Bukefalos 27 år!

Hur mäter man ut rätt storlek på bett?

Moppa123

Trådstartare
ser att många pratar om bett ...
MEN hur mäter man ut rätt storlek?
ser att ni talar om att enligt de "nya rönen" ska bettet inte sticka ut något.. ska bettringen ligga mot mungipan eller hur ska jag se om jag har lämplig storlek på bettet?
(talar om vanligt tränsbett nu) :confused:
 
Ta ett bett som du redan har, och som du vet storleken på. Lägg det i hästens mun och dra ut det på ena sidan så att bettringen ligger tight mot mungipan på andra sidan. Om du t.ex lägger in ett 13,5 cm bett och det sticker ut 2 cm, så bör du istället köpa ett som är 11,5 cm!
Så enkelt är det!! :bump:
 

Moppa123

Trådstartare
aha, så bettet ska ligga alldeles mot mungipan då?
då är det bäst jag går till stallet och mäter om för mina bett sticker nog ut så där 5 mm på varje sida ( gamla rönen )
 
J

jojjo_blondin

okej, nej det ska ju ligga tajt mot mungipan, min ponny som vi har ridit på bett som är 12.5 och 13 har vi fått reda på att hon har 10!!
 
Du ska få plats med ett finger mellan mungipan och bettringen, samt att det ska bli 2 små veck ovanför mungipan, då sitter det rätt.
 
Grundregeln är att huden i mungipan inte ska strama och inget av bettet ska sticka ut.

När bettet hålls utsträckt på en höjd så att det vilar i mungipan utan att huden stramar (om det blir rynkor och hur många beror på hur hästen vill lägga bettet och hur tjock/tunn hud den har i mungipan) ska det helst inte sticka ut något, upptill 0,5 cm är OK. Det ska INTE sitta tight så att det snörper ihop munnen på hästen, elelr så att bettringarnas rörlighet hindras.
 
R

Raider

Hur kan du säga att det ska vara två små veck i mungipan och att bettet då ligger rätt? Alla hästar är individer, och ser olika ut i munnen/mungipor.

En 17årig ridskolehäst som haft många olika personer som suttit och dragit i mungiporna på den, tror jag knappast har likadana mungipor som en 3årig welsh som aldrig haft ett bett i munnen.. Ska du få upp två veck på 3åringen får du bannemej spänna sidostyckerna för kung och fosterland!

Veck i munngipan är en gammal rön som ska tas bort ur modern hästhållning.
 
R

Raider

En bra start för att veta hur bettet skall ligga korrekt på just din egen häst, är att du försöker hitta kanten från utsidan där kindtänderna börjar. Hittar du den, lägg då två fingrar i bredd under kanten och placera bettet där. Har du hingst eller valack, titta efter hingstbeten så att inte bettet ligger och skrammlar mot den!

För att mäta ut korrekt bettstorlek på din häst måste du först placera bettet rätt i munnen. Det lättaste är att bara stoppa in själva bettet utan att träns eller tyglar är i vägen, sen hade pinky en väldigt bra beskrivning på hur man gör. (låt det ligga tajt mot ena mungipan och se hur mycket som sticker ut i andra änden.. använd linjal så du är helt säker på vilken storlek din häst har.) Grundtanken är att du ska hålla bettet helt RAKT i munnen, även fast det är 2- eller 3-delat. Ligger det rakt, tar det så liten plats som möjligt - ger minst skador i hästens mun.

Ligger bettet som ett V framåt i munnen och sticker ut 0,5-1,0cm på varje sida är det alldeles för långt, och skadar hästen väldigt lätt. Resultatet blir blodblåsor på insidan av mungipan och andra ibland större sår efter bettet. För att inte tala om vilka skador ett för långt bett gör mot tänderna i längden...

Lycka till nu, och hoppas detta kan vara en liten vägledning!
 

Liknande trådar

Utrustning Kan vi inte ha en bettråd där vi kan diskutera olika bett? Jag tycker det är kul med olika bett och deras inverkan och gillar att testa...
2 3 4
Svar
61
· Visningar
3 569
Senast: Gimlan
·
Utrustning Hej! Jag tänkte fråga bara, vad har ni för erfarenheter utav bettet nedan? Det kommer ifrån Fager och modellen heter "John Universal"...
Svar
6
· Visningar
1 470
Senast: Dopy
·
  • Artikel
Dagbok Först tänkte jag skriva i en kropp som inte orkar, men grejen är att ju längre tid jag varit sjuk desto mer en del av mig känns kroppen...
Svar
19
· Visningar
1 667
Utrustning Långt inlägg! Vår ponny är rätt känslig i munnen. När vi köpte henne i februari förra året så kollades hon och åtgärdades i munnen av...
2
Svar
31
· Visningar
2 941
Senast: Kristall10
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Jag har cancer
  • Stockholmshjälp
  • Vad gör vi CLXXVII

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vad väljer ni att höra först?
Upp