Bukefalos 25 år!

Hoppa i dressyrsadel?

J

Jagga

Att rida dressyr i hoppsadel går ju inte så bra, att hoppa i dressyrsadel går det? Vad är det som kan ställa till problem och vad kan bli fel? Jag har en Kieffer Master och upplever den inte speciellt hög bak. Den har inga klossar som omöjliggör att man kortar stiglädren och sitter bra på hästen ifråga. Men går det att använda den för att hoppa en gång i veckan i??? Jag har ju ingen ekonomi som gör att jag kan köpa en annan sadel bara för den här enda hopplektionens skull - som jag dessutom inte själv ska rida. Men jag skulle vilja ha reda på om det överhuvudtaget är möjligt.
 
S

skumpan2000

Jag hoppar mindre skutt i min dressyrsadel, typ 50-60cm. När det blev mer allvar av hoppningen köpte jag mig en syntethopp (griffin)! Det blir ju lite dåligt knästöd i dressyrsadeln men visst går det!
 
Det går att rida vad man vill i vad sadel man vill är min filosofi... :smirk: (utom hoppa i westernsadel kanske, hornet är i vägen!)
Har hoppat i min dressyrsadel, det enda problemet är att man inte kan korta lädren för mycket, då hamnar knäna framför vulstren eftersom de är så raka. Och då kan man tappa balansen... Speciellt om hästen hittar på nåt.
Men om man hoppar med lite halvlånga läder går det bra.
 
D

DFZ

Jag tycker att det är bra mycket lättare att rida "dressyr" i min hoppsadel än att hoppa i min dressyrsadel! Visst går det men det är inte bekvämt. :D
 
Under ca 15 år tävlade jag dressyr upp till Msv i min hoppsadel. Det gick alldeles utmärkt. Däremot skulle jag inte vilja hoppa högre än 1 m med den dressyrsadel som jag har nu, Kieffer Marzog.
Terränghinder på upp till 1 m går också bra att hoppa i min Wintec Sport allround.
Så det finns inga vad du inte kan göra eller kan göra. Det bestämmer bara du själv.
 
J

jessicaaa

Tycker också det är mycket lättare att rida dressyr i en hoppsadel, än att hoppa i en dressyrsadel. Det klarar iaf inte jag av.
 
Rida dressyr i en hoppsadel har jag inga problem med, jag jobbar minst lika effektivt med korta stigläder som långa.

Men hoppa i dressyrsadel kan jag INTE!
För då kommer mina knän utanför sadelkåpan fram, och det blir ju då jättevingligt! :crazy:
Men jag är LÅNG, kortare kompisar jag har har inga problem med att hoppa i dressyrsadel.
 
A

Assessor

Jo det är väl mest beroende på vad det är för typ av dressyrsadel, själv tränade och tävlade jag hoppning under ett par års tid t o m 110-klasser med en dressyrsadel av den typ du beskriver, ej så högt bakvalv och inga klossar som pressade ner/bak skänkeln. Inga problem med det. Men sedan beror det ju också på hur ryttaren är konstruerad hurdant skänkelläget blir och om knäna "får plats".
 
V

veronican

oooh men jag har hört precis raka motsatsen -ur både hästens synvinkel och ryttarens. Jag har HÖRT (iaf intressant att efterforska lite i) att det rentav inte är bra för hästens rygg att rida dressyr i flatbacksadlar, alltså sitta ner och verkligen nöta dressyr. Dessutom kan jag som kämpande sitstränande exhoppgalning säga att det går helt enkelt inte att sitta helt korrekt vid dressyrridning i en hoppsadel, de är inte alls byggda för det. Nu snackar vi riktigt korrekt sits dressyrsits, vilket är raka motsatsen till hoppsitsen.

Fast ur bekvämlighetssynpunkt tycker iaf jag att det är äckligare att hoppa i dressyrsadel än dressyra i en hoppsadel, men för sits och hästrygg kan jag mkt väl tänka mig att det är tvärtom.
 
J

Jagga

Tack för alla era svar! Den som ska hoppa har testat igår och det gick bra - helt OK runt 80-100 cm. Och pålle gillade det verkligen som omväxling. Jag försöker verkligen se till att han får allsidig träning och inte får tråkigt genom att göra olika grejer med honom. Vi rider ut, klättrar backar och kliver över rötter och träd i skogen, tömkör en gång i veckan, rider dressyr och tränar lite westernridning, går promenader tillsammans och har handikappridning med en kompis med fibro (vi kallar det pensionärsridning för då går han så långsamt, så långsamt och sakta så :crazy:. Att hoppa har vi också gjort på 50-60 cm förut men själv är jag inte så intresserad av att skutta, men jag har ju känt att han är det och hur han förändras när han förstår att han ska få göra det. Skönt att det finns andra som tycker om att hoppa och vill göra det, nu ska han få göra det varannan vecka åtminstone på lite lagom höjder. I sin vanliga sadel :D
 
Visst går det att hoppa i en dressyrsadel, men rekommenderar bara låga skutt på isolerade hinder, i balans.
Om hästen tar världens skutt 3 km ifrån hindret och du hamnar på bakvalvet eller framvalvet kan du säga adjö till din stjärt!
 
OBS! Denna tråd fick sitt senaste inlägg för 19 år sedan.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Utrustning Varning för novell! Min ponny/häst har världssvår rygg och vi hittar inget som ligger bra.... Han är nu ganska omusklad, speciellt...
Svar
17
· Visningar
1 930
Utrustning Köpt min drömhäst för ett par veckor sedan som är helt underbar på alla sätt och vis. Jag har dock enorma problem med att hitta en sadel...
Svar
7
· Visningar
1 639
Hästmänniskan Gammal användare - nytt nick för att få helt utomstående åsikter på problemet, som inte grundar sig på inlägg jag skrivit tidigare...
2
Svar
31
· Visningar
4 566
Utrustning Jag har probelm med att hitta en sadel som passar både mig och hästen. Har varit till sadelprovare och hen hade bara två sadlar som...
Svar
2
· Visningar
476

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Myggbett?
  • Kattsnack #8

Hästrelaterat

  • Föl 2020
  • Hjälmdjungel

Omröstningar

Upp