Bukefalos 25 år!

Hur länge är man ”ny på jobbet”?

Hur länge anser du att man är ”ny på jobbet”?

 • Mindre än en månad

  Röster: 2 1,2%
 • En månad

  Röster: 11 6,6%
 • Två månader

  Röster: 8 4,8%
 • Tre månader

  Röster: 16 9,6%
 • Mer än tre månader

  Röster: 130 77,8%

 • Antal omröstningsdeltagare
  167
På mitt nuvarande jobb fick jag ibland höra efter att ha jobbat några år att jag var "ganska ny". Det på en myndighet där alla som inte jobbat mer än 10 år ses som ganska nya. Men på en annan arbetsplats förväntades jag vara fullt produktiv efter en vecka.
 
Har en kollega som började arbeta på samma arbetsplats som mig, det här var fyra månader sedan. Hen ursäktar sig ofta med att hen är ”ny på jobbet” för att få extra stöttning.

Arbetar inom ett yrke som kräver att man kan arbeta självständigt med eget ansvar. Det kan ibland ge konsekvenser av att personen ursäktar sig och det har fått mig att fundera över, hur länge är man ny på jobbet?
Beror på både typ av jobb och hur introduktionen ser ut, tänker jag.

Senaste jobbet ansåg jag mig nog ny åtminstone ett år. På enklare jobb tidigare var jag inte ny efter ett par månader (enklare uppgifter, högre personalomsättning osv...).

Ny på jobbet och fråga om enstaka rutiner kan man vara betydligt längre än tiden det tar att bli självgående.

Om stöttning behövs "för länge" får man väl fundera på hur både introduktionen brister och om det är personen som behöver bli mer ansvarstagande.
 
På mitt jobb har vi infört att man går bredvid någon i 7 veckor. Sedan arbetar man självständigt med är aldrig ensam utan har någon nära att fråga ett par månader. Sedan ger det sig självt. Det är olika för alla. I nåt år är man absolut ny. Särskilt om man är ny i yrket, då tar det längre tid.
 
På mitt jobb finns ganska många avdelningar och personalen flyttas runt, så när man väl kan en avdelning kan man flyttas till en annan och är plötsligt "ny" igen.
Så jag det beror absolut på jobbet.
Sedan behöver visa individer mer stöd eller tid på sig innan de känner sig säkra, och då ska man självklart ge dessa personer det.
 

Liknande trådar

Skola&Jobb Jag har arbetat inom privat verksamhet hela mitt yrkesliv och med några få undantagsfall så har det mesta handlat om att få fler...
2 3 4
Svar
69
· Visningar
3 548
Kropp&Själ Är det någon här som har varit med om liknande eller har några tankar? Jag tror att jag börjar bli utbränd av "bara" vardagen. O_o Och...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
5 618
Hästmänniskan Hej, Jag flyttade i somras upp till norra Sverige och i samband med flytten skaffade jag en ny medryttarhäst. Under sommaren gick hon på...
2 3
Svar
59
· Visningar
4 637
Skola&Jobb Jag har ända sedan jag började jobba på reception för ca 2 år sedan känt att det inte var rätt val, men har velat ge det en chans. Min...
Svar
1
· Visningar
649

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

 • Vad gör vi? Del CXLIII
 • Råd o hjälp
 • Bli frisk från depression

Hund, Katt, Andra Djur

 • Kattsnack #8
 • Vad hände med doodlarna?

Hästrelaterat

Omröstningar

 • Ostbågar eller ostkrokar?
Upp