Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Hur ska jag ta bort dessa?

E

elegantq

På bakbenen så växer dom där skorporna (vet inte vad dom heter).
Som som sitter på insidan vid haserna ungefär.

Hur ska jag ta bort dessa på bästa & snabbaste sätt?

Har hört att hästarna inte har någon som helst känsel i dom, stämmer det? Så jag behöver inte oroa mig att han känner någonting?
 
N

Naggur

Sv: Hur ska jag ta bort dessa?

menar du kastanjerna?
dom ramlar av allt eftersom dom växer av sig själv. man behöver inte ta bort dom.
 
Sv: Hur ska jag ta bort dessa?

Skorporna du menar kallas för kastanjer. Dom brukar lossna av sig själva, om inte annat lite i kanterna. Jag brukar bara pilla bort dom när jag ser att dom börjar släppa. Aldrig varit med om att en häst tyckt att det gjort ont så tror inte dom har känsel i dom. Är ju typ som en nagel. Är ju inget man måste ta bort för som sagt brukar dom lossna av sig själva med jämna mellanrum.
 
3

333

Sv: Hur ska jag ta bort dessa?

kastanjer är det mest troligt, låt dem vara.. Om du försöker pilla bort dem så kan det visst göra ont. Kastanjen sitter ju fast i hästens kött..

om de blit långa (4-5 cm) och stör hästen så finns även risk att hästen kan fastna och slita bort dem, då bör du nog kontakta vet. men är de "normala" så strunta i dem..:banana:
 
Sv: Hur ska jag ta bort dessa?

Tror inte att det är säkert att de trillar av på alla hästar. Sett en häst som de växte runt på, alltså de böjde sig när de växt en bit ut. Hans ägare skar av dem med en kniv :S Pållen reagerade inte men jag skulle inte våga göra så... trots att de inte har ngn känsel där. Har hört nåt om att man kan smörja matolja på och det går att pilla loss lite sen...? vet inte om det stämmer, kanske kan vara värt att prova?

Fina
 
Sv: Hur ska jag ta bort dessa?

Jag skulle ta bort dem om de är längre. Min häst slet av hela sin kastanj på frambenet och den var inte längre än max 1 cm. Vill du inte göra det själv kan du be din hovslagare knipsa av dem.
 
T

tuffer

Sv: Hur ska jag ta bort dessa?

Jag vet inte om det är rätt men jag brukar pilla av dem när de blir ca 1-2cm långa. Men jag pillar bara av dem om de är mjuka för då går det mycket lättare. Min kille reagerar inte alls men så sparar jag också lite grann så jag pillar inte riktigt bort ända ner.
Har också märkt att på frambenet kan man pilla bort kastanjen i ett helt stycke, medan på bakbenen får man plocka lite i taget.
som sagt vet inte om detta är helt korrekt, men så gör jag:)
 
Sv: Hur ska jag ta bort dessa?

Du kan försiktigt pillra bort yttersta lagret på kastanjerna (ungefär som om su skulle pillra bort en skorpa på dig själv). De lossnar lite lättare om de är blöta/fuktiga. De finns på alla fyra benen.
 
Sv: Hur ska jag ta bort dessa?

Kan absolut bli sår och smärtor om man börjar pilla och riva för mycket på kastanjerna! Precis som skrivet tidigare är det "kött" under som tillverkar dem. Gämför en nagel, den har ingen känsel i sig men pröva att rycka ut en....
Har själv en häst där kastanjerna "sköter sig själva" och ligger helt platta och en annan där de bara växer. Hovis skär av dom vid behov, bättre än att "pilla" själv om man inte är tvärtrygg med anatomin.
 
I

Ilion2

Sv: Hur ska jag ta bort dessa?

Såna finns även i hovskäget men jag tror att dom heter sporrar då. Jag brukar pilla bor det översta lagret på min häst men man får inte dra bort för mycket. Men man kan lika gjärna låta dom vara :d Om man ändå ska pilla lite så är det lättast om dom tex har varit ute i regn så dm är fuktiga.
 
Sv: Hur ska jag ta bort dessa?

Det är väl självklart att man inte ska pilla så långt ner som till köttet! Men det yttersta hårda lagret sitter oftast löst. Har aldrig skadat en häst av att jag pillat bort det yttersta lagret. Men som sagt kan man ju be hovslagaren klippa dom eller bara låta dom vara så dom trillar bort själva :bump:
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5537 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård Min häst ska operera bort sina vargtänder. Undrar hur länge ni väntat med att rida? Om ni ridit redan dagen efter? Givetvis bettlöst...
Svar
17
· Visningar
634
Hästvård Känns som att jag har startat tusen trådar om den häst skadan sen i höstas, men nu kör vi igen. Kort bakgrund: Hästen har ett aktivt...
Svar
17
· Visningar
1 217
Hästvård Jag behöver råd i ett dilemma. Jag står inför att ta bort min häst som bara är 14 år. Det känns jättejobbigt och man grubblar över...
2
Svar
20
· Visningar
1 897
Trädgård&Växter Vi har en damm/göl/pöl på vår mark, ca 60x20 m stor. Enligt tidigare ägare så var det personen innan dem som grävde den med syfte att...
Svar
19
· Visningar
1 001

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kai Ken
  • Valp 2021

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp