Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Hon släpper inte bettet!

pinky

Trådstartare
Har börjat tränsa Elvira när hon står uppställd på gången, bara för att hon ska få känna på bettet. :)
Har gjort det några gånger och hon är verkligen jätteduktig och har stått snällt med sluten mun hela tiden.
Ja, de första minuterna första gången grimaserade hon såklart lite, men kom snabbt på hur bettet skulle ligga.

Använder ett litet, 2-delat järnbett och första gången jag tränsade stod hon lös i boxen och lät mig försiktigt pilla i hennes mun tills hon öppnade och tog in bettet. Sedan gick det betydligt snabbare, då hon visste vad som förväntades av henne, så det blir nog inga problem alls med det.

Problemet har istället varit att tränsa av!
Hon släpper nämligen inte bettet, utan jag måste pilla lite igen för att få henne att öppna munnen. Det känns inte så bra, och jag är livrädd att jag ska "tappa" ner bettet på tänderna när hon väl släpper det. Vill inte att hon ska uppleva det minsta lilla obehag, lilla snuttan.;)

Så, har ni några tips på hur man får henne att släppa bettet utan hjälp, eller är det bara att avvakta tills hon själv kommer på vad som gäller? Brukar de göra så här?
 
Sv: Hon släpper inte bettet!

Min häst släpper inte alltid bettet genast utan det kan gå några sekunder innan han gapar ordentligt och jag kan tränsa av.
Jag brukar hålla kvar tränset "uppe" fast det inte sitter över öronen och väntar tills han "spottar" ut bettet och samtidigt som han lirkar med munnen så sänker jag tränset försiktigt.
Ha inte för bråttom utan låt henne ta sin tid att pillra ut det själv.
Tror det ger sig efter hand.
 
Sv: Hon släpper inte bettet!

Min häst hade liknande hyss för sig, fast hon slängde upp huvudet så bettet fastnar på underkäken och så blev det lite liv i luckan innan hon släppte taget. En duktig NH-instruktör visade mig att man fick hästen att sänka huvudet genom att med ena handen ta tag i hästens båda öron samtidigt som man lätt pressade nedåt en aning fram till dess hästen sänkte huvudet. Då lättade hon omedelbart på trycket, drog tränset försiktigt över öronen och sedan släppte hästen bettet lugnt och fint. Jag är inte lika duktig som hon, men har fått det att fungera bara med att trycka med handen mellan hästens öron. Ren, skär magi!
 
J

jenny80

Sv: Hon släpper inte bettet!

så gjorde min också i början..det kommer hon sluta med efter ett tag..min stoppar gärna saker i munnen men vill inte släppa taget om de..har med åldern att göra.. men de är smart att hålla upp tränset tills hon släpper som någon skrev.. lycka till :rofl:
 
Sv: Hon släpper inte bettet!

precis som några skrivit...lirka med bettet lite, dvs. lyft lite och släpp, lyft och släpp!Eller ha lite havre i handen så öppnar hon garanterat munnen...;)
 
Sv: Hon släpper inte bettet!

Eller tränsa av på samma sätt som du första gångerna tränsar en unghäst, dvs sätt på bettet sist.
Så om hon har tränset på sig, så börjar du med att lossa bettet i ena sidstycket, lirkar ur, sen när det hänger på ena sida så drar du av resten av tränset.

Detta behöver man ofta inte gör så många gånger innan den fattar.
 
Sv: Hon släpper inte bettet!

Vet fler unghästar som inte velat/kunnat släppa bettet i början. De vet helt enkelt inte hur de ska göra. Ett sto blev till och med RÄDD när hon lyckats, kastade sig bakåt i boxen. Men jag tror de lär sig fort om man bara tar det lugnt, pillar lite i munnen kanske och lugnt tar ut bettet. Eller som Blandrastik sa, knäpper loss bettet på ena sidan.
 
R

rocki

Sv: Hon släpper inte bettet!

Ja, det händer att unghästar gör så, ha ha, men de lär sig snart att släppa bettet....;)
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5541 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästmänniskan Gammal användare - nytt nick för att få helt utomstående åsikter på problemet, som inte grundar sig på inlägg jag skrivit tidigare...
2
Svar
31
· Visningar
4 189
Övr.Hund Jag var med om en händelse i onsdags som jag inte kan släppa riktigt... Jag vill gärna höra era åsikter om vad ni hade gjort i den...
7 8 9
Svar
161
· Visningar
11 857
R
Hästmänniskan Hej! Detta är mitt första inlägg jag gör här. Idag hände det något, vilket är att jag blev sparkad av en kompis' häst. Hästen det...
2
Svar
20
· Visningar
4 414
Träning Min snart 5 åring rids på sidepull. Han är mycket känslig så det fungerar alldeles utmärkt. Nu är det bara det att ibland kan det vara...
2 3
Svar
51
· Visningar
3 361

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Transportbur
  • Ledsen hund

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp