Häst mamma

W

Wes

hur länge kan man rida stoet normalt efter betäckning fram till fölning.. nåt man ska tänka på.. speciellt i början..?
Hur gör ni andra..? var så länge sen jag hade fölsto..=/
 
Nu är det ju visserligen första gången "jag" kommer o få föl..mitt sto är betäckt o beräknad fölning är i mitten av maj 04. Jag kommer o motionera henne "som vanligt" så länge hon själv vill... :) om vanligt, dvs lite dressyr,ridtureri skogen på runt en timme i normalt tempo.
Men med tanke på att man får starta trav o andra tävlingar fram tom 5:e dräktighetsmånaden så kan man ju tänka sig hurpass hårt man kan rida... Jag väljer dock att mitt sto får avstå från tävlingar o ansträngande arbete under hela dräktigheten... :)
 
G

gonkan

lite fel där på travet får de bara vara 120 dagars dräktiget ... och i ridningen 5 månader . Själv rider vi våra som vanligt så länge de själva vill men skrittar dem hela tiden fram till fölning då mår de bra fast i slutet brukar det ju bli barbacka :banana: :banana:
 
Ok...hovis var här o skodde i förra veckan o han är travkusk o sa 5:e månaden så det var därför jag trode det... :smirk:
 
man ska vara försiktig i början av dräktigheten, fölet kan lättare "lossna" (kommer inte ihåg exakta veckor) sen så kan man rida som vanligt tills inte sadeln passar längre typ, fast det är väll de tre sista månaderna som fölets huvudsakliga tillväxt sker och då kan ju hästen bli lite väl stor och klumpigt för att hon ska tycka att det är kul att bära på föl och dig.
 
Sv: Häst mamma

Jag red mitt sto som vanligt jag red henne till hingsten sedan red jag henne hem det var 2 mil.
Sedan i månad 3 då missfall är som störst tog vi det lugnare.. det vill säga jag gjorde inget som jag viste att hon vart stressad av..
Så vet man med sig att sitt sto blir tokstressad av att åka släp så gör inte de när hon är dräktig i början och gör det helst inte alls om hon inte måste typ blir sjuk eller så!

Mitt sto jag hade var mkt lugn och trygg och älskade att åka släp så det var inge fara.Jag tävlade henne upp till månad 5 sedan höll jag mig hemma. När hon gick över till högdräktig så fick hon välja själv om hon ville galoppera eller inte...

Jag red fram tills 3 -4 veckor innan fölningen och då bockade honoch valde galoppen helt själv så hon klarade det.
Sista månaden vart hon dock för tung samlade på sig vatten och ja vart riktigt "gravistjock" så då fick hon komma ut och bara gå lite.

Sedan började jag skritta på henne efter 3 veckor efter fölningen...


Men de är ju från sto tillsto.. precis som det är med människor.. vissa människor har inge problemalls knappt jocka medans andra får foglossningar och andra allvarliga besvär och ligger på sjukhus 5 månader av 9.


Så det är helt klart fall till fall...
 

Liknande trådar

Hästvård Detta har ingenting med mig eller mina hästar att göra utan jag är bara nyfiken och höra alla andras tankar om detta ämnet vad ni tycker...
Svar
11
· Visningar
782
Senast: Görel
·
Avel Jag har ett sto, som haft två föl innan jag köpte henne. Lätta fölningar, friska föl och stoet gillar att vara mamma/dräktig. Jag...
Svar
17
· Visningar
1 804
Senast: tanten
·
Hästvård Hej allihopa! Jag har aldrig själv gjort någon tråd på denna hemsida utan endast använt den som hjälp. Så detta kanske går åt skogen. Nu...
2
Svar
20
· Visningar
1 124
Senast: Smulu
·
Hästvård Hej! Har en häst som vi upptäckte en svullnad på insidan av höger bak på gaffelbandet, visade sig vara en gammal gammal skada som...
Svar
5
· Visningar
460
Senast: Sirap
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Soffa i skinn eller tyg
Upp