Hästar som går barfota....

C

Carolrita

Finns det någon/flera som har hästar som går barfota här??
Undrar bara om det är bra, om man vill låta sin häst gå barfota ska man låta hovslagar´n verka hovarna oftare ibörjan för att hästen ska vänja sig eller ?????
:confused:
 
Jag har alltid låtit mina hästar gå barfota så länge det är möjligt. Beroende på hur hovarna slits så brukar man efterhand vara tvungen att sätta på skor.

Är hästen van att vara skodd är risken att den är mycket ömfotad och än värre blir det om den är nyverkad. En häst som går barfota behöver inte verkas så ofta eftersom hoven slits naturligt. Förutsatt att den sliter någorlunda jämt dvs.
 
Alla har altid olika teorier och alla ska alltid tycka att det dom tycker är det som är sant! Men jag kan iaf säga min åsikt!

Min hovslagare menar att det är ytterst få hästar som klarar av att gå barfota. De flesta håller helt enkelt inte. Jag fick en häst som bara hade gått barfota och han gör det fortfarande, jag vet inte om det är så att han har härdats genom att han vuxit upp med det eller att han bara har kanonkvalité helt enkelt.

Han sliter jämnt på alla fyra men de perioder när han inte blivit riden sliter han faktiskt snett på vänster fram (min hovslagare sägar att hästar normalt brukar slita snett på vänster bak, men det gör inte han)

Det finns ju mycket du kan göra bara med ridningen, för när du rider hästen så se till att du rider och mjukar upp lika mycket på varje sida, det är ju du som påverkar hur hästen går och om den enbart jobbas åt ett håll t.ex.

En förutsättning är ju dock att hästen klarar av att gå barfota, då kan man ju tänka på hur man lägger upp det hela, annars är det ju ingen idé.

Vi bor på gammal sjöbotten eftersom vi bor rätt nära havet. Så det innnebär att våra marker innehåller 75% sand och det är kalas för Tuffen, men nu när han är på bete lite längre inåt landet med mycket grusvägar och stenig terräng, så blir han ömfotad. Så jag rider honom bara när han är hemma på "sandplan".

Sen tar det nog mint 6 månader innan en häst med skor, helt har ställt om sig till att gå barfota, och hovarna är ju självklart mycket sköra när skorna precis är borttagna. Tillväxten i hoven ökar och hästens beskaffenhet för marken ökar, det går inte att jämföra med att ha skor. Så fort man tar på en sko hämmar man en hel del av hästens tillväxt och känsla i hoven.

För de hästar som har skor, är det nyttigt att ta av dom 6 mån om året så att tillväxten kan öka, men hur många gör det? Och hur många hästar klarar av det? Det finns ju dom som inte ens kan gå barfota i hagen!!!

Min kompis har en travare som har super kvalitét på hovarna, hon går på asfalt och grus mycket men trots det slits de knappt. Det är ett tufft jobb för henne att verka ner hovarna kan jag säga!

Det var en bra artikel i hästfynd för ett tag sen om just detta med hovar och barfota gång. Det var någon spcialist på det från tyskland, det borde du läsa!

hade
 
Mina medryttarhästar går barfota. Den ena har kanonkvalite på hovarna, hon är 4 och har inte haft skor så vitt vi vet. Hon går på allt utan att vara något öm alls. Den andra är 2 och har haft skor i våras, han har inte alls lika bra hovar. Har haft hovar som trasar upp sig ända sen han var föl. Han går barfota nu på sommarn men kommer nog att få skor i vinter, det kommer nog stoet också att få. Det är jobbigt att rida när det är halt på en barfota häst.
Jag tycker att det är bra att ta av skorna några månader varje år tex. under sommaren och då försöka hålla sig på mjukt underlag. Om hästen klarar det vill säga, endel har så dåliga fötter att de inte alls klarar av att vara utan skor.
 
Så länge det är snö och inte is funkar det rätt bra med barfotahästar. Tyvärr är ju snö rätt ovanligt nu för tiden.
 
Min vbl-märr hade gått barfota i nästan 3år innan jag köpte henne. Det var då när hon hade föl vid sidan...Gissa vad hon är för typ av en häst när det var vintern???
Utan några skor sprang hon som en toka i hagen och fölet försökte hänga med!!! :o
Det var helt otroligt att se hur hennes hovar slet fint!! Dom blev inte alls förstörda eller ngt. Hon var inte ömfotad när jag började rida henne efter cirka 2år och då red vi iskogen. Och sedan närjag började träna henne på trav satte hovslagar´n på henne skorna.. När sommaren närmade sej togs skorna av och hon blev lite ömfotad...Nu har hon blivit ridhäst (igen....) och gått på sommarbetet från 29maj-1sept och går barfota...Visst är det ju skönt att gå barfota på sommar´n,det gör ju de flesta..
Och dessutom ska hon börja äta ren aspbark med 10% melass (detta gör hovarna starkare, är dessutom bra för orolig mage etc,etc) blandat med krafft groov -tänkte jag-.... ;)
Så får vi se...Men visst,det blir lite besvärligt att rida på vintern när det är is då ska hästen gå med skor o broddar....
Men vad tycker ni om Öllöv-gummihästskon,förresten???

----------------
hem.passagen.se/aspbarkfoder
www.ollov.com
 
Patsy har aldrig varit skodd men att verka oftare låter knasigt i mina öron då de ju sliter på hovarna till skillnad mot när de går i skor. Däremot är det bra om hovslagaren iaf ser över hovarna så att de slits jämnt osv så att man inte får onödiga problem.
 
Tänk.... ;)Det kunde ju kännas skönt för hästen att gå barfota...
Min andra märr på 20år kan nog aldrig,aldrig gå barfota inte om hon går på betet förståss....Hon har dåligt hornkvalité!! Hon sliter på dom kanske efter 3veckor,då måste väl hovslagar´n komma igen å fixa till dom.... :(
Min märr på 9 år har bra hornkvalité, dom har aldrig (inte vad jag har sett under 2åren som jag haft henne i min ägo) varit förstörda eller ngt liknande...
Väldigt fina,dessutom är dom stenhårda..... :)
 
Mitt varmblod har superfina hovar och sen jag tog över honom då han var 5 år har han gått barfota ca 4-5 månader om året. Så fort isen har smält någorlunda tills isen börjar lägga sig igen. (Jag vill absolut ha brodd på honom under is-perioden då han har en benägenhet att snubbla över det mesta. Koll på fossingarna? Vadå??? :smirk: )
Han klarar att gå barfota galant om man verkar varannan månad och inte sitter och rider på hårda underlag varje dag.
Denna sommar har iofs varit lite sämre för hovarna pga torkan.. :(
 
De flesta hästar klarar av att gå barfota OM man ger dom tid...de flesta slänger på skor så fort hästen bara ömmar lite...Det tar åtminstone 6 veckor innan hornproduktionen kommit i gång och hästen ev inte ömmar längre. Kortare tid än så bör man inte testa barfotagång...det är ingen mening. I vart fall inte om man vill förbättra hovkvaliteen. Men en del hästar kan man inte låta gå barfota, tex plattfotade hästar eller nervsnittade hästar. När man förbereder en barfotagång ska det verkas så lite som möjligt och enbart återställa tåaxeln eftersom det behövs extra horn att slita på från början. en del hästar sliter sig snabbt sned, men detta får man åtgärda genom raspning med jämna mellanrum. Det är inte bara dra av skorna och sedan strunta totalt i hovvården bara för den inte har skor. Då får man nog ganska snart en väldigt ful och uppfläkt hov.
 
Min arabkille går barfota året om och det går jättebra. :)

Han behövs nästan inte verkas, bara jämnas till lite i bland pga av att han sliter lite snett på hb.

Är lite ömfotad i bland när man går på en ren stengång, men det är väl dom flesta hästar, skodda som oskodda.
 
Mina ponnyer går barfota året runt, har aldrig varit skodda och har fin hovkvalité. Men de utför inte hårt arbete. Körs på grus lite då och då.
 
mi häst går barfota ända tills det blir för halt och d behövs broddar=)

Han får mkt bättre stråle och bättre hovkvalite´ av att gå barfota!!!

Men mna få dock vara noga med att hovslagarena verkar hovarna så att det aldrig blir någon felbelastning för hästens ben/hovar!
 
Mitt arabsto har alltid varit barfota utan problem. Provade en gång att sko fram eftersom jag skulle tävla (tänkte att det är nog bäst då) men vad hända?? Jo, hon trampade av sig båda skorna dagen efter!! Vad ska man med sånt på fötterna!! Så nu är hon 13 år och rids på olika underlag utan problem, ute och tävlar 2-4 gånger/sommar i hoppning, dressyr, bruksridning, terräng och wester (dock ej på klubb- eller regional-nivå utan endast lokal - det räcker......).

Så har man en häst med bra hovar och det inte är problem vid ridningen så varför inte ha en barfotahäst? :banana:
 
Barfotgang er det beste for hestene! Men det kreves en rekke tiltak for å få det til å fungere skikkelig. Blant annet er det best om man kan tilrettelegge for mest mulig naturlig hästhållning rent generelt, hvilket innebærer utegang hele døgnet i flokk, fri tilgang på grovfoder, uteområder med variert underlag, gjerne inkludert tilgang på rinnande vatten.
Det pleier ikke alltid å være spesielt vellykket med vanlige hovslageres beitetrim av nylig avskodd hest. Man må sørge for at hovens funksjon kommer i gang igjen, blant annet ved å forsøke å gi bakre del av strålen markkontakt for bedre hovmekanisme. Mycket rörelse er også veldig viktig. Mange hovslagere lar det stå igjen for mye hovvegg, spesielt i draktpartiet. Dette gir en feil vinkel på hovbenet og feil vekst av den nye hoven. Det tar ofte ett år for en hov å vokse ut hele veien, og minst like lang tid å se hvordan resultatet blir av barfotgangen. Om hesten går for mye på mjukt underlag nå, så blir den hoven som nå dannes, sannsynligvis for svag til å tåle hard bruk på grusväg om ett år.
Man rekommenderar bruk av boots (altså rejäla boots som går under hoven) under ridning og körning spesielt i overgangsfasen, for at man skal kunne få beveget hesten tilstrekkelig for bedre hovvekst.
Det er veldig spennende! Min new forest-ponni er fortsatt i overgangsfasen, men vi bruker den på tur, og i dressur og litt sprang, flere ganger i veckan. Har brukt boots noen få ganger hittil (nyinnkjøpt), da hun er litt øm på grov grus med spisse stenar.
Og ja, man må verke oftere enn hver annen måned for at dette skal funke. Omtrent hver annen vecka er ganske passe! Man må ta bort død sula og overskytande hovvegg og hörnstöd. Om hörnstöden blir för stora, får de for mye markkontakt, hvilket fører til at de presses inn i hoven og kan gi inflammationer i hoven.
Les mer om barfothester på bl.a. www.barefoothorse.com evt. på den norske oversettelsen av siden: www.barfothest.com. Det finnes mengder med info på internett. Det kan bare være litt svårt å finne ut hva man skal tro på og ikke...

Lykke til!
 
Inte säker på att jag förstod allt men jag vill inte ha mina hästar ute dygnet runt med fri tillgång på grovfoder. Det skulle inte fungera när dom ska ridas, något som inte är naturligt för en häst. Jag anpassar helt enkelt "naturligheten" efter de de ska användas till.

Naturligtvis ser jag till att mina hästar har det bra, de går ute mycket, skos regelbundet och får foder av bästa kvalitet t ex, men de är ändå till för att användas.
 
Då kommer min motfråga, VARFÖR skulle det inte fungera? Har du provat?

I en studie (delar publicerad i "ridsport" nummer 22 2002) gjord på frilevande hästar och uppstallade hästar visade det sig att hästarna:

Grupp A (frilevande hjord):
60% - äter (födosök och beta)
20% - står
10% - ligger
10% - annat

Grupp B (fri tillgång på hö och halm, hölls i hage (lösdrift))
57% - äter
23% - står
10% - ligger
10% - annat

Grupp C (fri tillgång på hö och halm, hölls i stall med möjlighet att se och röra vid andra hästar (tror de fick vara i hage också))
47% - äter
40% - står
10% - ligger
3% - annat

Grupp D (stod isolerade och fick högkoncentrerat foder (blir nog samma resultat för de som hålls i hagar med boxstorlek och som inte kan röra andra hästar))
65% - står
15% - äter
15% - ligger
5% - annat

Jag vill gärna höra din förklaring till varför det inte skulle gå med fri tillgång och lösdrift innan jag kommer med fler kommentarer.
 
Min 2-åring går självklart barfota och det kommer hon nog att göra hela livet, jag och hovslagaren är överrens om att det inte behövs några skor.

Fullblodet var skodd runt om när hon kom, först rök bakskorna pga en horisontell spricka i vänster bak pga en gammal hovskada antagligen. Sedan innan betet hade han fått hovvinklarna så pass bra att vi tog av skorna fram med, så hon går barfota hon med och det går jättebra, hade nog fått sko henne igen om hon skulle ridas mer.

Hade en D-ponny av ädlare modell innan och hon gick barfota tills hon var 6 år, det var aldrig några problem. Sedan åkte hon hem till ägaren och jag tror att hon numera är skodd.

//E
 
Det beror på hur lång tid du menar. Mina hästar går ute dygnet runt sommartid med resultatet att den ena är smällfet och kroniskt trött medans den andra iofs håller hull bra men är lika trött.

Det kanske skulle funka om man vande dom en längre tid men jag har varken möjlighet eller intresse av att prova. Och min personliga åsikt är att det inte passar tävingshästar (hoppning/fälttävlan) att gå på lösdrift året runt - åtminstone inte mina.

Ps. Mina hästar passar inte in i nån av grupperna. De går i stor gräshage ca. 8 timmar dag vintertid i flock och uppstallade resten av tiden då de inte rids eller tränas. Den ena har fri tillgång till halm inne.
 

Liknande trådar

Hästvård Tjena! I lördags tog jag och hovis beslut att vi ska ta av skorna fram på min häst. Han är barfota bak sedan föl och har starka, bra...
5 6 7
Svar
133
· Visningar
9 283
Senast: Morces
·
Hästvård Hej, har en häst som har blivit barfota och är lite rädd att hon ska få röta i lamellen då dem är några mm djupare än sulan. Fick tips...
Svar
10
· Visningar
802
Senast: skogaliten
·
Utrustning Är det någon här som har hästar som går barfota och rids/tränas mer regelbundet? (Alltså inte föl/unghästar eller små sällskapsponnyer...
Svar
9
· Visningar
917
Senast: Miingla
·
Hästvård Min häst visade sig vara oren i traven förra tisdagen för en vecka sedan. Dagen efter var hon halt. Lät henne vila, och var i kontakt...
2 3
Svar
51
· Visningar
3 206
Senast: co-SMAD4
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Ännu en tråd om hundfoder
  • Uppdateringstråd 29
  • Black & tan?

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp