Bukefalos 26 år!

Hur högt är ett höghus? Hur hög är en skyskrapa?

Hur högt är ett höghus?

 • 5 vån

  Röster: 23 67,6%
 • 6 vån

  Röster: 2 5,9%
 • 7 vån

  Röster: 2 5,9%
 • 8 vån

  Röster: 0 0,0%
 • 9 vån

  Röster: 1 2,9%
 • 10 vån eller mer

  Röster: 6 17,6%

 • Antal omröstningsdeltagare
  34

Rosett

Trådstartare
Läste att det brunnit i ett höghus i natt, huset är 7 våningar. Mitt hus är 7 våningar men skulle inte kalla det för höghus, kanske för att det är rätt brett så det känns inte så högt.

Hur högt är ett höghus för er?
Är det bara höga hus på kvadratisk grund som ska kallas höghus eller kan höga hus på avlång grund också kallas höghus?

Hur hög är en skyskrapa? (Tog inte med det i omröstningen, ni får gärna svara på det i tråden)
 

Rosett

Trådstartare
Beror nog på omgivning? På min centralort finns bara några få som är 6 eller 7 våningar och de benämns höghus.

På större orter skulle de vara mindre framträdande och kanske inte ens högst :)
I samhället där jag hade min första lägenhet fanns ett höghus i centrum, tror det var 13 våningar. En bit bort fanns tre 7-våningshus (eller om de var 9 våningar, minns inte riktigt) som kallades ”punkthus”, antagligen för att det var låg bebyggelse runt omkring och de tre husen var som ”punkter”.
 
Skulle säga att i vardagstal så beror det ju helt på hur omgivande hus ser ut. I vissa fall så har jag hört hus med 3-4 våningar unisont benämnas som ”höghusen vid område X” om allting annat är enplansvillor. Sen finns det som det står i tråden säkert riktiga definitioner för vad som räknas som vad.
 
Jag är för arbetsskadad för att ha en aning. Här heter allt "springport" eller "hissport" beroende på om husen har hiss (dvs mer än 4 våningar) eller om man måste springa i trapporna för att komma högst upp. "Höghus" säger vi nog mest om sådant som verkligen sticker ut ur mängden som högre, tex finns det i en del av kommunen ett 16 våningar högt hus. Det blir då ett höghus eftersom allt runtomkring är 7-8 våningar högt. Hade jag bott i ett område där allt är 3-4 våningar högt och det plötsligt smälldes upp ett 8 våningar högt hus så hade jag troligen räknat det som höghus.
 
I samhället där jag hade min första lägenhet fanns ett höghus i centrum, tror det var 13 våningar. En bit bort fanns tre 7-våningshus (eller om de var 9 våningar, minns inte riktigt) som kallades ”punkthus”, antagligen för att det var låg bebyggelse runt omkring och de tre husen var som ”punkter”.
Punkthus är en benämning på flervåningshus (oftast ganska höga men vet inte om det finns någon gräns) med kvadratisk eller liknande form som inte är avlång. Dvs på en karta ser de ut som en punkt. Avlånga smala flervåningshus i grupp kallas ibland lamellhus, eller helt enkelt "smalhus" om de inte står i form av lameller.
 
Svenskan verkar sakna bra ord för hus högre än någon våning, men lägre än "många". I engelskan har man low-rise, mid-rise och high-rise. Men jag skulle nog lägga gränsen runt 7-8 våningar, tror jag.
 
Är nog ganska relativt och flytande både vad man kallar höghus och skyskrapor.
Sveriges första(?) skyskrapor finns på Kungsgatan i Stockholm, de så kallade Kungstornen. Idag känns de ganska modesta (speciellt mot Malmskillnadsgatan som är den "rätta" marknivån på Brunkebergsåsen)
 
D7DCE7B6-002C-4B79-A0F3-DACDA433386B.jpeg


Ganska högt ”hus”, med bara en lägenhet för ett hushåll.
 
Jag tycker det stämmer lika bra på en 2-plansvilla då. Flerfamiljshus används och där blir det tydligt att det är flera våningar med flera bostäder.
Jag har aldrig stött på att någon använder flervåningshus för byggnader med färre än tre våningar, eller för villor/parhus/radhus ö h t. Två våningar är ju lätt att uppskatta antal våningar på medan flervåningshus är mer odefinierat. Ett flerfamiljshus behöver inte ha fler våningar än enfamiljshus. Finns t ex områden med tvåvåningslängor (med olika lägenheter på de båda våningsplanen till skillnad från radhus som kan ha 1-4 våningar per bostad).
 

Liknande trådar

 • Låst
Kropp & Själ Hej Tog ju bort min förra tråd men problemet kvarstår. Tror inte en tråd är en universallösning men skulle behöva lite stöd ändå...
61 62 63
Svar
1 245
· Visningar
39 658
Kropp & Själ Minns någon tråden jag skapade för 16 år sedan här? Det var egentligen i går för 16 år sedan, och sedan fylldes den på. Blev rätt lång...
2
Svar
38
· Visningar
3 066
Hemmet Sitter här och funderar på min boendesituation, vad som är mest strategiskt... snäll buke, hjälp mig tänka <3 Jag har länge drömt om...
7 8 9
Svar
164
· Visningar
11 775
 • Artikel
Dagbok Jag är uppvuxen med katter och har haft en katt själv också i vuxen ålder. Det har varit ganska lättsamt och enkelt och katten jag hade...
Svar
3
· Visningar
1 003

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

 • Epilator till underlivet
 • Söker: socialt husdjur
 • Sytråden 3

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

 • Stallplats annons, vad är viktigt?
 • Uppdateringstråd

Omröstningar

Upp