M

majja22

Har lite funderingar över detta eftersom jag misstänker att min häst har trassel i munnen.
Kan det gå så fort, att det på tre månader bildas hakar som ger hästen problem??

Min häst har haft problem med hakar tidigare. I maj förra året hade jag ute en veterinär som är specialiserad på tänder, och han konstaterade stora hakar på m3(sista tänder) och på p2 (första kindtänder). Hon är regelbundet kollad och raspad av annan vet. varje år, så jag har trott att hon varit ok i munnen. Men det visade sig vara helt fel.. :(

Nåväl, denna vet. åtgärdade hakarna, och sen ville han en ny kontroll i början av detta år. Han var ute i januari, och då tyckte han att hon var fin i munnen, inget behövde åtgärdas.

Sen en vecka tillbaks har min häst börjat protestera å det grövsta i ridningen.Hon gapar och drar upp huvudet när jag tar tyglarna. Vill inte arbeta alls, börjar trippa på sidan och kastar med huvudet.
Noterade för ett par veckor sedan också att hon spottar ut söndermalt hö i klumpar, som hon antagligen gått och sparat på ett tag i munnen.
Har promenerat med henne vissa dagar denna vecka i grimma= inga problem. Har tömkört ett par gånger, och samma beteende där som i ridningen.
Idag provade jag att skritta lite med sidepull för att se om nån skillnad. Lite bättre, dock kastar hon med huvudet.

Har klämt och känt igenom henne, hittar dock inget konstigt, hon rör sig bra när jag longerar i grimma, inga konstigheter.
Pigg och glad, rejsar och busar i hagen.

Vet att det kan vara precis vad som helst som är fel, men min första tanke går till tänderna, bla eftersom hon "mal" maten och spottar ut den ibland. Och även det andra beteendet..

Detta blev längre än jag trott, och pladdrigt :p
Det jag egentligen bara undrar är OM hakar kan växa till på så kort tid som 3 månader, eller är det liksom uteslutet?
Vargtänder?? Kan en 12-åring få det?

Ska givetvis ringa min veterinär på fredag när han har telefontid.
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Hakar

Är inte kunnig inom området man jag kan använda mig av lite logik. :) Jag skulle komma på återbesök om sex månader för att kontrollera hur hakarna utvecklats. Det borde betyda att efter halva den tiden kanske hakarna kan börja synas igen.
 
Sv: Hakar

Hej!

Jo det kanske kan stämma.. Min vet. sa sist att han ville kolla min häst igen innan betssläpp, vilket ju är om knappt 2 månader. Så helt omöjligt kanske det inte är att det är hakar på gång igen, fast hon var fin för 3 mån. sen?

Usch, blir så orolig att det ska vara nåt annat knas, red igång henne för bara åtta månader sen efter en 2 år lång konvalecens...

Ska ringa min vet. i morrn och försöka få ut han så snabbt som möjligt.

Tack! :)
 
Sv: Hakar

majja22 skrev:
Noterade för ett par veckor sedan också att hon spottar ut söndermalt hö i klumpar, som hon antagligen gått och sparat på ett tag i munnen.


Skulle isf mest vara orolig för dessa höbollar hon spottar ut, så hon inte har foderfickor.
Kanske du ska ta henne till en hästtandläkare (eller hästtandvårdare) om du nu inte litar på denne vet som var specialiserad på tänder?
Och helt klart skulle jag misstänka att det var tänderna det är fel på. Min hästs hakar växer rel snabbt. (raspas ner en gång i halvåret)så helt omöjligt tror jag knappast att det är att det är det som stör.
 
Sv: Hakar

Hej!

Denna vet. som är specialiserad på tänder litar jag på till 100%, däremot de jag haft ute innan jag hittade honom har inte gjort nåt bra jobb alls. Fast jag har trott det :crazy:

Men som sagt - den jag har nu är toppen, ska ringa i morrn bitti och få tid.

Foderfickor? Hmm, kanske det, har faktiskt inte tänkt på det alls! Vet inte så mkt om det, hur uppstår dom? Hur åtgärdar man det?
 
Sv: Hakar

Och är det ingen som vet hur sent i livet en häst kan få vargtänder??
Kan dom få det i vilken ålder som helst?

..undrar en nyfiken Petra.
 
Sv: Hakar

Hej!
Våran ena häst har jätte dåliga tänder. Foderfickor, lösa tänder och hakar. Hon har utsatts för misshandel i unga år och fått munnen förstörd :cry: Pågrund av hennes icke seriösa ägare gjordes inget åt detta på flera år. Vi köpte henne i princip innan slaktbilen skulle hämta henne. Nåja, det var inte det jag skulle skriva, llite bakgrund bara ;)

Vi åker in på ATG´s hästklinik 2 ggr per år och raspar. Ibland används elslip. För att försöka minska foderinpackningarna så spolar vi igenom hennes mun med en vattenslang varje dag. Hon fick en vargtand när hon var kring 15 år :eek:
 
Sv: Hakar

Usch,stackars häst :(
Bra att det gick att åtgärda henne i munnen iaf :)

Oki, 15 år... Jag har fått för mig nämligen att de får vargtänder när de är hyfsat unga, men då var jag helt ute och cyklade :D

:bow:
 
Sv: Hakar

Hon fick även en hingsttand i ungefär samma ålder, helskumt. Eller om det är en vargtand som sitter precis där hingsttanden skulla ha suttit. Men den är stor och hon störs inte va den, så den hänger med. En vargtand ramlade av av sig själv...
 
Sv: Hakar

Hmm, ja där ser man, allt kan hända ;)

Har pratat med veterinären nu på morgonen, och han sa att det inte alls är omöjligt att det är hakarna som ställer till det igen.
Han kommer ut den 20:e, så fram tills dess får jag ut och promenera med henne i snöre och lyssna på fåglarna :smirk:
 
Sv: Hakar

Vad bra, hoppas det löser sig! Sen kan det ju vara värt att åka in o titta med jämna mellan rum, bara checka av så att läget ligger som det ska :)

Hälsa fåglarna, här har alla regnat bort :cry:
 
Sv: Hakar

Jepps, ska ta ut han regelbundet i fortsättningen också, han är kiropraktor också så det är inte så dumt att få en helgenomgång av hästen 2 ggr/år ;)

Ska hälsa fåglarna, här har vi faktiskt sol nu :D
 
Sv: Hakar

majja22 skrev:
Denna vet. som är specialiserad på tänder litar jag på till 100%, däremot de jag haft ute innan jag hittade honom har inte gjort nåt bra jobb alls. Fast jag har trott det :crazy:
OK då är jag med! missförstod dej!

majja22 skrev:
Foderfickor? Hmm, kanske det, har faktiskt inte tänkt på det alls! Vet inte så mkt om det, hur uppstår dom? Hur åtgärdar man det?

Vet inte varför eller hur de uppkommer, men om hästen har nåt tandfel eller så så kan foder samlas mellan tänderna där det finns "luckor". I sin tur kan detta sen bli inflammerat. Och vad jag vet är "symtomen" att de spottar ut bollar med tuggat hö/mat.

Vet hästar som lever med foderfickor och som bara behövs kollas och sköljas ur(skölja ofta!) med jämna mellanrum för att minska risken för inflammation.
Å andra sidan hade vi en häst som fick avlivas pga detta. Då det (gång på gång)inte upptäcktes av vetrinär(er) och sedan blev väldigt inflammerat och med tandrotation som påföljd. Så när TL väl kollade tänderna på hästen var det redan för sent.
Dock är det nog väldigt ovanligt att det går så långt idag och med tanke på att TL knappt var upptäckta på den tiden så...
Så väldigt orolig beh du nog inte vara! Men om hästen fortsätter spotta ut höbollar så skulle jag kolla upp det ordentligt för han/hon gör det ju inte utan anledning!

Men det är ju bra att din vet kommer ut o checkar av tänderna igen! Tror som sagt mkt väl att de kan ha växt ut igen hakarna.

Hoppas allt går bra!
 
Senast ändrad:
Sv: Hakar

Så tråkigt med din häst :(

Är dessa "luckor" lätta att upptäcka? Jag tror ju inte att JAG skulle göra det :angel: , men en veterinär? Eller kan fickorna vara så små att de är svåra att se?

Idag hittade jag en "höboll" i lusern-hinken som hon har i boxen, så nåt knas måste det vara med tänderna. Få se vad han hittar, herr veterinär ;)
 
Sv: Hakar

Vargtanden kommer under hästens första levnadsår (9-12 mån). Undantag kan givetvis ske men en häst över 10 låter otroligt. Vargtanden kan ramla ut i samband med tandväxling annars behöver den hjälp ut. Beten (hingstanden) kommer oftast mellen 7 och 9 år men har en större variation än vargtanden.

Till trådskaparen: hur luktar hästen i munnen?
 
Sv: Hakar

Hej!
Tack för infon om vargtänder.

Min häst luktar inte illa i munnen vad jag kan känna. Däremot har det nu varje dag senaste dagarna kommit ut "tuggbussar" ur munnen på henne, och så hittar jag minst en om dan i hennes lusernhink som hon har i boxen (Den är ju tom på morgnarna, så det är lätt att se "tuggbussarna")

Kan det bli "tuggbussar" av att de har hakar?
 
Sv: Hakar

Ang. hakar så tänk på att hästens tänder växer ut hela tiden, det är individuellt hur mycket men så länge tanden växer finns chansen att hakar bildas. Beroende på varför hästen hade hakbett från början kan man korrigera och förhindra att nya hakar bildas.
Vargtänderna spricker normalt sett fram under hästens första levnadsår, även här individuellt. Jag har svårt att tro att en äldre häst har "fått" vargtänder på senare år, det är mer troligt att ingen har upptäckt det innan...
"Betarna", eller Canintänder som det heter (canine=hund, refererar till hundsläktets hörntänder) växer oftast fram när hingsten/valacken är 4-5 år och framträder sällan hos ston. Dessa tänder asnvändes i det vilda av hingstarna som kampredskap för att sarga motståndaren. Idag fyller de ingen funktion men för att förhindra att hästen skadar sig själv eller andra kan de filas ner så att de blir trubbiga.
 
Sv: Hakar

Ang. foderfickor:
När det av ngn anledning finns mellanrum mellan tänderna fastnar gärna mat som sedan ruttnar på plats med inflammation och tandlossning som påföljd. Oftast framträder detta på äldre hästar vars tänder börjar att expirera eller hos hästar med felplacerade tänder eller om de fått en ficka orsakad av sårighet etc.
Som hästägare kan du inte se dessa foderfickor utan bara leta symptom. Luktar hästens mun illa? Tappar höbollar? Luktar höbullarna illa? Äter hästen konstigt? Dålig aptit?
För att hitta foderfickorna måsten munnen öppnas med tandsteget och palperas samt belysas ordentligt.
För att säkert veta måste du anlita ngn som är utbildad på tänder, de genomför en ordentlig undersökning av munhålan och kollar samtidigt efter foderfickor mm. Gör du detta på en årlig basis är det mindre troligt att din häst har eller får problem och om problemen kommer kan de avhjälpas innan de blivit för stora.
 
Sv: Hakar

Ok, att min pålla skulle ha vargtänder verkar inte så troligt mao :smirk:

Anledningen till att min häst får hakar är att hon har lite överbett. Av det jag läst här, och min veterinär sade ju också att det ju inte är helt omöjligt att det är just hakar som spökar igen. Tycker bara att 3 månader verkar vara lite kort tid för dessa att växa till sig såpass att det skulle ge henne besvär :confused:

Men - säkert inte omöjligt, allt kan ju hända i hästvärlden :D
 
Sv: Hakar

TeamTop skrev:
Ang. foderfickor:
När det av ngn anledning finns mellanrum mellan tänderna fastnar gärna mat som sedan ruttnar på plats med inflammation och tandlossning som påföljd. Oftast framträder detta på äldre hästar vars tänder börjar att expirera eller hos hästar med felplacerade tänder eller om de fått en ficka orsakad av sårighet etc.
Som hästägare kan du inte se dessa foderfickor utan bara leta symptom. Luktar hästens mun illa? Tappar höbollar? Luktar höbullarna illa? Äter hästen konstigt? Dålig aptit?
För att hitta foderfickorna måsten munnen öppnas med tandsteget och palperas samt belysas ordentligt.
För att säkert veta måste du anlita ngn som är utbildad på tänder, de genomför en ordentlig undersökning av munhålan och kollar samtidigt efter foderfickor mm. Gör du detta på en årlig basis är det mindre troligt att din häst har eller får problem och om problemen kommer kan de avhjälpas innan de blivit för stora.

Sista 2 gångerna är hon kollad i munnen av en veterinär som är specialiserad på tänder, han borde ju ha sett om hon hade foderfickor?

Hon äter som vanligt, har god aptit och är bra i hullet. Ett par gånger har jag sett att när hon äter så ser det ut som nåt "fastnar" i munnen, dvs hon gapar lite och tuggar snett(vet inte hur jag ska förklara). Men det har jag bara sett ett par gånger som sagt.

Hon luktar inte illa ur munnen, men däremot kommer det ju ut "höbollar" ibland (varje dag har jag sett sista dagarna), men dom luktar inte heller illa. Så det verkar inte som om hon har haft dessa bollar jättelänge i munnen..
 

Liknande trådar

Hästvård Hej på er, I väntan på att veterinären ska ringa upp så lägger jag upp en tråd här i hopp om att någon kan ge mig lite råd. Bakgrund...
Svar
4
· Visningar
907
Senast: netschjen
·
Hästmänniskan Hej! Jag har köpt en supersnäll 7 åring för 2 veckor sedan (24/8). 7 år, valack och importerad från Holland som 5 åring. Tidigare...
2
Svar
33
· Visningar
10 522
Utrustning Långt inlägg! Vår ponny är rätt känslig i munnen. När vi köpte henne i februari förra året så kollades hon och åtgärdades i munnen av...
2
Svar
31
· Visningar
3 938
Senast: Kristall10
·
Hundhälsa Hej! Skriver här för att höra om någon varit med om något liknande. Brukar ju finnas klokt folk här inne som kanske har erfarenhet om...
Svar
13
· Visningar
4 450
Senast: Dopy
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Tråden för spår
  • Uppdateringstråd 29
  • Bra och smakligt blötfoder?

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp