Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Haukur

Trådstartare
Nu är det pappas tur å få en pålle :cool:. Vi har inte råd med en till islänning :p (och intresset för å underhålla extraväxlarna finns inte heller från hanns sida :crazy:). Nu letar jag efter lämplig ras. D ska vara en viktbärande (farsan väger närmare 90 :smirk: och balansen är ännu inte den bästa :D) pålle som helst inte ska vara allt för stor (under 160) den ska klara att gå ute året runt, dygnet runt, den ska ha ett stabilt psyke och inte hispa till för minsta lilla :banana:. Däremot får den gärna vara lite framåt men bör ha nödbroms :crazy:. Ett krav är att den ska fungera väl ihop med andra hästar och ha bra flockbeteende (inga avtrubbade halvblod! :smirk:). D är heller ingen nackdel om den är bildskön och inte kräver 20 kg hö/dag, ska gärna vara av typen som oxå passar som körhäst.
Priset har oxå betydelse men betyder inte allt, max 30 000 dock, annars kan jag lika gärna köpa isis.

Japp, dessa krav har jag på en pålle som ska fungera enbart som skogsluffare :o...

Ok, generalisera lite, vilka raser skulle passa, och vilka ska jag passa mej för?
Är det något (egenskap)jag ska titta spec. efter när jag är ute å letar? Något jag ska passa mej för... Utan att skryta kan jag säga att jag är rätt hyfsad på att omvandla "problemhästar" till skogsmullar men är grundpsyket fel så är d juh inte mycket å göra åt :smirk:.

Farsan är inte intresserad av någon "gren" men vill nog gärna luffa runt i westernsadel för å få lite Macahan-känsla :rofl:

Tacksam för svar :bow:
 
Som jag ser det finns det 3 raser att välja mellan.
Tinker, bruksnordis och ardenner.
Det finns iofs andra raser, men dom här 3 är ju dom vanligaste.
Jag har ridit tinker :love: och korsning ardenner/bruksnordis.

Ska den vara bildskön så är det väl bara en fint skäckad tinker eller en bruksnordis som är "guldfux" med ljus man och svans.

Min absoluta favorit är tinker.
http://hem.bredband.net/b103863/bilder/hastar/molly.jpg
http://hem.bredband.net/b103863/bilder/hastar/lisa_030426-1.jpg
http://hem.bredband.net/b103863/bilder/hastar/lisa030423-huvud.jpg
 
B

**BORTTAGEN**

Spontant tänker jag fjording, nordis eller kanske en ardenner?
Men tänk dock på att provrida hästen i fråga ordentligt, har själv en nordsvensk men den fick jag med extra turbo som verkar gå på raketbränsle ibland :crazy: :smirk: :D

Men en lugn stabil nordsvensk skulle passa kanon tror jag :)
 
Hej! Jag skulle föreslå en Nordlandshäst. ( Norsk lantras) Påminner mycket om en Islandshäst.Både i storlek och sätt. Ligger i bra prisklass. Otrolig¨t härlig hästras.Rasen är en underbar turridningshäst.
 
G

Gunther

Farsan är inte intresserad av någon "gren" men vill nog gärna luffa runt i westernsadel för å få lite Macahan-känsla
Just en sån person har vi i vårat stall.
Det är helt underbart att se han och hästen ihop. :)
Han har en korsningshäst som är som en stor nordis.
De passar varandra som handen i handsken. :love:

Så en nordis eller ardennerkorsning tror jag skulle passa bra. De brukar vara väldigt prisvärda också och relativt lättfödda med tanke på sin storlek.
 
M

Maccadam

Det låter som om du skriver om MIN häst :love: - en nordsvensk. En sådan, eller en tinker, en fjording eller en smäcker ardenner tror jag skulle passa din pappa!
 
C

chrisse

Jag skulle föresklå nordsvensk bruks eller en rejäl fjording. Gärna äldre också.

Jag har planer på att låta mamma och pappa ta över min connesatmara i framtiden men dom kan vara ganska hårda i psyket.
 
Nordsvensk skulle jag precis också föreslå men alla andra har visst redan gjort det :D Fast hästar äter ju nästan inget hö alls om dagen :D Inte änns min mhäst, ett halvblod :eek: Marsvinen äter ju mer tom ;)
 
C

cowboy

Som många andra föreslår jag nordsvensk eller fjordhäst. Om det gäller vilda västernkänslan kan ju nordsvensken vara att föredra. Är själv en gubbe med en av vardera. Båda raserna är billiga i inköp i förhållande till andra raser. Eller du kan få en bättre häst för en viss summa pengar än om du köper t. ex.en tinker.
 
B

**BORTTAGEN**

Han behöver en stabil och viktbärande häst men stirra er inte blinda på rasen utan välj efter individen instället!
Känns lite fel att börja leta "ras" istället för "häst", om du förstår vad jag menar?
Hitta en trevlig individ, stabil och snäll med alla fyra hovarna på jorden! Sen om det blir en nordsvensk, ett lite rejälare halvblod eller nån annan ras, det är kanske mindre väsentligt?

Nirak
 

Haukur

Trådstartare
Självklart inte, men man måste juh veta i vilken ända man ska börja. Man måste juh ha lite idéer om man ska ge sig ut å leta häst i ett sverige där varannan innvånare hä häst :D

Till Alla:
Tack för alla svar! Nordis har jag oxå tänkt på, tinker tycker jag "kostar mer än d smakar", fjordingar är ok men pappa tycker långhåriga e coolare (å man kan juh inte ha fjording utan stubb ;))

Följdfråga: ni med Nordis-erfarenhet, hur mycke äter dom ungefär (hö)? Å vad kostar en som uppfyller mina kriterier, gärna valack i 10-12 års åldern..?.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6475 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hundavel&Ras Jaha, då var det dags för min egen rasvalstråd! 😊 Varning för liten uppsats! Har kikat runt på forumet här ett tag, men nu vill jag ta...
2
Svar
31
· Visningar
2 003
Hästvård Som flera av er här säkert har koll på så har jag inga hästar för tillfället. Men det hindrar mig ju inte för att hålla koll på utbudet...
2 3 4
Svar
71
· Visningar
4 391
Hundavel&Ras Jag är på jakt efter den perfekta rasen till mig och tänkte höra om ni kanske har något tips på vägen. Jag har skannat av de flesta av...
11 12 13
Svar
249
· Visningar
18 112
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Som en person med flera hälsoproblem genom livet som vården inte har kunnat hjälpa, så har jag kommit att fundera en hel del över just...
2
Svar
30
· Visningar
2 451

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Smörja mulen med?
  • Veka kotor och x bent

Omröstningar

Upp