Vård HJÄLP - gult snor, rinniga ögon och bucklor

Tillgängliga prefix: Visa alla Vård Foder

Almii

Trådstartare
Hej!

Jag har en valack på 13 år som är helt ny i stallet sedan en vecka tillbaka. Nya hagkompisar, ny stallmiljö och nya människor,

Men nu är det så att han idag var (vad jag först tänkte) helt angripen av mygg, broms eller vad det nu kan vara. Små bucklor över hela mulen, frambenen, bogen och magen samt svagare på bakbenen. Han ser i allmänt svullen ut i ansiktet och har rinniga ögon och lite småsår av bucklorna på mulen (verkar inte klia dock..). Dessutom började han snora med gult snor nån timme senare och jag misstänker nu att det kanske inte bara är något så enkelt som ett krypangrepp utan kanske en allergisk reaktion på något... Känner mig helt lost och tar gärna emot alla tips ni har!

Självklart har jag kontakt med veterinär, men h¨n säger att det inte verkar vara någon akut fara och att jag borde försöka vänta ut det och se om det blir bättre under dagen. Vad säger ni? Hans allmänmående är som vanligt, äter och dricker. Tempen verkar normal hittils.

Tacksam för den hjälp jag kan få!
 
Litar du inte på din veterinär, hör med en annan.

Säger veterinären att det inte är någon akut fara utan att du kan avvakta, skulle i alla fall jag avvakta. De flesta av oss som sitter här är inte veterinärer och jag skulle inte våga ställa en diagnos, utan adekvat utbildning.
 
@Almii jag känner såhär, att känner du att en veterinär ändå bör titta på hästen utifrån hur du bedömer det, så då ber du om det oavsett vad veterinär på telefon ”bedömt”.

DistriktsVeterinär har skyldighet att åka ut om /när djurägaren vill/bedömer behov så känner du att du vill att någon kunnig undersöker och bedömer hästen så kommunicerar du det oavsett bedömningen du fått via telefonen.

Jag har haft hästar i 40+ år och även andra djur , och tyvärr kan ingen veterinär hur duktig den än må vara ställa diagnos/bedöma annat än väldigt generellt på telefon ang allmäntillstånd för stunden osv. Det är djurägaren själv som måste bedöma hur denne känner utifrån djurets tillstånd om det känns akut eller icke, om man vill vänta utifrån generella råd eller icke.

Det är inte vanligt - men några gånger under åren har även jag stött på veterinär som inte helst vill åka ut just då med de generella råden som argument, men att det visat sig väldigt kritiskt att man sedan faktiskt stod på sig att jo, de behövde komma ut.

Om man som djurägare ändå känner att jo - någon medicinskt utbildad bör titta på djuret och undersöka det så behöver man vara tydlig med att Jo - jag vill oavsett att du gör det.
 
Senast ändrad:
Fick en ny tysk häst för några år sedan som efter någon vecka började snora gult snor och hosta. Ringde vet som tog prover och ingen smitta. Sattes på medicin och efter någon vecka fick han nässelutslag över hela kroppen som inte ville ge sig.
Det visade sig att han reagerat på knott. Inga andra hästar hade reagerat och det var inte ens speciellt mycket knott där. Men han var antagligen inte van vid svenska knott och reagerade såpass.

Prova lägg på ett exemtäcke så han inte blir biten, kan mycket väl vara liknande reaktion på din häst.
 
Gult snor ska absolut tas på allvar. Även rinnande ögon och bucklor på kroppen behöver behandlas. Vill inte den veterinär du har pratat med komma så ring någon annan och stå på dig. Hästen är ny och kan bära på någon smitta. Självklart ska en veterinär kolla igenom hästen.
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

  • Uppskruvad

Radannonser

Hästnyheter

Bukefalos

Upp