Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Går folk fortfarande på djurparker?!

Var många många år sedan jag besökte djurpark, har besökt nordens ark 2 eller 3 gånger.

Tycker infon är dålig med hur stora hägnen är till djuren, hittade bara att Amurtiger på nordens ark bara har 7 000 kvadratmeter till förfogande :( är ju mindre än ett hektar.
 
Fast Japanerna klubbar ju även sälar, jagar val och är specialister på shark finning.. 🤬🤬🤬
Ugh såhär bra är vi i Sverige. Det här är totalt vansinne på så många olika plan.

Det handlar alltså om att fiska upp för människor giftig fisk, ur ett utfiskat skadat hav, med subventionerade fossila drivmedel och ökade koldioxidutsläpp. Med trål som skadar bottnar och tar upp lite vad som helst i bifångst.

Detta för att fem stycken fartyg ska få sälja fisk, mest till pälsdjursindustrin...
(Fem fartyg! varför är just dessa hundratalet? människor så himla mycket mer värda än alla andra?)

Det är en trippel whammy. Du får både hjärnskadade bebisar, utrotad fisk, skadade bottnar, ökade koldioxidutsläpp och små panikslagna skalade djur i bur på en gång. (och kanske minskat koldioxidupptag i havet, för vissa (nu utrotningshotade) vattenväxter som trålarna tar har väldigt högt upptag, utanför Englands kust, kan ju vara liknande här)

Allt detta för att uhm fem båtbesättningar ska ha jobb? Kan man inte bara ge dem en villa och statlig lön resten av livet för att slippa allt detta?

https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/storskaligt-fiske-fangar-mest-sill-ostersjon/

Att värna det ”småskaliga kustfisket” var regeringens starkaste argument för fortsatt fiske av utdömd Östersjöfisk. Detta trots att den innehåller dioxin som ökar risken för hjärnskador, hormonrubbningar och cancer om barn eller blivande mödrar äter den fler än två gånger per år.

Det gällde att väga folkhälsan mot fiskerinäringen, sade Erlandsson. Den senare beskrev han upprepade gånger som ”det småskaliga kustfisket”.

Han vägde helt enkelt "folkhälsan" hälsan för 10 miljoner människor, mot fem fartygsbesättningar och fann att de fem fartygen vägde tyngst.

Polar, Ahlma, Carmona, Ginneton och Västfjord. Så heter de fem fiskebåtar som ensamma har rätt att tråla hem nästan hälften av all Sveriges Östersjösill i år. Skroven i stål mäter mellan 40 och 62 meter och samtliga hör hemma på västkusten.

Fångsten går i huvudsak inte direkt till svenska matbord utan till den så kallade skrapindustrin, där den blir djurfoder och olja. Pälsdjursuppfödare är en målgrupp. Marknadspriset brukar ligga runt 2 kr/kg vilket gör att de ovannämnda 33 fartygen kan ta hem fisk värd uppåt 170 miljoner kronor.

Det småskaliga kustnära fisket sker på en annan, gemensam kvot, den så kallade kustkvoten. Här agerar ”100-tals andra småfartyg”.

Det lilla kustnära fisket har jag ingenting alls emot! Om den lilla kvoten funnes kvar och allt det andra förbjöds skulle det inte göra mig någonting alls att det var giftig fisk. Man kan skriva på att barn och gravida och kvinnor i barnafödande ålder inte bör äta den mer än en gång i livet eller om det var om året, på just den fisken. I fiskeboden, längs kusten. (inte att de ligger i matvaruaffären i ett tråg och ser ätliga ut, varpå regeringen räknar med att gemene man råkar läsa socialstyrelsens lila tipssida. https://www.livsmedelsverket.se/nyttigfisk (de var emot detta vad jag vet))

Nåja vi kan i alla fall inte klaga övermycket på Japan för vi är totala idioter.

(De är också idioter såklart. De kan inte ens sälja sina fångade valar, för inte ens egna befolkningen vill äta dem.)
 
Senast ändrad:
Oh btw, varför står det ens såhär :rofl: https://www.livsmedelsverket.se/nyttigfisk
ren sexism.

Rådet gäller den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

Som om övriga vore en väldigt dominerande grupp och de där andra något slags undantag. Det enda rimliga är ju om det istället stod

Den här fisken kan ätas av män över 25 och kvinnor över 55. Punkt.
 
Oh btw, varför står det ens såhär :rofl: https://www.livsmedelsverket.se/nyttigfisk
ren sexism.Som om övriga vore en väldigt dominerande grupp och de där andra något slags undantag. Det enda rimliga är ju om det istället stod

Fast det är ju inte alla kvinnor under 55 år som vill eller kan skaffa barn. Så då är det bättre att skriva "den som vill bli gravid i framtiden".
 
Fast det är ju inte alla kvinnor under 55 år som vill eller kan skaffa barn. Så då är det bättre att skriva "den som vill bli gravid i framtiden".
Så kan man ju såklart se det om man vill. Men jag skulle då inte ha barn i framtiden innan jag fyllde 32. (och flera jag känner kom på tanken runt 38) Så då hade jag kunnat äta fisken glatt fram tills den dagen?

Det är verkligen fortfarande att benämna en nära majoritet av befolkningen som om de vore en minoritet.
 
Senast ändrad:
Jag var i San Diego och Balboa park för ett parår sedan, men vi undvek att gå in på djurparken. Skulle aldrig falla mig in att stötta djurparker här hemma heller.

Har mina tamdjur på ett sådant sätt att de får möjlighet till alla sina naturliga beteenden också, hade inte hästarna i box osv.

Det är rimligt att utgå från att djur har ett känsloliv, upplever stress, depression och ångest. Att hålla ej domesticerade, kännande varelser i små begränsade hägn som det görs på zoo är oacceptabelt. Och det säger jag som delvis jobbar med mjölkkor samt slaktar.
 

lizan

Moderator
Det är jag övertygad om. Som du sa är det kanske bättre med den här andra berikningen. Men det är ju fortfarande inget konstigt att det går att promenera med elefanter, det verkar ha gjorts i många hundra år att de ridits och skogsarbetat.

(Sedan tänker jag nog anta att det finns ok dressyr av elefanter också även om säkert merparten är hemsk. Annars känns det som att jag skulle betrakta länder där man använder elefanter historiskt som att människorna som bor just där skulle vara läskigare i allmänhet än människor i länder som Sverige med hästar. Och så finns de ju de som på 80-talet började prata om mycket positiv förstärkning att det arbetet kom från arbetet med elefanter för de är så stora och svåra att dressera på annat vis. Men det är ju bara vad folk sa då och säkert helt felaktigt.)

Det finns garanterat de som kan ha FC på ett vettigt sätt, men det är inte det vanliga att det är ren belöningsbaserad träning när man har FC med elefanter. Det är sällan man inte ser en bull hook t ex. Det jag själv mest hört är dock inte från klassisk elefantträning, utan antingen från PC med dem, men även t ex att det kommit från delfin/späckhuggarträning. Även PC med andra djur som stora rovdjur. Men, det är bara vad jag hört, inte något jag har belägg för. :)
 

lizan

Moderator
Det finns en dokumentär om London Zoo under lockdown. Fascinerande hur mycket som görs för djur som aldrig kommer att visas för besökare. Massor med olika utrotningshotade spindlar och insekter som personalen blir upphetsade över när de parar sig. Särskilt när det är arter där honan ofta äter upp hanen istället för att få små spindelbäbisar :rofl:

Funderar också på arter som är både domesticerade och lever vilt som kameler, asiatiska elefanter, lamas och liknande?
Kameler och lamor är ju domesticerade och finns feralt, men asiatiska elefanter anses normalt inte vara domesticerade. Det finns visserligen de som hävdar det, att det åtminstone finns populationer där domesticeringen är påbörjad så att säga. Men som art är den asiatiska elefanten en vild sådan.

Det finns en vild kamel också, men den är nästan helt utrotad. Den domesticerade och den vilda kamelen räknas som två olika arter. När det gäller lamor och alpackor så är ju de domesticerade, medan vikunja och guanaco är vilda arter.
 

lizan

Moderator
Var många många år sedan jag besökte djurpark, har besökt nordens ark 2 eller 3 gånger.

Tycker infon är dålig med hur stora hägnen är till djuren, hittade bara att Amurtiger på nordens ark bara har 7 000 kvadratmeter till förfogande :( är ju mindre än ett hektar.
Det här skriver jag inte för att säga att lagstiftningen är tillräcklig, utan vill bara ge perspektiv. Kravet på utomhushägn med visning för kattdjur över 100kg är 1000m2.
 
Har du suttit helt utan nyheter de senaste åren? Eller är du bara så arrogant att du inte förstår att de senaste årens pandemi och extremväder har att göra med hur vi människor förstört det fantastiska ekosystem som planeten från början gett oss 🙄
Är du så naiv att du tror att djurparksdjur kommer påverka pandemi och extremväder? Det kommer snart inte finnas någonstans för de vilda djuren att bo, de kommer dö ut oavsett djurparker. Men jag anser inte att några djur ska offras till ett liv i djurpark för att ”lära barn om naturen” och dylikt. Det kommer inte att hjälpa ändå. We’re fucked.
 
Jag tycker djurparker borde stängas. Vad är det för slags bevarande av djur när vi föder upp gulliga djurungar som sedan avlivas när de inte är små och gulliga och drar in intäkter och publik längre?
Och vad för slags bevarande av en djurart är det att sitta i ett fängelse långt från vad ens naturliga habitat är? Exempelvis isbjörnar i en pool i varmt klimat osv. Och vad för slags berikning fråntas djuret i en park, att få vandra tusentals mil, nosa, gräva, leta, simma, jaga efter sin mat? Naturlig rätt att få gå undan/lämna revir från individer de inte trivs med, eller rätten att få para sig?

Jag köper inte att barnen lär sig så mycket om djur från djurparker. Titta på hur mycket barn kan lära sig om dinosaurier, hur mycket kunskap de kan lära sig om dessa djur som är utöda och aldrig kan träffas på i verkligheten.

Jag anser det är fel att ta barn till djurparker och visa barnen att det skulle vara okey hur vi behandlar våra djur. Hur ska vi lära våra barn och nästa generation att vårda vår planets djur bättre om vi lär dom från tidig uppväxt att det är helt okey sätta djur i bur och behandla dom illa för att vi ska ha ett nöje att få se dom?
 
Är du så naiv att du tror att djurparksdjur kommer påverka pandemi och extremväder? Det kommer snart inte finnas någonstans för de vilda djuren att bo, de kommer dö ut oavsett djurparker. Men jag anser inte att några djur ska offras till ett liv i djurpark för att ”lära barn om naturen” och dylikt. Det kommer inte att hjälpa ändå. We’re fucked.
Jag tror inte du förstått att kaoset vi just nu upplever beror på att djur och växtarter skövlas och utrotas i parti och minut och att hela ekosystemet är satt ur funktion.

Därför är avelsprogrammen i djurparker och zoologiska trädgårdar viktigare än någonsin tidigare. Människan måste börja närkonsumera och sluta resa över hela klotet bara för att.

Och du kan göra massor på egen hand.

Du kan sluta överkonsumera. Du kan handla bra kött och grönsaker från lokala bönder och producenter. Du kan bojkotta skräp från Indien och Kina som säljs i hästbutiker om du nu är hästmänniska.

Du kan cykla istället för att ta bussen, bil eller flyg. Listan kan göras hur lång som helst. Släpp ut din inre Greta och gör något liksom. Det är inte direkt rocket science hur man leva bättre och mer vettigt för planeten!
 
Jag tycker djurparker borde stängas. Vad är det för slags bevarande av djur när vi föder upp gulliga djurungar som sedan avlivas när de inte är små och gulliga och drar in intäkter och publik längre?
Och vad för slags bevarande av en djurart är det att sitta i ett fängelse långt från vad ens naturliga habitat är? Exempelvis isbjörnar i en pool i varmt klimat osv. Och vad för slags berikning fråntas djuret i en park, att få vandra tusentals mil, nosa, gräva, leta, simma, jaga efter sin mat? Naturlig rätt att få gå undan/lämna revir från individer de inte trivs med, eller rätten att få para sig?

Jag köper inte att barnen lär sig så mycket om djur från djurparker. Titta på hur mycket barn kan lära sig om dinosaurier, hur mycket kunskap de kan lära sig om dessa djur som är utöda och aldrig kan träffas på i verkligheten.

Jag anser det är fel att ta barn till djurparker och visa barnen att det skulle vara okey hur vi behandlar våra djur. Hur ska vi lära våra barn och nästa generation att vårda vår planets djur bättre om vi lär dom från tidig uppväxt att det är helt okey sätta djur i bur och behandla dom illa för att vi ska ha ett nöje att få se dom?
Av ren nyfikenhet, bojkottar du ägg och köttprodukter oxå och t.ex läder? Eller är det bara djurparker?
 
Det här skriver jag inte för att säga att lagstiftningen är tillräcklig, utan vill bara ge perspektiv. Kravet på utomhushägn med visning för kattdjur över 100kg är 1000m2.
Tack, förstärker bara min övertygelse om att inte besöka en djurpark utan att kolla upp hur mycket yta djuren får röra sig på.

Åby säteri är ju 383 hektar så om djuren inte kan få större så minska antalet arter och ge djuren större utrymme.
 
Jag tror inte du förstått att kaoset vi just nu upplever beror på att djur och växtarter skövlas och utrotas i parti och minut och att hela ekosystemet är satt ur funktion.

Därför är avelsprogrammen i djurparker och zoologiska trädgårdar viktigare än någonsin tidigare. Människan måste börja närkonsumera och sluta resa över hela klotet bara för att.

Och du kan göra massor på egen hand.

Du kan sluta överkonsumera. Du kan handla bra kött och grönsaker från lokala bönder och producenter. Du kan bojkotta skräp från Indien och Kina som säljs i hästbutiker om du nu är hästmänniska.

Du kan cykla istället för att ta bussen, bil eller flyg. Listan kan göras hur lång som helst. Släpp ut din inre Greta och gör något liksom. Det är inte direkt rocket science hur man leva bättre och mer vettigt för planeten!
Tack, men bara för att jag tror att att det inte kommer lösa sig så betyder det inte att jag inte gör min del. Men tänker inte, under några omständigheter, stötta något djurpark.
 
Av ren nyfikenhet, bojkottar du ägg och köttprodukter oxå och t.ex läder? Eller är det bara djurparker?
Jag förstår faktiskt inte varför man ska lägga sig platt och jämföra, jamen du åker ju utomlands så då kan vi fortsätta behandla djur illa i djurparker?!

Jag äter kött 1-2ggr i veckan från utvalda gårdar där djuren ska ha det bättre.
Självklart anser jag att djurhållningen för matproduktion behöver förbättras från dagens djurhållning.
Med det sagt, så är ju det ena för mat för oss och det andra underhållning att titta på?
Men självklart behöver matindustrins djurhållning förbättras.
 
Jag tycker djurparker borde stängas. Vad är det för slags bevarande av djur när vi föder upp gulliga djurungar som sedan avlivas när de inte är små och gulliga och drar in intäkter och publik längre?
Och vad för slags bevarande av en djurart är det att sitta i ett fängelse långt från vad ens naturliga habitat är? Exempelvis isbjörnar i en pool i varmt klimat osv. Och vad för slags berikning fråntas djuret i en park, att få vandra tusentals mil, nosa, gräva, leta, simma, jaga efter sin mat? Naturlig rätt att få gå undan/lämna revir från individer de inte trivs med, eller rätten att få para sig?

Jag köper inte att barnen lär sig så mycket om djur från djurparker. Titta på hur mycket barn kan lära sig om dinosaurier, hur mycket kunskap de kan lära sig om dessa djur som är utöda och aldrig kan träffas på i verkligheten.

Jag anser det är fel att ta barn till djurparker och visa barnen att det skulle vara okey hur vi behandlar våra djur. Hur ska vi lära våra barn och nästa generation att vårda vår planets djur bättre om vi lär dom från tidig uppväxt att det är helt okey sätta djur i bur och behandla dom illa för att vi ska ha ett nöje att få se dom?

Du verkar helt ha missförstått vad bevarandearbete handlar om. Om du inte vill besöka en djurpark finns det gott om läsning via deras hemsidor.

Ett bra case att läsa om är de härliga visenterna.
 

Liknande trådar

Relationer Har börjat på ett nytt jobb/projekt tillsammans med några människor jag känt sen innan men aldrig samarbetat med tidigare. Detta har...
5 6 7
Svar
120
· Visningar
5 358
Hundavel&Ras När jag läser detta undrar jag varför den överhuvudtaget är tillåten att äga som privatperson kan ju inte vara någon privatperson som...
2 3 4
Svar
60
· Visningar
3 692
Kropp&Själ Det var länge sen jag skrev och mycket har hänt sen dess. Jag hade/har en ätstörning och en del andra diagnoser. Mitt mående är svajigt...
Svar
17
· Visningar
912
Övr.Hund Jag skulle gärna vilja ha lite tankar och råd från er erfarna hundmänniskor. Vår familj har börjat fundera på att skaffa hund och jag...
2 3
Svar
57
· Visningar
3 296

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Rally-folk! (del 2)
  • Bracco Italiano?

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp