hoppaloppan

Trådstartare
Hej! Undrar om någon haft en liknande upplevelse och vad det berott på.
Jag har en ponny jag ägt i 2 år. Besiktningen var felfri och han gick igenom utan problem på klinik av mitt val.
Det är ett projekt som är ganska spänd och nervig av sig. Högervarv är det lättare varvet medan vänster har varit mycket svårare. Det har blivit bättre nu och han är mycket mer avspänd i ridningen samt musklat på sig. Mer liksidig, däremot har JAG problem med vänstervarv och rider annorlunda där eftersom det varit svårt innan. Något jag jobbar på, för att jag ska bli mer liksidig, precis som ponnyn.
Jag åkte till en annan klinik i somras för att göra en hältutredning. Jag tyckte att han kändes något ojämn i traven. Veterinär gjorde böjprov och longerade. Fräsch, visade inga tecken på hälta alls. Jag fortsatte rida honom därefter, han kändes återigen som vanligt. Kanske snubblat i hagen eller träningsvärk eller något.

Under de senaste halvåret-året har det blivit mer och mer samling i träningen, därför ville jag kolla på klinik så att det inte skulle vara något problem längre fram i utbildningen. Nästa år är planen att debutera FEI på den och till hösten sälja då jag är arton nu och det är dags för storhäst nästa år.
Det har blivit mer fokus på samling i galoppen och han lär sig enkla byten. Dock kan galoppen bli fyrtaktig och framåtbjudningen försvinner. Om jag driver på så blir galoppen återigen jämn, men han kan bli spänd när jag ber honom länga galoppen och drar upp huvudet samt sänker ryggen. När man låtit honom länga galoppen ett varv på galoppen så kan han slappna av och ta stöd i handen igen. Även introducerats till slutor under det senaste halvåret där höger sluta är svårare än vänster. Det har blivit bättre nu och högersluta känns lika som vänstersluta.
Jag har tänkt att detta bara är en del av utbildningen. Nu när vi tar ett steg framåt och går vidare till dem svåra rörelserna så kan det kanske uppstå spänningar och missförstånd. Det får ta tid och jag kanske backar bandet och försiktigt fortsätter stärka ponnyn.

Men så snubblade jag förbi några klipp på youtube där det pratades om hälta. Så nu ifrågasätter jag ännu en gång situationen. Är jag nojig som övertänker - är det bara en helt normal del av utbildningen eller borde jag kolla upp det ännu en gång? Mina tränare tycker inte att han ser halt ut eller på något sätt visar tecken på smärta. Det är ju en svår ponny som varit spänd innan, så det är ju första tanken att han blir spänd när det blir svårare i jobbet. Han kanske inte bär sig riktigt i galoppen och hamnar bakom skänkeln och därmed blir fyrtaktig och lång. Och får spänningar i mellangaloppen för att han tycker det är svårt och sedan innan varit en nervig spänd ponny. Köpte ny sadel i vinter/våras. Även tagit ut sadelprovare förra veckan för att kolla så att sadeln ligger bra - ja det gör den.
Tankar? Jag vet att det är omöjligt för er att bestämma om det är ett problem med hälta eller utbildning.
Men vad är era erfarenheter? Har ni haft liknande problem eller upplevelser, och vad skulle ni råda mig att göra?
 
Hästar kan vara oliksidiga utan att nödvändigvis halta eller ha ont. Olika styrka, förkortade muskler et c. Plus att de kan reagera om vi ryttare är ojämna. Kan du låta någon annan ryttare känna på hästen? Gå till naprapat/kiropraktor själv och kolla om du sitter fast? Låta någon duktig sitsspecialist titta på er? Equiterapeut till hästen? Trasslet med galoppen låter normalt tycker jag. Men det låter som att din häst är svagare i vänster bak och att du kanske inte riktigt klarar att "sitta honom rätt" när han försöker ducka att bära med det (inte lätt, det är en konst att lära sig).
 
Mitt förslag är att du letar upp någon som är duktig på både häst och människa som kan gå igenom er båda två. Det är inte alls omöjligt att du musklat dig snett när du har fått kämpa med vänstervarvet och genom att få hjälp med det samtidigt som hästen får hjälp med sina eventuella problem kan det lösa sig relativt enkelt. Seriösa alternativare tar inte i hästar med problem som inte är kollade av veterinär så mitt tips blir att ta upp diskussionen med den klinik du har varit på och höra om de har någon tanke. Att du gör en koll (att göra en koll är aldrig fel) och att du sedan anlitar någon alternativare som är kopplad till kliniken/som kliniken kan rekommendera och som efter vetchecken kan hjälpa dig och hästen är alltså mitt förslag.
 
Menar du typ att hästen får lite gunghästaktig galopp? Hade kanske kollat bakknä. Ngt stör ju och gnager på dig och det är du som rider så oavsett hade jag kollat upp hästen igen. Kanske hos annan vet som även har tex kiropraktor eller liknande?
 

Liknande trådar

Hästvård Hej allihopa! Jag har aldrig själv gjort någon tråd på denna hemsida utan endast använt den som hjälp. Så detta kanske går åt skogen. Nu...
2
Svar
20
· Visningar
2 491
Senast: Smulu
·
Kropp & Själ Det här kommer bli ett väldigt långt inlägg :angel: :p Jag är 31 år, har aldrig varit gravid, och började i vintras (december) få...
2
Svar
21
· Visningar
2 929
Senast: __sofia__
·
Hundhälsa En lång historia. Malinois hane på nu snart 2år som förra året i oktober fick svårt att gå på hårda underlag. Testade vila en vecka...
Svar
10
· Visningar
1 300
Ridning Jag är rädd varje gång jag rider min häst. Sitter hela tiden med en känsla av att han kommer att bocka och sticka iväg. Ska dra...
Svar
8
· Visningar
3 041
Senast: AbCdE
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp