Gallra bland stona

Sv: Gallra bland stona

Darby skrev:
Det här tycker jag är en intressant reflektion.

Det tycker jag också. Satt på Strömsholm i dag och tittade på dressyrklasser och gjorde reflexionen - med x ;) - att de flesta av våra bästa ryttare är mkt dåligt beridna. De har hästar med ordinära gångarter som saknar förutsättningar för att nå toppen. Sedan kommer de tjusiga 3-årsstona in och får pokaler. Men var tar de vägen efteråt, när de fått sina 55 poäng? Hamnar de hos ryttarna, eller går de till avelsboxen och "försvinner"? Eller ratas de av elitryttarna pga dålig ridbarhet eller dylikt?
Jag har ingen aning ;) Men jag blir lika fascinerad varje gång.
 
Sv: Gallra bland stona

Tiden när det avlades på utställning är över. Klass I och uppåt är ett steg i rätt riktning och en komplett häst är alltid rätt. Om vi skall lyckas internationellt måste vi sikta mot vad tyskarna har s k statspremieston. OK har man ett högpresterande klass II får man ge det ett visst erkänande men målet måste alltid vara klass I. Och för den tveksamma ekonomin på hästaveln så finns det inte utrymme för ston som inte håller måttet. För sin egen framgång så måste de enkla stona bort från aveln
 
Sv: Gallra bland stona

Dom är väl inte sämre som brukshästar för att dom har 55 poäng, sannolikt är uppfödaren väldigt stolt över sitt sto och sätter henne i aveln och ser fram mot 10-15 avkommor av samma kvalitet som ryttarna kan få glädje av
 
Sv: Gallra bland stona

Jag försöker intala mina dressyrridande vänner att de skulle kunna få köpa en avkomma till fullblodet, men nej tack säger de, de tar hellre en avkomma efter hoppstoet. Så visst är det svårt.

Sedan måste jag nog säga att de allra flesta av oss nog egentligen kan betecknas som hobbyavlare (även om man driver företag), men jag hoppas inte det är som du skriver att vi bara vill ha snälla hästar att rida i skogen. För i så fall har jag slängt bort många pengar i onödan nu, som jag kunde köpt en snäll nordis för att lufsa med.;)
 
Sv: Gallra bland stona

Burra skrev:
Dom är väl inte sämre som brukshästar för att dom har 55 poäng, sannolikt är uppfödaren väldigt stolt över sitt sto och sätter henne i aveln och ser fram mot 10-15 avkommor av samma kvalitet som ryttarna kan få glädje av

Självklart inte! Det har jag aldrig ens antytt. Det jag menar är att de duktiga ryttarna på under-svår-klass fortfarande rider på sämre hästar än de borde, med tanke på vad vår avel trots allt presterar. (dock behöver ju inte 55 poäng betyda brukshästar i svår klass, det är stor skillnad och låååång väg dit!). Och varför, när vi har så fina ston och borde få fina avkommor? Jag förstår det inte... har de inte råd? Får de inte tag på stjärnämnena? Vill de inte ha dem?
 
Sv: Gallra bland stona

sydney skrev:
Jag försöker intala mina dressyrridande vänner att de skulle kunna få köpa en avkomma till fullblodet, men nej tack säger de, de tar hellre en avkomma efter hoppstoet. Så visst är det svårt.

Kan de motivera varför? Varför vill de ha en hoppstammad dressyrhäst?
 
Sv: Gallra bland stona

Tror att många som rider på "lätt" nivå inte har ngt större intresse av stam, utan hellre vill ha en snygg häst(och ett fullblod har ju sällan samma hingstnacke och rundhet om du förstår hur jag menar som ett halvblod har). Dessutom verkar många tro att fullbloden skulle vara svårare/nervigare/hispigare än halvbloden, vilket jag inte håller med om alls, har aldrig haft ett fullblod som varit "skvätten" som halvbloden kan vara, däremot kanske somliga ryttare oroas av deras energi?

Jag hade ett fullblod som skulle säljas för ngt år sedan, fick massor av svar men när jag sedan skrev att det var ett fullblod så backade 100% av dressyrryttare ur, trots att de gillat både bilder mm, men bara ordet fullblod verkade skrämma:eek: . Endast fält och hoppfolket bibehöll intresset så pass att de var villiga att ge hästen en chans. Detta trots att dressyrryttarna säger sig vilja ha mer nerv och lätthet i sina hästar, men när det kommer till kritan verkar det inte bli så ändå.

Se bara i annonser, man får en superfin fullblods 4-åring för halva priset mot ett motsvarande halvblod.
Så fördomarna om fullblod lär finnas kvar ett tag till. Tyvärr.
 
Sv: Gallra bland stona

Burra skrev:
Nu är inte det här ett svar till dig Clownen som jag sett har betydligt högre ambitioner och bedriver en avel som jag har full respekt för
:o Tack så mkt !

Många gånger så verkar det så att man som stoägare har ett sto man vill betäcka och man väljer hingst efter hjärtat och plånboken - målet är sedan att få en avkomma som besitter kvaliteer som inte överhuvudtaget går att återfinna hos det egna stoet utan man förväntar sig att hingsten ska dra hela lasset och få allt på plats och tillfull belåtenhet sas.

När sedan månaderna gått och fölet kommer och inte är till full belåtenhet så skyller man då på hingsten och säger att man tycker att det är en s***t-hingst...:smirk: Det är min högst peronliga uppfattning...Jag tror att det är en ny generation uppfödare som växer fram idag och gubbarna med hatt är på väg att försvinna...nu är det på sin plats med mera utbildningar och föreläsningar tex. för alla som ska ta över efter dessa gubbar ;)

Själv har jag en mentor och önskar att fler hade den förmånen. Men jag känner att jag skulle vilja lära mig ännu mer...

Helen
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Gallra bland stona

Nåt som jag har reflekterat över är att det är så många hästar med 7 or och sämre på benen på visningar nuförtiden.
För mig så går en sjua an´men inte en 6:a :smirk:

Helen
 
Sv: Gallra bland stona

Du har helt rätt! Fördomarna om fullblod är oändliga. Därav, som jag skrev i ett annat inlägg, drar jag slutsatsen att många aldrig har varken ridit eller ägt denna ras. Men hav förtröstan, jag tror det håller på att ändra sig sakteliga. De elitryttare jag känner till prisar fullblodskorsningar för deras ridbarhet och framåtanda - det gäller bara att få fram riktigt bra sådana och sälja in dem till rätt människor! Hade jag en riktigt bra fullblodskorsning hade jag sparat den och låtit den tävla ett tag innan försäljning. Prestation är det bästa säljargumentet.
Det är väl inte så underligt att fördomarna mot de engelska fullbloden är stora (och förmodligen kommer bli än större) såsom man håller på i Sverige då man försöker blanda in denna i grund och botten suveräna ras.

Folk (läs, blivande uppfödare) som har noll koll på engelska fullblodslinjer köper i många fall första bästa snygga märr och ska kasta in i aveln denna betäcker man sedan med första bästa modehingst och resultatet blir i väldigt, väldigt många fall en häst som inte så att säga "håller för trycket".

Från andra hållet tar man in och/eller godkänner riktiga skräphingstar från fullblodssidan vilka aldrig kommer att ge några framsteg för svensk avel oavstt inriktning annat än det fåtal genetiska slumpmässigt framställda individer som man poppar upp ur vilken genpool som helst om turen är framme (vilket den sällan är).

Intressant i sammanhanget är att många belackare av användandet av travblod (med motiveringen "de är födda för att springa full fart rakt framåt" osv ) i många fall är samma person som helt utan att blinka och utan kunskap om blodslinjer åker till Täby och köper en blivande avelsmärr.....
Nu ska man inte sitta och jämföra äpplen och päron men med de fruktansvärt bristfälliga kunskaper som finns angående de engelska fullblodslinjer som funkar inom ridsporten finns det aldrig någon möjlighet för svenska uppfödare att göra framsteg med inblandadning av det engelska fullblodet.
 
Sv: Gallra bland stona

Nu är jag lite nyfiken av mig och undrar om du skulle kunna svara på denna fråga: - Vilka tycker du, är dem mest intressanta fullblodshingstarna ( levande ) vi har att tillgå i den internationella sporthästaveln för specialisering inom hopp/dressyr och fälttävlan ?

Helen
 
Sv: Gallra bland stona

clownen skrev:
För mig så går en sjua an´men inte en 6:a :smirk:

Helen

På hingstarna?
Eller stona?



Off topic, ni som har koll.

Hur många 9 och 10 finns det i dag bland de godkända hingstarna?


KL

En stor fördel tycker jag ändå är att stona kommer tidigt in i aveln.
Förr betäcktes ofta 3 års stona, sedan minskade den trenden för att öka igen.(Tycker jag mig märka)

Som sto ägare har man ett stort ansvar när man betäcker sitt sto.
Men jag tycker faktiskt att även hingstägaren har det.
Å andra sidan, hur ska de kunna veta hur stona ser ut när de skickar iväg sina "strån" till seminstationerna?
 
Sv: Gallra bland stona

Man kan vända på problemet, och ställa följande påstående istället.

1. Hur många sto ägare, planerar sin avel, har mål med sin avel, eller vet vad de vill få fram realistiskt.
Hur många är kritiska mot sitt eget matrial...............vilket man måste vara idag.

2. En hingst ägare kan också neka ston om man inte själv tror på kombinationen, eller om man inte tycker att stoet skulle passa.

3. En ren automatisk naturlig urskiljning hade blivit om alla hingstar hade varit på naturlig betäckning, för med säkerhet så hade ca 30% av stona inte accepterat att bli betäckta naturligt.

Alltså genom vår utveckling med semin, har medfört att många ston blir dräktiga idag som aldrig skulle tagit hingst naturligt.

Lotta
 
Sv: Gallra bland stona

Det är väl så att klass IV ston ej rekomenderas alls till avel, kanske man skulle ta med klass III stona där också?

  1. Men blir det så då att folk inte väljer att visa de sämre individerna alls?
  2. Om man väljer att ston som ej är visade inte får registerade avkommor(i huvudstamboken vill säga)-skulle det fungera?

Att alla ston innan betäckning ska visas extriört åtminstone...som det är nu så stamboksför du ju dom med föl vid sidan.

Sedan skall prestationer i msv klass och uppåt vara en viktig bit som ska tas hänsyn till!

Hur man än vänder och vrider på det hela så är det en komplicerad fråga...

Givetvis är det vi stoägare som har det största ansvaret-att avla på starka,sunda ston-att medvetet ha en plan ,ett mål för vår avel. INTE BARA FÖR EN GENERATION FRAMÅT UTAN FÖR MÅNGA!!!
 
Sv: Gallra bland stona

Just nu kommer jag på Magini, Cairo och Lucky Point som fått 9 på ben.
 
Sv: Gallra bland stona

Och tex Saint Amour godkändes med 6:a på benen

Annars är det mycket 7or och 8or just på extremiteter.
 
Sv: Gallra bland stona

Visst är det sorgligt...

Fast ibland kan man ju börja undra hur poängen sätts när man tittar på en häst som är relativt inkorrekt i benen och vet att denna blivit bedömd med 7.
 
Sv: Gallra bland stona

Görel skrev:
Just nu kommer jag på Magini, Cairo och Lucky Point som fått 9 på ben.

Det är 3 st "so far".

Men som sagt, poängen på benen blir ju subjektivt.
Lite beroende på vem som dömmer och vid vilket tillfälle.
 
Sv: Gallra bland stona

*KL*

Jag är alltså en av dom som skulle bort från aveln med mitt sto. Hon är visad på treårstest, med usla poäng, har inte presterat nåt på tävlingsbanan (pga förra ägarens ointresse).
Köpte henne när hon var 12 nu är hon 15 o fick sitt första föl för en dryg vecka sen. Han är en liten livlig krabat som dessutom är jättefin o rör sej bra. Det ser ut som att hingsten har kompenserat upp stoets brister o tvärtom. Min ambition är inte att få en stjärnhäst, men en trevlig hopphäst med lite nerv. Till skillnad från mitt sto som är lugn som en filbunke.

Ang diskussionen om fullblod vs halvblod så fanns tanken att betäcka med en fullblodhingst. Fanns dock ingen som föll mej i smaken på nära håll. Dock hade jag gärna betäckt med ett fullblod för att få en lättare sporthäst med mer go i. Ska tillägga att jag är hoppryttare med en dragning mot fälttävlan.

Varför jag betäckte mitt sto (trots tt hon inte har några meriter) istället för att köpa mej ett föl beror på att jag är så trött på att rätta till andras misstag med en redan påbörjad häst. Efter div problemhästar o åtskilliga timmars jobb som egentligen inte varit nödvändigt om man gjort rätt från början, har jag lessnat å vill göra jobbet själv från första dan. Då har jag bara mej själv att skylla om det blir fel plus att jag vet vilka misstag jag gjort o kan rätta till dom på en gång.

Ska åxå tillägga att mitt sto kommer från en god produktiv stam! Har inte bara betäckt på måfå utan tänkt till både en och två gånger innan hon åkte till seminstation.
 

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Solen lyste säkert på dig Soljävel Och jag skakar sönder Allt jag rör vid Du rör och går Rörochgårutanattfällaentår När du...
Svar
2
· Visningar
1 586
Senast: Tofs
·
Skola & Jobb Snart färdig lärare, tjohoo vad alla drar i en! Jag har fått fem jobberbjudanden och det är ju helt fantastiskt... MEN det känns...
2
Svar
24
· Visningar
3 115
Senast: Cilva
·
Träning Jag har ett problem med min ena ponny... Har aldrig haft något problem att rida heta hästar. Min andra ponny är väldigt framåt och blir...
Svar
12
· Visningar
1 347
Senast: Lager
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Skrev visst inget om ridningen förra veckan. Red först en lektion på min fina gamla favorit Dell, den kantiga flugskimmeln. När jag...
Svar
0
· Visningar
2 086
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp