Hur mycket hänger ni "äldre" med i tekniken och medier?

Min granne 78 år knackade just på för hon har problem med sin iPad, dåligt ljud när hon facetimar sin dotter i Usa. Då hon har problem med teknik o.d kommer hon alltid till mig 68 år :up:. Alla problem har jag löst hittills så hon säger att jag har magic hands. :D. Hon kallar mig sin IT-tekniker :laugh: .
 
Det är ett problem i dagens samhälle att alla inte klarar av att hantera teknik. Vi blir alltmer beroende och tyvärr så är det inte alltid så enkelt att folk är för lata för att lära sig. Mina föräldrar är lite drygt 70 år och har stora problem att förstå hur tex en mobiltelefon fungerar. De har varken bankid, internetbank eller swish. De kan ibland lyckas skicka sms och mms, men ganska ofta blir det fel. Jag är på riktigt oroad över hur de ska klara sig. Snart krävs säkert tex mobilt bankid för att kunna klara sig i Sverige.
 
Jag har jobbat i flera IT-projekt, läst data- och systemvetenskap även om en trafikolycka tvingade mig att hoppa av i halvtid, jag jobbar dagligen med flera olika datasystem, har smartphone, swischar, mms, sms, streamar, mobilt bank-ID osv. Jag har noll intresse av FB, diverse appar och annan skit, irriterar mig på alla jävla filtrerade bilder på nätet och tycker folk är patetiska. Jag har noll och intet intresse av att leva mitt liv uppkopplat, min iFån används i huvudsak till att ringa med, fota eller som navigator.

Min granne, ngt äldre än tio år än vad jag är äger ingen dator, har ingen uppkoppling, ingen smart phone, yrkesverksam hela sitt liv, skriver för hand sina räkningar varje månad och har konsult som sköter deklarationen, han handlar med aktier som hobby och betalar kontant nästan allt han handlar. Egen företagare och långt ifrån vårldsfrånvänd eller korkad. Jag hjälper honom om och när han behöver någonting, han hjälper mig när och om jag behöver någonting.

Min mamma äger en mobiltelefon, inget nät, ingen mobil bank-ID, ingen dator. Jag och syrran hjälper henne om hon behöver hjälp. Hon skulle lätt platsa hos Mensa enligt de tester som gjort tidigare efter MS-utredning men hon har varken intresse eller behov av all teknik.

Säger det inte mer om dem som ständigt är uppkopplade än de som inte är det, vilka som är världsfrånvända? Vilka lever här och nu och vilka behöver en app för att veta om de har roligt? O_o
 
Hahaha, du är rolig du - "från 50 år och uppåt"...
Om du menar från 70 år och uppåt så är det mer förståeligt, men du vet att vi i 50-65-årsåldern uppfann dagens IT-teknik va?... och nu lär vi den yngre generationen att vidareutveckla den :angel:
 
Fö var det min pappa som fick igång mitt gamingintresse genom att först spela wolfenstein 3D med mig och senare köpa AoE 2 ;)
Ååååh AoE 2, min pappa var skyldig till att jag började spela det här med.

-
På tal om trådens ämne:
Min pappa är rätt så teknik kunnig, är idag 60+. Jag minns att pappa skaffade adsl långt innan mamma gjorde det. Använder smartphone och är väldigt aktiv på facebook.
Mamma som är 50+ och jobbar inom IT avdelningen åt kommunen och kan väldigt mycket om datasystemen osv. Använder både smartphone, platta, dator, facebook, instagram m.m.

Min morfar har facebook, smartphone och han använder det.

Jag tror rent spontant inte att det har med åldern att göra hur man använder tekniken, snarare om det finns ett intresse att lära sig.
 
Bara för att teknikens finns behöver inte alla vilja använda den. Man gör ett medvetet val att avstå som inte har något att göra med ifall man begriper sig på den eller inte.

Den här tanten hade egen dator och internetabbonemang först av alla i bekantskapskretsen, många år innan du föddes. Jag har alltid varit intresserad av ny teknik och hur den kan förenkla tillvaron.

Mina föräldrar använde datorer och nätet på sina arbeten, men de gick i pension -97 respektive -05 så de är gamla och har tappat de flesta av sina kunskaper trots att de också hade det hemma. Nu för tiden är min pappa dement och min mamma så gammal att hon inte längre har förmåga att använda ens en vanlig mobil. Jag tycker att det är tråkigt att samhället utgår från att alla har mobiler och mail och kan gå in på olika hemsidor för att söka information.

Härom dagen hjälpte jag min mamma att köpa en ny tv via nätet och uppgav min mailadress men hennes hemtelefon, som inte är en mobil utan en fast telefon. I måndags ringde jag företaget och sa att de får meddela fraktföretaget att de inte kan skicka sms utan ringa för leverans. Tv-n kom aldrig och när jag kollade igår hade de försökt skicka sms ändå och den hade gått till något utlämningsställe fast hon betalt för hemkörning och montering. Det är två stora internationella företag som båda verkade helt oförberedda på att alla inte har tillgång till eller förstår sig på den nya tekniken.
 
Hade min mamma, född 48, levt längre än vad hon gjorde tror jag att hon hade hakat på digitaliseringen med stor nyfikenhet. Jag minns henne som datorintresserad och hon skaffade tidigt mobiltelefon.

Pappa däremot, han levde så pass länge att det började bli åtminstone lite svårt att hitta telefoner med knappar, och han var inte särskilt intresserad av varken prylar eller internet. Han hade länge inte ens hade ett betalkort, tills han blev tvungen när bensinstationen i närheten av campingen i fjällen bara tog kort. Han tog ut pengar (för hela månaden) på banken istället för bankomaten eftersom det var trevligare att gå in och prata med bankpersonalen än att stå och frysa ute. Han fick dock erkänna sig lite besegrad av tekniken när han skaffade en telefon som hade bluetooth och kunde koppla ihop den med hörselkåporna han hade när han körde traktor; det tyckte han var himla fiffigt. :D Han var dock inte ett fossil eller på något sätt negativt inställd av någon sorts princip, han hade rätt välgrundade argument för de val han gjorde.

Min mans farmor, född någon gång på 20-talet, fick vi aktivt bromsa för att hon inte skulle gå bananas på sociala medier och hon älskade verkligen sin dator.

Min mans föräldrar, födda på 50-talet, älskar teknik och har länge använt smartphones, plattor och nyligen skrotade de sin digital-tv-tjänst för att helt använda sig av streamingtjänster och chromecast.

Med det sagt; sluta bitcha på dina föräldrar eller flytta hemifrån. Dina föräldrar kanske är så inskränkta, kontrollerande och hemska som du framställer dem, men du har för längesedan passerat gränsen där du har rätt att piska dem med ena handen och ta emot deras pengar med andra handen.
 
Det handlar inte så mycket om ålder utan intresse. Jag använder mest min smartphone om jag ska swisha, annars har jag en dumbphone till samtal och SMS. Mer behöver jag inte. Däremot surfar jag en hel del på datorn, min man använder sin telefon att surfa på. Vi är båda 60+, ska jag tillägga.

Men jag håller med @Görel , det är problem och kommer att bli värre för dem som inte kan klara allt digitalt. Många som lever uppkopplade idag kan få svårigheter som äldre, ett av de första tecknen på min mammas Alzheimers var att hon inte hittade på datorns tangentbord - hon som skrivit både på skrivmaskin och dator i drygt femtio år.

Plus att det blir allt svårare att INTE vara uppkopplad. Någon nämnde bank-ID, något jag inte velat ha men varit tvungen att skaffa.
 
Med "äldre" här menat säg 50+. Alltså typ medelålders och uppåt.

Är nyfiken: Hur väl hänger ni med i dagens teknik/medier/etc? Använder ni kanske t.om. något själva? Med teknik och medier menar jag allt ifrån att ha Bank-ID, och betala räkningar på nätet samt internetshoppa, men även använda nya medier och kanaler som de olika sociala medierna, streamingfilm/TV som HBO och Netflix. Har ni en smart telefon? Använder ni i sådana fall någon/några appar på den?

Anledningen till min nyfikenhet är en diskussion jag hade med mina föräldrar vid matbordet tidigare ikväll. De är i 60 års åldern, men i mitt tycke så hopplöst efter när det kommer till medier och teknik. Alltså seriöst. Inte bara för att "jag är ung och har koll", utan verkligen efter. Tycker jag iaf. Men folk i den åldern kanske inte är mer "moderna" än så?
Bara för att förklara deras kunskapsläge på området:

Mamma: Så efter att det är tragiskt. Upptäckte Aftonbladets Webb och SVT Play på datorn år 2016 - seriöst! Vilket förövrigt är det enda hon kan göra på datorn. Har inte Bank-ID, har ett bankomatkort, men använder det bara 1 gång/månad, för att sedan betala allting kontant. Har givetvis ingen smart telefon, och kan inte MMSa med sin gamla knapptelefon. Vet inte vad varken sociala medier eller streamingfilm/TV är. Har inget intresse av att ta reda på det heller.

Pappa: Inte fullt lika tragiskt verklighetsfrånvänd som mamma, men ändock illa. (Särskilt i kontexten att han är civ.ing och under 20 år från slutet av 90-mitten av 10-talet jobbade med datateknik!). Har Bank-ID, och kan betala räkningar på nätet. Internetshoppar dock sällan då han tycker det är krångligt. Blev påprackad en smartphone av förra jobbet 2015, men lyckades inte förstå hur man använde den och gav den till mig istället. Fick ytterligare en ny chans på nya jobbet 2016 - då med en 1 veckas kurs i hur man använde den också, vilket funkade lite bättre! Tog dock 1 år att lära sig MMSa, och vet fortfarande inte om emoji-funktionen. Använder inga appar heller, utan bara ringa, SMSa och kolla mailen. Hört talas om sociala medier, men tycker inte att det verkar vara något för honom. Vet inte vad streamingfilm/TV är.

De här två stackars fossilerna är alltså i 60 års åldern. "Bara".
Min högst ovetenskapliga uppfattning är att många i +/- deras ålder ändå har lite bättre koll, och t.om. använder t.ex. Bank-ID och sociala medier i hög utsträckning. :up: Men är det verkligen så, eller är det bara min känsla? Vad säger ni, lite "äldre" bukefalister?
Det säger nog mer om just dina föräldrar, än om alla personer över 50.

Min mamma är 95 år, använder dator med internet dagligen, har såklart bank-id och betalar räkningar via nätet utan problem. Vi (barn och barnbarn) försöker få henne att undvika sociala medier av bl.a. integritetsskäl, hittills har vi lyckats. Mail använder hon såklart. Hon har mobiltelefon (knapptelefon) men har svårt att skicka sms, dock kan hon läsa dem.
Hon läser dagstidningen digitalt och på papper.
Digitalkamera har hon sedan minst ett decennium, och kan också ladda in bilderna till datorn.
Hon föredrar att handla i affärer men behöver då skjuts nu för tiden, hon beställer hem mat via nätet, men tycker det är mycket roligare när hon barn, barnbarn eller någon granne tar med henne till affären.

Personligen har jag inga som helst "tekniska problem" med att använda diverse sociala medier (däri inkluderar jag instagram, youtube, facebook m.fl), men av bl.a. integritetsskäl, och att affärsmodellen enligt mig är vidrig, så använder jag inte dessa.
Jag ser heller inte sociala medier, som "teknikprylar" på något som helst sett, utan det är något helt annat. Nämligen ett sätt för stora företag att samla in data om mig och andra, för att sedan sälja detta vidare.
I händerna på auktoritära regimer eller cyniska företag, så blir det mycket obehagligt.

Av liknande skäl, använder jag heller inte "molnet" för lagring av annat än för att göra min bokföring tillgänglig för revisionsbyrån jag anlitar.
Jag har istället ett nätverk här hemma, med egen serverlagring.

Betyder då min vägran att använda t.ex. facebook, att jag är gammaldags? Eller beror det på att jag värnar om andra värden som personlig integritet istället?

Jag har chromecast till en tv för att se på netflix m.m. och en annan tv är en smart-tv, är numera väldigt ointresserad av att skaffaen massa musik som förbrukningsvara.

Jag har swish och izettle när jag säljer lammprodukter.

Vad som är "teknik", vad som är "internetapplikationer", och vad som kan anses "modernt", vad som är "tekniknaivt" respektive "teknikfientligt" kan alltid diskuteras på ett seriöst sätt om man vill det.

Men hur man använder eller inte använder datorer, mobiltelefoner och internet, har föga att göra med ålder enbart, utan har väldigt mycket med grundläggande inställning att göra.
 
Min farmor, 90 år gammal, har smartphone, bank-ID och Instagram. Hon brukar lägga upp bilder från träffarna på mötesplatsen på äldreboendet där hon bor. Så mysigt tycker jag och de andra tanterna (av någon anledning är de bara tanter) tycker hon är stencool.

Mina föräldrar, båda 60+ använder tekniken precis som jag, sociala medier, smartphone, surfplatta, bank-ID, swish etc.
 
För att återgå till TS så är min mamma ca 60 och hade bank-id och swish långt före mig. Jag har sämre koll på teknik än mååånga äldre, har inte ens en platt-tv utan min tv (som jag iofs aldrig tittar på, men ändå) är en gammal tjock-tv från 00-talet :D

Det var svärmor (70+) som tjatade tills jag och särbon skaffade Swish, hon hade det först av alla i släkten :D Hon hade Bank-ID före oss också :rofl:
 
Bara för att teknikens finns behöver inte alla vilja använda den. Man gör ett medvetet val att avstå som inte har något att göra med ifall man begriper sig på den eller inte.

Den här tanten hade egen dator och internetabbonemang först av alla i bekantskapskretsen, många år innan du föddes. Jag har alltid varit intresserad av ny teknik och hur den kan förenkla tillvaron.

Mina föräldrar använde datorer och nätet på sina arbeten, men de gick i pension -97 respektive -05 så de är gamla och har tappat de flesta av sina kunskaper trots att de också hade det hemma. Nu för tiden är min pappa dement och min mamma så gammal att hon inte längre har förmåga att använda ens en vanlig mobil. Jag tycker att det är tråkigt att samhället utgår från att alla har mobiler och mail och kan gå in på olika hemsidor för att söka information.

Härom dagen hjälpte jag min mamma att köpa en ny tv via nätet och uppgav min mailadress men hennes hemtelefon, som inte är en mobil utan en fast telefon. I måndags ringde jag företaget och sa att de får meddela fraktföretaget att de inte kan skicka sms utan ringa för leverans. Tv-n kom aldrig och när jag kollade igår hade de försökt skicka sms ändå och den hade gått till något utlämningsställe fast hon betalt för hemkörning och montering. Det är två stora internationella företag som båda verkade helt oförberedda på att alla inte har tillgång till eller förstår sig på den nya tekniken.

Ja, det är verkligen problematiskt att det "krävs" att alla använder tekniken till vardags.

Det här med betalning, till exempel. Busslinjerna här i Värmland accepterar inte att man köper biljetter ombord på bussen. Man måste köpa via internet. Men tänk om man - som jag till exempel - inte har mobiltäckning så man kan göra det hemifrån?
Sedan är ju sanningen att det finns en dom som säger att riksbankens sedlar och mynt måste accepteras som betalmedel, så det där med "endast kortbetalning" är ju inte ens lagligt. Samma sak gällande - med andra ord - endast betalning via internet.
Men det stället till med en del hinder för människor som av olika skäl inte har möjligheter att använda tekniken (antingen för att man exempelvis inte kan med grejerna, eller för att tekniken inte fungerar lokalt).

Det är ju också så att vi människor har olika kognitiva förmågor. Personer som har kognitiva svårigheter - det må vara demens eller det må vara medfött - får ännu svårare att klara vardagen när det "krävs" att man är tillgänglig via IT.
 
Sedan är ju sanningen att det finns en dom som säger att riksbankens sedlar och mynt måste accepteras som betalmedel, så det där med "endast kortbetalning" är ju inte ens lagligt. Samma sak gällande - med andra ord - endast betalning via internet.

Vilken dom då? De jag känner till som behandlar den frågan säger, om jag inte minns helt fel, att landsting i sin roll som vårdgivare inte får begränsa vårdtagarnas möjlighet att betala med kontanter. Det är alltså inom en del av den offentligrättsliga sfären som möjligheten att betala med kontanter inte får begränsas. Är det ett civilrättsligt förhållande är lagen som ligger i grunden för allt det här, riksbankslagen, dispositiv och kan avtalas bort. Det står alltså bussbolag, affärer m.m. fritt att själva bestämma vilka betalmedel de accepterar.
 
@Dressyrtjejen_97
Jag tycker det verkar som att du är så irriterad på dina föräldrar i tråd efter tråd. Jag tycker du ska lugna ner dig lite och tänka till lite. Jag tycker det är lite sorgligt för de kommer inte alltid att finnas där utan en dag kommer de bli sjuka eller gå bort. Är det inte bättre att försöka hitta ett bättre sätt att umgås och uppskatta varann? Det låter inte sunt att gå runt och vara så irriterad på folk som man bor med.
 
Senast ändrad:
Jag tycker inte alls det är tragiskt att man inte använder viss teknik. Teknik ska ju vara ett hjälpmedel och inget egenvärde. Och behöver inte det hjälpmedlet utan använder något annat så gör det väl inget.
Sen räcker det med att åka till ett annat land för att se att folk gör annorlunda och inte använder samma teknik som oss.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Hmm, hur ska jag börja det här inlägget? Det finns så mycket jag vill säga men jag vet inte vart jag vill komma med det. Jag är i yngre...
Svar
5
· Visningar
3 890
Senast: Yrsel
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp