Hästens taxering är den medfödd eller grundas den på erfarenhet?

M

Marlenè

Är taxering ngt som man tränar upp hos hästen eller är det bara så att vissa har talang för detta och vissa inte? :confused:
 
Jag TROR att det är lite som med människors "avståndsblick" Men även annat, att det finns dom som har det medfött men alla kan träna upp det. Kanske bara tar lite längre tid!

Men ska man bli riktigt duktig bör man nog ha det i blodet! :bow:
 
Hästarna lär sig att se var de ska hoppa av, men som ryttare måste man hjälpa dem att komma rätt, genom att korta deras galopp mot hindret.

Ponnysar har mkt kortare galopp än storhästar, så de har lättare att själv korta upp sig och trampa om. Storhästar får man hjälpa, då de inte har den möjligheten.
 
Men hur gör man om man har en häst som trampar om fast den inte ska och då kommer alltför nära hindret. Ryttaren är en duktig och erfaren tävlingsryttare, men just denna häst trampar om fastän hon ger signal att hästen ska hoppa. På träningar har hon hoppat mycket med en bom framför, men på tävlingar så finns det ju inga bommar framför plank och räcken, så där verkar det vara omöjligt.
Hon säger att det förmodligen beror på att han ofta hoppar för små hinder som 50-70 cm när vi gymnastikhoppar honom, och då klarar han av att komma nära men inte på högre hinder. Har ni några bra tips??
 
Visst är det så att hästar tränar upp sin förmåga att taxera hindret!! Se bara en unghäst första gången den ska över ett löshoppningshinder!! Sen har ju olika hästar olika talang och vilja för detta med hoppning precis som för allt annat. Och visst kan man som ryttare hjälpa dem med taxeringen och hjälpa dem lära sig hitta avstånd men då får man vara bra så duktig själv och aldrig aldrig missa att lägga dem för har hästen en gång vant sig vid att ryttaren sköter avsprång så krashar de ofta om man inte gör det!! Och jag håller inte helt med om att inte stora hästar kan trampa om själva...
 
Men om ryttaren ber hästen att hoppa av, ber hon den att hoppa av för tidigt!
För om hästen anser att "här kan jag inte hoppa av" så trampar den om för att komma närmare.

Avsprångspunkten ska vara lika långt ifrån hindret som det är högt. Dvs är hindret 1,20 högt, så ska avsprångspunkten vara 1,20 från hindret.

Det man kan göra är att rita en ring där avsprångspunkten ska vara, sedan ha ett hinder utan markbomm.

Ryttaren får sedan se till att få hästen att hoppa av vid avsprångspunkten.
Det får man genom att korta hästen galopp, utan att förlora galopp eller energi! Genom att hästen har en kortare galopp så kommer man närmare hindret!
 
Hon ber inte hästen att hoppa av för tidigt, men tydligen tror hästen att han inte ska hoppa av då, utan hon ger signalen precis när hon ska, men hästen trampar om en gång, vilket då resulterar i att han hoppar av mindre än 50 cm framför hindret, vilket resulterar i att han river med frambenen.
Hon har ridit till och utbildat många hästar för tävling, som många haft problem som knappt gått runt en bana, har hon då tävlat dom och fått dom till placering på nästan varenda tävling. Så jag har fullt förtroende på denna ryttare, men på något sätt så litar inte denna häst på att han ska hoppa av när hon ber honom om det.
 
Komm att tänka på en sak.
Bygg ett hinder utan markbomm, och läg ut en galoppbomm innan hindret.
Då får hästen galoppera över bomen och får sedan inte en chans att trampa om för att hoppa hindret.

Så ästen blir "tvingad" att hoppa av rätt. Lite träning och tjat så kanske hästen känner sig lite tryggare och tycker att det är ju mkt lättare att hoppa av där den ska hoppa av!

Vad händer om ryttaren bara "åker" med och inte säger till hästen att hoppa av?
Hur gör hästen när den löshoppas?
 
Det där med en galoppbom kan vi prova. Hur långt innan hindret bör galoppbommen ligga?
Hästen i sig är ganska orutinerad i hoppning fortfarande trots att han är 11 år, och har svårt att taxera själv.
tyvärr har vi inte löshoppat honom något p g a att vi inte haft något staket till våran ridbana, men vi har precis i helgen byggt ett, så nu får vi träna lite med det, så kanske det kan hjälpa hästen att få upp lite självförtroende och känsla att komma rätt.
Tackar för tipset
 
en parantes, när man lägger markbom som hjälp, lägger man den då så långt framför som hästen ska hoppa av? dvs 120 innan om hindret är 120 högt som någon skrev i exempel innan?

mvh, cranberry
 

Liknande trådar

  • Artikel
Hästnyheter ”Vi tar fram begåvade hopphästar, men om de inte tränas rätt utan lever på sin medfödda talang går de sönder. Hästarna behöver ett Bosön...
Svar
0
· Visningar
283
Senast: Gunnar
·
Dressyr Ja alltså, det här är tyvärr ”som vanligt”. Han började med det här på förra stället och 80 % av alla pass kastar han sig minst två...
Svar
19
· Visningar
470
Senast: tuaphua
·
Hoppning Hej, tänkte fråga om lite hjälp och råd. Jag har en häst och vi har haft det lite upp och ner, har har haft henne i lite mer än 2 år...
Svar
8
· Visningar
1 210
Senast: zarmino
·
  • Artikel
Hästnyheter Motivation och nervositet går hand i hand hos ryttaren. Mentalcoachen Matilda Norling menar att mycket fokus läggs på hästens utveckling...
Svar
0
· Visningar
85
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Dejtingtråden del 37
  • Barn och djur
  • Hat

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp