för någon dag sedan.
 
Bara den här informationen gör mig irriterad:
  1. Om du önskar avsluta ditt medlemskap hos oss, kontakta Medlemsservice på
    (tel) så hjälper vi dig. Våra öppettider är måndag-fredag mellan 09:00 till 17:00.
  2. Efter samtalet - om du fortfarande vill gå ur - får du en länk där du bekräftar utträdet.
"om du fortfarande vill gå ur" det vet jag väl för fan när jag ringer att jag vill gå ur, låt bli att komma med en inlärd övertalningskampanj som någon telefonförsäljare! Nej jag får göra ett nytt försök att ta tag i detta. Under telefontid.
 

Görel

Moderator
Jag är med i båda och har aldrig övervägt att gå ur. Jag kan också alltid få jobb men för mig är det värt pengarna med den trygghet som medlemsskapen innebär. Man vet aldrig vad som händer här i livet, förutsättningar kan ändras från ena dagen till den andra.
 
Jag är med i både fackförbund och a-kassa trots att risken nog är minimal att jag blir arbetslös (är intensivvårdssjuksköterska), men jag är en trygghetsnarkoman av högsta rang. Facket är jag främst med i för möjligheten till juridisk hjälp om jag skulle begå ett misstag i mitt arbete.
 
Jag är med i A-kassan. Tycker det är värt det summan är inte så stor, ca 140 /mån.
Jag var också i bransch där det inte var några som helst problem att hitta nytt enl. vad alla trodde. Blev uppsagd pga av arbetsbrist, tog en månad ledigt innan jag verkade söka nytt. Efter ca 4 månader kom pandemin...
Utan A-kassa hade jag stått utan inkomst 10 månader. Nytt jobb i ny bransch så nu har jag bytt A-kassa.

Behåll A- kassan och gå ur facket? Sätt summan du idag har till facket på pensionen istället?
 
Jag är med i både fack och A-kassa. Jag har haft stor nytta av att vara med facket. En förmån är bland annat att få sin CV och personliga brevet granskat och få tips om hur man kan förbättra dessa. Kostnadsfritt i alla fall en gång per år. Har gjort skillnad för mig och fått nytt jobb tack vare den hjälpen. Jag har också fåt samtalsstöd och tips när jag har haft chefer som betett sig oproffsigt och orättvist.

Om ingen engagerat sig fackligt från början för 100 år sedan, då skulle vi inte ha det arbetsliv vi har idag. Med 40 timmars vecka, 5 veckors semester, föräldraledighet, sjukförsäkring etc. Vem ska bevaka dessa rättigheter om ingen väljer att vara med i facket. Nu engagerar jag mig inte för tillfället, men jag har varit skyddsombud tidigare. Och det behövdes!

/Lizzie
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Jag har varit sjukskriven i över tre år och det finns tyvärr inget hopp om att kunna börja arbeta igen den närmsta tiden, kanske aldrig...
2
Svar
23
· Visningar
1 356
  • Artikel
Dagbok Jag har aldrig skrivit i den här delen av forumet förut men det här är nog i allmänhet ett rätt dåligt diskussionsunderlag då det är så...
2 3
Svar
42
· Visningar
2 720
Samhälle Just nu så, med rätta, fokuserar de flesta länder akut på att stänga ner, men jag funderar mycket vad som kommer att hända efter covid...
2 3
Svar
58
· Visningar
4 518
Skola & Jobb När vi ändå har en tråd om nödvändigheten i att vara med i A-kassan. Om man vill byta fack/A-kassa, hur gör man då? Jag var ansluten...
Svar
4
· Visningar
524

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Vinter med hund
  • Flyga med katt

Hästrelaterat

  • Avkliad man
  • Förslag på foder!

Omröstningar

Upp