Hjälp med recept...

Twihard

Trådstartare
Hej!

Jag tänkte bjuda min pappa och hans fru på middag men har inga bra recept eller idéer och är praktiskt taget novis i köket. Jag har försökt googla men hittar inte något jag fastnar helt för. Finns en del allergier inblandat, men undrar om någon har tips på recept på måltider gjort av nötkött, fläskkött, nötfärs eller blandfärs (alltså köttväg endast ko eller gris - inte fågel, fisk eller mittemellan :banana: ).

Det kan inte innehålla:

Kyckling/kalkon
Fisk/skaldjur
Svamp (varken kantarell, tryffel, champinjon - ingen svamp)
Kronärtskocka
kål
spenat
Palsternacka
Är lite osäker på avokado - har för mig min styvmamma inte kan äta det, men ska fråga.

Däremot grönsaksfonder funkar vilka som - vare sig det ovan finns i eller inte.

Jag är oerhört sugen på att bjuda på någon krämig pasta, kanske med strimlad lövbiff? Eller egengjord hamburgare? Eller gratäng?:D:crazy: Ost är en favorit hos mig.Så, kan någon komma med något roligt recept? (gärna då även hur mycket av allt/hur jag ska gå tillväga steg för steg).
 
Kolla på pintrest. Där finns hur många recept som helst som jag tror skulle passa. Till och med jag som är totalt ointresserad och en fullständig katastrof i köket blir sugen när jag ser dom recepten. Många är väldigt enkla åxå.
 
Kolla på pintrest. Där finns hur många recept som helst som jag tror skulle passa. Till och med jag som är totalt ointresserad och en fullständig katastrof i köket blir sugen när jag ser dom recepten. Många är väldigt enkla åxå.

Försökt men då är det alltid något som är i receptet som jag inte kan ta med. 90% kyckling, 80% svamp :/ Hittar inget bra :/ Och om jag hittar något med dessa saker i, vet jag inte vad jag skulle kunna ersätta dem med som inte förstör grundidén :/
 
Försökt men då är det alltid något som är i receptet som jag inte kan ta med. 90% kyckling, 80% svamp :/ Hittar inget bra :/ Och om jag hittar något med dessa saker i, vet jag inte vad jag skulle kunna ersätta dem med som inte förstör grundidén :/
Svamp utesluter jag alltid. Tänker typ krämiga såser till pasta med kyckling borde gå lika bra att byta till strimlad lövbiff. En sås på ädelost till exempel funkar ju till både kyckling och lövbiff.
 
Hej!

Jag tänkte bjuda min pappa och hans fru på middag men har inga bra recept eller idéer och är praktiskt taget novis i köket. Jag har försökt googla men hittar inte något jag fastnar helt för. Finns en del allergier inblandat, men undrar om någon har tips på recept på måltider gjort av nötkött, fläskkött, nötfärs eller blandfärs (alltså köttväg endast ko eller gris - inte fågel, fisk eller mittemellan :banana: ).

Det kan inte innehålla:

Kyckling/kalkon
Fisk/skaldjur
Svamp (varken kantarell, tryffel, champinjon - ingen svamp)
Kronärtskocka
kål
spenat
Palsternacka
Är lite osäker på avokado - har för mig min styvmamma inte kan äta det, men ska fråga.

Däremot grönsaksfonder funkar vilka som - vare sig det ovan finns i eller inte.

Jag är oerhört sugen på att bjuda på någon krämig pasta, kanske med strimlad lövbiff? Eller egengjord hamburgare? Eller gratäng?:D:crazy: Ost är en favorit hos mig.Så, kan någon komma med något roligt recept? (gärna då även hur mycket av allt/hur jag ska gå tillväga steg för steg).
Italienska köttbullar är enkelt men känns lite lyxigt tycker jag, särskilt om man strör över tärnad mozzarella på slutet och har en skål riven parmesanost på bordet som folk kan strössla med om de vill. Kan serveras med både ris och pasta. Jag brukar följa det här receptet: https://www.arla.se/recept/italienska-kottbullar-med-tomatsas/

Brukar dock köra på vanlig nötfärs istället för kalvfärs (men det blir nog ännu godare med kalvfärs) och skippa kapris i såsen.

Mozzarella är ju inte med i ovan recept, men jag brukar skära ett paket mozzarella i centimeterstora kuber och stör över de sista 2-3 minuterna så att osten hinner smälta lite innan man serverar.

Det bästa man kan göra med ett recept som ovan är att ge det tid. Ju längre du låter köttbullarna sjuda i såsen (under lock, helst), desto mer smakrikt blir resultatet. I receptet står det ju att man ska sjuda med såsen i typ 15 min, men jag brukar låta det gå åtminstone 45.
 
Italienska köttbullar är enkelt men känns lite lyxigt tycker jag, särskilt om man strör över tärnad mozzarella på slutet och har en skål riven parmesanost på bordet som folk kan strössla med om de vill. Kan serveras med både ris och pasta. Jag brukar följa det här receptet: https://www.arla.se/recept/italienska-kottbullar-med-tomatsas/

Brukar dock köra på vanlig nötfärs istället för kalvfärs (men det blir nog ännu godare med kalvfärs) och skippa kapris i såsen.

Mozzarella är ju inte med i ovan recept, men jag brukar skära ett paket mozzarella i centimeterstora kuber och stör över de sista 2-3 minuterna så att osten hinner smälta lite innan man serverar.

Det bästa man kan göra med ett recept som ovan är att ge det tid. Ju längre du låter köttbullarna sjuda i såsen (under lock, helst), desto mer smakrikt blir resultatet. I receptet står det ju att man ska sjuda med såsen i typ 15 min, men jag brukar låta det gå åtminstone 45.

tack för tips, ska kolla upp receptet :D
 
Lasagne? Jag tröttnar aldrig på detta recept - lär härstamma från Paolo Roberto - trots att jag gör det flera gånger om året, med mycket parmesan och mozzarella och (rikligt med) rödvin + tomatpuré så är den både mustig och smakrik och lite lyxig. Och viktigast: jättegod och svår att misslyckas med bara man tar sig lite tid att låta allt koka ihop i färsröran, den kan gärna stå och gotta ihop sig upp till en timme. Bara att späda med vatten eller mer vin om det kokar bort för mycket. Bechamelsåsen kan vara liiiite snålt tilltagen så det skadar inte att öka på de måtten en aning om det ryms i formen. Men det fungerar absolut även om man följer receptet minutiöst.

6 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

9-12 lasagneplattor, torkade
125 g mozzarella, skuren i små bitar
1 1/2 dl parmesanost, riven

Köttfärssås:
500 g nötfärs
3 bladselleristjälkar
2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tub (200 g) tomatpuré
1/2 dl persilja, hackad
2 1/2 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g smör
2 msk olivolja

Béchamelsås:
45 g (3 msk) smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk mald muskotnöt

Topping:
1 dl parmesanost, riven

Köttfärssås:
Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka grönsakerna och lök samt vitlök. Smält smör i en stor traktörpanna och häll i olivoljan. Fräs grönsaker och lök försiktigt ca. 5 minuter.

Lägg köttfärs i pannan och smula sönder den med en trägaffel och bryn lätt. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt koka såsen koka 45 minuter.

Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölken under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot och låt såsen småkoka ca. 5 minuter. Rör om emellanåt. Smaka av med ev. mera salt och peppar.

Häll lite köttfärssås och béchamelsås i botten på en smord ugnsform. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesanost. Det blir tre lager med lasagneplattor och avsluta överst med lite béchamelsås och toppa med ytterligare parmesanost.

Grädda lasagnen på nedersta falsen i ugnen 30-40 minuter och tills den fått fin färg på ytan. Låt lasagnen stå en stund och stadga till sig innan servering. Bjud gärna en sallad till.
 
Lasagne? Jag tröttnar aldrig på detta recept - lär härstamma från Paolo Roberto - trots att jag gör det flera gånger om året, med mycket parmesan och mozzarella och (rikligt med) rödvin + tomatpuré så är den både mustig och smakrik och lite lyxig. Och viktigast: jättegod och svår att misslyckas med bara man tar sig lite tid att låta allt koka ihop i färsröran, den kan gärna stå och gotta ihop sig upp till en timme. Bara att späda med vatten eller mer vin om det kokar bort för mycket. Bechamelsåsen kan vara liiiite snålt tilltagen så det skadar inte att öka på de måtten en aning om det ryms i formen. Men det fungerar absolut även om man följer receptet minutiöst.

6 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

9-12 lasagneplattor, torkade
125 g mozzarella, skuren i små bitar
1 1/2 dl parmesanost, riven

Köttfärssås:
500 g nötfärs
3 bladselleristjälkar
2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tub (200 g) tomatpuré
1/2 dl persilja, hackad
2 1/2 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g smör
2 msk olivolja

Béchamelsås:
45 g (3 msk) smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk mald muskotnöt

Topping:
1 dl parmesanost, riven

Köttfärssås:
Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka grönsakerna och lök samt vitlök. Smält smör i en stor traktörpanna och häll i olivoljan. Fräs grönsaker och lök försiktigt ca. 5 minuter.

Lägg köttfärs i pannan och smula sönder den med en trägaffel och bryn lätt. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt koka såsen koka 45 minuter.

Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölken under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot och låt såsen småkoka ca. 5 minuter. Rör om emellanåt. Smaka av med ev. mera salt och peppar.

Häll lite köttfärssås och béchamelsås i botten på en smord ugnsform. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesanost. Det blir tre lager med lasagneplattor och avsluta överst med lite béchamelsås och toppa med ytterligare parmesanost.

Grädda lasagnen på nedersta falsen i ugnen 30-40 minuter och tills den fått fin färg på ytan. Låt lasagnen stå en stund och stadga till sig innan servering. Bjud gärna en sallad till.
Härligt - skrev genast ut!
 
Italienska köttbullar är enkelt men känns lite lyxigt tycker jag, särskilt om man strör över tärnad mozzarella på slutet och har en skål riven parmesanost på bordet som folk kan strössla med om de vill. Kan serveras med både ris och pasta. Jag brukar följa det här receptet: https://www.arla.se/recept/italienska-kottbullar-med-tomatsas/

Brukar dock köra på vanlig nötfärs istället för kalvfärs (men det blir nog ännu godare med kalvfärs) och skippa kapris i såsen.

Mozzarella är ju inte med i ovan recept, men jag brukar skära ett paket mozzarella i centimeterstora kuber och stör över de sista 2-3 minuterna så att osten hinner smälta lite innan man serverar.

Det bästa man kan göra med ett recept som ovan är att ge det tid. Ju längre du låter köttbullarna sjuda i såsen (under lock, helst), desto mer smakrikt blir resultatet. I receptet står det ju att man ska sjuda med såsen i typ 15 min, men jag brukar låta det gå åtminstone 45.
Åh, italienska köttbullar, det är verkligen gott 😋. En god sallad till också!
 
Lasagne? Jag tröttnar aldrig på detta recept - lär härstamma från Paolo Roberto - trots att jag gör det flera gånger om året, med mycket parmesan och mozzarella och (rikligt med) rödvin + tomatpuré så är den både mustig och smakrik och lite lyxig. Och viktigast: jättegod och svår att misslyckas med bara man tar sig lite tid att låta allt koka ihop i färsröran, den kan gärna stå och gotta ihop sig upp till en timme. Bara att späda med vatten eller mer vin om det kokar bort för mycket. Bechamelsåsen kan vara liiiite snålt tilltagen så det skadar inte att öka på de måtten en aning om det ryms i formen. Men det fungerar absolut även om man följer receptet minutiöst.

6 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

9-12 lasagneplattor, torkade
125 g mozzarella, skuren i små bitar
1 1/2 dl parmesanost, riven

Köttfärssås:
500 g nötfärs
3 bladselleristjälkar
2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tub (200 g) tomatpuré
1/2 dl persilja, hackad
2 1/2 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g smör
2 msk olivolja

Béchamelsås:
45 g (3 msk) smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk mald muskotnöt

Topping:
1 dl parmesanost, riven

Köttfärssås:
Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka grönsakerna och lök samt vitlök. Smält smör i en stor traktörpanna och häll i olivoljan. Fräs grönsaker och lök försiktigt ca. 5 minuter.

Lägg köttfärs i pannan och smula sönder den med en trägaffel och bryn lätt. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt koka såsen koka 45 minuter.

Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölken under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot och låt såsen småkoka ca. 5 minuter. Rör om emellanåt. Smaka av med ev. mera salt och peppar.

Häll lite köttfärssås och béchamelsås i botten på en smord ugnsform. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesanost. Det blir tre lager med lasagneplattor och avsluta överst med lite béchamelsås och toppa med ytterligare parmesanost.

Grädda lasagnen på nedersta falsen i ugnen 30-40 minuter och tills den fått fin färg på ytan. Låt lasagnen stå en stund och stadga till sig innan servering. Bjud gärna en sallad till.

Supertack för receptet😍
 
Men gör det enkelt för dig. Ta en fläskytterfilé eller liknande, marinera i någon marinad någon timme eller två (eller över natten om du orkar), skicka in i ugnen typ 40 minuter eller sådär. Samtidigt kör du rostade potatisar, potatisgratäng eller liknande i ugnen så du slipper tänka. Kräver en varmluftsugn, men det har väl de flesta numer tänker jag. Någon färdig sås till det och så slänger du ihop någon sallad av färska grönsaker, alternativt gröna bönor eller någonting du kokar.

Till dessert har du citronpaj och kaffe.
 
Hej!

Jag tänkte bjuda min pappa och hans fru på middag men har inga bra recept eller idéer och är praktiskt taget novis i köket. Jag har försökt googla men hittar inte något jag fastnar helt för. Finns en del allergier inblandat, men undrar om någon har tips på recept på måltider gjort av nötkött, fläskkött, nötfärs eller blandfärs (alltså köttväg endast ko eller gris - inte fågel, fisk eller mittemellan :banana: ).

Det kan inte innehålla:

Kyckling/kalkon
Fisk/skaldjur
Svamp (varken kantarell, tryffel, champinjon - ingen svamp)
Kronärtskocka
kål
spenat
Palsternacka
Är lite osäker på avokado - har för mig min styvmamma inte kan äta det, men ska fråga.

Däremot grönsaksfonder funkar vilka som - vare sig det ovan finns i eller inte.

Jag är oerhört sugen på att bjuda på någon krämig pasta, kanske med strimlad lövbiff? Eller egengjord hamburgare? Eller gratäng?:D:crazy: Ost är en favorit hos mig.Så, kan någon komma med något roligt recept? (gärna då även hur mycket av allt/hur jag ska gå tillväga steg för steg).

Potatisgratäng (med ost på såklart) serverat med lövbiff och någon sallad med vinegrett?
Vitlöks- eller persiljesmör på lövbiffen. Kanske några baconlindade stekta sparrisar med? Yum yum.

Lövbiff är rätt svårt att laga dock tycker jag. Blir snabbt sega om man inte vet exakt vad man gör.

Jag gillar Per Morbergs recept på det mesta, enkelt att googla och utgå från
 
Men gör det enkelt för dig. Ta en fläskytterfilé eller liknande, marinera i någon marinad någon timme eller två (eller över natten om du orkar), skicka in i ugnen typ 40 minuter eller sådär. Samtidigt kör du rostade potatisar, potatisgratäng eller liknande i ugnen så du slipper tänka. Kräver en varmluftsugn, men det har väl de flesta numer tänker jag. Någon färdig sås till det och så slänger du ihop någon sallad av färska grönsaker, alternativt gröna bönor eller någonting du kokar.

Till dessert har du citronpaj och kaffe.
Oj, jag har aldrig haft en varmluftsugn. Har verkligen de flesta det?? Vi har flyttat in i två hus som både har haft gamla, men väl fungerande, spisar så vi har aldrig bytt ut mot något modernare. Jag har till och med gjutjärnsplattor....... :nailbiting::D Men jag antar att du menar att det skulle krävas varmluftsugn för platsens skull? Jag kör ofta två saker samtidigt i min gamla vanliga ugn. Det får plats två hyfsat stora ugnsformar bredvid varandra.
 
Oj, jag har aldrig haft en varmluftsugn. Har verkligen de flesta det?? Vi har flyttat in i två hus som både har haft gamla, men väl fungerande, spisar så vi har aldrig bytt ut mot något modernare. Jag har till och med gjutjärnsplattor....... :nailbiting::D Men jag antar att du menar att det skulle krävas varmluftsugn för platsens skull? Jag kör ofta två saker samtidigt i min gamla vanliga ugn. Det får plats två hyfsat stora ugnsformar bredvid varandra.
Jag har flyttat ca vart tredje år de senaste 20 åren. Bott i nybyggda , ganska nybyggda och äldre kök. Aldrig haft varmluftsugn, så nej, det har inte alla :)
 
Kräver en varmluftsugn, men det har väl de flesta numer tänker jag.
Nej, knappast. Jag har haft 32 adresser - bara haft varmluftugn i en gammal sekelskifteslya i Sthlm innerstad. Är det på något vis representativt är det ingen majoritetsförekomst. Men jävlar så roligt en kan ha med dem! ;)

TS - ett retrotips jag drog fram ur rockärmen häromdagen kanske kan passa?
Fläskfilé med ädelost till pressade (mjöliga) potäter.
De flesta grytor innehåller svamp, men själv hade jag sådana cravings att jag bara köpte svinfilé, stekte upp den i skivor, rörde ner kvibille gräddädel i pannan och smakade av med peppar - sedan åt alla och njöt, med ett glas jästa, stampade druvor till.
Så, även det minimalistiska blev gött nog att bjuda på.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp