Ge mig tips på sadel!

T

ticken

Jag har ett sto som har hög och lång manke! På högsta punkten på manken är den 7 cm över ryggen. Under manken kommer bröstkorgen som kräver en vid bomvidd och jag har inte lyckats hitta en sadel som tar hänsyn till båda dessa krav. Ryggen är inte helt rak utan "kvartsbanan".
Har provat albion legend - för rak.
henri de revel flat - ligger för nära manken.
kieffer donau och beerbaum - endast två fingrar mellan bossorna baktill.
+ en hel del andra

Efterlysning efter sadel med cutback, vid bomvidd, svagt rundade bossor och bred bomkanal.
Har ni tips på ett märke som skulle kunna passa? Söker både dressyr och hoppsadel.
 
Appalosa!
Min förra häst var ung så som du beskriver i ryggen,
appalosa var det enda jag hittade som passade honom. :smirk:
 
Jag har en stubben siegfried till min pålle med hög manke..
 
Hej!
Jag svarar er båda här.
Vilken sorts Appalosa och vilken bomvidd? En appalosa har jag lagt på men den var så pass rund i bossorna att den bara låg på på mitten. Tyvärr minns jag inte vilket märke det var!
Hur bred bomkanal har en Stubben-sadel, är inte den smalare än rekommenderade minimum tre fingrar?
 
Man ska ändå inte sadla så långt fram att manken blir ett problem, så det behöver du inte bry dig om - så tillvida att din häst inte har sina bogblad extremt långt fram. Men följer man regeln "minst 5-6 cm bakom bogbladsspetsen" så klarar man sig i princip alltid undan manken.

Jag gav upp att hitta en nog bred dressyrsadel åt min häst, köpte en spansk dressyrsadel istället ;)
 
Det beror ju på vad för sorts sadel du vill ha??
Och bomvidd kan jag ju heller inte svara på,
men Appalosa finns ändå ner till 28, el 29 (väldigt smal)
Min valack hade en 31:a, så du får nog prova dig fram lite!
Lycka till!
Du kan gå in och kika på olika modeller på
www.equalityline.se
 
Ja passier passar kanske oxå, det passade den hästen jag hade, men jag gillade den inte personligen.
men en bra sadel! :smirk:
 
Jag har precis samma problem med en stoor lång manke och bred bog. Jag har en Appalosa Paris D. Storleken kommer jag inte ihåg men det bästa är väl att ta ut sadelprovare.
Lycka till!
 
Hej igen!
Nej jag sadlar inte för långt fram, tyvärr, för då hade det varit enkelt löst. Problemet är inte att högsta punkten på manken tar i (på cutback-sadlarna alltså) utan det är längre in i bomkanalen ca 5 cm som det blir för lite utrymme.
Passier har jag hört ska vara bra men inte lyckats få tag på någon att prova. Hur bred är bomkanalen på dom?
Sadelprovare ja, jag har börjat misströsta efter fyra "experter". Två affärer som jag tog med mig hästen till två respektive en gång. På första stället gled sadlarna de provade ut fram för mycket. På andra stället var lösningen att ta en smalare bom så att den inte kom nära manken vilket resulterade i att sadeln tryckte fram och låg i bakvikt.
Har haft ute två sadelmakare. Den första trodde sig kunna bygga upp en m&n men då blir priset ca 18000 för han hade bara nya sadlar. Den andra hävdade att jag skulle ha en sadel (som hon inte fått sålt till någon annan tidigare det erkände hon ärligt nog). Trots att den hamnade i bakvikt och efteråt visade två punkter på var sida ryggraden. Hon förklararde det med att min häst inte jobbade med ryggen på rätt sätt. Det skulle bli bra om jag fick hästen att lyfta ryggen under ridning med ungefär 5-10 cm till. Ändå hade jag under provturen varit mycket noga med att rida med bärighet och hästen hela tiden på tygeln! Hon rekommenderade utredning på atg-klinik för hon trodde att hästen var dålig i ryggen då den inte "mötte" sadeln.
Visst jag kan nog tänka mig att min häst som nu är elva och som varit hopphäst hela livet skulle visa fram lite knackigheter om man röntgade och klämde och kände.
Vad jag begär av dessa sadelexperter som jobbar med detta hela dagarna är att de provar ut en sadel som ligger bra nu. Inte om ett halvår då hon byggt mer muskler och kan lyfta ryggen ytterligare. Är det jag som är petig och har fel?
Nä, jag söker efter en sadel som passar trots min lite speciella häst som inte ser jättekonstig ut utan ganska normal. Det måste ju finnas någon sadel som inte måste måttbeställas och därmed kosta ca 20 000.
Tacksam för ytterligare tips!
Passier-sadeln som är tillsalu kan du väl skicka ett mail om så får jag reda på mer.
 
Vad har du råkat ut för typer av sadelutprovare?? Försöka sälja en sadel som ligger i bakvikt :eek: .

Min sadelutprovare var extremt noga med att mittpunkten var just i mitten. Att bossorna låg jämt över ryggen, inga punkttryck här inte. Dessutom att kanalen ska vara så bred att man får plats med minst 3 fingrar, helst fyra.

Visst kan man fylla på stoppning, men inte hur mycket som helst... :devil:
 
Hej alla!
Otur med sadelmakare som jag haft så ska jag försöka hitta en själv. Tycker att jag gett dom många chanser nu....
Har börjat kika runt efter sadlar! Håll tummarna att jag hittar något bra.
 

Liknande trådar

Utrustning Behöver byta sadel, har en Albion K2 MW (hoppsadel) den passar inte, pälsen blir alldeles ruggad under bossorna. Har fått tips om att...
Svar
2
· Visningar
598
Senast: Oknytt
·
Utrustning Är i akut behov av ny sadel till hästen. Har några andar trådar här där jag testar två sadlar, Prestige Michel Robert(34/17 ullstoppad)...
Svar
7
· Visningar
2 286
Senast: Oknytt
·
Utrustning Hej! Jag är lite fast i ett träsk med sadlar. Har i dagsläget en sadel från Maxflex som ligger bra på hästen men sätet och kåporna...
2
Svar
27
· Visningar
3 410
Senast: OS90
·
Utrustning Hej! Min häst har ganska rak rygg, väldigt hög manke, dåligt med ryggmuskler och ganska stora rörelser. Det har skapat problem då jag...
Svar
10
· Visningar
1 155
Senast: Freazer
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Hingstval 2024
  • Ponnyakuten, förlegat sätt att se på hästar?
  • Dressyrsnack 16

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp