Gallra bland stona

Sv: Gallra bland stona

Men hur är det med Amiral? Minns inte..

Finns ingen 10:a? Tragiskt i så fall!

Jag har två 7or hemma och de är väldigt olika i mina ögon så jag håller med, förstår inte helt bedömningskriterierna.
 
Sv: Gallra bland stona

Mitt sto skulle nog inte heller duga då hon ej är visad, hon är ett av de stona som kommer att visas i sommar med sitt första föl vid sidan, hon har själv meriter t o m 1,30 som 6 åring innan sjukdom (ehrlicia) satte stopp. Mamma, mormor och mormorsmor har gått svår klass, fadern har producerat ett flertal svårklasshästar, farfar och farfarsfar är producenter av många internationella svårklasshästar och har själva tävlat internationellt. Detta + att jag köpte henne som min egen ridhäst då hon är mycket ridbar och har ett gott temperament gör att jag tror att hon kan göra sig bra i aveln. Som med alla ston får man försöka avla på stoets positiva egenskaper och se till att hingsten förbättrar hennes eventuella brister.
Ett sto jag lånade innan var själv klass II då hon var lågställd, men hon fick ihop poäng nog till att elitpremieras och ridbarare avkommor får man leta länge efter.

Om man bestämmer att bara klass I avkommor ska få användas i aveln så tycker jag att systemet måste göras om så att temperament och ridbarhet även ingår i bedömningen av stona. Det är väl ändå ädla, hållbara hästar med gott temperament och ridbarhet vi ska avla fram. Jag påstår inte att temperamentet skulle vara bättre hos individer som inte är klass I som någon tolkade det som innan, men jag tror att en del av icke önskvärda temperament skulle rensas bort om man gjorde en värdering av det och då gäller det alla klasser.
 
Sv: Gallra bland stona

Amiral hade 8, något tåvid och tät i fram.

Kan inte påminna mig att jag någonsin sett en häst som fått 10 på benen. Någon som vet vad Falsett, Sveriges högst bedömda sto med 47 poäng, hade på benen?
 
Sv: Gallra bland stona

Jag tror inte heller det någonsin dömts ut en 10 på benstället, inte på hingstar iallfall (och då pratar jag alla raser).

satt och åt med en känd extriördomare för ngt år sedan och då diskuterade vi just detta, hans åsikt var att en häst som är "korrekt i benstället" skall belönas med en 8...

:confused: vad kan vara ännu bättre än korrekt???:angel:
 
Sv: Gallra bland stona

ancan skrev:
:confused: vad kan vara ännu bättre än korrekt???:angel:

Det kan man verkligen undra! Vad har då de hästar som fått 9 på benen jämfört med de korrekta som får 8:confused:

Jag skulle ha spanat mer på Cairos ben när jag såg honom på Strömsholmstävlingarna igår;)
 
Sv: Gallra bland stona

Visst är det väl så att de även ska väga in rörelsernas korrekthet i bedömningspunkt 3? (dvs Benen)

Kankse det är där dom möjligtvis kan plocka en poäng till då...

Jag har ju (som bekant) förälskad mig i Lucky point- hans ben var riktigt snygga vill jag påpeka:love: ;)
 
Sv: Gallra bland stona

För att flyta bort litet från ämnet så har jag sett att en häst jag kände för många år sen (född -74 e Cyrano - Frondeur) fick 4 på benen på kvalitéen:crazy: Det är väldigt synd att jag inte minns hur hans ben ser ut eller har ett foto på dom. Trots denna poäng på benen köptes han in som remont.
 
Sv: Gallra bland stona

Då kontrat jag med min väns häst som vi pratade om, f: 89 som fick 7 på benen på kvalitets.:crazy:

Han är extremt uttåtåad och trång i kotledshöjd.
Han har pga sin felaktiga beställning slagit av sina griffelben några gånger.
 
Sv: Gallra bland stona

Det var just efter det samtalet som jag började tänka på ovannämnda häst och undrade hur han egentligen såg ut i benen när han fick så låg poäng kontra hästen du berättade om.

Dessutom har du ju sett mitt sto som också fick 7 på kvaliten trots att hon är hjulig i bak och en aningen parallellförskjuten på ena fram.
 
Sv: Gallra bland stona

Jag tycker ABSOLUT att man ska ställa högra krav på de ston man har i avel och bara använda det bästa. Frågan är bara VAD man anser vara bra...
Mitt förra hblsto, som jag avlade på, hade fantastiskta 35 p då hon visades på treårspremieringen (av tidigare ägare). DÅ var hon alltså 3 år och redan 176 cm hög :eek: och sannolikt ganska outvecklad och tunn. Dessutom hade hon ganska nyligen suttit fast i ett boxgaller och skadat sig litegrann. Poängraden var 88766. Inte mycket att hurra för, direkt. Själv köpte jeg henne för ett skambud, för att rida till och sälja vidare - ehh... Jo, 8 år, 3 föl och ett antal tävlingar senare (plac i 120) såldes hon som promenadhäst...
Skälet till att jag valde att avla på henne var att hon var av en bra typ, om än något stor, utan några direkta avvikelser. Hade förhållandevis bra gångarter, ffa galoppen, och hoppade med bra teknik och stor kapacitet. Men utöver allt det där så hade hon en helt fantastisk ridbarhet! DEN, som inte på något sätt syns i någon bedömning, ffa gjorde den inte det DÅ, var absolut avgörande för mitt val att avla på henne.
Ska hon klassas som "lågt bedömd klass 2" och uteslutas från avel eller ska man kunna se genom fingrarna för att hon hade höga kvalitéer som inte syntes på treårspremieringen?
Av hennes tre avkommor är ettan kl 1 exteriört som 3-åring och har fått höga poäng på inofficiell löshoppningsbedömning (före treårstestens tid). Har inte tävlats pga min tidsbrist, men är NU utlånad och klart på G...
Tvåan fick 24 p på dåtidens fölmönstring (och hade kanske fått ännu högre på gången om han inte varit ömfotad :smirk: ). Denna avlivades som åring pga stora ocd-förändringar. (de andra två är frinröntgade)
Trean fick kl 1 47 p som föl och 53 p som hopphäst på treårstestet. Såldes till sist (när jag till sist insett att man inte kan samla hästar på hög pga "habegär" :o) i höstas, är nu på G på tävlingsbanan, placerad i 120 och plan på avancemang.

Med facit i handen anser jag att det var helt rätt att använda detta sto i avel, även om man kanske vid första anblicken nog kan hålla med om att man borde låtit bli från början. För mig var det helt klart ren nybörjartur att det blev så bra :D.

Vad vill jag säja med detta
Jo, allt är inte svart eller vitt, allt är inte poäng och bedömningar.
JA, man ska gallra hårt om man ska komma någon vart med aveln, men vem ska sätta gränsen för vad som ska gallras bort och inte? Ska hingsthållaren stå på stallplan och sålla bort de ston som inte faller honom/henne i smaken. Tja, det är hingsthållarens eget val i så fall.
Ska man helt låta premieringsförrättarnas ord avgöra? Tja, i så fall hade aldrig Princess Fair varit i avel, det sto som ansågs olämplig för avel som treåring men som sedan har haft två avkommor med i OS samma år (och ytterligaren en inkvalad) och numera är elitpremierad...
VEM ska man lita på? Är den egna magkänslan alltid fel, när den talar emot premieringsgubbarna?

Jag kan verkligen inte påstå att jag är någon storuppfödare, inte ens att jag är framgångsrik. De FÅ avkommor jag fött upp (halvblod då) har iofs varit bra, men det behöver ju inte betyda annat än att jag haft nybörjartur, att stoet jag råkade ramla över och köpa för en spottstyver visade sig vara bättre avelsmaterial än någon någonsin trott. Huruvida hennes följande ättlingar kommer hålla hög klass eller inte återstår att se, det finns numera två barnbarn... Som jag tycker ser bra ut :angel: )

Och för att göra mitt inlägg ännu längre... ;)
För att främja avel med bra ston ger jag rabatt till högt exteriörbedömda eller prestationsmeriterade ston som kommer till min shetlandshingst. Kanske kunde även halvblodshingstägarna ha ett liknande system och då kanske med lite mer rabatt till de bästa stona - så att man MÄRKER att man fått rabatt :smirk: - och en fallande skala. Hingstägaren kanske förlorar på det kortsiktigt ekonomiskt, men när de bra avkommorna visar framfötterna några år senare så kommer det igen i form av fler ston och då förhoppningsvis fler BRA ston...
 
Sv: Gallra bland stona

clownen skrev:
Nu är jag lite nyfiken av mig och undrar om du skulle kunna svara på denna fråga: - Vilka tycker du, är dem mest intressanta fullblodshingstarna ( levande ) vi har att tillgå i den internationella sporthästaveln för specialisering inom hopp/dressyr och fälttävlan ?

Helen

Halloj där!! Vet du om att du kommer att få föl om ett par timmar :D Det visste du nog inte när du skrev detta :rofl:
 
Sv: Gallra bland stona

Många gånger så verkar det så att man som stoägare har ett sto man vill betäcka och man väljer hingst efter hjärtat och plånboken - målet är sedan att få en avkomma som besitter kvaliteer som inte överhuvudtaget går att återfinna hos det egna stoet utan man förväntar sig att hingsten ska dra hela lasset och få allt på plats och tillfull belåtenhet sas.

Håller med dig men man kan inte "dra alla över en kam",jag har inte ett klass 1 sto o jag har inte tagit ett föl för att jag ska ha nåt efter mitt sto utan jag har tagit ett föl för alla hennes bra egenskapersåsom bra ridbarhet,(hon älskar att jobba,har lätt för sig,går naturligt i form)bra halsansättning,bra överlinje,tyvärr för liten för att gillas av halvblodsaveln(155)därav fått bedömning lågställd,vilket hon inte ger intryck av,ingen tror mig när jag säger hennes storlek utan dom går fram o mäter mot sig själva,joo säger dom det är hon kanske då:D
Hon bär upp ryttare på över 170 utan att dom ser stora ut på henne..det är absolut inget fult sto o hon väcker uppmärksamhet när vi är ute,det är ett feminint sto..

Därför ville jag ta ett föl för att se vad hon lämnar,hade hon nedärvt sin storlek eller om den inte blivit bättre än henne så hade jag inte tagit någon mer MEN den blev bättre,ädlare,högbentare o den blir större än sin mamma!!!:banana:
Bara för ett sto är snyggt,diplomsto m.m är det inte nån garanti att avkomman blir bättre eller framförallt så finns det så många snygga ston som inte har nån RIDBARHET,tyvärr
Det är såna ston som Mynta som ska vara i aveln,vilken RIDBARHET
då går våran avel framåt!!
:angel:


När sedan månaderna gått och fölet kommer och inte är till full belåtenhet så skyller man då på hingsten och säger att man tycker att det är en s***t-hingst...:smirk: Det är min högst peronliga uppfattning...Jag tror att det är en ny generation uppfödare som växer fram idag och gubbarna med hatt är på väg att försvinna...nu är det på sin plats med mera utbildningar och föreläsningar tex. för alla som ska ta över efter dessa gubbar ;)

Själv har jag en mentor och önskar att fler hade den förmånen. Men jag känner att jag skulle vilja lära mig ännu mer...

Helen[/QUOTE]
 
Sv: Gallra bland stona

clownen skrev:
:Jag tror att det är en ny generation uppfödare som växer fram idag och gubbarna med hatt är på väg att försvinna...nu är det på sin plats med mera utbildningar och föreläsningar tex. för alla som ska ta över efter dessa gubbar ;)

Själv har jag en mentor och önskar att fler hade den förmånen. Men jag känner att jag skulle vilja lära mig ännu mer...

Helen

Lite off-topic, men tal om utbildningar och föreläsningar så behövs det att den där avelsledaren anställs någon gång så att det kan sättas lite fart på detta och visa oss vilken väg vi ska välja.

Jag hade gärna t ex betäckt mitt sto med en fullblodshingst som förärver mycket god hoppförmåga, men jag hittar ingen här i Sverige. Finns det någon ny Ladykiller xx, Cottage Son xx eller Lucky Boy xx i något annat land, någon som vet?
 
Sv: Gallra bland stona

Bara för ett sto är snyggt,diplomsto m.m är det inte nån garanti att avkomman blir bättre eller framförallt så finns det så många snygga ston som inte har nån RIDBARHET,tyvärr
Det är såna ston som Mynta som ska vara i aveln,vilken RIDBARHET
då går våran avel framåt!!

Det ena utesluter ju inte det andra :smirk: Stona som ska gå i avel bör vara av en korrekt och god exteriör för sina bruksegenskaper och sin framtida hållbarhet. Vidare så bör stona uppfylla kraven man har i det egna avelsmålet. Dom ska enligt mitt sett att se på det, även ha en mkt bra ridbarhet och den bör man aldrig ge avkall på. När jag sedan väljer hingst till det egna stoet så försöker jag välja en som förstärker det som är bra hos det egna stoet...

Från det ena till det andra Jag förstår hur du får begreppet lågställd kopplad till att hon är liten i växten ? Liten och lågställd är inte samma sak. Tycker du själv att hon är lågställd ?

Helen
 
Sv: Gallra bland stona

elle12 skrev:
Lite off-topic, men tal om utbildningar och föreläsningar så behövs det att den där avelsledaren anställs någon gång så att det kan sättas lite fart på detta och visa oss vilken väg vi ska välja.

Jag hade gärna t ex betäckt mitt sto med en fullblodshingst som förärver mycket god hoppförmåga, men jag hittar ingen här i Sverige. Finns det någon ny Ladykiller xx, Cottage Son xx eller Lucky Boy xx i något annat land, någon som vet?

Angående avelsledardiskussionerna så håller man på och ska sammanställa en ny annons för sökanden.

Helen
 
Sv: Gallra bland stona

Jaha, en ny runda alltså. De hade ett antal kompetenta sökande förra gången vad jag förstod, undrar vad får dem att tro att de ska få ännu bättre kvalifikationer på sökanden. Vad jag har hört så kom de inte överens om villkoren med den som var mest kvalificerad för uppgiften, kunde de inte gått vidare med nummer två eller tre då kan man tycka, eller har de gjort det utan att komma överens med dem heller? I sådana fall får de nog ändra på villkoren om de vill ha kvalificerad person till tjänsten. Det var många frågetecken, men det känns som om ganska mycket tid och pengar går åt i onödan på detta projekt. Det skulle kunna ha funnits en avelsledare redan denna säsong om det hade skötts bättre känns det som, nu blir det kanske till nästa.
 
Sv: Gallra bland stona

clownen skrev:
Jag vill inte ha sexor på vare sig mitt hingst eller stomatreal som jag använder mig av :crazy:

Helen

Inte jag heller, jag har även svårt att acceptera 7 på benen, men har insett att jag anses lite "överfjollig".

Sen är det ju mycket viktigt att kolla av vilken typ av exteriör avvikelse som bara ger betyg 7.
 
Sv: Gallra bland stona

Inte jag heller, jag har även svårt att acceptera 7 på benen, men har insett att jag anses lite "överfjollig".
Nejdå det är du inte alls :D

Sen är det ju mycket viktigt att kolla av vilken typ av exteriör avvikelse som bara ger betyg 7.
Betyget sex ska ges för dom avvikelser som inte anses som ringa, utan som man direkt kan koppla samman med avvikelser av sådan art att det förmodligen kommer att påverka hållbarheten enligt föräkringsbolagens extertis och veterinärernas erfarenhet.

Helen
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Gallra bland stona

ameo skrev:
För att främja avel med bra ston ger jag rabatt till högt exteriörbedömda eller prestationsmeriterade ston som kommer till min shetlandshingst. Kanske kunde även halvblodshingstägarna ha ett liknande system och då kanske med lite mer rabatt till de bästa stona - så att man MÄRKER att man fått rabatt :smirk: - och en fallande skala. Hingstägaren kanske förlorar på det kortsiktigt ekonomiskt, men när de bra avkommorna visar framfötterna några år senare så kommer det igen i form av fler ston och då förhoppningsvis fler BRA ston...

Oj, vilket inlägg:) kortar ned det lite...
Vill bara kommentera de sista raderna- så fungerar det väldigt ofta redan. Jag får alltid rabatter på mina halvblodsston pga av deras meriternde stam och deras prestationer.

Så en dyr avelsmärr (i inköp) betalar sig på många håll!:) Dels genom en större marknad för avkommorna, men också genom diverse rabatter!
 

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Solen lyste säkert på dig Soljävel Och jag skakar sönder Allt jag rör vid Du rör och går Rörochgårutanattfällaentår När du...
Svar
2
· Visningar
1 604
Senast: Tofs
·
Skola & Jobb Snart färdig lärare, tjohoo vad alla drar i en! Jag har fått fem jobberbjudanden och det är ju helt fantastiskt... MEN det känns...
2
Svar
24
· Visningar
3 133
Senast: Cilva
·
Träning Jag har ett problem med min ena ponny... Har aldrig haft något problem att rida heta hästar. Min andra ponny är väldigt framåt och blir...
Svar
12
· Visningar
1 350
Senast: Lager
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Skrev visst inget om ridningen förra veckan. Red först en lektion på min fina gamla favorit Dell, den kantiga flugskimmeln. När jag...
Svar
0
· Visningar
2 104
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp