Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Freyja_bus

Trådstartare
Hej!
Idag var jag med min kompis i stallet. Hon sköter om och tränar en islandshästvalack sedan tre år tillbaka. Ett ständigt återkommande problem (kanske framförallt under vår/sommar) är att han inte vill fångas in från hagen. Nu har det gått alldeles för långt, eftersom han inte bara hållit på under sommarhalvåret, utan nu konstant bråkat i över ett år. Tidigare har ägarna "löst" problemet genom att ta in honom med lina, men eftersom det kräver att man är två, och eftersom det faktiskt inte löser problemet, så vill min kompis göra det på ett bättre sätt. Hon har fått tipset att köra iväg honom från flocken och sig själv varje gång han inte visar intresse för att komma fram, och prövat det. Det skulle nog fungera, om inte hagen var så enormt stor. Han uppfattar det enbart som en lek i dagsläget, och ägarna vill inte låta honom gå i liten hage tills hon fått bukt med problemet där. Ett annat tips är att gå efter honom lugnt och sakta tills han självmant stannar. Detta har hon testat under ett halvårs tid, och det tar fortfarande ungefär 2 timmar innan han stannar. Ibland måste hon åka hem utan att ha fått in honom!

Vi förstår att detta delvis är en brist på respekt från hästens sida, och att ledarskaps övningar (horsemanship) är nödvändiga. Därför hjälper jag henne med det, och i rundkorallen fungerar det bra... men inte i hagen. annars brukar han tycka att ridningen är rolig, så vad problemet egentligen beror på är svårt att säga! Han har genomgått en mängd olika undersökningar genom åren för att se om han kan ha ont någonstans... men icke.

Så, snälla ni kloka bukefalister, är det någon som har något annat tips?! Min kompis börjar bli smått desperat och kommer troligtvis att tröttna eller inte orka om detta inte slutar någongång. Dessutom finns inte tiden för att ägna två timmar om dagen bara på att få in hästen, som då är svettig och trött...!

HJÄLP!

//julia
 
A

alis97

Sv: hjälp!

Min e likadan, och hagen är skitstor. Det hjälper inte att gå efter henne, för då springer hon bara bort till andra sidan av hagen o betar. Men jag har provat att ta med lite godisbitar ut i hagen, o gå fram till de andra hästarna o ge dom varsin bit. hon blir då intresserad av vad jag håller på med o kommer frivillagt fram/stannar tills jag kommer. Var noga med att bara ge godis till hästen om den har stannat/kommit. Sen kan man ge hästen nåt gott inne i stallet, så den vill komma in.

Ett annat tips är att man fångar in den hästen med högst rang i hagen, så kommer dom andra oftast med, gå till något ställe där hästen inte kan smita iväg o fånga in den då..
Om inget funkar får ni ju ställa ner honom i en mindre hage, d måste väl ägarna förstå??
 

Freyja_bus

Trådstartare
Sv: hjälp!

Ja.. det där med godis har vi prövat i tusen olika kombinationer=) Idag fick resten av flocken stå och äta i sina hinkar vid grinden, men inte lät han sig fångas för det, och inte ett dugg intresserad av maten blev han!
Min kompis, Therese, känner väl också att han inte ska vilja komma in enbart för godisets skull, utan för att han vill komma till henne som ledaren och som den "roliga personen man får träna med"....

Att ta ut de andra eller några av hästarna fungerar inte heller... inte ett dugg!
Men tack ändå för tipsen

Ps: nej, de förstår inte att det vore smart att sätta honom i liten hage ett tag. De tror inte att han förstår varför (deras argument)!
 
Q

Qyenn97

Sv: hjälp!

Jaga bort honom från er. Så fort han närmar sig er igen så jagar ni bort honom, sen gör ni så tills han kommer självmant fram själv.
 

Freyja_bus

Trådstartare
Sv: hjälp!

Detta har vi gjort... fungerar inte alls! Vi försökte länge med detta (under månader) utan resultat...tyvärr
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5535 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästhantering Varning för långt inlägg: I somras gick min 11-åriga valack ihop med ett 4-årigt sto på sommarbete. I början gick han mest undan när hon...
Svar
14
· Visningar
1 167
Ridning Hej! Jag behöver råd! Min kompis köpte sin första häst för ett par månader sen, har innan dess ridit hästen hela året utan några som...
2
Svar
20
· Visningar
1 429
Anläggning Jag står idag i ett nybyggt stall fullutrustat med tillhörande bekvämligheter som varmvatten, flera spolspiltor osv. Anläggningen har...
2
Svar
25
· Visningar
2 485
Islandshäst Hej hästvänner! Jag rider en väldigt fräsch, 19 årig islandshäst som kan bli superflott, men själv har jag inte lyckats få fram den...
Svar
2
· Visningar
553

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #6
  • Transportbur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp