Grytan blir jättesyrlig, varför?

Nu lagar jag inte mat i slowcooker men jag brukar ha i rejält med osötad senap och tomatpuré och som tidigare nämnts svartvinbärsgelé. :d
 
Jag funderar på grädden som du verkar ha i från början? Vanligtvis reder man ju bara av med mjölkprodukter dvs häller i dom på slutet av tillagningen. Det är inte så att den skär sig eller surnar när den kokas så länge? Jag lagar dock inte i crockpot, men när jag skummar recepten för långkok i crockpot så verkar mjölkprodukten has i i slutet av tillagningen.
 
Jag funderar på grädden som du verkar ha i från början? Vanligtvis reder man ju bara av med mjölkprodukter dvs häller i dom på slutet av tillagningen. Det är inte så att den skär sig eller surnar när den kokas så länge? Jag lagar dock inte i crockpot, men när jag skummar recepten för långkok i crockpot så verkar mjölkprodukten has i i slutet av tillagningen.
Knepigt att koka köttbiten i luft gissar jag dock?
 
Knepigt att koka köttbiten i luft gissar jag dock?
Jag kör allt i slowcooker, men jag kan göra en tvåstegs i den. Dvs sätter grytan på högsta värmen, låter det värmas 30 min, i med lök och ev tomatpuré. Låt vara ca en timme, i med vitlök, en stund senare köttet, sedan resten och ner på lägsta värme. Det blir då inte brynt, men syran försvinner utan att jag behöver bry mig om fler grytor osv...
 
Buljong borde funka, och ha i grädde mot slutet.
Men vaddå? Ska jag hälla ut buljongen på slutet? Känns ju helknasigt.
Men har du inga recept till din crockpot, det måste ju vara det enklaste sättet att få det rätt? Det står att man ska ha i vatten på de recept jag läst för crockpot.
Jag har väldigt svårt att följa instruktioner så jag har faktiskt inte ens tittat på några av papprena jag fick med.
 
Men blir köttbiten verkligen mör när 80%+ av den inte är i vatten?
Om det är en gryta har du väll köttet i bitar och sedan släpper det och grönsakerna ifrån sig vätska med. Resten blir ju ångat vilket borde göra det mört antar jag? Jag är vegetarian så jag är rätt kass på kött, erkännes. Men jag utgår från att även stekar blir möra trots att de ungsbakas och inte kokas alls.
 
Om det är en gryta har du väll köttet i bitar och sedan släpper det och grönsakerna ifrån sig vätska med. Resten blir ju ångat vilket borde göra det mört antar jag? Jag är vegetarian så jag är rätt kass på kött, erkännes. Men jag utgår från att även stekar blir möra trots att de ungsbakas och inte kokas alls.
Nej jag har inte köttbiten i bitar, det är en stor köttbit på ca 1 kg.
 
Nej jag har inte köttbiten i bitar, det är en stor köttbit på ca 1 kg.
När jag kokar i kastrull så har jag inte vatten/vätska (kan ju vara vin också etc) över hela, men vänder den 1-2 gånger under koktiden. I en slowcooker är det väl så tätt att maten ångas om den inte ligger i vätskan? Det är väl hela grejen? :)
När jag gör stek i kastrull använder jag sedan en del av stekskyn till en gräddig sås men inte hela skyn. Igår tog jag hela skyn från en skinkstek och det blev för första gången en mycket beskare sås. Framöver fortsätter jag att bara ta lite grann och krydda upp med andra saker.

Om du tycker det är slöseri att inte använda hela skyn till såsen går det utmärkt att låta den koka ner i kastrull utan lock så den blir riktigt reducerad, och sedan frysa in i bitar och använda framöver som buljong.
 
När jag kokar i kastrull så har jag inte vatten/vätska (kan ju vara vin också etc) över hela, men vänder den 1-2 gånger under koktiden. I en slowcooker är det väl så tätt att maten ångas om den inte ligger i vätskan? Det är väl hela grejen? :)
När jag gör stek i kastrull använder jag sedan en del av stekskyn till en gräddig sås men inte hela skyn. Igår tog jag hela skyn från en skinkstek och det blev för första gången en mycket beskare sås. Framöver fortsätter jag att bara ta lite grann och krydda upp med andra saker.

Om du tycker det är slöseri att inte använda hela skyn till såsen går det utmärkt att låta den koka ner i kastrull utan lock så den blir riktigt reducerad, och sedan frysa in i bitar och använda framöver som buljong.
Det är väl mer att jag vill att det är klart när det är klart liksom. Jag vill inte behöva göra massa saker undertiden eller efteråt. Att koka sås bredvid skulle göra tidsåtgången mycket större. Och så gör jag ju maten under natten, när jag sover. och det kan jag ju inte göra om jag ska hålla på och vända den...

Hm, knepigt detta.
 
Det är väl mer att jag vill att det är klart när det är klart liksom. Jag vill inte behöva göra massa saker undertiden eller efteråt. Att koka sås bredvid skulle göra tidsåtgången mycket större. Och så gör jag ju maten under natten, när jag sover. och det kan jag ju inte göra om jag ska hålla på och vända den...

Hm, knepigt detta.
Jag tror att du i så fall bör gå in och läsa lite recept. :) Och gissningsvis göra grytor som inte är gräddbaserade utan med vatten/tomatpuré/vin etc och att du då har en färdig sky-sås när grytan är klar. Och att det kanske är mer lämpligt att då skära upp steken i mindre bitar så det blir en gryta.
Du behöver ju inte följa ett recept men gå in och läs ett antal recept med olika stekar och hämta inspiration.

Om du får rutin på såsen så tar det fem minuter att plocka upp steken, koka upp en sås i en kastrull och smaka av med grädde. :)
 
Jag tror att du i så fall bör gå in och läsa lite recept. :) Och gissningsvis göra grytor som inte är gräddbaserade utan med vatten/tomatpuré/vin etc och att du då har en färdig sky-sås när grytan är klar. Och att det kanske är mer lämpligt att då skära upp steken i mindre bitar så det blir en gryta.
Du behöver ju inte följa ett recept men gå in och läs ett antal recept med olika stekar och hämta inspiration.

Om du får rutin på såsen så tar det fem minuter att plocka upp steken, koka upp en sås i en kastrull och smaka av med grädde. :)
Nej det tar minst 25 min eftersom svampen måste tillagas minst 20 min. Och det är minimum, är det trattkantareller som är mer hårdsmälta så ska de helst tillagas längre...

Jag hatar ju att läsa recept. Verkligen det värsta jag vet. Det bara kryper i hela kroppen. Jag struntar nog hellre i steken isf :rofl:
 
Jag har alltid jättemycket grädde i mina grytor och låter grädden koka länge. Inga problem.
Vanliga grytor kan jag också ha grädde i, men kokar du dom då över natten eller 8-10 timmar som en crock pot gör? Tänkte om det är något med den processen och den långa tiden som gör att grädden smakar surt?
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp