Hundhälsa Hundvalp och trappor

Jensa75

Trådstartare
Har en tioveckors valp hemma av mindre blandras (vuxen cirka 5 kilo, gissningsvis). Bor i tvåvåningsvilla och funderar på hur orolig jag ska vara över trapporna. Är rädd att hon försöker gå i dem och ramlar och slår sig. Hur har ni som bor i hus med två våningar gjort med trappen medan era har varit små? När kan man börja tänka att inte längre skydda trappen med trappgrind eller liknande?
 
Jag passade en valp förra året lite då och då. Från det att den var 8 veckor och framåt. Vi har trappa men det har inte valpen hemma hos sig. Vi resonerade som så att om valpen kan gå upp själv så kan den gå ner. Men vi såg till att inget stressade den eller hetsade den att gå snabbare än nödvändigt. Det här var en valp av mellanstor ras. Den var alltid väldigt framåt och lärde sig trappan väldigt snabbt. Men jo, ibland ramlade han men det var när han gick för snabbt i trappan men han blev aldrig rädd utan lärde sig att gå ordentligt.

Om jag haft valp själv och varit tvungen att bära upp valpen för trapporna (om man t.ex. sover där uppe) så hade jag haft grind där uppe. Men när den kan gå själv uppför trappan så klarar den nog att gå ner också eller iaf tror jag inte man behöver ha grind längre. Men det är så jag resonerar.
 

Jensa75

Trådstartare
Det låter vettigt. Än så länge har hon inte ens försökt men igår klev hon upp två trappsteg och så började jag fundera mer kring detta.
 
Har aldrig haft grind för trappan pga valp. Vissa har man kanske fått gå framför i början och bromsa lite så de inte kastar sig hejdlöst utför.
 
Jag skulle säga som så att så länge valpen går lungt och sansat i trappan så är det lugnt både att låta den gå upp för och nedför. Så se till att den går lungt i trappan, särskilt nedåt. Vill valpen dock inte gå i trappan än så avvakta, eller vill den bara gå något steg så låt den göra det och bär resten tills valpen är trygg med att gå hela trappan. :)
 

Jensa75

Trådstartare
Tack för era svar! Då försöker jag helt enkelt bara vara med i svängarna tills hon behärskar trappen. Kände mig nästan lite oansvarig som inte hade trappgrind för hunden. Med förra hunden hade vi inte heller det, och det gick bara bra.
 

Hästfolk

Häst

Hästavel och Grenar

  • Födda 2017 del 2

Allmänt

  • Vad gör vi? Del CXII

Fritid

Barn

  • GPS-app för barn?

Hund

  • Sällskapsras

Katt

  • Mager katt, våtfoder.

Andra Djur

  • Marsvinsbonding

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Upp