Hur mäter man bett?

Sv: Hur mäter man bett?

Mellan bettringarna får du bettstorleken (115, 125 osv)
Ringens diameter får du när du mäter. eh. Bettringens diameter :D
Bettets tjocklek får du längst ut innan bettringen, om du mäter bettet på "höjden".
 
Senast ändrad:
Sv: Hur mäter man bett?

Man mäter mellan bett ringens hål. Hålen har en tendens att slitas och bli större. Mäter man mellan ringarna så blir det fel. Från hålkant till hålkant på den del som hästen har i munnen ska det vara. Lycka till.:)
 
Sv: Hur mäter man bett?

De flesta tillverkare mäter mellan hålen, ja.
Men där finns ju inget som ligger emot mungipan, så ett bättre mått är att mäta mellan ringarna. Då får bettet och hästens mun samma bredd, sas.

Det togg ett par bettköp innan jag insåg det, och började köpa bett märkta 9,5 cm till Pinkys 10 cm-mun. Eller t.o.m ta med ett måttband till butiken.:idea:

Och om hålet slitits ut så att bettet blivit "längre" är det väl bara att skaffa ett nytt, kortare bett. Eller inte använda det alls, då nötta hål brukar få vassa kanter...:crazy:
 
Sv: Hur mäter man bett?

Men om hålen är förstora och man glömt bort storleken eller fått det med hästen är det ju inte rätt att mäta mellan ringarna menar jag. Vassa kanter blir ju lite, men dom är förhoppningsvis inte nära hästens mungipa om man har bettet påsatt rätt. Bettet får ju inte vara så litet att ringarna och hålen är mitt för mungipan då nyper det garranterat och hästen får sår i mungiporna.:cry: Ta med det gamla bettet till butiken för att få rätt mått måste väl vara lättast.:idea:
 
Sv: Hur mäter man bett?

Om bettet är rätt inpassat så ligger ringarna an mot mungiporna, och då riskerar vassa kanter att skava.

Ett bett som är tillräckligt kort skaver/nyper inte (förutsatt att det inte har de vassa kanterna, då;) ), det kan däremot ett för långt göra.
För långt = enligt de "gamla reglerna" där bettet sticker ut 5 mm på varje sida. Bettet ska ligga rakt i hästens mun.
 
Sv: Hur mäter man bett?

Du måste ju mäta hela delen som hästen har i munnen, alltså mellan ringarna och inte mellan hålen. Det går inte någon magisk gräns vid hålen så att hålen inte ligger an mot munnen.
 
Sv: Hur mäter man bett?

Hmmm jag gjorde presic så när jag skulle köpa nytt bett till min pålle. Mätte mellan ringarna och glad i hågen köpte och kom hem. För stort... Åkte tillbaka till affären och då sa dom att nä men du ska mäta mellan hålen. För att de har vidgat sig i hålen. Aha sa jag då förstår jag att det blev förstort. Jag som skälde lite på personalen för att det var felmärkt. Hade till och med gamla bettet med då jag bytade och hon visade.
 
Sv: Hur mäter man bett?

Men som någon annan sa, betten är ofta mätta mellan hålen och märkta därefter, därför har de inte alltid storleken de egentligen ska ha.
 

Liknande trådar

Utrustning Som rubriken råder så är jag inne på att skaffa antingen ett Nova bett eller ett poponcini bett, Jag är orolig att nova bettet ska gå i...
2
Svar
27
· Visningar
1 823
Senast: villhöver
·
Utrustning Pga bilderna från Falsterbo och andra högljudda protester så har det (äntligen?) börjat pratats om mer objektiva mätmetoder för mätning...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
5 152
Senast: ginnies
·
Utrustning Under alla år har jag varit väldigt och fullständigt övertygad om att alla hästar kan/bör/ska gå på vanliga enkla bett. Nu har jag två...
2 3
Svar
55
· Visningar
4 460
Senast: tuaphua
·
  • Artikel
Hästnyheter För sjätte året konstruerar elever på Chalmers ett hinder till Göteborg Horse Show. Det är ett teknologiskt hinder som mäter något från...
Svar
0
· Visningar
371
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp